Ambient on/off

Join the new world

 

Избори или липса на избор?

Day 1,962, 04:38 Published in Bulgaria Bulgaria by Sedem.dva
Привет,

Утре е 5-ти, а както знаем, на 5-ти има избори – президентски. Забелязах, че три (3!) от първите/водещи пет политически партии са подкрепили Гробокопача. Факт, който ме озадачи, и същевременно не ме изненада. Не знам по какъв начин лидерите на всички тези партии (надявам се, по отделно, а не задкулисно и след договорки) са стигнали до решението да подкрепят точно този типаж – би ми било доста интересно да науча на какви основания е издигнат точно той, тъй като предвид програмата му не смятам, че заслужава такъв шанс.

„Защо пък?“ – питате Вие, с право. Т.н. „програма“ всъщност не е нищо повече от голословие и хвърляне на прах в очите (нещо добре присъщо на старите рубладжии от бившето ОБ). Нищо в иначе добре подредения нахвърлен текст не подсказва, че това е предизборна програма. Не съдържа НИТО ЕДНО обещание, а само общи приказки и замазване на пейзажа с изрази от типа на „Ще се постарая“/“Смятам“/“Ще се опитам“. В брошурката за агитация няма нищо конкретно, а само бръщолевения и преливане от пусто в празно – като на конкурс за красота, където въпросите и отговорите са еднотипни, заучени и до болка познати. Нещо повече, долавя се една сериозна нерешителност и малодушие – а, кому е нужен още един президент, който няма смелост да взема решения и да поема отговорност?
При все, че Гробокопача има един мандат зад гърба си, той би трябвало да е наясно с „иху-аху“ и хъкане не се стига далече. Какво да очаквам от кандидат, който не обещава нищо конкретно? Бих ли могъл да очаквам нещо положително от такъв страхлив кандидат?

А, да, нека да си припомним и как Гробокопача спечели първия си мандат – през далечният месец ноември 2010-та година, същият този кандидат беше издигнат от ОБ. Тогава имаше що-годе сносна програма, даже и ОБЕЩА (забележете, тогава е имал тази смелост – да даде обещание) да започне военни действия срещу Македония. Да де, ама резултат нямаше. Драгият гробокопач най-нагло, безочливо и безцеременно излъга и цял месец не предприе нищо, а народът умря от скука. „На лъжата краката били къси“ казали хората и последва едно затишие - Гробокопача се скри за известно време, барем хората забравят колко е безкадърен. След това започна да се появява периодично с некоя друга статия, да напомни за себе си и хоп – кандидат-президент! Тоя път, дори и читава програма и ясни намерения не се е помъчил да напише. Ей така, аман заман – поне да има защо да се гласува за него. Първият му мандатът беше абсолютен провал, ако го изберат, навярно и сега ще е така (дано не съм прав).
Да, осъзнавам, че Гробокопача е добър дипломат и т.н. Но не всеки добър дипломат е и добър лидер. А за да си добър президент, трябва да си лидер. Не ме разбирайте погрешно – не твърдя, че Елфа е перфектният избор. Далеч съм от подобна мисъл. Елфа също няма програма или ясно заявени цели за следващия месец – но пък той си е такъв. Не си спомням да е имал програми и преди. Просто явно не го бива в писането. Да, Елфа е импулсивен, имаше неуспехи в миналото и още, и още , но с него винаги е интересно и играта си струва игрането.

Не забравяйте да гласувате утре. То се е видело – от две „злини“ ще се избира по-малката.
Айде със здраве.
 

Comments

CSKABG
CSKABG Day 1,962, 04:48

Баче Илко президент о/

deepz00ne
deepz00ne Day 1,962, 04:54

Не спираш да плюеш против Грейва,не знам и не мога да си представя с какво чак толкова те е засегнал лично,защото е явно че го нападаш по лични причини.
Не те видях тебе видни борецо против лъжите когато козата излъга че ще защитим Русия.
Не те виждам и да въставаш срещу наглостта и безочието на добре познати наемни боклуци.
Затова ми е малко трудно да повярвам че това което сипеш е нещо различно от обикновена помия

Sedem.dva
Sedem.dva Day 1,962, 04:58

Грейва не ме е засегнал лично, просто не недоумявам тая пуста жажда за власт, след като се е видяло, че не става.
Относно Козата и другите работи - прочети предните ми статии, там съм казал достатъчно.

deepz00ne
deepz00ne Day 1,962, 05:05

жажда за власт?
предния път е бил 2010 нали така?
тоест 3 години жаден я стоял ? човек който е жаден за власт не чака 3 години за да я вземе тази власт
а това дали се е видяло че не става на твоето мнение трябва да се доверя което ще ме извиняваш ама не мисля да направя

Sedem.dva
Sedem.dva Day 1,962, 05:08

Да, явно е жажда за власт, и не визирам само Грейвробъра (а и подкрепилите го партии). Едни и същи хора се въртят на кормилото бая време, само се редуват кой да е президент.
Не те карам да ми се доверяваш, просто отчитам, че веднъж се провали като президент и възможността да го направи за втори път не е никак малка.

ULTRABOTEV
ULTRABOTEV Day 1,962, 05:11

Грейвробъра е единствения човек, който в гръмката си и наистина интригуваща предизборна кампания в края на 2010, заяви категорично, че ще имаме война с новодишлите в играта македонци.

Също толкова гръмко и вълнуващо преминаха следващите 30 дни от мандата му, в които не само, че не нападнахме македонците, ами се чудехме къде да си наврем танковете, защото нямаше никакви битки.

Така, че се обръщам към бъдещите кандидат-президенти да се учат от него как се хвърля прах в очите на избирателите в предизборна кампания. Представете си сегашната му, която е от типа "ще ни е яко другия месец, не знам защо и как, ама ако ме изберете ще го измисля", само че десет пъти по-преувеличено. Така се прави.

NKFV
NKFV Day 1,962, 05:14

абе с кви очи изобщо коментирате Грейвробър като от БНФ съзнателно вкарва депутат-олигофрен-купувач на гласове в Парламента, а издигнатия от вас кандидат-президент е толкова нагъл, че дори не си направил труда ЕДНА предизборна статия да напише. ПРОГРАМА, КАБИНЕТ - КЪДЕ?!?!?

Sedem.dva
Sedem.dva Day 1,962, 05:20

Май не съм написал, че не си спомням Елфа да е писал програми преди избори. То като гледам, Грейвробъра е списал една програмка за чудо и приказ - страшна, чупи зъби направо. В рамка да си я сложиш. На Елфа му знаем номера - няма да умрем от скука поне.
Я па, може и да съм го написал някъде, ама да не си видел.

Между другото, къде споменавам, че статията е обвързана с БНФ или отстоявам официална позиция на партията? Да не би да призовавам да се гласува за Елфа? Щото не си спомням да съм го писал..

NKFV
NKFV Day 1,962, 05:23

бате, статията е безумна от-до. Ако пишеш една анти-статия за Грейвробър, то трябва да напишеш 1245 срещу Елфа. Как може да сте такива наглеци, не ми е ясно?!

Sedem.dva
Sedem.dva Day 1,962, 05:30

Нека е, щом си казал.
Не знам къде наглея лично аз в изказването на лична позиция (нецеляща да привлича членове в БНФ или да агитира за Елфа), НКФВ. Така ги виждам нещата - така ги казвам.

NKFV
NKFV Day 1,962, 05:40

Сам казваш - лична позиция. Всеки си има право на такава, ама защо го играеш на света вода ненапита, като си един от лидерите на БНФ и пръв в листата с депутатите от последния месец. Иначе викаш не си агитирал. Не е нужно да агитираш явно и открито 🙂

За мен, конкретно в случая, твоята позиция е абсолютно безпринципна, защото си отделил време, за да напишеш изцяло анти-статия срещу един от кандидатите, а за другия само си споменал, че "щяло да бъде интересно". Тоя си ви слага на оная работа всичките и го бОли за вас, тия същите, дето го издигате, обаче това не ви прави впечатление...

Sedem.dva
Sedem.dva Day 1,962, 05:44

Така да е, айде. За мен пък е безпринципно да се издигат хора като Козата, Грейва и т.н. Разни хора, разни идеали.

deepz00ne
deepz00ne Day 1,962, 05:51

ай ай ай как сложи козата и грейва в една кошара ??

Sedem.dva
Sedem.dva Day 1,962, 05:53

Издигат ги едни и същи партии, предполагам и кабинета ще е подобен, къде е разликата?

deepz00ne
deepz00ne Day 1,962, 06:07

ами в човека е разликата

SinSiruKi
SinSiruKi Day 1,962, 05:26

чиста агитация за елфа 😃:D

Demon Lee
Demon Lee Day 1,962, 05:27

Един път да съм съгласен с НКФВ , освен това горното са преиначени истини. Единствената цел е да се злепостави кандидата. Това е. Аз също съм бил еЖив по това време и не мисля, че се случи точно така, не и по начина, който е описано. нарочно са пропуснати много подробности. Всъщност си мисля, че тази статия е с цел именно мишките в управлението на съюза, да продължават да го съсипват, като останат там. То е ясно за кой иде реч. От 5 месеца едни и същи се въртят. Другото, което минали са цели 2 години от предния мандат на Грейва, ситуацията е много по различна, а той има цели 2 години опит в сферата на дипломацията. Нещо което е нужно в сегашния момент. Не можеш да очакваш обещания, КОГАТО не е сигурно какво ще се случи. Никой не може да предугади. Още повече и да си залага името. Казано е , че каквото може ще направи, но не обещава нищо като всеки разумен и обективен човек. Ако сме хора, ще разберем позицията му. Престанете да обръщате хората един срещу друг национални предатели такива. В момента единственото което правите е да си защитите собствения кандидат - Елфа. Това е. Популизъм от чист вид. Типично по бенесейлски.

Sedem.dva
Sedem.dva Day 1,962, 05:34

Бах тая конспирация. И платен драскач ще ме изкараш. Собствен кандидат нямам, както казах много пъти, това си е лично виждане. Не смятам, че Грейва става за президент в тоя момент - казал съм защо. Още нещо, наясно ли какво значи "популизъм"? Сериозно питам.

dia761
dia761 Day 1,962, 05:39

ми що не писа и за друдия кандидат и програмата му :Д ,дето никаква я няма , хахах , като си почнал давай наред

Stolch
Stolch Day 1,962, 06:04

Нищо конкретно не си казал, само същата лъжа от онова време за "обещанието" без нищо друго. Нито един довод с който да се подкрепят злословните излеяния на акаунт фантом който от нищото се появи и започна да раздава квалификации наляво и на дясно от последна истанция.

Sedem.dva
Sedem.dva Day 1,962, 06:09

Акаунт фантом в едно друго измерение, Стоич.

TheManiacBG
TheManiacBG Day 1,962, 05:36

Тази статия е жалък опит, чрез манипулиране и компромати да изкараш елфа по-достоен кандидат! Доста слабо, доста слабо. Елфа е бил няколко пъти президент и НИТО един път не е било да постигне нещо добро за еБългария!! Всичките му мандати са абсолютни провали, човека няма никаква стратегия, никакво виждане и въобще не се интересува от това какво е в интерес на еБългария! Единственото от което се интересува е да си прави играта интересна само и единствено за него самия! Мисля, че е очевидно, кой е достоен президент!

Грейва за ПРЕЗИДЕНТ! o/

Sedem.dva
Sedem.dva Day 1,962, 05:39

Само дето компромати няма, тъй като казаното е факт.

TheManiacBG
TheManiacBG Day 1,962, 05:44

Само дето, представяш фактите в удобна за твоята позиция светлина.

Sedem.dva
Sedem.dva Day 1,962, 05:50

За съжаление, фактите са си факти. Един факт не може да бъде и бял, и черен едновременно. Че Грейва излъга навремето е факт, и не може да се промени или пък да се нарече положително. Че Елфа е имал провали, но че с него винаги е интересно, също е факт.

Demon Lee
Demon Lee Day 1,962, 06:00

А защо нищо не каза за Ултиматома който сърбите ни бяха дали , че ако атакуваме Македония , ще си имаме работа с нея? Защо не кажеш , че още не бяха завършени процедурите по излизането ни в Неутралитет? А? Да те питам аз? Страната тогава нарочно беше насъсквана от БНФ срещу Македония. От момента в който се появи на картата. От тази партия имаше хора които отидоха в Македония да се опитат да я превземат. Да си казваме истината в очите.

TheManiacBG
TheManiacBG Day 1,962, 06:02

Фактите са факти, но фактите могат да бъдат представени не както са, а в различна светлина! Много пъти е правено и ще бъде правено! В момента ти правиш точно това!! И на мен не ми трябва да е интересно.. искам еБългария да върви напред, а КоТ да е независим съюз със САЩ,Бразилия и Русия в него! Това с елфа няма никога да стане!

dnkol
dnkol Day 1,962, 06:54

Маняк и ти зе глупости да говориш "Земята е кръгла" факт
представи ми го в няколко светлини

TheManiacBG
TheManiacBG Day 1,962, 07:43

Имах в предвид определени факти, а не всички факти! : D

Krum III
Krum III Day 1,962, 05:45

Грейва се е уплашил, че може да се скараме трайно с Русия и понеже като МВнР няма достатъчно власт да го предотврати (затова и подаде оставка), сега е решил да действа от най-високо ниво.

Аз така си обяснявам внезапното желание за президентска власт след 3-годишна почивка.

Ако това е така, то той греши по два параграфа:
1. Русия НЕ ни е най-добрият и още по-малко единствен приятел, както твърди в предизборната си програма, а просто добър съюзник, който не ни напада и ни слага за ДО.
Всеки може да разгледа бойните статистики от последните дни и да види, че руснаците в топ 5 са по-скоро изключение, потвърждаващо правилото, че не си дават много зор за нас.

2. Няма как да си развалим трайно отношенията с Русия заради факта, че мнозинството играчи са приятелски настроени към руснаците. Руснаците се държат като типичната неутрална страна и ако не са шепата кресльовци в нашата преса, нямаше и да го има това временно раздразнение от пасивността им.

Вече дали Грейва иска да води категорична про-руска (разбирай защитаваща техните интереси) политика, или цели запазване на предкризисното статукво, ще можем да видим, ако стане президент.

deepz00ne
deepz00ne Day 1,962, 05:57

1.Русия Е най-добрият ни приятел а ти СИ долен наглец
2.за съжаление мнозинството играчи НЕ СА приятелски настроени към руснаците щото ако бяха ти и подобните на тебе никога повече нямаше да помиришете власт а всички видяхме какво се случи на последните избори

Quellor
Quellor Day 1,962, 06:01

И докъде ни доведе антируската ни политика - да ни бъхтят като брашнян чувал който ни хване, да сме пред изтриване и то при положение, че заедно със "съюзниците" ни правим сигурно двойно щета отколкото ЕДЕН. Обаче проблема е, че никой не уважава хора и държави, дето нямат собствено мнение и слушкат каквото им наредят.

Krum III
Krum III Day 1,962, 06:11

Много ми е интересно дали си вярваш, че ако бяхме скочили на Полша в защита на Русия, нямаше да бъдем изтрити. Щяхме, но още преди седмица, а не след седмица.

Krum III
Krum III Day 1,962, 06:16

Тя война удари пряко нашите интереси, без значение коя страна щяхме да вземем, защото отклони огромна щета от нашите битки и гърците се възползваха. Неутралитетът само ни дава сега възможност да не сме гузни пред никого и да можем с гордо вдигната глава да продължим отношенията си и с двете страни. Няма да е както преди, и двете страни си мислят, че сме ги предали, но то е защото и двете страни са егоисти, мислещи си, че сме им длъжни с нещо, а не защото сме постъпили неправилно спрямо коя да е от тях.

deepz00ne
deepz00ne Day 1,962, 06:18

браво патриот ти спечели една седмица за България
сърбите наемници са най големите български патриоти

Krum III
Krum III Day 1,962, 06:21

Като каза наемници... http://www.erepublik.com/en/article/1-761-695-614-2236898/1/20

deepz00ne
deepz00ne Day 1,962, 06:22

аве ти отчайващо безочливо същество начи
щял да продължава отношенията
да вземем да те пратим за посланик в Русия да продължиш отношенията а ?

SmileBG
SmileBG Day 1,962, 06:34

"Krum III Много ми е интересно дали си вярваш, че ако бяхме скочили на Полша в защита на Русия, нямаше да бъдем изтрити. Щяхме, но още преди седмица, а не след седмица. "

Не можеше ли направо да си кажеш, че понеже те е страх от Полша предпочете да им се "поклониш"(да не използвам истинската дума, че не ми отива).
И как не те е срам да говориш за неутралитет, точно ти дето изписа една камара "неутрални" статии и понеже това не ти беше достатъчно, накрая яхна Козата и отидохте в Москва да им "преподавате уроци".
И така и не ми отговори в качеството си на какъв продължаваш да говориш от името на цяла България???

Quellor
Quellor Day 1,962, 06:20

Като подкрепихме безусловно Чили да не би да скочихме срещу цялата ТЕРА ??? Никой не говори да се обявява война на Полша, това го има само във Вашите антируски глупости, щото само това можете да измислите! Но като се показахме като послушковци - няма как да чакаме да ни уважават и подкрепят. То основно трябваше дипломацията да действа, не войската, ама то слушкането и дипломацията са различни неща.

Krum III
Krum III Day 1,962, 06:24

Само не разбрах кого сме послушали - руснаците, за да вземем тяхната страна или поляците, за да направим същото? И двете искаха от нас противоположни неща, а ние им свихме номер като официално се разграничихме, а всеки биеше където му кефне. Интересно що уж сме послушни, а и двете страни сега ни се сърдят.

Krum III
Krum III Day 1,962, 06:28

Послушковците ги потупват по рамото. Та кой викаш ни потупа по рамото?

deepz00ne
deepz00ne Day 1,962, 06:36

не лъжи така мазно ве пфууууууууу
поляците не са искали да вземем тяхна страна долен лъжецо,искаха да останем неутрални което и вие направихте

Quellor
Quellor Day 1,962, 06:42

Еми то е очевидно -който ни е казал, че ще напада наш съюзник. С това разграничение обаче вместо да запазим поне 1 приятел и най-вече уважението, загубихме и двата и най-вече уважението на другите!
Пък за потупването и послушковците- и да го има, и да го няма - накрая получават ритник.

SmileBG
SmileBG Day 1,962, 06:49

"като официално се разграничихме"

Как така официално сме се разграничили, като ЛИЧНО ТИ и Козата ходихте да преподавате уроци в Москва?
Защо не отидохте до Варшава, да изиграете същия спектакъл дето го изиграхте в Русия?
За държава агресор и такава, която се защитава, чувал ли си изобщо? А за приятелство изобщо няма и да говоря, това са някакви чуждици за теб. А някога се гаврехме с турците, че измерват приятелството в демидж и ресурси...

Разбиранията ти за чест, морал и достойнство са на такова ниво, че е най-добре да отидеш при хората, които са те възпитавали и да ги питаш, с какво са били заети през първите ти 7 години.

Krum III
Krum III Day 1,962, 05:48

Що се отнася до елфа, плодовете на последния му успешен мандат ги берем сега - вижте каква щета правят Чили и как се бият за нас. Това нямаше да е възможно, ако още бяха под пълна или частична аржентинска окупация, края на която постави именно елфа с въздушния му удар от миналата година.

TheManiacBG
TheManiacBG Day 1,962, 05:55

Чили дължи успеха си на собствените си играчи, а ние всички БЪЛГАРСКИ играчи им помогнахме просто! И отново да кажа, нищо добро не е излязло конкретно за състоянието на нашата виртуална родина от неговите мандати! А между другото в момента виждаме какво значи да си подлога и даже да не го осъзнаваш! Поляците и сърбите си седят с 10/10 и с мини, а ние сме пред изтриване и абсолютно нищо не правят! Изтриването на турция не беше, за да ни помогнат, а за да могат поляците да вземат мината! Още повече, ако поляците и сърбите искаха да ни помогнат директно нас.. щеше въздушния удар и ЕВ-то да са срещу Гърция, а не срещу турция! Или ако искаха да събарят последния ЕДЕН-ски бастион полския и евентуално сръбския въздушен удар щеше да е срещу Китай, което щеше да помогне директно на нас, защото ЕДЕН щеше да скочи да защитава Китай и нямаше да сме под такъв натиск!

Quellor
Quellor Day 1,962, 05:58

Круме, поспри се бе - помисли малко. Чили бият основно за нас, щото когато ги изгониха от Тера ние застанахме безусловно зад тях, нищо, че имахме МПП-та с цялата Тера. Нещо, което например, не сме направили последния месец и му берем плодовете, като ни бъхтят наред.

Krum III
Krum III Day 1,962, 06:18

Да, а прекършването на Аржентина сигурно няма нищо общо. И досега щяха да са си под окупация и то с измрели 90% от бебетата, които създадоха тогава.

Quellor
Quellor Day 1,962, 06:38

Аз казвам кое е основното, това не значи, че отричам останалото - то не става само с еднократно действие, въпрос на политика е.

Stolch
Stolch Day 1,962, 06:48

Елфа има 0 заслуга за това, аз бях оня лошия дето пускаше статии да се бием за Чили да ги спасяваме от затриане и бх тролен как били една шепа хора.

Що се отнася до въздушните удари, пак няма заслуга, че плато ги въведе за неговия мандат. Това и ще му остане единственото правилно решение в играта, макар че той не го направи за Чили или за бъдешето на България а заради лични си амбиции за някаква мъст по отношение на Аржентина.

А подкрепата за Чили когато ги изхвърлиха от ТЕРА а и преди това беше откровенното отказване на България да не подписва МПП с Чили, както бяха наредили от ген шаба на ЕДЕН, знам защото лично им го заявих, че няма да стане и Таблов подкрепи и устоя тази позиция също.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.