Ambient on/off

Join the new world

 

Народе????. - едно модерно робство

Day 1,872, 13:55 Published in Bulgaria Bulgaria by Bukso

На страница 115 в тефтерчето на Васил Левски пише : "Народе ????." с четири питанки и една точка. Интересното е, че на тази страница има следи от сълзи (най-вероятно сълзите на Левски). Все пак до ден днешен може само да се предполага какво точно е минало през ума на Васил Левски. Самият той казва „Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщата на тепсия“ като е страдал затова, че народа е бил пълен с предатели, крадци, завистници, лъжци, лицемери, страхливци, роби.

Все пак, това са думи свързани с миналото. Ясно е било, че много българи са се борили за принципите си и за свободата си, ясно е че е имало и турци, които са ни подкрепяли, такива които са спасили живота на Капитан Петко войвода. Но също така е ясно и че българите са били под ударите както на турците, така и на собствения си народ. Ясно е било, че България е била под турско иго, но не това е била причината за сълзите на апостола. Неговите сълзи са били предимно заради народа, за който той е жертвал собствената си глава – именно заради собствения си народ.

Точно на това място спирам с историята и се насочвам към днешно време, когато съществува едно модерно робство. Това е времето в което се разиграват най-критичните моменти познати от историята на човечеството и това е времето което ни засяга пряко самите нас, нашите деца и нашите приятели. Това е времето което изгражда нашата личност и което създава нашата собствена история.

Модерното робство е много по-коварно и жестоко. Преди години робовладелците са установили, че робския труд е непродуктивен. Роба си е оставал вечно роб и затова не е вършел от сърце работата си. Нямал е надежди за бъдещето. В днешно време подхода е малко по-различен. От училище ни набиват в главите, че трябва да учим и че всичко зависи от нас, че сме свободни хора и че в днешно време всеки зависи от способностите си. За съжаление ставаме роби на парите, работим за пари, мислим за пари, виждаме всичко в пари ден за ден, мислейки си, че от нас зависи нещо и че утре ще се промени. Нямаме свободно време, вече нямаме истински приятели, нямаме мечти, нямаме собственост и за всичко което притежаваме биваме наказани. Където и да отидем се борим. Било с агенции, било с държавни служители, с чиновници, с фирми, с алчни съседи. Самите ние не сме тези, които искаме да бъдем. Притискани сме от всякъде и сме принудени и ние да притискаме – изяж или ще бъдеш изяден.

Политиците и управляващите, които самите ние сме избрали, продадоха народа за да напълнят гушите си. Всичко в момента е следване на чужди интереси, било американски, било европейски. Народа е продаден, народа е поробен.
Както Васил Левски е ронил сълзи, така и най-старите българи днес ронят сълзи. Подтиснати от факта, че са родени в свобода, с имоти, с обещания за по-добро бъдеще, с нагласата че от техния труд ще зависи какво ще имат и какво не, и въпреки това всичко им е било взето от комунизма, от инфлациите, от народа. Подтиснати от това, че не получават уважението което те са дали навремето и същите тези които живеят самотни и разчитат на пенсия, която е по-скоро подигравка. Те живеят в модерното робство и са ограбени от собствения си народ. Както онзи епизод в „Неудобните“ където видна депутатка споделя за проблемите на нейните котки и кучета, какви грижи имат, какви специялни ястия трябва да им готви, и в същото време един 78 годишен пенсионер, който след 55 годишен стаж в рудници, пещи и Кремиковци, посреща новата година с хляб, маргарин, бисквити и лекарства....

Един млад предприемач иска да отвори фирма, иска да създаде условия и работни места. За съжаление той бива обсипан с данъчни, инспектори, бюрокрация едва ли не е враг номер едно и терорист.

Не е ли истина, че по всички медии се тръбят измислици, докато истината е съвсем друга и е ясна на народа. Обяснява ни се колко сме добре, колко напредък имаме в екологията, как таксите се понижават, как новия финансов министър имал добра програма и в същото време наблюдаваме как се изхвърлят купища боклуци в природата, как цените хвърчат а заплатите не мърдат, как нищо от казаното не е вярно.

Когато има някакво голямо тържество, не се канят хора на културата, нито артисти, професори или хумористи, а всичко това е заменено от чалга певици и певци.

Обяснява ни се, че сме европейци, че имаме права, че всичко се оеднаквява и когато се иска нещо от нас сме длъжни да спазваме „европейските стандарти“. Когато обаче решим да търсим правата си от европа ни казват „дааа, ама има местни закони в които Европа не се меша“

Живеем като модерни роби, правим го дори доброволно, мислейки си че сме свободни и в същото време работим усилено а за нас нищо не остава.

Ние като народ можеше да се опълчим и да кажем – НЕ! Няма да се продадем! Можеше да кажем НЕ! Няма място за чужди интереси. НЕ, няма да допуснем собствените ни деца и внуци да страдат заради нашата алчност. Но не го сторихме ... Вместо това постоянно се ядем един друг, завиждаме си, клеветим се, крадем се, хвърляме много повече труд да очерним някого вместо да допринесем с нещо полезно. През турско време някой турчин изнасилил момиче и разбрали всички села в околноста? В днешно време е гордост за една жена да се даде на чужденец, отделно всеки ден стават изнасилвания от българи, че дори бащи изнасилват дъщерите си.

Има още много, много, много, много, много ...

Васил Левски е знаел че има още много за което да се говори, и затова е написал само

Народе????.

Никой не се усеща, че в днешно време не е нужно да си войвода за да водиш борбата, не е нужно дори да имаш оръжие. Всичко започва от нас самите и от това какво е отношението ни към тези около нас. От това какви личности сме ние и с какво ще допринесем. С колко ще бъдем ощетени ако отделим малко средства да направим някой около нас щастлив? Какво ще ни коства да вложим силите си в нещо хубаво, да дадем любов? Народе?

 

Comments

naiden
naiden Day 1,872, 14:11

Много силна статия!

LordGelu
LordGelu Day 1,872, 14:20

Не ми се изпада в подробности, че съм я подминал отдавна тази възраст, но всеки трябва сам да се оправи, за да се оправи държавата. И не е казано, че трябва да се оправи точно в тази държава. 😉 На престъпници не мисля да слугувам. 😉 Светът е голям и съм си намерил мястото под слънцето. Който може да се изнася, докато е време. Левски е романтик. Алеко Константинов е бил реалист.

Simonymous
Simonymous Day 1,872, 14:48

Гелу, ако искаш отиди на Луната. Но не е нужно да призоваваш и другите да си зарязват народа...
После защо македонците така лесно са им промили мозъците.. Защото сме ги оставили да се оправят, както могат.

Bukso
Bukso Day 1,872, 15:11

Не осъждам само българския народ, такива са всичките - западняците са хептен ботове и роби, но са свикнали вече със златната клетка. В крайна сметка където и да живее човек, промяната трябва да бъде в нас самите!

LordGelu
LordGelu Day 1,872, 15:17

😉 Ами щом ви се работи за ТИМ-аджии, СИК-аджии, ВИС-аджии и всякакви знайни и не знайни мутри, ваш проблем. На мен не ми се.

C0RRAD0 BG
C0RRAD0 BG Day 1,872, 16:31

много добра статия

Simonymous
Simonymous Day 1,872, 16:36

Добре де. Не те осъждам. Моля те само да не призоваваш повече хора да напускат страната, в която се мъчим.

ThracianWarrior
ThracianWarrior Day 1,872, 16:40

LordGelu теб те знам като русофил отдавна...нормално е да си нихилистично, антибългарско човече.

Krum III
Krum III Day 1,872, 16:45

Буксо, свали си черните очила. Много от нещата, които си ги описал, ги има навсякъде по света.

Wafrey 1914
Wafrey 1914 Day 1,872, 17:21

I tova che gi ima navsqkade po sveta, uteha li trqbva da e? Vmesto da gledame nie da sme po-dobre, nie gledame che i Na drugite e zle
Vote za silnata statiq!

Zimnichanski
Zimnichanski Day 1,872, 17:57

не бих критикувал статията, но ви съветвам да се запознаете и с този текст по повода -
http://jorosavov.blog.bg/history/2012/03/22/narode-ili-kak-chetem-vasil-levski-povyrhnostno.926588

lemmygod
lemmygod Day 1,873, 23:32

Лорд Гелу - нз под кое слънце си живееш сега и за кого работиш, но до каморийци, калабрийци, триади, коза ностра (италианска и итало-американска), десетки знайни и не знайни картели и т.н. и т.н. СИК-аджйите, ВИС-аджийте и другите трибуквени съкращения са още прохождащи пеленачета. Ти трябва да си романтика, не Левски, ако си мислиш, че глобално престъпността не се сраства с т.нар. легален бизнес, НО щом ти е по-добре там ОК - всичко хубаво, но остави малкото идеалисти да си бъдат такива, докато могат

Nelyy A. Zvvezdeva
Nelyy A. Zvvezdeva Day 1,873, 23:38

xa -Your allies are currently not involved in any military campaigns. Fight for India!
http://www.erepublik.com/en/military/battlefield/37303

Morrpheus
Morrpheus Day 1,873, 23:48

@Zimnichanski - blagodaria za linka.

Tervel 2
Tervel 2 Day 1,873, 03:24

и днес има война м/у бедни и богати, но днес тя е на монополистите срещу народа( а не народ срещу богати) оръжията днес са дезинформация ,данъци ,монопол,неграмотност ! за миналата година 95% от милиардерите са станали по богати ,а 85% от населението -по бедни в световен мащаб> КРИЗА-да ,но за кого!?! Статията е,, МОДЕРНО Робство'' но количествените натрупвания водят до качествени деформации-според мене ,оше малко по висока безработица и данъци и ЩЕ има граждански войни в Европа (отново)

Bukso
Bukso Day 1,873, 04:04

@Крум 3ти - това е ясно, но това прави очилата още по-черни!

Bukso
Bukso Day 1,873, 04:10

Като цяло почти всички държави са станали жертва. И въпреки че статията ми е адресирана до българския народ, не казвам, че в чужбина е по-добре. Това което казвам е че промяната трябва да идва от нас самите. Аз например в момента живея в Германия но искам да се разкарам час по-скоро, щото живота в тая смотана държава(Германия) изобщо не ми харесва! Те са още по-големи роби.

Krum III
Krum III Day 1,873, 04:56

Да, точно това ми беше забележката към статията - според нея излиза, че само тук е така. Иначе отнесена глобално, си прав.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.