Οδεύοντας προς την Προεδρία — Μέρος Β, Ο Εκλεγμένος Πρόεδρος

Day 1,593, 12:29 Published in Greece Greece by Van Der Waal

Μεσημέρι προς απόγευμα της 6ης εκάστου μηνός η εκλογική επιτροπή (λέγε με admin) ανακοινώνει τα τελικά αποτελέσματα και τον νικητή των Προεδρικών εκλογών. Αν η προεκλογική σας εκστρατεία ήταν επιτυχημένη και το όνομα που ανακοινώθηκε είναι το δικό σας, συγχαρητήρια. Είστε ο νέος Πρόεδρος της χώρας και αναλαμβάνετε αμέσως τα καθήκοντά σας.

Αφού οριστικοποιήθηκε η νίκη σας, θα εμφανισθεί το μετάλλιο (τα χρυσά συνήθως οι Πρόεδροι τα προσφέρουν στη χώρα), καθώς και τα αντίστοιχα χειριστήρια που διαθέτει ο Πρόεδρος. Δεν θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τα γκειμ μεκάνικς αφού εδώ θα μας απασχολήσει περισσότερο η ουσία της προεδρίας που δεν είναι άλλη από την αλληλεπίδραση του Προέδρου με τους Υπουργούς του, την κοινότητα και τη συμμαχία.


Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να παραλάβετε την χώρα από τον απερχόμενο Πρόεδρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει τους κωδικούς κάποιων οργανισμών (εμφανών και μη), το θησαυροφυλάκιο με το νόμισμα και τον χρυσό, τις κρατικές εταιρίες, τα αποθέματα σε όπλα και φαγητό, άλλους κωδικούς με τους οποίους θα αποκτήσετε πρόσβαση στην συμμαχία κλπ κλπ.

Πρέπει να αλλάξετε αμέσως τους κωδικούς και να καταγράψετε όσα παραλάβατε. Είναι στην διακριτική σας ευχέρεια να κάνετε και έλεγχο και ενδεχομένως να ζητήσετε εξηγήσεις ή να καταγγείλετε τυχόν ασυμβατότητες που θα διαπιστωθούν.

Κατόπιν και αφού διαπιστευτείτε στην συμμαχία ορίστε τους υπουργούς και υφυπουργούς που θα μπαίνουν στα κανάλια της ΕΝΤΕΝ, βεβαιωθείτε ότι συμπεριελήφθησαν στις αντίστοιχες λίστες και ότι παρέλαβαν τους κατάλληλους κωδικούς.

Αμέσως μετά σε συνεργασία με το Υπ Τύπου δημοσιεύστε ευχαριστήριο άρθρο προς την κοινότητα, μαζέψτε τα στελέχη σας στα Υπουργεία τους και ξεκινήστε κύκλο επαφών ανά υπουργείο ώστε να αρχίσει να λειτουργεί η Κυβέρνηση και να προωθείται το κυβερνητικό έργο.

Για να γίνει αυτός ο κύκλος επαφών και συσκέψεων είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο σαν το team speak ή το skype ή οποιοδήποτε άλλη εφαρμογή φωνητικής επικοινωνίας. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ. Συζητήσεις επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής ή αμύνης είναι αδύνατον να γίνουν με πμ ή στα τσατ. Η επίλυση ενός απλού θέματος μπορεί να χρειαστεί 1 ώρα συζήτηση, ενός λίγο πιο περίπλοκου 5 ώρες και ορισμένα άλλα θα συζητώνται καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας. Αν είστε από εκείνους που για τους δικούς τους λόγους απεχθάνονται το γνωστό team speak, κανένα πρόβλημα. Δημιουργείστε δικό σας team speak, μιλήστε μέσω skype, χρησιμοποιήστε τηλεδιάσκεψη μέσω κινητών. Πάντως ΠΡΕΠΕΙ να έχετε μέσο φωνητικής επικοινωνίας. Χωρίς αυτό η δυνατότητα ΑΜΕΣΗΣ παρέμβασης της κυβέρνησης σε κάποιο ζήτημα, θα είναι πρακτικά δύσκολη ή αδύνατη.

Θεωρώ επίσης απαραίτητο να ζητήσετε και να λάβετε τα τηλέφωνα των στελεχών σας και να εξασφαλίσετε ότι και μεταξύ τους έχουν ανταλλάξει τηλέφωνα. Ειδικά στο Υπουργείο Αμύνης το τηλέφωνο παίζει καθοριστικό ρόλο.

Καλό είναι να έχετε ολοκληρώσει τις επαφές στα υπουργεία από την πρώτη μέρα, άντε το πολύ-πολύ από τη δεύτερη. Τα προγράμματα των υπουργείων πρέπει να αρχίσουν να τρέχουν το συντομότερο και μόλις αυτό επιτευχθεί συγκαλέστε συσκέψεις με Βουλευτές, Πρέσβεις, Αρχηγούς στρ μονάδων, Προέδρους κομμάτων και άλλους παράγοντες της κοινότητας με τους οποίους θα συνεργαστείτε κατά τη διάρκεια της θητείας. Παράλληλα πρέπει να βρείτε χρόνο να στριμώξετε σε αυτό το πρόγραμμα και μία συνάντηση γνωριμίας με τους Προέδρους και τα στελέχη των άλλων χωρών της Εντεν.

Από εκεί και μετά ξεκινά το κυρίως κυβερνητικό έργο. Κάθε υπουργείο αρχίζει να προωθεί τα προγράμματα που είχατε σχεδιάσει ως υποψήφιος και επεξεργαστεί μαζί με τους Υπουργούς σας. Επειδή όμως η χώρα αποτελείται από μια κοινότητα ανθρώπων, καθένας εκ των οποίων ενεργεί με το δικό του τρόπο αφενός, και αφετέρου επηρεάζεται (η χώρα) από τις υπόλοιπες, η υλοποίηση των προγραμμάτων είναι μια προσπάθεια δυναμική, εξαρτάται δηλαδή από αστάθμητους παράγοντες και γεγονότα που μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Κάθε φορά θα πρέπει να αντιδράτε κατάλληλα και από την άποψη αυτή, σε όλη τη διάρκεια της θητείας σας θα υπάρχουν ΣΥΝΕΧΕΙΣ παρεμβάσεις, καθυστερήσεις, βελτιώσεις, τροποποιήσεις, αναβολές, επισπεύσεις και ανασκευές του κυβερνητικού έργου που σκοπό θα έχουν την όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένη υλοποίηση των εξαγγελιών σας.

Δηλαδή ο βασικός σκοπός κάθε Προέδρου είναι αφενός να διαφυλάσσει την ομαλή λειτουργία της κοινότητας και αφετέρου να βρίσκει ανά πάσα στιγμή και σε συνεργασία με την κυβέρνησή του, την κατάλληλη απάντηση σε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ επηρεάσει το προγραμματισμένο κυβερνητικό του έργο !!!

Τα επιμέρους καθήκοντα και ασχολίες του Προέδρου είναι πολλά και η ανάλυσή τους ξεπερνά τις δυνατότητες της αρθρογραφίας. Θα έπρεπε να γραφτούν 10 άρθρα ή και περισσότερα και πάλι θα έμεναν θέματα απέξω. Πάντως η κεντρική ιδέα είναι ο Πρόεδρος να ΑΝΑΘΕΤΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ και από εκεί και πέρα να ΕΠΙΤΗΡΕΙ και να ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ τους Υπουργούς του.

Όσον αφορά στην ιδιαιτερότητα της Ελληνικής κοινότητας θα σταθώ σε 2 ζητήματα.
Το πρώτο είναι το ζήτημα της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ που έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα κατά το παρελθόν και συνεχίζει και σήμερα. Είναι πράγματι υποχρέωση του Προέδρου να ενημερώνει τους πολίτες και δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν τις ενέργειες της ηγεσίας τους. Υπάρχει βέβαια ο περιορισμός της δημοσίευσης κρίσιμων πληροφοριών. Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν πράγματα που δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιηθούν. Μία λύση είναι να καλείτε στα τακτά χρονικά διαστήματα τους Αρχηγούς των στρ μονάδων, του Βουλευτές και τους άλλους παράγοντες της κοινότητας για ενημέρωση και κατόπιν να τους ζητάτε να ενημερώσουν εκείνοι τους πολίτες που εκπροσωπούν. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση φυσικά, υπάρχουν πράγματα που δεν γίνεται να γνωστοποιηθούν ή τουλάχιστον όχι νωρίτερα από κάποια συγκεκριμένη στιγμή. Αν αυτή η πρακτική της έμμεσης ενημέρωσης λειτουργήσει δεν μένει παρά η δημοσίευση μερικών άρθρων από τις εφημερίδες των Υπουργείων για την πορεία των προγραμμάτων. Όπως και να έχει, το ζήτημα της ενημέρωσης απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό και πρέπει να είναι πάντα στις καθημερινές προτεραιότητες του Προέδρου.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά την Ελληνική κοινότητα είναι το ζήτημα της ενότητας. Η κοινότητά μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά τους διχασμούς και τις αντιπαλότητες του παρελθόντος. Σήμερα βέβαια η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά αλλά υπάρχει πάντα ο φόβος της υποτροπής. Παρόλο που δεν έχω ζήσει όλα τα γεγονότα θεωρώ ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπήρχε αναντιστοιχία μεταξύ των πραγματικών συμβάντων και της έντασης που προκάλεσαν. Το ύφος και η εσφαλμένη ή υπερβολική διατύπωση των λεγομένων ή των γραφομένων δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο αντιπαράθεσης που συνήθως δεν οδηγεί πουθενά. Σε κάθε περίπτωση μέλημα του Προέδρου είναι να αναδεικνύει όσα ενώνουν την κοινότητα και να προλαβαίνει όσα την διχάζουν. Δεν είναι πάντα εύκολο αυτό.

Επειδή όμως όλα αυτά τα περί συσκέψεων, προγραμμάτων, επαφών, παρεμβάσεων κλπ κλπ είναι τελείως θεωρητικά (και πιθανώς ακαταλαβίστικα για το μέσο παίκτη) σκέφτηκα να σας περιγράψω όσα γίνεται πιο γλαφυρά τα ζητήματα που μπορούν να προκύψουν σε μία μέρα από τις 30 της θητείας σας καθώς και τις ενέργειες που ενδεχομένως θα κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε.

Αυτό θα είναι το θέμα του τρίτου μέρους αυτής της ενότητας που εξετάζει την Προεδρία και θα έχει τίτλο: ΤΟ 24ΩΡΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ.