Ambient on/off

Join the new world

 

Морал - слобода или ропство?

Day 1,612, 07:08 Published in Serbia New Zealand by sawone93


Шта је то морал? Често сам се питао шта та реч у ствари представља? Сви је помињу, у различитим ситуацијама, скоро сваки пут различито наглашено. Просто речено, збуњујуће је, то што се гомила квазиучених људи разбацује са овом речју и стално се позива на њу, било да се неко други окривљује или да се они сами бране. Збуњујуће је.

Прочитах неку дефиницију: „Морал је скуп неписаних правила и обичаја који утврђују међуљудске односе и просуђују шта је добро, а шта зло. Дефинише се као облик друштвене свести, систем обичаја,навика, норми.“ , па се замислих мало, скуп правила, та реч ме кињи. Зашто све мора бити по правилима? Зашто се наш живот своди на гомилу правила по којима „морамо“ живети. Неки и за лепоту кажу да је „правило“. Лепота је „правило“, како бих ја то рекао. Математичари воле ту златну средину (геометријска, аритметичка средина...). Међутим, да ли је та умереност иста за сваког појединца? Можда екстрем за мене, представља „златну средину“ за неког поред мене, или обрнуто. По оној дефиницији, морал је и обичај моје породице да слави славу, значи ли то да смо ми морални људи? И ако то то значи, значи ли то, да неко ко је убио људско биће, а за обичај има слављење славе, моралан човек као и ја?
Да се опет вратим на дефиницију. Како нешто као што је морал може да одреди, ево рецимо, вама, шта је добро, а шта лоше? Нечији доброчинитељски чин може, баш код вас да буде схваћен као нешто „добро“, док је то за мене иконско „зло“.

Ту је, такође, она латинска изрека „О укусима не треба расправљати.“ , али да ли је тако, зар „морал“ управо то не ради? Расправља о нашим укусима, мења их на начин који „њему“ одговара. Да ли онда можемо рећи да „морал“ манипулише нама?

Облик друштвене свести, каква је то свест када друштво манипулише нама, док ми у мраку прихватамо ту „свест“, такву каква је, ни не проверавајући је, а камоли оспоравајући је. Систем обичаја, колико сам упознат се разликује код хришћана и муслимана. Имао сам прилику да упознам друга и другарицу из Сарајева, волонтери Црвеног крста, попут мене, да ли се наше делатности разликују? Да ли сам ја хуманији од њих? Да ли су они непристраснији од мене? Њихови и наши обичаји се разликују, значи ли то да се њихови обичаји не уклапају у систем, те с тога нису морални, или можда обрнуто? Рецимо, моја навика је да бар два пута у току 24 часа, оперем зубе, то је и њихова, навика, то значи да смо морални, али чек, тиме поништавам оно што сам мало пре рекао да нам се обичаји разликују, те да неко од нас није моралан.
Читам сада овај текст, и схватам да сам оставио себи, а и вама многа питања отвореним. Отворио сам многа места, за могућност размишљања, бар се надам да јесам. Одмах могу да, претензиозно, похвалим себе и кажем да сам ону дефиницију са почетка, дефинитивно оборио. Моја „златна средина“ није иста као ваша! Нити ја желим да буде. За мене је досадно да будем досадан, да будем „још један у низу“, да будем нечија „златна средина“. Желим да будем нечији „екстрем“. Желим да се истакнем, а не да упадам у глупе и досадне “pro forme“ навике. Не желим да због мојих обичаја будем моралан или неморалан. Једном речју „ко“ је морал да просуђује уместо мене? Једноставно желим да за себе креирам слику о свакоме, и да на основу личних ставова и запажања одредим да ли је неко „добар“ или „лош“. Закључујем да ако причамо о моралу, причамо и о „заробљеништву“. Некако нисам баш сигуран, да било ко од вас, жели да буде заточен између „четири зида“ морала, да се равна према схватањима других и да губи своје „ЈА“.
Гласам за „слободу“, а ви?

Да ли сам као играч ове друштвене игре слободан или напротив, уштогљен мрмот заглављен у стегама ове игре, њених правила, админа...?
Да ли за нас постоји трунка слободе да изнесемо своје мишљење да будемо своји, да се наше "ЈА" чује изнад осталих? Ја сам неук да одговорим на то, па се стапам у ток реке ове игре, њених правила...слепо верујући да мој потез, мој ударац у битци, баш тај мој инфлуенс од 150к за фул фуд фајт мења реалност, помера зид...
...јер да не верујемо...не бисмо опстали...


Воут, саб, шаут!

ВАШ...
 

Comments

sawone93
sawone93 Day 1,612, 07:12

За шаут: "Морал - слобода или ропство?"
http://www.erepublik.com/en/article/-1-2011928/1/20

Tequila
Tequila Day 1,612, 07:27

Lepo, ide shout i sve uz to : )

DrMr Lazzy Ass o7
DrMr Lazzy Ass o7 Day 1,612, 09:02

o7

nikol000
nikol000 Day 1,612, 09:11

...јер да не верујемо...не бисмо опстали...

BlueTheNick
BlueTheNick Day 1,612, 10:23

vote

sawone93
sawone93 Day 1,612, 11:34

(((=

ebreake
ebreake Day 1,612, 12:16

Ja ću, za promjenu, na latinici. Lakše mi je xD
Sviđa mi se način na koji razmišljaš. Sviđa mi se način na koji nas potičeš da razmišljamo, da donosimo svoje zaključke, i da se složimo ili ne složimo sa tobom.

Jeli jednako moralno ono što je meni normalno sa onim što je moralno tebi ili nekoj trećoj osobi?
Tko određuje moral?
Neslažem se sa definicijom da je moral skup pravila. A čini mi se da se ne slažeš ni ti.....No da bi mogli funkcionirai u nekom svijet, da li u RL ili u ovoj, našoj virtualnoj kaši, stvari moramo podvesti pod zajednički nazivnik.... Moral ovisi o našoj savjesti, školovanoj ili neškolovanoj (Pitanje je i gdje smo je školovali). A svi mi želimo biti dobri ljudi, dobri igrači erepa. Ali što znači biti dobar igrač erepublika?


Mislim da je ovo odlična tema koju mnogi neće ni pročitati.
Ali znaš za onu parabolu o biserima i svinjama....🙂

Don Luchiano
Don Luchiano Day 1,612, 14:31

signed
o7

Ruprecht Kroenen
Ruprecht Kroenen Day 1,612, 15:24

Тебра, шта ли те је ово спопало... 🙂

sawone93
sawone93 Day 1,612, 15:27

ne, ja sam krenuo od toga, to je neka rendom definicija na netu...i nadam se da sam ja kroz rad osporio, makar podstakao na razmisljanje da mozda nije tacna. To je i moje pitanje...da li moje moralno, mora da bude i za tebe...da li bi ti izvrsio abortus, mozda ja bih...i slicno...zajednicka "pravila", nazivnik..hm, da...ali ko ima to pravo da zapovedi nad svima nama, da kaze e to je tako. ko ima pravo da u tolikoj meri utice na nas nacin razmisljanja i na nase odluke? cije smo marionete? da li smo marionete? hm, da li mislis da bi nepismen covek ako odluci da ne ubije coveka je puka slucajnost, dok ti, obrazovan, ili ja, kada odlucimo da ne ubijemo nekog smo moralni? otkud ti to?
Tacno tako...sta znaci biti dobar igrac, da li to znaci biti prosecan?

Nazalost biseri i svinje su mi poznati 😕

sawone93
sawone93 Day 1,612, 15:28

Stefane, pa dosta ja pisem, objavljivacu jos neke moje ideje 🙂

Sto? ne svidja ti se? 😛

Punjabi_Kudi
Punjabi_Kudi Day 1,612, 15:35

Lepo ti je ebreake rekao za svinje i bisere : ) Mozda tek poneko.. U svakom slucaju,lepo razmisljas.

P.S. Dobices odgovor za filozofiju : P

obeliks
obeliks Day 1,612, 15:37

Zanimljivo i što reče neko u prethodnim komentarima, nagoni na razmišljanje.Pod uslovom da se pročita do kraja, što iskreno sumnjam da će većina uraditi kad otvori članak. Radije će na žalost dati v+s, posle prve trećine. Jel to moralno? Hmmm... Mene nije smorilo, naprotiv. Poenta je što se mene tiče postignuta, negde se slažemo, negde ne...valjda tako i treba : D

sawone93
sawone93 Day 1,612, 15:37

Хвала 😃

P.S.: Bez odgovora te ne priznajem 😛

sawone93
sawone93 Day 1,612, 15:38

Drago mi je obeliks...da nam se ideje poklapaju ja bih bio ti, a ti ja? 😃

obeliks
obeliks Day 1,612, 15:48

Moje JA nije za menjanje, iz istih onih razloga koje si već pomenuo u tekstu. Još da dodam: Naše JA, se oblikuje, gradi, ulepšava, poružnjuje svakim našim gestom, mišlju,rečju. Sa njim nema laganja i pretvaranja. Naše JA je skrojeno baš za nas, jer smo ga mi i krojili : )

ebreake
ebreake Day 1,612, 15:49

Nepismen čovjek nemora imati neškolovanu savjest. Dok visoko obrazovana osoba može biti tupe savjesti, neosjetljive na normalno (Iako se tu postavlja pitanje što je normalno...), ljudsko.

Složit ćeš se da, recimo, onaj tko konstruira automobil, onaj koji napravi sve nacrte dizajne.... Onaj koji napravi tisuću testova da bi bilo sve onako kako treba, da bi nakraju, kupcu ponudio ono što je kupac (Samo u ovom primjeru, jel) bio spreman kupiti, ima pravo nametnuti sustav "moralnih" vrijednosti, tj. teničkih uputa, kako upravljati tim automobilom, da mu se ne skrati vijek trajanja nepotrebno. Kupac ima pravo odlučiti hoće li poštovati te upute ili če postaviti svoj sustav moralnih vrijednosti. Na svoju odgovornost. Tako i mi.

Ali poanta onoga što sam htio reći: 1. Odličan članak. Mijesto na kojem si ga objavio nije vrijedno toga.🙂
2. Pravljenje multija nije moralno, ili možda je!xD

Ruprecht Kroenen
Ruprecht Kroenen Day 1,612, 16:02

Не не. Одавно се нисам удубио овако као сад у неки текст на еРеп-у... Само можемо да дискутујемо о овоме до сутра. Боље оставите ово после квиза. 🙂 Сигуран сам да не би било досадно.

Лаку ноћ о/

sawone93
sawone93 Day 1,612, 23:54

@obeliks, znaci ti kazes da ti sam utices na svoje "ja"? Nisi imao uticaj nikog drugog? 😃
@ebrake, a da li ti uputi vaze kada auto postane nas? da li on ili bilo ko drugi ima pravo da utice na to kako mi koristimo nas automobil[samo u ovom primeru, mislim globalno, naravno 😃]?
Drago mi je da ti se svidja moj tekst i clanak, a upravo ti i ostatak ljudi koji su se ukljucili u diskusiju dokazujete da je mesto odlicno. Vodim se idejom, ako bar jedno osoba cuje moje razmisljanje, kritikuje je i ja dobijem povratnu info, plus diskusija, moja ideja je vec daleko uznapredovala i dobila jos visu poJentu...🙂
ajde da malo razmislimo o multijima, na jednom drugom primeru...
npr: dva prodavca voca, npr, na pijaci. Jedan je nastelovao vagu tako da potkrada kupce, on je nemoralan, jel tako? krade? Dok drugom je vaga dobro podesena, da li se on ponasa moralno? Da vas cujem? 😃
@Stefan, drago mi je sto si se udubio u temu i nadam se diskusiji 😃
'jutro! o/

zlatanaleksic
zlatanaleksic Day 1,613, 04:12

podsecas me na mene pre nekoliko godina. postavi svoje moralne norme i uzivaj.

War3hous313
War3hous313 Day 1,613, 04:12

ja se malo pozabavio etikom i dobrim starim aristotelom

SvakoDobroSvima ; D

http://www.erepublik.com/en/article/4-aristotelova-etika-1939909/1/20

sawone93
sawone93 Day 1,613, 04:18

Zlatan-a \o/ 🙂
SvakoDobro, ali to je njegovo misljenje, gde je tvoje? 🙂

CHika Bobe
CHika Bobe Day 1,613, 04:33

svidja mi se izraz" nase ja"
vote sub ne trea nista hvala o/😉

Mare Magare
Mare Magare Day 1,613, 05:19

И ако то то значи, значи ли то, да неко ко је убио људско биће, а за обичај има слављење славе, моралан човек као и ја?

^ Cinicno da bode oci.

Ljudska glupost tezi beskonacnosti, i potrebna je ponekad betonska barijera da bi coveka sprecila da krene tim putem. Zato postoje ti zidovi. Ta 4 zida se nalaze na prilicnoj, rekao bih cak i prevelikoj razdaljini, smesno je sav taj nepregledni prostor medju njima zvati zatvorom.

Ako ne upadas u njih, nije problem u njima nego u tebi. I sam po prirodi tezim anarhicnom ponasanju, ali se uzdrzavam od preletanja tih zidova. To je pitanje karaktera.

Aleksandar Milutinovic11
Aleksandar Milutinovic11 Day 1,613, 05:25

v 42, sub 174

shout o7

sawone93
sawone93 Day 1,613, 05:45

@Mare...ja ne procam o razmaku izmedju tih zidova...nego ko te zidove podize...mozda bih ja jedan od tih zidova malcice pomerio blize ili dalje...a s obzirom da ja trebam da zivim izmedju tih zidova...
Da li ti zelis da ja dodjem u tvoju kucu/stan i da ti prefarbam jedan zid u plavo?
Aleksandre o7

Lady_Shadow
Lady_Shadow Day 1,613, 06:11

Bilo je dana kad sam prisebna dolaz'la na predavanja političke filozofije pa bi' ponešta i čula.Elem,meni vazda profesor govorio: "sinko, ne sikiraj se ti previše za pre'stavljanje kategorije normalnog i moralnog svijetu.To kroje i određuju jači,uticajniji a autsajderi poput nas se prilagođavaju - djelimično,potpuno, prešutno il' rezervisano.Ponešto ubacimo i svoje.
Za primjer se moRe uzet' Kaligula.Proglasio svog konja za senatora.U vijećnici sjede senatori i raspravljaju o porezima i on. Zoba li zoba, pa zasladi kockom šećera.I još prima platu za to 😃 Je li tebi to normalno, moralno? - nije. Nije bilo ni ostatku plenuma Senata niti građanima ali su to prihvatili i hvalili u suprotnom bi bili obezglavljeni. Dugo.
Te tako i ti.Sigurno da te nešto guši,smeta ti,al' za pet,deset godina neće,stopićeš se pristankom ili prisilom, otupiti...
A za shvatanje pojma slobode, preporučujem Fromovu knjigu "Bjekstvo od slobode"...vidjećeš da ona kao takva zapravo ne postoji, da je štaviše teret, mač sa dvije oštrice.
Gledajući kroz prizmu eRep-a, rekla bi' da je ovdje mnoštvo individua zapalo u artificijalne online identitete s kojima se do manične mjere i poistovjeti'lo. Biti dobar? - je l' to ono o sebi pri sebi? 😃

Losmy Fontana
Losmy Fontana Day 1,613, 09:15

o7

sawone93
sawone93 Day 1,614, 03:22

a zasto mislis da kongresmeni, inace rade nesto drugo? sem sto zobe li zobe, ponekad se zaslade kockom secera? Upoznat sam i slazem se sa teorijom slobodne, Svi teze slobodi, medjutim kada napokon postanu slobodni...[ako se to ikad moze postici...mislim da ne...]podvrgavaju se pravilima 😃

ma, mi koji igramo ovu igramo automatski nismo slobodni i potcinjeni smo adminma i jnihovim pravilima, ako zelimo da budemo slobodni, ne treba da igramo ovu igru, ili bilo koju drugu 😃
Losmy o7

Ironymus
Ironymus Day 1,614, 06:05

Siroka tema za razmatranje...
Mozda je resenje u metodicnom pristupu. Prvo probaj da pronadjes sta vec postoji od informacija, odnosno zapise umnih i relevantnih ljudi (filozofa, sociologa...) koji su se kroz istoriju zanimali tom tematikom.
Informacije su skoro uvek kljuc- "naoruzan" njima neces upasti u zamku izvodjenja zakljucaka o davno zakljucenim i elaboriranim stvarima...

U prevodu: vise citaj,manje pisi:))

Prigodno stivo:
http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2011/06/petar-kropotkin-anarhizam-i-moral-pdf.html

sawone93
sawone93 Day 1,614, 06:17

@Ironymus...Naprotiv, u sve o cemu pisem sam dosta upucen, citajuci, razgovarajuci i slicno...
No, iako sam upoznat kako se neki veliki umovi ophode prema moralu, to je bilo tada...mene zanima sta ljudi misle danas...Vidis...ti nista nisi odgovorio na datu temu, samo si mi dao link na kome su ideje i misli Petra Kropotkina...gde je tu tvoj stav?

A nebuloza je taj tvoj prevod..."vise citaj, manje pisi..." i sam kontas zasto 🙂

Punjabi_Kudi
Punjabi_Kudi Day 1,614, 07:20

" dva prodavca voca, npr, na pijaci. Jedan je nastelovao vagu tako da potkrada kupce, on je nemoralan, jel tako? krade? Dok drugom je vaga dobro podesena, da li se on ponasa moralno? "

Obojica su moralni. Ovaj krade jer se bori za svoj opstanak, to je po njemu dobro. Ovaj drugi je posten, po njegovom misljenju,TO je dobro.

Po onoj definiciji koju si spomenuo: „Морал је скуп неписаних правила и обичаја који утврђују међуљудске односе и просуђују шта је добро, а шта зло. "

Problem je u tome sto ta ista nepisana pravila izmislja covek, a svaki covek je razlicit,pa ne mozes generalizovati,nego je moral indivudulna stvar. Milion stvari je jedan izmislio a vecina prihvatila, i sad tu dilema da li je dobro ovako ili onako. Izgradi svoje norme i teraj po tome.

P.S. Odgovor na ono pitanje: Orudje nauke. Sredstvo,kako god.

EDMONDTOT
EDMONDTOT Day 1,614, 07:49

imas vote ide shout ko ce ovo sve da čita jbg-a

sawone93
sawone93 Day 1,614, 09:22

haha edmondtot :DD
Kudi...nisu, nisu...ovaj sto krade, kradja nije moralna stvar. to je zacrtano...bilo koji da je razlog njegove kradje, to nije moralan cin...sto se tice ovog sto ne krade, pitanje je da li je moralan, zasto...ako on ne krade, samo iz razloga jer se plasi zakona, kazne i slicno, onda to nije moralan cin, zar ne? Jedino ako taj sto ne krade, to radi jer smatra da je to moralno/dobro...onda on moralno postupa, kontas?
:DD
Btw...sta mi svi govorite da zacrtam svoje norme i cepam 😃
Moj moral i norme su zacrtane i po svemu sudeci cepam..😃
Mene je samo zanimalo vase misljenje na datu temu 😛

marko mojsilovic
marko mojsilovic Day 1,614, 11:08

o7

ugljesa888 Day 1,614, 11:11

Comment deleted

ugljesa888 Day 1,614, 11:11

Comment deleted

ugljesa888 Day 1,614, 11:11

Comment deleted

ugljesa888 Day 1,614, 11:11

Comment deleted

ugljesa888 Day 1,614, 11:11

Comment deleted

ugljesa888 Day 1,614, 11:20

Comment deleted

ugljesa888 Day 1,614, 11:20

Comment deleted

ugljesa888 Day 1,614, 11:20

Comment deleted

ugljesa888 Day 1,614, 11:20

Comment deleted

ugljesa888 Day 1,614, 11:20

Comment deleted

ugljesa888 Day 1,614, 11:20

Comment deleted

ugljesa888 Day 1,614, 11:20

Comment deleted

ugljesa888 Day 1,614, 11:20

Comment deleted

ugljesa888 Day 1,614, 11:21

Comment deleted

Punjabi_Kudi
Punjabi_Kudi Day 1,614, 12:31

Ne gledas situaciju objektivno, uplices svoj moral u njihove price.Rekao sam ti vec, moral je individalna stvar. Ovaj sto krade, za sebe misli da postupa ispravno i iz njegovog ugla on je moralan. Drugi ce ga osudjivati, bas kao sto ga i ti osudjujes jer je po TVOM misljenju to nemoralno.

A da li bi ga na primer osudjivao ako je covek pokusao SVE ZIVO da dodje do kesa kako bi prehranio porodicu, nije uspeo i kradja je JEDINI nacin da da mu deca ne budu gladna? Ili da mu je dete /zena bolesno/a, i da mu hitno treba kesa za neku skupu operaciju? Da li bi ti krao? Ili bi pustio dete da ti umre? Imas samo dve opcije: ukrasti i ne ukrasti. Izaberi i reci mi da li si time moralan. : )

Ovaj sto ne krade, moralan je ako smatra da ne treba krasti i drzi se toga. Ali ako ne krade jer se plasi zakona,onda je nemoralan,slazem se.

 
Post your comment

What is this?

You are reading an article written by a citizen of eRepublik, an immersive multiplayer strategy game based on real life countries. Create your own character and help your country achieve its glory while establishing yourself as a war hero, renowned publisher or finance guru.