ΔΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ

Day 1,948, 01:37 Published in Greece Greece by Vromogeros


Η δική προθέσεων είναι κακό πράγμα.
Αποδίδεις σε μια πράξη μια πρόθεση, και στην συνεχεία καταδικάζεις την πρόθεση σε πρώτο βαθμό και κατά συνέπεια την πράξη.
Το ορθό βεβαία είναι να καταδικάσεις ή να χειροκροτήσεις την ίδια την πράξη με βάση τα χαρακτηριστικά της και όχι με βάση την πρόθεση που της αποδίδεις που μπορεί να την εκτιμάς σωστά αλλά μπορεί και λανθασμένα. Η δίκη προθέσεων είναι μια στοχαστική και πολιτική αθλιότητα.

Νομίζω ότι βιώσαμε ένα παράδειγμα δίκης προθέσεων με αυτό το HMP.

H πρωτοβουλία κρίθηκε με βάση την πρόθεση της να επιβάλει χούντα. Ενδείξεις βγήκαν στο φως ότι μια τέτοια πρόθεση ίσως και να υπήρχε.

Όμως

1. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν βάσει κανόνων του παιχνιδιού και είναι πραγματικά γελοίο να το συζητάμε καν. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να επιβάλει χούντα του αξίζει να τον κοροϊδεύουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι μια απειλή που πρέπει να δώσουμε πραγματική άξια.
2. Είναι άδικο να δικάζονται οι προσυπογράφοντας το κείμενο για σχόλια που έγιναν κατά τη διαμόρφωση του τα οποία ουδέποτε συνυπέγραψαν οι ίδιοι. Σε εκείνους που τα εξέφρασαν σαφώς όπως είπα τους αξίζει λίγος χλευασμός για να σπάσουμε και πλακά.
3. Το μόνο πράγμα που παραπέμπει σε χούντα στην ιδρυτική διακήρυξη είναι τα περί στρατιωτικής πειθαρχίας. Αυτό όμως επαφίεται στην εθελοντική διάθεση του καθενός να το αποδεκτή, και το να επιβληθεί στο σύνολο της κοινότητας είναι μια απατηλή φιλοδοξία.

Καμία Χούντα λοιπόν δεν θα υπάρξει. Το μονό που φαίνεται να υπάρχει είναι μια Wannabe Χούντα, άξια περιφρόνησης, στην οποία κατά τη γνώμη μου δεν εντάσσεται μπουλουκηδον το σύνολο των Ιδρυτών του HMP.

Όσο και να θεωρώ αυτή την κίνηση μια συσπείρωση της υπέργηρης πεφωτισμένης αριστοκρατίας που αγωνιά να φτιάξει τα πράγματα για να τα παραδώσει στους νέους (που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί δεν το έχει κάνει ήδη), δεν θεωρώ ότι η κριτική προς αυτήν την κίνηση γίνεται σε σωστή βάση.

Αυτα