Ambient on/off

Join the new world

 

Ето защо не съм на протестите

Day 1,918, 10:53 Published in Bulgaria Bulgaria by Just smile back

Супер. 100000 на улицата. Браво. Революция. Прекрасно. Сваляме тези, избираме следващите. Вдигаме пенсиите два пъти, минималната – три пъти; сваляме тока и водата четири пъти; одържавяваме енергийната система и големите предприятия. Пропуснах ли нещо от исканията до тук? Аз имам обаче други въпроси, пък ако щете се сърдете.
Вчера на няколко места ме обвиниха, че съм против протестите. Това съвсем не е така – протестите са нужни, защото хората наистина живеят по-зле.ОБАЧЕ винаги се сещаме да натиснем политиците когато ножът опре до гърлото. Често тогава получаваме прибързани мерки със съмнителен изход. Така в последните дни изкристализира тезата, е че темата на протестите е сгрешена. Нека изложа аргументите си.
Искаме публичност, отчетност и прозрачност. В стъклени сгради с микрофони във всяка стая да ги сложим, никакъв ефект няма да има, ако не се внимава. Учудващо много документи ще намерите в мрежата. Почти никой не ги гледа. Искаме електронно управление със сложни електронни услуги даващи достъп до всеки аспект от работата ни с държавната машина. В същото време мнозинството от населението изглежда не може да разбере една проста фактура за ток, да подаде данъците си навреме през интернет и дори да оправи настройките си за сигурност във Facebook. Проблемът май не е само в държавата.
Цената на тока в никакъв случай не е висока. Дори е доста ниска. Сметките са високи, а това е различно. Част от причините са ниската енергийна ефективност, загубите по мрежата и лошото отчитане. ЕРП-тата са виновни пряко за последното и ще си понесат отговорността (до голяма степен благодарение на протестите). Доколкото ми е известно, вината за продължаващите загуби от 25% по мрежата е предимно на регулатора. В 8-те стъпки за подобряване на енергийната мрежа се настоява ЕРП-тата трябва да споделят риска от загуби. Така ще имат инициатива да инвестират в подобряване на инфраструктурата, вместо както сега всичко да се поема изцяло от крайния потребител.
Енергийната ефективност е по-сложна тема. Голяма пречка пред санирането в България е, че всяка сграда има по много собственици, доходите са ниски, а подпомагането по различни програми почти не се използва. За да има бърз напредък, трябва почти изцяло да се покрива от държавата. Дори сега санирането се изплаща от сметките за няколко години, но много хора нямат ресурс да започнат. С покачването на цените на тока и парното инвестицията ще става все по-логична за повечето семейства. В Германия при ток от над 50 цента на киловат е абсолютно нормално да искаш да си свалиш сметката с поне 30% чрез изолиране.
Според мен проблемът с темата на протеста е, че всички искаме сваляне на цената на тока. И успяхме – от март по всяка вероятност ще падне с 8%. Това не само не решава нищо, но и задълбочава проблема. Енергийната система на една държава е нещо изключително сложно и едва шепа хора могат да разберат всичките ѝ движещи части. Макар да не съм сред тях, виждам, че сегашната политика на регулацията води до изкуствено занижаване носещо единствено дългосрочни загуби. Тук не става дума за намаляване на нечия печалба, макар НЕК на практика да определя повечето такси. Така нищо в системата не се променя – просто проблемът се отлага чрез еднократна популистка социална мярка.
Вместо това, протестите трябва да бъдат за намалелите доходи, безработицата и лошите условия за бизнес. Започнах с това, че не токът е скъп – доходите са ниски. Това е ясно на всички. Има много реформи, които биха подобрили бизнес средата и инвестициите, но са трудни (политически и финансово) и никой не ги започва. Вина за това несъмнено има кабинета, но тази връзка е по-трудна за осмисляне. Значително по-лесно е да си представим как Борисов нарежда да се свали тока и от утре да е факт. С работните места и доходите далеч не е така.
Като си говорим за реформи, трябва да споменем тази в енергийната система. Либерализацията е нещо, което трябва да направим и за липсата на което ще си отнесем скоро глоби. Нещо важно за нея обаче е, че със свободен пазар на тока цените му ще са пазарни. Това означава, че не ДКЕВР ще определя колко струва киловат – също както цените на мобилните услуги не се определят централно. Два краткосрочни ефекта от това, по мое мнение, са сред основните политически пречки пред тази реформа. За частните финансови интереси дори не мога да предполагам.
В първите години след либерализацията цените на тока ще скочат. Сами виждате как ДКЕВР ги държи надолу спрямо пазарните – най-често по политически поръчки. Несъмнено ще има и спекула от ЕРП-тата и докато регулаторът се усети ще се стигне до ново напрежение сред потребителите. Положителното обаче е, че ще има конкуренция както сред посредниците, така и сред централите. В дългосрочен план това ще донесе по-ниски цени и по-малко шокови промени. Ще имаме повече избор на доставчици и тарифи, а според предпочитанията на пазара ще се инвестира в определени източници на енергия.
Конкуренцията сред производителите обаче е именно вторият проблем. ТЕЦ-овете са изключително скъпи, но дават работа на много хора в бедни региони. В една конкурентна среда вероятно те няма да оцелеят без стабилни субсидии. Именно продължаване на агонията на тези ТЕЦ-ове (заедно с частни интереси, разбира се) е причината НЕК да продължава да изкупува от тях и да са основният източник на ток в България.
Хора, вие които говорите за национализация - вие имате ли представа какво ще ни коства това ? Имате ли идея, че стойността на ЕРП-тата с неустойките е колкото 1/4 от годишния БВП на България, вие знаете ли колко са 10 милиарда лева и откъде смятате да ги набавите? Вие сещате ли се за печелившо държавно предприятие? Аз помня няколко от миналото - Кремиковци, БТК, а от настоящето и БДЖ и ВМЗ Сопот. Това ли ви е идеала за управление ?
Незнам дали точно тук е мястото да пиша такива огромни статии и дали някой ще си направи труда да ги прочете, но просто всеобщото мнение и настроение ме кара да напиша някой от тези неща, а някой от тях и да препиша.
ХОРА, МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ, НЕ БЪДЕТЕ СТАДО ОВЦЕ !

Намаляването на цената на тока с няколко стотинки не решава никой от тези проблеми. Няма да увеличи и доходите на българите. Протестите са нужни, но от това, което виждам, ще доведат до повече от същото. Поправете ме, ако греша.

Истински се срамувам, че на днешния ден във всяка една телевизия и медия водещи новини са някакви хора, които са били полицай или полицайте са ги били, адски се срамувам, че групичка хора си позволиха да засенчат този ден за да бъдат обслужени техните политически интереси. Но най-истински ме е срам от хората, от тези, които протестират - те не спряха да свиркат дори в минутата мълчани в чест на най-великия българин Васил Левски.
Това беше потресаващо. Не мога да кажа, че човек, който не милее за Левски може да милее за родината и да решава бъдещето ми. Не мога.

 

Comments

SALOPARD
SALOPARD Day 1,918, 11:10

Голямо БРАВО! Сега съм по-спокоен, защото по едно време, започнах да си мисля, че съм луд....имам почти същите мисли по поставените проблеми, е не в същия ред, но в същия дух...

Rayna Knyaginya
Rayna Knyaginya Day 1,919, 05:47

И аз мисля така. Може нещо да се допълни, но авторът е казал повечето истини.

Svetozar Slavchev
Svetozar Slavchev Day 1,918, 11:12

123 вота и нито един коментар:) браво сигурно аз съм първият който го е зачел дори:) успех

cvety69
cvety69 Day 1,918, 11:32

Voters club

Simonymous
Simonymous Day 1,918, 11:17

Стигнах до някъде и се отказах... май не си разбрал всичко от това, за което се борят хората.. за това не прочетох и всичко, което си написал ти...

ПП: Ти не беше ли в чужбина... или се бъркам с друг соляк?

Citizen Brulee
Citizen Brulee Day 1,918, 14:34

Ако е в чужбина, това автоматично го прави неправ така ли? 🙂

Simonymous
Simonymous Day 1,918, 14:37

Ми.. не точно. Прави изявлението му смешно... Все едно да ти обяснявам защо вчера не съм бил на концерта на AC/DC в Токио...

Simonymous
Simonymous Day 1,918, 14:38

А ти ми приличаш на мултак на него си

Citizen Brulee
Citizen Brulee Day 1,918, 14:45

🙂 точно така, значи той е в чужбина, аз съм му мултак, който не мисли като тебе е тъпак. Знаеш ли винаги, когато ми стане малко мъчно за България се намира тарикат като тебе дето ме убеждава, че съм постъпил правилно. 🙂 Оправяйте се. Докато сте глупави и чакате други да свършат мръсната работа вместо вас, ще ви стрижат. Аз се начаках.

Simonymous
Simonymous Day 1,918, 16:12

Защо мислиш, че чакам някой да ми върши мръсната работа? Ние сме глупави, да, ние, които стоим тука с единствената идея да запазим България...

qmsq
qmsq Day 1,918, 14:47

По-скоро ни съветва да се борим не срещу симптомите, а срещу причините. От другас страна, за съжаление има лимит в това, което може да се промени, така че и тези протести имат смисъл като някакво ефективно донякъде начало.

Just smile back
Just smile back Day 1,918, 15:31

Не съм в чужбина приятелю, поне все още не. Но гледайки отчайващата картинка, може би е редно всеки, който има желание да работи и да се труди да се изниже. Че ще ми е интересно тогава как през 10 дни ще си сменят правителствата :Д:Д:Д

Simonymous
Simonymous Day 1,918, 16:11

Значи се бъркам с някой друг.. ама ще се сетя кой е 😃
Ааа, защо толкова негативно? "Хайде да се махнем всички, пък да видим" Много ме натъжават такива мисли, пък даже и на шега

Kukulast
Kukulast Day 1,919, 02:30

Те достатъчно се махнаха и оставиха България на мутрите, няма да се махам или поне не за дълго.
България над всичко и над всички!

Various Artist
Various Artist Day 1,919, 05:16

Just smile back - Точно това твое изказване противоречи с идеята ти в статията и те вкарва и теб в масовия кюп 🙁(( Друг е въпросът, че доста запознати с надполитическите и задкулисни игри наистина са отчаяни и въпреки че са чакали до пределен момент тази ситуация им дава прилично фалшива надежда...

Various Artist
Various Artist Day 1,919, 05:17

Иначе с доста от аргументите съм на същото мнение.

Reel Bad
Reel Bad Day 1,919, 00:56

Хората, които са се борили, не са на тези протести. Там са хората закъснели за мача и очакващи специално отношение... и на които съдията им е виновен...

hham3rS
hham3rS Day 1,919, 04:52

Деби глупостите ама Германия това ама другата страна по-високи цени на тока ама и те могат да се вдигнат ами да те са се вдигали ние като сме били под робство и да те са с много по-добра икономика и политика отколкото Българската така че гусине недейте сравнява България с другите страни 🙂

Avi'Nox
Avi'Nox Day 1,919, 09:41

Това с родоотстъпниците е най-голямата комплексарщина в България. Повдига ми се от хора и от организации, които не само не уважават, ами дори пречат на всички, които са отишли в чужбина. Адски, ама адски ограничено.

Simonymous
Simonymous Day 1,919, 11:44

Самите хора, заминали в чужбина се комплексират от това, не е нужно някой да ги нарича родоотстъпници. Някои започват даже да се обясняват преди да си ги питал : )

Greevas
Greevas Day 1,920, 09:32

СТАНИОЛ СТАНИОЛ крещеше мармотат докато излизаше от банята на затвора

gavrata
gavrata Day 1,918, 11:32

Ако ти беше съветник на Левски сигурно щеше да го откажеш от борбата. Кратко и ясно.

Kradlivi Bulgari
Kradlivi Bulgari Day 1,918, 14:22

Той нас се опитва да откаже, изявява своя срам чрез купени вотове .

Citizen Brulee
Citizen Brulee Day 1,918, 14:35

Той се отпива да ви налее акъл малко, ама то това насила не става. 🙂

NiKsAnPrO
NiKsAnPrO Day 1,918, 15:24

Citicen Bruclee този човек не налива акъл 🙂 гаси огъня 🙂 а в момента не трябва да гасиш огъня а да го направиш по силен 🙂 и ти си същия идиот като него 🙂 вие май не знаете кво говорите 🙂 междо другото хора които са се отказали от България (напуснали) нямат никакво право да казват или да говорят за борещите се хора в България 🙂

Avi'Nox
Avi'Nox Day 1,919, 09:43

Ето го поредния горд родолюбец, останал да се бори за държавата. Изброй ми едно нещо, което си направил за държавата и тогава ми се прави на горд син на Левски. Толкова жалко, че не е реално...

Gavro77
Gavro77 Day 1,918, 11:37

"Намаляването на цената на тока с няколко стотинки не решава никой от тези проблеми. Няма да увеличи и доходите на българите. Протестите са нужни, но от това, което виждам, ще доведат до повече от същото. Поправете ме, ако греша."

Kukulast
Kukulast Day 1,919, 02:36

Днес протести за тока утре за парното а в други ден за доходите. Така харесва ли ти тази машина за да се задвижи трябва време и емоции

Gavro77
Gavro77 Day 1,919, 04:19

И доста упоритост след като се задвижи да продължи, а не да бъде изоставена след няколко дни. Дано си прав.

FoReVeR iN hIsToRy
FoReVeR iN hIsToRy Day 1,918, 11:38

Баси популиста, ти в час ли си бре?. Какви губещи държавни предприятия, какви 5 лева. Те бяха съсипани за да може някой да спечели от тях, най вероятно такива като тебе. Проблема е в ненаситността на политическия "елит" А кажи ми за къв чеп едно малко градче като Силистра има 6 зам кмета. Ако не знаеш аз ще ти кажа - за да лапаааааааат. А кажи ми защо една държавна фирма фирма купува с обществена поръчка стоки за 10 000лв (най ниска оферта), а аз ако отида да си ги купя от магазина за същите неща ще дам 5 000лв. Това е проблема - 23 години се краде, много се краде и това ще продължи докато изчезнем като нация, защото със 150лв пенсия и 400лв заплата не може да се оцелява.

LL Aronoff Day 1,918, 13:15

Comment deleted

LL Aronoff
LL Aronoff Day 1,918, 13:16

@Главореско малко цифри от мен за да се информираш от лятото когато вдигнаха цената на тока са събрани 600мил. лв.повече от тях 190мил за зелена енергия и 330 мил. към НЕК и нито стотинка повече за ЕРП.

Citizen Brulee
Citizen Brulee Day 1,918, 14:39

Искаш да кажеш, че преди 89 нямахме външен дълг ли? И преди това не се крадеше ли? Проблемът е, че прекалено много хора мислите, че има прости решения за сложни проблеми. Съжалявам, няма. Първо хората ще трябва да се променят към по-добро. 🙂 Виждаш ли го как става, защото аз -не.

PeHgeT0
PeHgeT0 Day 1,920, 23:31

Искаш ли една малко известна истина за гордоста на социализма "Кремиковци". Още преди строежа е било ясно, че рудата с която е планирано да се захранва "Кремиковци" е с под 6% съдържание на желязо и е абсолютно нерентабилна и при всички положения ще се използва друга. От създаването си този металургичен комбинат е работил на загуба с дотации от държавата.

Ravick
Ravick Day 1,918, 11:43

Разбира се, че електронното правителство и електронното гласуване няма да помогнат на ромското население. Но ще помогнат на нас 🙂 Защо не го въвеждат? Защото, изборните резултати ще са други 🙂

Kpakpa
Kpakpa Day 1,918, 11:44

За съжаление си прав. Държавата ни е зле не защото са ни слаби политиците, а защото хората не се интересуват от политика. Не им пука какви закони са въведени, не им пука, че - ако си потърсят правата навреме - ще ги получат, не са готови да се борят срещу нарушителите, които са им пред очите, защото "не е тяхна работа да се месят". В ежедневието си не се интересуват какво се случва покрай тях, ако могат да си гледат кефа и хубавото. След някоя и друга година проблемите се натрупват и всички масово решават, че някой друг им е виновен. Държавата - това сте вие, ако не ви харесва, по-добре се замислете преди да се самонапсувате.

vip1215
vip1215 Day 1,918, 12:25

Хич не са ни слаби политиците, Много са силни даже - в кражбите и далаверите

Kpakpa
Kpakpa Day 1,918, 12:54

Както и всички власт имащи по целия свят. Нашите не са по-лоши от чуждите...

Reel Bad
Reel Bad Day 1,919, 00:57

именно

Gavro77
Gavro77 Day 1,918, 11:52

- ако си потърсят правата навреме -

Simonymous
Simonymous Day 1,918, 12:07

Електронното гласуване за мен е пълна глупост. Защо трябва да ги улесняваме, като лъжат в броенето? Поне да се мъчат копелетата мръсни!

neis
neis Day 1,918, 12:22

преди 15-20 години нон стоп парно в 4стаен беше 10-15 лева на месец - сега при положение, че половината съседи са откачили радиаторите сигурно ще дойде 2-3 хиляди лева(всички радиатори на макс като едно време), може би и повече ...дори не можеш да се откажеш, ако го спреш напълно ше ти искат около 100 лева на месец ....
Сега ако за теб е нормално нещо да поскъпне 300-400 пъти ?!?! и това е нормална цена ?!?!?

kalpazan
kalpazan Day 1,919, 06:24

450-500 лв месечно е за 4-стаен, от личен опит го казвам. Не че са малко...

PeHgeT0
PeHgeT0 Day 1,920, 23:35

а според теб 10-15 лева нормално ли е за подобен род услуга? Или се следва максимата "Стадото да е доволно и да не мисли за глупости"

panzer I
panzer I Day 1,918, 12:36

пълни глупости
цената на тока не била висока,аве ти нормален ли си ?
вземи се информирай малко преди да изпишеш 100 реда глупости
имаше журналистическо разследване на тв7 в което ясно показаха цялата схема на изкуствено завишаване на цената на която чез купува тока и как нито едно правителство досега не е защитило държавния тоест нашия интерес ,което е напълно естествено след като всички са в схемата и лапат тлъсти комисионни,имаше и за тецовете имаше и за каолин и т.н
ВСИЧКИ са в схемата и червени и сини и пембени !!!
Протеста е срещу ЦЯЛАТА СИСТЕМА чийто роб си доживот
Не можеш да превземеш системата отвътре,да се надяваш че честни и безкористни хора ще спечелят на избори и ще те управляват е наивно до глупост,дори да да де намери такъв ще го убият на втория ден
СИСТЕМАТА трябва да се събори - насилствено

Citizen Brulee
Citizen Brulee Day 1,918, 14:42

Точно така, като обидиш някой и той автоматично и веднагически възприема твоята гледна точка 🙂 А ти си винаги прав. Цял живот един път не си променил един възглед. Такива праведници като тебе най-много плачат, че някой друг им е виновен...

panzer I
panzer I Day 1,918, 15:27

в голяма грешка си друже ,аз ничий възглед не се старая да променям ,просто отбелязвам факт .който има желание да разбере как стоят нещата може да се потруди сам да го направи а не да чака някой да му променя възгледите.човек който се отказва да мисли със собствения си ум губи в моите очи правото да се нарича човек

Ravick
Ravick Day 1,918, 12:38

Симо ти си корумпиран тип! Трябва да се въведе задължително електронно гласуване. Който не може да си напише името да не гласува.

Simonymous
Simonymous Day 1,918, 14:40

И бабата на село как ще гласува? А ти ли ще си този, който ще надраска системата и ще я внедри? ? ?

Simonymous
Simonymous Day 1,918, 14:40

По-добре да има задължително основно или средно образование и т.н.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.