[МОС] УПУТСТВО ЗА ИНСТАЛИРАЊЕ ТЕЛЕГРАМА + РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА

Day 4,291, 11:16 Published in Serbia Serbia by Ministarstvo Obrazovanja Srba


Поштовани грађани еСрбије,

Услед тешког стања у којем се налази наша земља, појавила се очигледна потреба за организацијом и кординацијом војних потенцијала наше заједнице. Очигледно је да многи играчи немају могућности да проводе више времена у игри, што додатно отежава међусобну комуникацију. Управо због тога су формирани државни канали еСрбије на Телеграму, који имају за циљ првенствено да помогну свим играчима како би што брже и лакше просперирали и профитирали играјући игру.

Са поносом вам могу изнети пријатан податак. У протеклих пет дана, без обзира на необјективне и некоректне коментаре на прошлом чланку, на канал еСрбије у Телеграму је дошло 14 нових играча. Чињеница да се српска мала заједница полако шири не може да не радује сваког родољуба и играча који својој еОтаџбини жели све најбоље. Управо због тога, у данашњем чланку ћу направити једну кратку и просту инструкцију за инсталирање Телеграм апликација, и такође ћемо заједно размотрити две урбане легенде о Телеграму, које заправо нису истина. Да почнемо:

Шта је Телеграм?

Укратко за оне који нису упућени или нису читали претходни чланак, Телеграм је месенџер, т.ј. апликација која служи за комуникацију међу саговрницима, у којој су наши играчи створили неколико група (канала) у којима се врши међусобна комуникација и раземна искуства и савета.

Зашто је Телеграм толико битан за нашу заједницу?

Није тајна ако кажем да се eRepublik претворио у pay to win игру. Пројекат је имао свој талас популарности пре 8 година, међутим, тренутно његови потенцијали сваким даном опадају, а сам креатор ове игре се увелико фокусира на тржиште мобилних стратегија, тако да eRepublik више није од прворазредног значаја.

Управо због тога, од стране админа су у једном уведена могућност да играч обезбеди себи „пакете“ како би имао одређену предност над другим играчима. Временом, што се више купују „пакети“ то настаје већи дизбаланс у игри.

Управо је то кључни разлог због којег смо се ми нашли у овом положају у којем смо сада. Међутим, наша предност је у томе, што је српска заједница поприлично велика, и састоји се већим делом од старијих играча, о чему нам и говори статистика о просечном националном нивоу, која је реалтивно висока у односу на друге земље.

Зато је и одлучено да се створе канали за комуникацију на Телеграму, како би сви играчи могли међусобно што лакше да комуницирају а поштујући наређења команде, и директно да допринесу еСрбији.


Где и како да се придружим каналу еСрбије на Телеграму?

Процедура инсталације је невероватно проста, и захтева 2 минуте вашег драгоценог времена.

Уколико сте на (Android, iOS, Windows Phone)телефону, процедура је следећа:

1.За почетак, уђете на свој маркет апликација (Google play, App Store, Microsoft Store), и у претраживачу наведете „Telegram“ апликацију.2.Нађете апликцију која има значкицу плавок груга са белик авиончићем и извршите инсталацију.3.Након завршене инсталације, наведете ваш број телефона, после чега ће те добити СМС поруку са кодом за активацију, који је потребно само да поновите у одређеном за то прозору.4.Изаберете себи име.5.После чега ако сте на мобилном телефону, уђете преко мобилног претраживача на овај чланак, и пређете по овом линку (https://t.me/joinchat/FavW40-WU3GvYPZDfMye4A) и бићете аутоматски упућени на канал еСрбије.

Видите? У 5 лаких корака, постали сте део е-српске заједнице. Уколико сте преко компијутера, процедура је још лакша:

1.Пређете на сајт:https://telegram.org
2.Изаберете да користите „Web верзију“ Телеграма.3.Наведете ваш број телефона, унесете код који вам стигне путем СМС поруке и на крају изаберете себи име
4.Пређете путем овог линка (https://t.me/joinchat/FavW40-WU3GvYPZDfMye4A) и дошли сте на канал еСрбије.

Уколико желите да користите Телеграм са вашег компијутера, али као одвојену апликацију, и тиме растеретите претраживач, довољно је да урадите следеће:

1.Пређете на сајт:https://telegram.org
2.Изабаерете да преузмете Телеграм апликацију.3.Извршите инсталацију (инсталација Телеграма се не разликује од инсталације било ког другог програма на вашем компијутеру)
4.Пређете на плаву иконицу Телеграма која се појавила на вашем радном столу, извршите ауторизацију путем телефона, изаберете име.
5.После чега, вратите се на овај чланак, пређете преко овог линка (https://t.me/joinchat/FavW40-WU3GvYPZDfMye4A) и дошли сте на канал еСрбије.У коментарима на претходном чланку, могли сте прочитати доста нозбиљних и небулозних коментара, међу којима је било пар објективних сугестија играча која се тичу ове теме. Покушаћу на њих да дам одговор.

1.Телеграм није анониман. Захтева да се наведе број телефона.

Анонимност у 21 веку је поприлично спорна ствар. Наравно, без обзира на то, колико је безбедност и анонимност гарантована, постоје људи и институције које ће наћи начин да дођу до неких за њих потребних података. Међутим, у питању су службе и организације које имају за тако нешто и технологије а и пуномоћје, због тога што то чине у име наше безбедности.

Чињеница је да за разлику од свих других данас доступних меценџера, Телеграм пружа максималну анонимност за своје кориснике. То није спорно. Ни viber, ни Watsapp немогу да понуде својим корисницима персонално шифровање порука, као ни толико слободну платформу. Политика тих компанија се разликује од политике Телеграма.


Наравно, уколико ви чините нешто илегално и неморално, постоје начини да се до података о вама дође, без обзира на то, на који начин комуницирате са другим саучесницима дела. У контексту претходног чланка, када се спомињала анонимност, имало се у виду то, да други корисници конверзације никако не могу да дођу до података о вама, што вам даје потпуну слободу као и на eRepubliku.

2.Национални канал еСрбије на Телеграму је приватни канал накојем ви не можете добити право да слободно искажете своје мишљење.

У питању је чиста небулоза, и молим све грађане да игноришу такве провокације од стране других играча. Као што је било споменуто у претходном чланку, на каналу еСрбије се налази неколико модератора који су чланови различитих странака, војних јединица, и свако од њих има своје погледе и ставове. Нико вас неће одстранити са канала уколико ви имате мишљење које не одобравају многи.

Међутим, уколико се ви бавите популизмом, провоцирате друге играче или вређате било кога, за тако нешто након првог упозорења следи блокирање са канала. И то је правило без изузетака. Немојте наседати на урбане легенде о томе како се неки играчи блокирају, док други не. То није истина.

Ствар је у томе што много већу опасност представња онај ко подстиче конфликте и провоцира друге игарче, него неко ко у стању афекта од тога каже неку неприкладну фразу на рачун провокатора. У таквом случају, провокатор ће добити бан са канала, док «жртва» провоакције добија опомену, која наравно може у крајњој инстанци може доћи до блокирања са канала.


3.Зашто се користи баш Телеграм? Зашто не Дискорд на пример?

Раније је било је покушаја да се направи група на дискорду, међутим, многи играчи нису подржали ту иницијативу, изабравши Телеграм. Телеграм сам по себи има доста предности у односу на Дискорд, првенствено због тога што је Телеграм меценџер апликација, док је Дискорд више специјализована апликација за комуникацију измеђи играчима неке конкретне игре. Сам eRepublik на Дискорду је мало заступљен.
Поред тога, Дискорд заузима више меморије, захтевнији је и компликованији је за кориснока.

Ипак, главни разлог је у томе што су многи наши играчи много пре направили избор у корист Телеграма.


Овим путем бих желео још једном да позовем све грађане еСрбије да се придруже каналу еСрбије на Телеграму(), јер нам следи лепа будућност само ако будемо сложни као нација.

У следећем чланку, сазнаћете о корисним бот- каналима који вам могу значајно
помоћи у игри.
А сада желим да вам представим рад, који је играч Dekartova cerka послала на основни конкурс Министарства образовања и који је по процени стручног жирија био награђен максималном новчаном наградом у вредности од 50 хиљада динара:

„Моја белешка: Унапред желим да кажем да је ово само изношење мог личног мишљења и мојих запажања. И такође, да сврха није да било кога нападнем, изнервирам или шта слично. Нов сам играч и не говорим да ишта о овој игрици знам, тако да понављам да је ово искључиво моје лично мишљење и ништа више.

„Човек је најмање свој када говори о себи. Дајте му маску и рећи ће вам истину“, рекао је Оскар Вајлд, а нама је интернет дао толико начина да на себе ставимо маску. Тако се кријемо иза којекаквих слика великих личности, животиња и чега све не, гласно вичемо да смо против овога и онога, пљујемо по људима и њиховом раду, малтретирамо, а све то из удобне фотоље уз шољицу чаја и цигарету, и све то радимо како бисмо се решили негативности коју у себи носимо.

Током живота упознала сам много људи који се баве људском психом и сви до једног саветују да треба да се пронађе вентил, одушак, начин на који ћеш све негативности избацити из себе, ресетовати се. Вероватно је већини играча овде баш ова игра тај вентил. После напорног дана, много прећутаних речи због недостатка храбрости, одбијања и животних проблема, стављамо на себе маску и своје фрустрације износимо баш овде. Само је даље проблем што постоје две врсте људи, они који стварају и они који руше. Тако једни избацују своје фрустрације трудећи се да у игру уведу мало радости, креативности и промене нешто на боље, док ови други желе само неког да понизе и да се извичу, да се посвађају па макар и око тога да ли је небо плаво. Ови последњи, свима кваре игру, а поред тога одузимају свачији вентил, само зарад тога што у реалном животу немају довољно храбрости да изговоре своје мишљење. Тако, ово престаје да буде симулација реалног живота и прераста у алтернативну реалност где можемо бити оно за шта у реалности немамо смелост. На крају, ова игра више није нешто забавно и опуштајуће већ је извор нових фрустрација и непријатности.

Ипак, зрак светлости увек нађе пут. И иако сам нова, попричала сам са неким људима одавде и могу рећи да је свако са ким сам ступила у контакт био веома фин и спреман да помогне. Та чињеница ме изузетно радује јер ми олакшава веровање са којим се већина људи данас не слаже, веровање да су људи по природи добри. Јер ето, и кад су маске на нама и кад се налазимо у помало затрованој средини ми ипак остајемо одани одређеним вредностима, ипак остајемо људи.

Поента је у суштини, да сам током само две-три недеље колико проведох овде успела још једном да се уверим у то ко су и шта су људи, да стекнем неко знање о томе како функционишемо и наиђем на нова питања на која још увек немам одговоре. Тако да, за мене eRepublik није нека супер, вау, страва игрица и не чине је голди, пакети и тенкићи; еRepublik је само океј игра коју чине супер, вау, страва људи, а у њих спадају и конструктивни и десктруктивни типови људи, али сви до једног су
људи и то је за мене довољно“


Такође,представљам вам кратку, али искрену анекдоту играча Stellar Drifter која је награђена новчаном наградом од 25 хиљада динара:

„Pre se dešavalo da napravim minimalnu štetu za BH i da me ljudi skinu, ja im pošaljem golde (kao bolji su) i oni krenu da se pravdaju kako je to mala šteta za BH i kako moram više da pucam... ja kažem nije frka, ne žalim se uopšte, oni na kraju odbiju golde i pošalju mi tenkiće. 😃
Nije uvek bio ovakav sled događaja, ali desilo par puta.

Treba mi cc, pa sam napisao prvoga čega sam se setio. o7“


Нове теме за конкурс ће бити објављене у наредном недељном листу Министарсва образовања еСрбије.Хвала вам на пажњи.
Министар образовања еСрбије,
cytrus99 II


Пост скриптум: боје у дивајдеру представљају заставу Луксембурга.