Ambient on/off

Join the new world

 

АЕЦ Белене - Дискусия

Day 1,893, 01:59 Published in Bulgaria Bulgaria by Bukso

Тъй както Плато въведе енергията в играта, в рж въвеждането става малко по-трудно.

Аз лично смятам, че този референдум е много некомпетентен. Понеже народа, който е крайно неинформиран, трябва да взима такива решения. Под "неинформиран" имам предвид и себе си - нито разбирам от ел. централи, нито от толкова огромни строежи. Трябва просто да се знае - какви са инвестициите за строене, какви са очакваните печалби в бъдеще, кой ще инвестира, кой за какво носи отговорност, как се измерва радиацията, какви са модерните методи и технологии на сторене на АЕЦ, с какви гаранции за качество и т.н.

Дори в една социална игра референдумите се провеждат много по-зряло от нашия рж. Един пример, референдума за напускане на ЕДЕН:ПРИМЕР , докато нашите политици се джафкат и говорят на изуст несвързани работи.

От друга страна ми изглежда като че ли нарочно политиците занимават народа с референдуми, които вече са решени, за да отклоняват вниманието от по-важни проблеми, които са табу за политиците. (Също като Плато)

Та искам да чуя вашето мнение по въпроса?

*Сори че включвам еРеп-а, но се налага за да не изтрият админите статията.

 

Comments

atalanta BG
atalanta BG Day 1,893, 02:04

гласувам с НЕ !

Mr yOdA
Mr yOdA Day 1,893, 02:05

гласувам с НЕ !

w S B k
w S B k Day 1,893, 02:05

Аз имам някакъв мътен спомен, че трябваше независима компетентна организация да направи дълбоки проучвания и месец преди самия "Референдум" да се раздават флаери на хората, да се съобщат по новините всичките плюсове и минуси от един такъв проект ... за да сме информирани и да знаем какви са рисковете, какви ще са евентуалните последици, кой ще строи, колко пари, как ще се изплащат, до кога ще се изплащат, кога ще има ползи от този проект и т.н. и т.н. ..

Bironion
Bironion Day 1,893, 02:06

Твърдо ПРОТИВ, но нарочно няма да гласувам, за да е невалиден референдума.

Great Demon
Great Demon Day 1,893, 02:08

Най-важното е да се абстрахирате от факта,какво ви казват политиците.Те всички лъжат!БСП са За центалата.Тогава,защо през техния мандат не направиха нищо по въпроса?!Просто си играят ,,на котка и мишка,,.Мнението на опозицията винаги ще е противоположно на властващите.Всеки трябва сам да си предцени дали трябва или не.

Sasho Ve
Sasho Ve Day 1,893, 02:09

http://www.erepublik.com/en/article/-quot-quot-1-2200117/1/20 ето подобна тема... Моето мнение е непроменено.
Твърдо НЕ и ЗА развитие на алтернативни източници. примерни много и далеч по безопасни...

Bukso
Bukso Day 1,893, 02:12

Тук намерих нещо интересно: https://docs.google.com/document/d/1BF4461KOyFxK25fPEHQNOARgrUzFFIEgiMbabhLl2jI/edit?pli=1

Great Demon
Great Demon Day 1,893, 02:12

Аз лично съм ЗА.На първо място заради цената на тока.Второ-Икономиката ни е на такова ниво,че всяка инвестиция е добре дошла.Ако се притеснявате,че централата е опасна,за ваша информация Франция има 19 атомни централи и общо 58 реактора.Ние в момента имаме 1 централа и 2 действащи реактора.

Just smile back
Just smile back Day 1,893, 02:13

Всяко нещо, за което те агитира комунист е гнило,лъжливо и води до катастрофални последици.

Същите тези, които на 1ви май 1986г. изведоха децата на манифестация в ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ сега агитират за нова атомна централа... ТОВА АКО НЕ Е НАГЛОСТ И БЕЗОЧИЕ ... НЕЗНАМ КОЕ Е !

NikolayMilev
NikolayMilev Day 1,893, 02:14

То идеята е после едната партия да захапи другата, която да захапе третата. Да не мислите че на горните им пука за нашето мнение, освен ако не става въпрос за Х-а на бюлетините за изборите?

СтаниШЕФ най-силно скача сега, ама не скачаше като той бе премир.
Бойко пък изведнъж получи прозрение за договори и цени и реши да го сподели с нас, ей така на добра воля.

Ако питате мен - на площада с по едно въже половината депутати, че ми писна от техните "игри на глада".

The pacoX
The pacoX Day 1,893, 02:16

България задължително трябва да построи нова АЕЦ! измишльотините с ВЕИ са пълна простотия на тройна цена. най-сигурната и евтина енергия е ядрената.

друг е въпросът вече за огромните далавери в стотици милиони евро около строежа. нали никой не си прави илюзии, че това е спор за АЕЦ? всичко е за кой да лапне пая. вижте и подвеждащия въпрос. пълна порнография е всичко около референдума.

pakostik86
pakostik86 Day 1,893, 02:19

РУК за българската политическа действителност. Опорочиха най - висшата форма на демокрация. Призовавам всеки, който има мнение по въпроса, да отиде да гласува, за да е валиден референдума.
Аз лично съм против за нова АЕЦ.

Just smile back
Just smile back Day 1,893, 02:21

Tsar Kaloyan , това колко е сигурна се вижда до ден днешен в Чернобил.. Ако имаш път иди да видиш за какво става въпрос.

The pacoX
The pacoX Day 1,893, 02:24

това е единичен случай от преди 25 г. технологиите в днешно време са съвсем други. стига вече с простотиите за комунизъм и сталинизъм и не знам си какво. от такова заяжадне, днес на това дередже, защото не "комунистите" ни доведоха да просешка тояга, а всички управлявали след 10 ноември! които до един са "бивши" кадри на партията-майка.

Sasho Ve
Sasho Ve Day 1,893, 02:24

(: Калоян,
Никой не говори за вец. Заводи за боклук носят и топлоенергия и електроенергия. Соларни централи, вятърни такива... не е като да няма алтернативи. На Виена дали им е лошо с 1 завод да осигуряват почти всичката нужна топлоенергия и половината ток?

Great Demon
Great Demon Day 1,893, 02:28

В момента в света има 212 атомни електроцентрали с 438 реакторни блока.Това,че на едно място е станало авария,не означава,че и тук ще стане.На ден от катастрофи по пътищата загиват много повече хора от атомни централи.

Bironion
Bironion Day 1,893, 02:31

http://www.greentech.bg/?p=37015 за отработеното ядрено гориво

И мястото не е 1, а са няколко, имаше съвсем наскоро едно в Япония.

pernik1948
pernik1948 Day 1,893, 02:42

Каквото и да си говорим истината е една - никой от тук не е достатъчно компетентен, за да знае за какво става въпрос. Било то за икономическото развитие или пък камо ли за АЕЦ...

SmallSoldiers
SmallSoldiers Day 1,893, 02:50

Аварията в Чернобил е заради глупав експеримент и натрупани човешки грешки!
Аз искам да гласувам на този референдум обаче още не знам "За" или "Против". Не го знам не защото не знам плюсовете и минусите на двата варианта, а заради хората, които стоят зад тях - крадливия Бойко и лъжливия Станишев и защото и в двата случая правим услуга на хора, които не го заслужават и ще използват вота ни за популистки нападки един срещу друг и нищо повече!

SmallSoldiers
SmallSoldiers Day 1,893, 02:52

Замислих се, че е вярно също крадливия Станишев и лъжливия Бойко!

LosferatusI
LosferatusI Day 1,893, 03:08

АЕЦ Беляне е печаливша инвестиция. В цената на тока ще се калкулират и 60 000 заплати за българи. Ако купуваме тока от турска или румънска АЕЦ крайната цена за потребители освен, че ще е по-висока ще плащаме на 60 000 турци или румънци заплатите и печалбата няма да е за България.

Velchev
Velchev Day 1,893, 03:09

ЗА ! нямам възможност да гласувам на референдума, защото няма да се връщам в града ми по лична карта само и само за да гласувам.

mitakyt
mitakyt Day 1,893, 03:11

Твърдо НЕ!

Knight of shadows
Knight of shadows Day 1,893, 03:16

Твърдо не!
Нито една от партиите, които са за не изкара бизнес план, с който да докаже, че този проект е рентабилен. Това с работните места е пълна глупост, справка козлодуй.

RoboCopele
RoboCopele Day 1,893, 03:17

А душите на репресираните от Белене, дали са съгласни?! Дай по-добре да я строим тая УрановоЕлектрическаЦентрала (УЕЦ) на Бузлуджа и без това там има много цимент, да не отива зян. Така хем ще имаме ток без аварии, хем другарите ще могат да подкарат кораба майка и най-сетне да си отидат на родната червена планета и там да копаят тунели със зелено-червените другари.

Just smile back; NikolayMilev; SmallSoldiers +1

Плато трябва да въведе възможност за е-референдуми.

А сега сериозно - Няма да ходя да гласувам, не защото съм против, а защото не съм сигурен кое е правилно за момента. И защото и едните и другите ни лъжат, извъртат както им е удобно на тях и имам чувството, че решението вече е взето и моя глас няма значение.

kiril73
kiril73 Day 1,893, 03:26

Хайде и тука отворихте тази тема 🙂
Ще гласувам с ДА.

Miro Dobrev
Miro Dobrev Day 1,893, 03:36

Ще гласувам с НЕ

LosferatusI
LosferatusI Day 1,893, 03:38

"справка козлодуй" Knight какво точно имаш предвид ? Може би че АЕЦ козлодуй е 50% от българската икономика в момента?

Just smile back
Just smile back Day 1,893, 03:58

Ако в периода 44-89 другарите не си бяга бъркали по дупките, не бяха строили космодруми, летящи чинии и всевъзможни дивотии, като болници с по 700 стаи в градове с по 5 000 население, а бяха построили АЕЦ в Белене, можеше и сметките ви да са вярни... Има толкова възобновяеми източници в момента и продължава дела на такава енергия в световен мащаб да нараства.... А ние... Ще строим нещо, което е трябвало да се построи преди 50-60 години. В цял свят закриват АЕЦ, ние тепърва ще откриваме, е тва ако не е комична история, незнам кое е.
Пича, който казва, че Козлодуй бил 50% от българската икономика го съветвам да посети Козлодуй и региона и да види за какво става въпрос. Един от най-бедните региони в цяла Европа е, ако не му се разхожда аз да го светна...
Освен това редица народ ви изчисли с прости аритметически сметки, че ток произвеждан от Белене, ще струва тройно по-скъпо от сегашния и то МИНИМУМ. Говорите за някакви печеливши инвестиции в бъдеще - пълни глупости.
Преди 2040г. тази АЕЦ ще си изплаща дълговете и тези дългове ще ги изплащам аз и работещите хора в България.
Отделно споделих вече за атомния риск. Ядрените отпадъци също са опасни за човешкото здраве.. Толкова много съм против,че незнам има ли как повече...

deepz00ne
deepz00ne Day 1,893, 04:00

ако имах дарба на карикатурист бих нарисувал следната картинка -
станишката ,бат бойко и местан бей се кикотят заедно пред един лаптоп четейки тази тема
и следния текст -
"глей ги тия малоумници как се дърлят сякаш има някакво значение техния глас,пък и доводи вадят и сметки правят и за гражданско общество някакво бълнуват"

Syprotiva
Syprotiva Day 1,893, 04:06

Който гласува с НЕ, гласува против България. Неинформираността е основен проблем тук и за това доста хора не са в час какво точно се случва с Белене и цялата ни атомна енергетика. Проектът е най евтин от всички централи, които се строят в Европа в момента (2-те турски струват над 2 пъти, без да изчислява инфраструктурата). Като дори и тази цена е завишена изкуствено, за да се убеждава народът, колко скъпо ни излиза. Към цената са включени много откраднати до сега средства. За построена и в последствие съборена площадка, за купен и после продаден реактор (парите от продажбата не се приспадат, естествено) и много други, незнайни средства. Известно е, че Белене е хранилката на БСП, от където са се крали много милиарди, но това не е причина да теглим чертата на проекта, а да се задейства прокуратурата. Правителството на Боко Великолепни дойде на власт с едно от обещанията, да построи Белене, сега се отметнаха поради външен натиск и защото вече трябва наистина да извадят пари за проекта, а не като другите преди тях, само да перат такива през него. Това не им изнася и решиха генерално "проблема". 4-те реактора в Козлодуй, закрихме защото французите строяха свои централи в Румъния, на които бяхме конкуренция, поради по ниската цена на нашият ток. Последните 2 реактора ще закрием по план до 2 години и никой не бива да бъде толкова наивен, че ще им бъде удължен срокът, с подобни, антибългарски управления. След това ставаме от износител, вносител на електроенергия. Сега се закрива Белене, за да не сме конкуренция на турските централи, а техен пазар. За екологичният фактор е известно, че ТЕЦ и ВЕЦ замърсяват много повече природата, а възобновяемите източници са просто един скъп експеримент, която всички плащаме от джоба си. Дори и предвид опасността от аварии, ние сме заобиколени от всякъде с атомни централи по границите си, несериозно е да се отказваме от свои. Гласувайте с ДА, ако сте Българи с малко мозък в главите, а не марионетки.

Just smile back
Just smile back Day 1,893, 05:36

Абе Станишеф ти ли си бил, бе ?

alexandr0v
alexandr0v Day 1,893, 05:37

Аз за пореден път казвам, че ще гласувам с ДА. Плюсовете са много и терзи, които твърдят, че е нямало информационни кампании грешат много или просто не гледат подходящите предавания по телевизията... Лошото е, че референдума се политизира прекалено много и ние обикновените граждани имаме вина за това. Стига сте влизали във филма с тези комунисти, фашисти и други такива. Заради тези ваши комунистически филми 24 години България е на този хал. Разберете, че всички са мръсни долни капиталисти. Пределно ясно ми е, че тук има много привърженици на Бойко, които знаят да повтарят само едно - мърсни комунисти. 24 год. все тоа повтаряте бе хора. Не политизирайте референдума толкова много, мислете с главите и гласувайте за бъдещето на България. Тези глупости с еко източниците са празни приказки. Първото, което е скъпо и второ не са чак толкова екологични, колкото си мислите. Замислете се дали искате на 27 да разрушите завинаги единствената действаща индустрия в България. Замислете се дали искате след 10 години да купуваме ток от Турция. Въпроса така зададен ни пита дали изобщо искаме за напред да развиаме ядрена енергетика. Правителството в момента има игра с други хора със съвсем различни интереси и иска да сложи край на ядрената ни енергетика. Помислете добре и не гласувайте за любимия си "политик" пожарникар. Пределно ясно ми е, че повечето, които казват не са точно политически обвързани с него и партията му. 🙂

NKFV
NKFV Day 1,893, 05:42

този референдум никога, ама НИКОГА, няма да събере 4.3 млн гласоподаватели. Ко са пените?! :Д

lqlqlqlio
lqlqlqlio Day 1,893, 06:39

РУК за политическият референдум!

deepz00ne Day 1,893, 06:45

Comment deleted

Simonymous
Simonymous Day 1,893, 07:04

1. Фотоволатиците и перките ебават природата и селското стопанство...
2. Част от финансирането може да се намери чрез ценни книжа, които да се продадат на български граждани и фирми, като трябва да има определени условия и прагове. Това е лично моя идея, но съм сигурен, че не съм първият, който се е замислил за нея. Не може да се финансира целият проект така, даже и половината, но може 10-20-30%, а от това ще спечели и бюджета и обществото.

Simonymous
Simonymous Day 1,893, 07:07

3. По-добре да произвеждаме ток и да ни е страх от ядрен взрив, отколкото да купуваме ток и пак да ни е страх от ядрен взрив, защото избухне ли в съседна държава ядрена централа .. вятърът да ни е на помощ само!
4. Ядрен реактор не значи само ток.
4.1. Бакалина спомена в другата тема къде се използват изотопите - ПЕТ-скенери и т.н.
4.2. Съществуване на "АЕЦ" Козлодуй винаги ни е слагало в потенциалните адрени сили. Защото ядреното гориво може да се използва за изработка на оръжие. Това означава, че шансът да ни заплашат в близките 20-30-50-100 години с война е с една идея по-малък, докато сме на "правилната" страна...

deepz00ne Day 1,893, 07:44

Comment deleted

Silvar Tarantula
Silvar Tarantula Day 1,893, 07:57

гласувам с НЕ !

ilirik
ilirik Day 1,893, 09:28

Абсолютно ЗА!

http://www.vbox7.com/play:d33483c0bd кабела през гредата и за врата X- D

Maggy Vasileva
Maggy Vasileva Day 1,893, 12:20

Споделям мнението на автора. Потърси информация в нета - лесно се намират достоверни данни. Ако, след това се чувстваш некомпетентен да вземеш подобно решение - недей да гласуваш въобще. Това е само мое мнение, разбира се.

morskiq
morskiq Day 1,894, 01:01

reformata Братле, тези от GreenTech им кажи да си хвърлят дипломите в кофите. Какъв Плутоний какви 5 лева. В момента в АЕЦ - Козлодуй се използва Уран 235. Сега ще ти обясня. Урана е химичен елемент, той се състои от ядра, където пък в ядрата има различен брой протони и неутрони, за справка Менделеевата таблица. Та да поясня, след попадане на неутрон в ядрото на Урана, той се дели на две, нали така, и се дели на два елемента - Te 127 ( Телур ) - Zr 91 ( Цирконий ) + още няколко неутрона и така почва верижната реакция. Мога още много да пиша, но не ми се занимава. Аз лично не мисля да гласувам, понеже няма смисъл. Най -добрия вариант и най - евтин е да се построи 7-ми реактор на Козлодуй, понеже има изградено всичко, като почнем от инфраструктура и свършим със далекопреносна мрежа до всяка точка на България. Ядрената енергия си има своите плюсове и минуси, така че, никой не знае какво ще стане и избора си е изцяло ваш.

NThePinkPantherN
NThePinkPantherN Day 1,894, 06:13

Защо гледате кой от нашите обичани политици стои зад или против проекта?! Всеки знае, че това е само театър, който се разиграва за пред хората. Всичките са един и същи калъп и гледат само парите, които им дават за изиграната роля.

Всички страни около нас имат ядрени централи, а защо не и ние? А да, ще изгубят клиент, който ще не ще си плаща за енергията вместо да си я произвежда сам...и после защо цените се увеличават като храним алчни гърла от чужбина.

Колко ли пари са глътнали управляващите от забавянето на строежа на проекта? А колко е загубила и обедняла от това България?

Предпочитам двайсет години да плащам за строежа на този АЕЦ, за да може децата ми да живеят в една дори и малко по-добре устроена, чиста и богата държава. Ако това е цената, която ще платя за техния по-добър живот съм готова да я плащам до живот.

Мислете за бъдещето, за децата си, за страната си! Не за боклука, който ни управлява, защото се изравнявате на неговото ниво.

И моля ви не сравнявайте Австрия или която и да е силно развита страна с нашата. То е очевидно ще са по-напреднали от нас. Друг е въпросът, че ние само стоим и бездействаме за хилядите екологично полезни проекти, които можем да осъществим.

Този АЕЦ ще само малка крачка напред. Останалото зависи от нас и дано скоро е обединим.

Syprotiva
Syprotiva Day 1,894, 08:15

Само една вметка, че това което в действителност ще се гласува на референдумът дори не включва АЕЦ Белене. Нарочно опорочиха гласуването, като темата се промени, чрез въпросът - "Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждането на нова ядрена централа". Така управляващите си вързаха гащите, дори и да стане чудо при тези абсурдни условия, пак да се измъкнат от проекта. По интересна, обаче е първата част - да се развива ли изобщо ядрена енергетика. Така референдумът дори поставя капани. Още повече не разбирам хората, които имат намерение и дори изтъкват как щели да гласуват с НЕ. Май не разбират, че утре този референдум ще се развява като един аргумент при окончателното затваряне на Козлодуй. Ето, референдумът се провали, хората не само не искат нова централа, ами и изобщо не искат ядрена енергетика. Това е win-win ситуация за враговете на Българските интереси, но поне при положителен резултат на гласуването ще се избегне още по голямото зло, утре очилатият малоумник Дянков да разруши напълно енергетиката ни със "съгласието" на народът. И дори парламентът ще трябва пак да преразгледа решението си, макар и при такава тема да не се ангажират дословно с Белене. Не се лъжете по поредната лъжа на Боко Тиквата, че в Козлодуй може да се сложат нови реактори, по-по лесен начин, отколкото в Белене. Старите реактори, като се спрат, не могат да се слагат нови на тяхно място, пак трябват нови площадки и това е поредната лъжа, с цел протакане и залъгване на електората за очевидното престъпление, което върши това управление.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.