Ambient on/off

Join the new world

 

Олимпијски грч у стомаку

Day 1,718, 08:33 Published in Serbia Serbia by Lunatic2903
Čitaocima van Srbije preporučujem sledeći konvertor na latinicu. Hvala na čitanju!

Да ли сте знали да су на Универзитету Пенсилванија у Филаделфији опитном мишу у постојећи ДНК убацили ген за појачано лучење хормона раста, због чега му се мишићна маса увећала за 14%, а мишићна издржљивост, обрнуто пропорционална лучењу млечне киселине, за 70%?

Модерне Олимпијске игре "рођене" су 1896, у време када је европска културна и филозофска елита сањала недосањан сан о Натчовеку. Маштајући о напредном бићу, које ће се усмереном "еволуцијом" изродити из Човека као што се Човек изродио из мајмуна, филозофска школа Фридриха Ничеа, Шмита и Мартина Хајдегера, на првом месту, обележила је крај 19. и прве четири деценије 20. века.

Иако је модернизам компромитован екстремним тумачењима и методама немачких нациста (тако што је Натчовек "стваран" систематским уништавањем Човека), чињенично је био једна од најутицајнијих (ако не и најутицајнија!), културних епоха у историји западне цивилизације, а њена општа места лако се проналазе и у данашњим економским и филозофским становиштима. Лично, наклон пружам Достојевском, али се Немцима мора одати страховито велико признање!

Друштвени инжињеринг са краја 19. века присутан је и данас у разним облицима, махом на темељима компромитованих и извитоперених интерпретација, а једна, тада у повоју, компонента Надчовечанске школе у последњих 50 година у пуном је замаху - спортски инжињеринг. Случајно или не, модерна Олимпијада грубо је постала полигон Надчовечанског покрета.

Данашње Олимпијске игре су научна манифестација барем онолико колико су и спортска - прагови толеранције на ЕРО, ХИФ, ИГФ1 и остале супстанце које се користе за увећање мишићне масе, умањење замора и продукцију еритроцита континуално се увећавају, а данашњи спортски професионалци, осим што су једни другима конкуренција, све су већа конкуренција и опитним мишевима у лабораторијама.

Многе совјетске шампионке из 70их година прошлог века већ 20 година у инвалидским колицима одлазе на дијализу, али генетика и фармација 70их била је светлосну годину иза данашње. Данашње су методе, ипак, суптилније, чистије и ефикасније, а маневарски простор им је све већи. Узгред буди речено, да ли сте знали да једино амерички спортисти, захваљујући гаранцијама америчке владе, не пролазе допинг тестове? Говоримо о супстанцама које мишићни рад побољшавају за ~70%!

Границе се стално померају, али какви су заиста ефекти овог супернапредног инжињеринга? Рекорди у спринту на 100 метара на првим ОИ износили су око 11 секунди, а трчали су практично аматери! Данашњи суперпрофесионалци, уз помоћ силне науке и животног посвећења својој дисциплини, бољи су за свега секунду и 30 стотих (ако се не варам, рекорд је ~9.70 сек).

О каквом је напретку онда реч? Данашње Олимпијске игре све чешће су предмет контроверзе и научне, пре него ли спортске, сензације. Сетимо се само Чавићеве стотинке и целих студија о броју замаха и уздаха како би се пливачки рекорд померио са 51 на 50.99. Citius, altius, fortius! - сва три зарад нових стотинки минуса, и тако у недоглед.

У Филаделфији је оживео Супер миш, а некад је био само цртана фикција и забава за децу. Хоће ли у догледној будућности из фикције у стварност да се преселе и Хулк и Супермен?

Ја сам згрожен Олимпијским играма, додатно јер се у њих дубоко уткала политичка димензија, али пратим их јер су предмет традиције и зато што изузетно ценим оне који се до својих максимума боре носећи грб Србије.

Ипак, у ишчекивању вечерашње трке на 100м делфин стилом, више подсвесно размишљам хоће ли пет кругова победити онде где је кукасти крст омануо - у стварању Надрасе?

Текст посвећујем Вегију Вегију, пошто је изразио жељу да чешће пишем, а знам и да је велики љубитељ спорта 🙂
 

Comments

MarkoCFC
MarkoCFC Day 1,718, 08:39

Александар Стојановић
http://www.erepublik.com/en/article/-1-2095070/1/20

D E A N M A R T I N
D E A N M A R T I N Day 1,718, 08:44

Ja mislim da bi svakom igracu trebalo da posvetis bar po jedan tekst... Tako verovatno nikad ne bi prestao da pises..
Sjajan tekst kao i uvek... 😃

D E A N M A R T I N
D E A N M A R T I N Day 1,718, 08:45

SMAJLI

NeodoljivNeumoIjiv
NeodoljivNeumoIjiv Day 1,718, 08:46

9.58...bolt

I love you M
I love you M Day 1,718, 08:47

jel te felps inspirisao ili ona mala kineskinja sto ih pokidala sve ? 🙂

Lunatic2903
Lunatic2903 Day 1,718, 08:50

Alphatrion:

Felps je za mene glavni protagonista ovog škodnog talasa, Kineskinja dođe i prođe

ZlaPavlakAsMrti

Hvala na ispravci ; )

atrej
atrej Day 1,718, 08:50

Pravda za Semenju Kaster i supersportiste!

Sajler
Sajler Day 1,718, 08:56

Sve je to u merenju duzine polnih organa! Ja bi da je moj veci ali Anastazis tvrdi suprotno. Pa tako i u sportu, industriji, tehnologiji itd. Hocu da kazem sve je to ochlo u qrac !

0riana
0riana Day 1,718, 09:10

баш сам јуче о овоме причала са ћалетом, додуше он ми је рекао да сам параноик : )

The Other One
The Other One Day 1,718, 09:20

: )

Keelin
Keelin Day 1,718, 09:25

Pravda za Super Misa \o/!

Dio Deda Obrad
Dio Deda Obrad Day 1,718, 09:45

Istočnonemačke plivačice...da se ne stidiš kad je osloviš sa: "Brate.."

MarkoMArtin
MarkoMArtin Day 1,718, 09:58

Skoro svi da ne kažem svi ameri se dopinguju koji pucaju na medalje. Setite se samo Merion Džons koja je uzimala silne medalje. Prođe neko vreme i kao dopingovala se. Gde ste bili tada kada se takmičila. Možda će za nekih 10 godina biti "otkriveno" i da se felps dopingovao.

Vlada99
Vlada99 Day 1,718, 10:23

Jesi siguran da svi američki sportisti ne idu na doping test?

Znam da je stari uslov bio za njihove košarkaše: ne idu u olimpijsko selo i ne idu na doping testove. Inače ništa od učešća.

Ludooki
Ludooki Day 1,718, 10:24

Joj, gledaj ga, dva teksta u razmaku od 20 sati. :😁 Nije mi jasno što taj talenat trošiš ovde.

NeroDiMac
NeroDiMac Day 1,718, 11:01

Americka anti-doping agencija je suverena tj. iznad svetske olimpijske antidoping agencije zato sto su im Ameri glavni finansijeri, to je tako, sta da se radi... Nekada ih kao slucajno posle mnogo godina provale da su bili dopingovani... Providna prica

NAPRED MILORADE CAVICU LEGENDO!

Lunatic2903
Lunatic2903 Day 1,718, 11:40

@Vlada99

Na taj podatak sam naleteo još pred prethodne Igre, verujem da je verodostojan.

@Ludooki

Šta predlažeš, da postanem dopisnik nekih novina? : P

Baron 5
Baron 5 Day 1,718, 12:08

Glas:)

steVVEGI
steVVEGI Day 1,718, 12:54

Cavic se ukakio, a i Nole... Nadam se da ce Kolasinac da nas obraduje...

Uf, kao prvo, hvala na posveti. xD

Drugo, teska tema, teska i zalosna... A interesantno je ovo sto si spomenuo za trku na 100 m, koja i jeste najinteresantnija, tu treba snage, naravno, ali ne da izvalcis poslednji atom snage. Tu je refleks iznad snage, a tesko je za refleks izmuljati neke supstance, zato i toliko mala razlika izmedju prvih takmicara na toj deonici i danasnjeg rekorda...

steVVEGI
steVVEGI Day 1,718, 12:58

... dok je u onim disciplinama, gde je snaga potrebnija vise od refleksa, razlika izmedju tih takmicara amatera i danasnjih... kiborga, ogromna.

Ustvari, danas je sve komercijalizovano i nemas vise sportiste entuziajiste, vec samo surove profesionalce (svaka cast onoj jamacanskoj bob ekipi)... A ko ulozi novac, ocekuje da mu se visestruko vrati, otud i toliko dopinga i ostalih bakraca u sportu...

kowalski_afc
kowalski_afc Day 1,718, 13:07

Pratim samo pojedine sportove i pojedine sportiste. Dok veceram.. Ako ih ubodem : )
Nesreca je sto sve manje i manje uspevam da ih ubodem : (
A da, vote

JOJA R
JOJA R Day 1,718, 13:09

"Узгред буди речено, да ли сте знали да једино амерички спортисти, захваљујући гаранцијама америчке владе, не пролазе допинг тестове?"

Ameri ne prolaze testove koje sprovodi Olimpijski Komitet, ali imaju svoju doping kontrolu koju sprovode nad svojim takmičarima. Imaju nekakav zakon na federalnom nivou da ne smiju javno objavljivati rezultate doping kontrole, dakle prolaze kroz kontrole, ali naravno i dalje sam skeptik svega što se tiče ankl sema..

funky_ribar
funky_ribar Day 1,718, 13:26

i miki rapaić se dopingiro ali maliganima : ))))

Gambino_Veliki
Gambino_Veliki Day 1,718, 13:34

Lunatic одличан чланак, јер то је табу тема у Србији и уопште у свету. Мада ко је слушао оног нашег стаљинисту Дуција Симоновића, онда зна и много више од овога што си изнео.

Ludooki
Ludooki Day 1,718, 13:44

Bilo šta od čega možeš zapravo imati koristi. Što da ne i novine, ali je tu problem što treba vremena da se probiješ i da počneš da pišeš nešto više od recenzija lokalnih "hepeninga" (ne pričam iz ličnog iskustva, ali znam ljude koji su završili žurnalistiku i imaju velikih problema da dođu do ozbiljnijeg posla). Imaš znanje, načitan si, imaš dobar stil.

Ludooki
Ludooki Day 1,718, 13:45

Blog (ali ozbiljno pisanje bloga uz primenu drugih stvari koje si naučio, a ne neke maslačkirancije), naučni rad(ovi), eseji itd. Napiši knjigu. Roman, zbirku priča, zbirku eseja, zbirku filozofski promaslačkiranih postova sa bloga. Predložio bih ti neku erotiku uz eventualno pojavljivanje vampira jer takve stvari danas prolaze (50 shades of gray + Twillight), ali nećemo da se vređamo. : D

Ludooki
Ludooki Day 1,718, 13:45

Od pisanja na erepu nemaš apsolutno ništa. Da, imaš tu neke ljude koji se skroz obraduju kad vide i pročitaju tekst (i ja sam među njima) i… to je to. Uložiš trud i vreme u maglu. Ovaj tekst nije ništa lošiji od prethodnog, a prethodni nije ništa lošiji od trenutnog Top 1 srpskog teksta (koji i nije tekst nego 2 SS-a tiketa poslatih adminu, vau), a razlika u glasovima (samim tim i u čitanosti) između sva tri je smešna.

Ludooki
Ludooki Day 1,718, 13:45

Ne pišeš zbog glasova, već zbog ljudi, ali ko će to da pročita u ovom retardiranom novinskom modulu? A i kad pročita, šta ti imaš od toga. Ako je napisano i objavljeno na ovom sajtu – apsolutno ništa.

Ice Killa
Ice Killa Day 1,718, 14:02

Piši v latinici, da možemo i mi koji nismo Srbi razumijeti za šta se ide.

Lunatic2903
Lunatic2903 Day 1,718, 14:08

@Ludooki

Od pisanja ne želim da mi hrani ni ego ni porodicu, to mi je kao nek hobi. Ako se odvažim na blog, javljam ti ; )

@Ice Killa

Off topic je, a na http://www.lexilogos.com/keyboard/serbian_conversion.htm imaš konvertor ćirilica -> latinica. Pozz

C a n t o n a
C a n t o n a Day 1,718, 14:25

Većina stvari poznata i šta ću uraditi povodom toga? - apsolutno ništa kao i u 98% slučajeva. Nastaviću da gledam sport kao i do sada. Svaka osoba čini i radi da bi na kraju došla u poziciju da sebi obezbedi određena zadovoljstva. Svaki ideal se danas svodi na novčani iznos koji treba da izdvojiš.

Ice Killa
Ice Killa Day 1,718, 14:30

@Lunatic2903
Hvala.

steVVEGI
steVVEGI Day 1,718, 14:59

Ludooki ne kaki. Pise zbog tebe, mene i jos barem 10-ak ljudi. Ok, nije neka citalacka publika, ali ne verujem ni da Luni suvise napreze mozak dok pise, tacno se vidi da coveku to ide laganica.

Da se ne lazemo, i meni ide laganica ono moje skrabanje, da se mucim oko tekstova, ne bih nikada pisao, naravno ne mogu moji tekstovi da se porede sa Lunijevim, ali eto, samo napominjem da ovo pisanje na erepu nije neko oduzimanje vremena, vec opusten i lep hobi.

I zato, pisi Luni, kad god mozes!

Alex.L
Alex.L Day 1,718, 15:22

Možda tih sekund i 40 stotinki (zapravo je 2,5s jer pobednik na prvoj Olimpijadi je imao vreme od 12s) deluje malo, ali uzmi u obzir kojim se oni brzinama kreću (da ne kažem trče : P).
Boltova prosečna brzina na 100m na prošloj Olimpijadi bila je 10.42m/s (~38km/h).
1896te godine je prvak imao 12s na 100m, odnosno 8,33m/s (~30km/h).

Kada bi njih dvojica trčali istu trku za 9,58s, (ne na 100m), Bolt bi istrčao svih 100m, a ovaj drugi samo 80m. Razlika nije mala uopšte, to je 20%.

Alex.L
Alex.L Day 1,718, 15:26

Ili ako hoćeš obrnuto, ako bi trčali koliko mogu za 12s, ovaj drugi (ne znam ime, mogao bih da kopiram, al ionako nikome ne bi značilo ništa : D) bi istrčao tih 100m, Bolt bi prešao 125m. To je već 25%, opet solidna razlika, zar ne ? :😁
Procenti su statistika, a ona je kao bikini, otkriva sve, ali ne pokazuje ništa. Ipak, kada je razlika u vremenu samo 2,5s, što je realno malo da se išta značajno desi i primeti, vredi upotrebiti je.

Bilo mi malo dosadno pa sam se bacio na matematiku : D

Alex.L
Alex.L Day 1,718, 15:30

Ne bih da se hvalim, ali sam pre 5 godina (valjda) trčao 100m za 11,53s : P Bez ijednog dana treninga, bez ijedne supstance. Na Olimpijadi 1896te bih uzeo zlato. Pih, potpuno sam promašio vreme :🙁(

Ovo za Amere i doping, voleo bih da znam da l to negde piše. I koje to uslove država mora da ispuni pa da može da garantuje za sportiste ? Šta, kao Rusi, Kinezi, Nemci, Britanci nisu dovoljno moćni, jaki, bogati pa ne mogu da garantuju ?

P.S. Bilo mi malo dosadno pa sam se bacio i u spam : DD

Lunatic2903
Lunatic2903 Day 1,718, 16:50

Alex,

lepo si se zabavio 😃, al ostajem pri svom stavu bilo to 10 ili 20% : )

Ludooki
Ludooki Day 1,719, 02:21

Pa fala bogu da ti je hobi, valjda znam koja ti je profesija. : D Ko je uopšte rekao da može da se živi od pisanja? Ali realno, uzmi prosečno vreme koje ti je bilo potrebno da napišeš ove novine (dakle svi tekstovi). Imaš i trešina tekstova koje ne moramo da računamo ( : P ), ali svakako da je puno vremena. I onda zamisli da si to sve isto mogao da uradiš na drugom mestu i još da dobiješ kintu za to.

Ludooki
Ludooki Day 1,719, 02:21

Isto bi ti bio hobi i, između ostalih, isti ljudi bi to pročitali, jer koga bi interesovalo on bi do toga došao.

Vegi, govori u svoje ime, ja sam fantastična čitalačka publika! : P Nisam ni ja rekao da ne treba uopšte da piše. Da jesam prvih bih sebi pucao u glavu posle izgovaranja, ili u ovom slučaju pisanja, takvog debilizma. : D Treba da piše što više, ali IMO, ne na erepubliku, jer ovaj sajt to ne zaslužuje.

banovano magare
banovano magare Day 1,719, 02:31

Svaka ti čast. Zamolio bih te da pišeš svaki dan, čisto da nam ne bude dosadno. : D

I znaš kako moja profka kaže? "Deco, lepo je živeti sa filosofijom, ali je istovremeno i teško živeti od nje."

Surova istina. : /

Pun!sheR
Pun!sheR Day 1,720, 15:29

Vecina masta da bude nesto vise od obicnog coveka... Covecje nije uvek dovoljno coveku.

nele7
nele7 Day 1,722, 13:29

Lepo, a koja ti je tema diplomskog rada?

Mirise na filozofsku antropologiju 🙂

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.