Ambient on/off

Join the new world

 

Пријездина спољна политика

Day 1,840, 09:54 Published in Serbia Canada by Sever Vetrovnik

Поштовани грађани,
Пошто сам пристао да Војводи Пријезди будем министар спољних послова, представићу вам мало детаљније његов спољно-политички програм и тим окупљен да га спроведе:
1) Регионална спољна политика

Неколико пута се показало да земљу која је много моћна, удружене могу победити и државе слабије од ње појединачно. Зато је један од националних интереса удаљити фронтове са српских граница, а ако је рат немогуће избећи, минимизовати број земаља које ће нас напасти.
Србија (рачунајући само оригиналне регије) има 7 суседа. Од тога су нам 4 савезнице, а три непријатељи. Са Румунијом имамо пакт о ненападању, а како ни њима није у интересу да га крше, верујем да се можемо успешно договорити о његовом продужењу, што смо чинили у неколико наврата. Албанију ће обрисати Македонија, док нама на границама остају Хрватска и БиХ. Такво окружење је довољно безбедно да нам отвори врата за нове подухвате и радићемо све на томе да одржимо такво стање и да дипломатијом спречимо ратове који нас могу угрозити.2) Црна Гора

Доста се прашине подигло овог месеца око Црне Горе, а сложићемо се да је много тога могло да се избегне.
Када неки играч узме неку улогу у власти, он није више обичан играч. Он је, између осталог, представник сбоје земље. Све што каже или уради процењује се другачије, и носи већу тежину, и баш зато треба бити опрезан.
Иако је Црна Гора увела Србији ембарго зато што јој нисмо вратили регије по договору, када смо обећање испунили, није прошло неколико дана, а наши односи кренули су на горе.
Све је почело тиме што је црногорски министар спољних послова ставио као аватар слику Анте Готовине, а црногорски председник одбио да му наложи да тај аватар уклони. А то је била грешка. То је била велика провокација, равна оној које многе државе прибегавају када непријатељима на народне банке донирају износ који представља годину неког њиховог великог пораза, или неке трагедије. С друге стране, српски председник требало је да реагује тактичније, будући да Црна Гора до сада није била наш непријатељ, а и због нама наклоњених играча тамо. Након црногорског напада, Србија је обрисала ту земљу, и прича се тако завршила, за сада. Не сумњам да је Владислав имао добре намере, али исхитреност у реаговању, и нов предлог црногорском председнику, о којем се одржава референдум, никако нису помогли да се проблем реши.
Србија је неколико пута ослободила Црну Гору од БиХ, и изнајмила од ње Приморје. Доста играча, пореклом из Црне Горе, игра за Србију. Због оних који желе да изгладе односе, морамо покушати поново да у томе успемо, али разговарајући озбиљно и отворено, и не излазећи у јавност са нечим што нас може исмејати, као што се дешавало пре. Србија ће учинити све да Црна Гора остане наш савезник, али ће коначна одлука бити на народу Црне Горе и изабраним црногорским властима. Зато, као што ми морамо бирати мудро, мудро морају изабрати и они.3) Бразил

Некада смо с њима били блиски као с Мађарима. Онда смо се нашли на супротстављеним странама. Бразил је данас идеални савезник за нас, а како се тренутно не налазе ни у једном савезу, ништа нас не може коштати да пробамо и тамо да ојачамо утицај. Ако је Турска могла да уђе у савез са Грчком – зашто Србија и Бразил не би обновили пријатељство? Још један од приоритета спољне политике у наредном месецу, бар оне коју предлаже Војвода Пријезда, биће побољшање односа са Бразилом.4) Румунија

Уморена од ЕДЕН-а, Румунија је такође отворена за сарадњу. Наравно, српско-румунски МПП није могућ ако се не стекну услови за то, али вам обећавам да чим се терен припреми, први ћу лобирати за то. МПП с њима нам не значи ништа ако изгубимо Мађаре, и зато нећемо исхитрено улазити у ту причу, али свакако нећемо занемарити Румунију. Можда не могу открити сада на који начин, али ћемо без сумње одржавати везе с њима. Никад се не зна како ће се карте распоредити.5) Амбасадорски програм

Играч Летва водио је амбасадоре током октобра. Амбасадорски програм је ефикасан и леп начин да се ојача утицај у другим земљама, да се представимо као пожељан савезник, или да променимо мишљење неких непријатељских земаља. Друго, како је ова игра пресликана стварност, ни представљање Србије и српске културе никако не може да нам шкоди. Треће, на тај начин сазнаје се доста о другим земљама, а информација у правом тренутку на правом месту даје велику моћ оном ко зна да је употреби.
Зато ћемо обновити тај програм, поделити задатке амбасадорима и тиме ојачати положај српске дипломатије у е-свету.
6) Задњи везни

Држава може имати веома добре дипломате, стратеге, економисте и новинаре, али ако они не помогну да се развије једнако добра или боља нова генерација дипломата, стратега, економиста и новинара, држава ће почети да пропада када се стара генерација буде уморила или напустила игру. Овог месеца, ако Војвода Пријезда буде победио, МСП-у ће се придружити играч Задњи везни, као неко ко има потенцијал да се развије у доброг дипломату и за кога би било добро да стиче искуства и познанства. Трудићу се да такву праксу одржавам кад год будем био у прилици, јер земља која не улаже у нове играче – нема будућност.7) Сарадња са дијаспором

Веома је важно сарађивати са дијаспором и засновати тај однос на узајамној помоћи. Нећемо покушати да управљамо српским заједницама у иностранству, али би било добро да на неки начин формализујемо сарадњу тамо где је потребно и, на пример, на једном каналу на чету имамо представнике свих заједница. Тако бисмо лакше знали за намере и потребе једни других и могли да избегнемо доста неспоразума у будућности.

😎 За крај

За крај, могу вам обећати да ће се Пријездин тим потрудити да центар моћи врати у Србију и да је поведе у нове победе – како дипломатске, тако и војне. Наслеће октобарског тима видљиво је и сад – у броју ресурса и геостратешком положају. Допустите нам да у децембру учинимо још више.
Гласајте за Војводу Пријезду!
Пријездин тим за Министарство спољних послова еСрбије:

Министар: sever vetrovnik

Заменик министра: coolinbun

чланови министарства: Baltazar8, Robert E.Lee 1861, zadnji vezni, cookies_crisp , Alphatrion reborn, Mikko Ilicinen, CHRISTIANE.F
Координатор за амбасадоре: Letva

 

Comments

Raziel_Blaze
Raziel_Blaze Day 1,840, 10:00

Срећно, али мој глас иде Миљани. : )

bernoldi_salieri
bernoldi_salieri Day 1,840, 10:03

VUJ

Nerazuman Lavirint
Nerazuman Lavirint Day 1,840, 10:04

///глас/// и овде и на изборима -)))

Dio Deda Obrad
Dio Deda Obrad Day 1,840, 10:05

Ovo bi moglo da bude najbolje ministarstvo u najavi.

Jedva čekam da vas vidim i na delu. Samo napred!

Capone91
Capone91 Day 1,840, 10:05

Prezla <O

Gambino_SSSS
Gambino_SSSS Day 1,840, 10:08

poštovanje ali glas ide Miljani

MjoyReborn
MjoyReborn Day 1,840, 10:14

drago mi je posebno zbog Brazila,s obzirom da je potencijalni saveznik u kasnim nocnim satima kada nam zbog jurnjava BH itekako fali DMG ... a i njima nakon svega sto se izdesavalo ...

jedva cekam da pocnete sa radom o7

Admiral Yamamoto
Admiral Yamamoto Day 1,840, 10:15

Lepo

sanjica2211
sanjica2211 Day 1,840, 10:18

svaka čast za planove 😉

NaTakoTeJaNaKitu
NaTakoTeJaNaKitu Day 1,840, 10:18

Razlog vise da se glasa za Prijezdu o7

danijelkg
danijelkg Day 1,840, 10:18

Odlicna kampanja, agresivna, iskrena i detaljna. Svakome ko prati ovo i ko je pratio rad predhodnih vlada nece biti tesko da se odluci i naravno glasa za Vojvodu Prijezdu. Sad je pitanje samo koliko ima takvih... : )

Spop
Spop Day 1,840, 10:19

Zaboravio si da napises da su pre tog "ekcesa" sa avatarom, doneli odluku o trgovinskom embargu i nepotpisivanju MPP sa eSrbijom. Nakon avatara, odbili sastanak, izglasali nas za NE i napali Kosovo. Zaista ne vidim sta je tu eSrbija kriva?
Postovanje, ali moj glas ide Miljani.

xDesertHamsterX
xDesertHamsterX Day 1,840, 10:24

izbacili ste onu sliku gde sve delite na normalne i nenormalne : /

svaka cast prijezdi, ali moj glas ide miljani o7

danijelkg
danijelkg Day 1,840, 10:26

svaka cast miljani, ali ovo je prijezdin predizborni clanak o7

Sever Vetrovnik
Sever Vetrovnik Day 1,840, 10:27

Додао сам, Спопе. : )
Нисмо криви за њихове преступе, али нисмо реаговали умешно. Онај предлог да црногорски председник носи Младићев аватар у замену за регије није одраз државничке вештине. Тај исти црногорски председник јесте провоцирао ако је казао да не зна за Готовину (вероватно је провоцирао, можда стварно не зна, мада сумњам), али док он то чини скривено, Владислав излази у јавност са својим провокацијама и у томе је грешка.

Konstruktivac
Konstruktivac Day 1,840, 10:29

SAMO STROGO I NEPRAVEDNO !!!! 🙂

mcmoox
mcmoox Day 1,840, 10:29

Jbga ima cookies crisp, nema vote ...

Ja glasam za Bernoldi Salieri !!!

MCMOOX je bio ovde!!!

milladin
milladin Day 1,840, 10:38

o7

serbiankid
serbiankid Day 1,840, 10:43

Glas!

Nadam se da cete dobiti sansu da radite \o/

Dieb
Dieb Day 1,840, 10:45

Iskreno smesno bez jasne koncepcije .
Glas ide za TOO govedo.

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Day 1,840, 10:51

Ово је идеалан тренутак да се ствари са Црном Гором изнесу на чистац. Очигледно тамо постоје две струје, једна састављена од играча који се осећају као Срби из Црне Горе, као и друга, коју називају "милогорском". Циљ Србије треба да буде помоћ овим првима да дођу на власт у Црној Гори, а после тога ће сваки даљи договор бити, надам се, много лакши.

Подршка за иницијативе о МПП са Румунима и Бразилом, наравно, узимајући у обзир и ставове наших актуелних савезника.

BalkanBoyRasan
BalkanBoyRasan Day 1,840, 10:52

Види се да је дрогер, чим би народ хранио пилулама... Мој глас за ТОО Говедо! о/

Strahinjic Banovan
Strahinjic Banovan Day 1,840, 10:53

Супер ствар је и ангажовање Задњег Везног, дефинитивно је играч који поседује потенцијал за доброг дипломату.

Чекам да видим Пријездин програм везан за војску, а после тога ћу одлучити за кога ћу гласати.

Takimanija
Takimanija Day 1,840, 10:56

Bravo , puna podrska! U svakom mogucem aspektu!

Dio Maximus
Dio Maximus Day 1,840, 11:05

Иначе ТОО би мање више спроводио идентчну спољну политику, не брукајте се.


Боље од овога не може и то је чињеница.

Brdar Dragan
Brdar Dragan Day 1,840, 11:15

reci ne drozama!

purebg
purebg Day 1,840, 11:30

Запамти - нудим ти само истину... Ништа више.

KA ZETRO
KA ZETRO Day 1,840, 11:48

vote

coolinbun
coolinbun Day 1,840, 12:06

Saradnja sa saveznicima, pogotovo sada kada i tehnicki imamo savez je najznacajnija stavka u osvajanju i zadrzavanju resursa. Zilion puta se pokazalo da samo ne mozemo nista.

New-and-Now
New-and-Now Day 1,840, 12:07

Svaka cast, ne bih ja tu nista dir'o.
Naravno, voleo bih da bas ovaj sastav dobije sansu da vodi spoljnu poliku nase zajednice i zbog toga moj glas ide za Vojvodu Prijezdu.

o/

AndrijaSrbija
AndrijaSrbija Day 1,840, 12:20

Za mene je svakako MoF-a tim vazniji od licnosti predsednika, jer se mnogo puta pokazalo da samo uspesna spoljna politika donosi rezultate. Moj glas, naravno, ide Prijezdi.

kaplarMomciloGavric
kaplarMomciloGavric Day 1,840, 12:29

Странка у којој се налази играч под именом Сумњиво лице нема за мене ни најмање поштовање те стога кога год они подрже ја сам на супротној страни јер ако је он њима добар онда су и они такви исти.

Sumnjivo_Lice to kaplarMomciloGavric | пре 53 минута
Čuj bratac, ako je tebi Mladić heroj onda je svaka dalja polemika suvišna!

Овим је направио медвеђу услугу својој коалицији и мој глас и глас свих који и мало мисле својом главом ће бити против коалиције коју подржава странка ''РАЗДВОЈЕНО''

danijelkg
danijelkg Day 1,840, 12:30

najjaci su mi ovi sto sa multija troluju i izbacuju komentare tipa ^^

Ivana Partizan
Ivana Partizan Day 1,840, 12:31

dream team

ivanhoe31
ivanhoe31 Day 1,840, 12:44

Svaka cast na okupljenom timu, ne moze bolje o/

N3mesis
N3mesis Day 1,840, 12:45

srecno i podrska o/

Georgian Shield
Georgian Shield Day 1,840, 14:07

"Србија ће учинити све да Црна Гора остане наш савезник"

stidi se severe, samo cu ti to reci. imao sam mnogo bolji utisak o tebi. prica od dve struje je LAZ, prelistajte ljudi novine po crnoj gori pa mi nadjite jednog iz te druge struje. ne dajte da vas lazu. crna gora pisa po srbiji, a oni ce im okretati dupe kako bi ispali "diplomate" i "pravi drzavnici". Zabole me ko ce pobediti na izborima, ali mi smeta sto kaljate obraz ovde jadne drzave. Crna gora cuva obraz, srbija ga nema.

Akasuna

Vojvoda Trivun
Vojvoda Trivun Day 1,840, 14:15

o7

Njegova Visost Broj Jedan
Njegova Visost Broj Jedan Day 1,840, 15:04

Glas.

banovano magare
banovano magare Day 1,840, 15:33

Hvala za plaćen glas.

Robert E.Lee 1861
Robert E.Lee 1861 Day 1,840, 15:55

o7

Nisam pisao clanak ali kad citiras akasuna citiraj do kraja

"'Србија ће учинити све да Црна Гора остане наш савезник, али ће коначна одлука бити на народу Црне Горе и изабраним црногорским властима"

Sta ovo tacno znaci....nece biti prose@avanja vise

Georgian Shield
Georgian Shield Day 1,840, 16:51

milose, nece oni biti normalni nego ce im se zazeleti dupe kongresa pa ce prebaciti krivicu na prethodnu vlast i ispasti heroji, a nikom nista sto je citava populacija srala po svima nama. da li je to resenje ili ce neko imati muda i da lupi sakom o sto, i uradi ono sto treba bez straha od opozicije i bez mandata koji se sastoji od branja poena za sledece izbore (to je politika esrbije poslednjih godinu i jace)

Georgian Shield
Georgian Shield Day 1,840, 16:57

a srbija treba da da sve od sebe da crna gora ne vidi mape do kraja servera, a ne da pravi saveznistvo sa istom. opet se guramo kao i sa turcima i proglasavamo ih saveznicima dok nam ne nacrtaju da to nismo ulaskom u eden. i kao prva sila sveta ponasamo se kao misevi.

Georgian Shield
Georgian Shield Day 1,840, 18:01

"ma to su samo njih dvojica"

http://www.dodaj.rs/f/1X/Dw/2bfz273B/2/milogorci.png

http://prntscr.com/kzrbx

bravo, zivelo saveznistvo!!

Rumenko LizME
Rumenko LizME Day 1,841, 23:26

A ako nista, makar si im nacrtao kako treba da rade, ako Vojvoda ne pobjedi.

U svakom slucaju, mislim posle samoprozvanog djenerala, red je da Srbijom vlada VOJVODA!

Da Srbija opet ima ugled! o7

Sever Vetrovnik
Sever Vetrovnik Day 1,841, 01:18

Акасуна, не брини, нисмо глупи да нас превеслају. Ако будемо проценили да у Црној Гори постоје искрени српски савезници, онда ћемо покушати да с њима решимо настали проблем, при томе чувајући достојанство своје државе. Ако Црна Гора изабере другачије, то није наша кривица.
Када будемо добро испитали стање на терену знаћемо како треба одреаговати. Али тај терен који се испитује није Србија, већ Црна Гора, тако да од њих зависи доста тога.

Georgian Shield
Georgian Shield Day 1,841, 01:57

@sever
iskreno se nadam. nemojte na ovom pitanju politizirati, uradite ispravnu stvar kumim te. pozdrav.

Sever Vetrovnik
Sever Vetrovnik Day 1,841, 06:00

Важи, Акасуна. : ))

Letva
Letva Day 1,841, 07:10

Војвода Пријезда за Председника еСрбије - Ју Тјуб Спот !!!
http://youtu.be/waX-FSw8DEw

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.