Ambient on/off

Join the new world

 

СРЕЋАН ДАН ПРИМИРЈА 11 НОВЕМБАР

Day 1,817, 15:08 Published in Serbia Serbia by Hermann Poulet IIМинистарство Пропаганде свим грађанима честита велики празник, Дан примирја у Првом светском рату. На овај дан, 11. новембра 1918. у 11 часова, у вагону француског војног транспортног воза, безусловном капитулацијом Немачке и победом земаља Антанте међу којима је запажено место имала и Србија, окончан је највећи и најкрвавији рат у дотадашњој историји света. У свим земљама победницама, а од ове године и у Републици Србији, овај празник обележава се као догађај од највећег националног значаја, јер да је којим случајем тај рат био завршен победом супротне стране, данашња мапа света изгледала би сасвим различито и питање је да ли би Србија уопште данас постојала као држава.

Први светски рат започео је у јулу 1914. године, нападом Аустро-Угарске на Србију, после чега су се убрзо у рат укључиле све европске и светске силе. Прве савезничке победе, на Церу и на Колубари 1914. године, извојевала је Српска војска против вишеструко надмоћнијег, бројнијег и боље наоружаног непријатеља каква је била Аустро-Угарска монархија, захваљујући јунаштву својих војника и стратегији војвода Степе Степановића и Живојина Мишића. Херојски отпор Србије жуто-црној монархији трајао је до јесени 1915. године када је она ипак надјачана удруженим нападом Немачке, Аустро-Угарске и Бугарске (која је кукавички забила Србима нож у леђа). Тада је Српска војска, заједно са Краљем, владом, Народном Скупштином и великим бројем народа, на начин незапамћен у историји прешла по леденој зими преко албанских планина, дошавши најзад у савезничку Грчку тако избегавши предају и потписивање капитулације. Након што се, уз небројене жртве хладноће и болести, Српска војска опоравила, она се прикључила савезничким трупама на Солунском фронту. Када је, ударом српске артиљерије 15. септембра 1918., тај фронт пробијен, Српска је војска у незаустављивом јуришу за само месец и по дана ослободила целу Отаџбину, и успут приморала Бугарску и Турску на капитулацију. Француска и британска коњица нису могле да стигну српску пешадију колико је она снажно и енергично напредовала. Када је ослободила Србију наша војска је наставила ослобађање свих јужно-словенских крајева и стигла чак до Клагенфурта у данашњој Аустрији где и данас стоји споменик српској војсци. То је резултовало капитулацијом Аустро-Угарске 3. новембра и Немачке 11. новембра 1918. године. Тиме је остварена највећа победа у историји Српског народа. У овом рату Србија је изгубила четвртину становништва, али је уништила све своје историјске непријатеље и ослободила све Српске земље.

На овај велики празник сећамо се српских војвода, ђенерала, официра и војника који су, херојски се борећи и многи од њих дајући своје животе за свој народ, донели Србији и Српском народу слободу и победу, као и славу која ће за сва времена све Србе испуњавати поносом.еСрби, куцнуо је час!
Ред, Рад, Рат и Народно Благостање!
 

Comments

Pacha Kutiy
Pacha Kutiy Day 1,817, 15:26

Ovo je ono kad porazeni cestita pobjedniku?

Dio Hostilian
Dio Hostilian Day 1,817, 17:37

Peace is a lie, there is only passion.
Through passion I gain strength.
Through strength I gain power.
Through power I gain victory.
Through victory, my chains are broken!
The Force shall free me!

Чиста будалаштина. У 1.св.рату смо победили непријатеље чије територије нисмо,преузели, већ смо им дозволили да опстану и нападну нас опет за пар година, па опет деведесетих.

Eu Ionut Day 1,817, 18:22

Comment deleted

atrej
atrej Day 1,819, 13:38

Slava im!

Vladimir RUS
Vladimir RUS Day 1,825, 11:14

СРПСКИ САБОР еДВЕРИ - УПОЗНАЈ ПОКРЕТ
http://www.erepublik.com/sr/article/-1-2159546/1/20

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.