Οδεύοντας για την Προεδρία — Μέρος Α Ο Υποψήφιος

Day 1,588, 04:20 Published in Greece Greece by Van Der Waal

Το τρίτο από αριστερά στην άνω σειρά των μεταλλίων που εμφανίζονται στο προφίλ του παίκτη είναι το μετάλλιο του Προέδρου. Η απόκτησή του είναι κατά πολύ δυσκολότερη από οποιουδήποτε άλλου και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι απονέμεται ένα ανά μήνα και για κάθε χώρα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για την συντριπτική πλειοψηφία των παικτών το λαμπάκι αυτού του μεταλλίου δεν θα ανάψει ποτέ.

Πέρα από την δυσκολία της απόκτησής του, η διεκδίκηση του μεταλλίου του Προέδρου έχει ή μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες αφενός για τη συνοχή μιας κοινότητας και αφετέρου για την ίδια την ύπαρξη μιας χώρας.

Στο άρθρο που ακολουθεί θα αναλύσουμε ένα προς ένα το ζητήματα που αφορούν την διεκδίκηση και την άσκηση της Προεδρίας και από τη μεριά του υποψηφίου Προέδρου και από την μεριά της κοινότητας. Οι νέοι παίκτες πρέπει να μελετήσουν το άρθρο γιατί θα τους βοηθήσει να επιλέγουν σωστά εκείνον που θα τους κυβερνήσει και οι μελλοντικοί υποψήφιοι για να καταλάβουν τη σοβαρότητα μιας τέτοιας υποψηφιότητας.

Πριν προχωρήσουμε όμως στα του Προέδρου και στα της Προεδρίας πρέπει να εισάγουμε άλλη μία παράμετρο πολύ σημαντική, που δεν είναι άλλη από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα τη στιγμή που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος.

Χονδρικά υπάρχουν 3 περιπτώσεις:
α) Η χώρα βρίσκεται υπό κατάληψη και αγωνίζεται να ανακάμψει.
β) Η χώρα είναι ελεύθερη και σταθερή και απολαμβάνει την ευημερία και την ηρεμία της ισχύος της.
γ) Η χώρα βρίσκεται ήδη ή πρόκειται να εμπλακεί σε πόλεμο.

Επειδή κατά τεκμήριο η τρίτη περίπτωση είναι η πιο περίπλοκη και έχει τις μεγαλύτερες απαιτήσεις (χωρίς να είναι απόλυτο αυτό), στο άρθρο που ακολουθεί θα εξετάσουμε την Προεδρία σε περίοδο πολέμου. Σημειώστε ότι και οι άλλες περιπτώσεις έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες απαιτήσεις. Δεν υπάρχει εύκολη Προεδρία.


Για να διεκδικήσει λοιπόν κάποιος την Προεδρία χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στην χώρα ή στην κοινότητα είναι καλό να διαθέτει τα ακόλουθα προσόντα / χαρίσματα:

α) Να είναι στο παιχνίδι ικανό χρονικό διάστημα (ας πούμε 10 μήνες).
β) Να είναι όσο το δυνατόν πιο εξοικειωμένος με τους χειρισμούς και τους κανόνες που ισχύουν σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς του παιχνιδιού (στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό κλπ).
γ) Να είναι σχετικά αναγνωρίσιμος, αποδεκτός από μεγάλο μέρος της κοινότητας και ανεκτός από τους υπόλοιπους. Όσοι έχουν εμπλακεί σε μεγάλες διαμάχες μπορεί να προκαλέσουν κακό ακόμα και αν, κατά τα άλλα, είναι υπεράξιοι για την Προεδρία.
δ) Να έχει επαρκείς γνώσεις υπολογιστών.
ε) Να μπορεί να ασκήσει διοίκηση (όπως έχω ξαναπεί σε προηγούμενο άρθρο διοίκηση ΔΕΝ σημαίνει “εγώ διατάζω, εσύ υπακούς”. Αυτή η λογική είναι καταστροφική).
ζ) Να έχει την υποστήριξη (άνευ όρων ή έστω υπό όρους) των Στρατιωτικών Μονάδων της χώρας ή τουλάχιστον των ισχυρότερων από αυτές.
η) Να έχει την σχετική στήριξη των Βουλευτών και των πολιτικών κομμάτων της χώρας.
θ) Να έχει επαφές, γνωριμίες και εξοικείωση με τις συμμαχικές χώρες και επαρκή γνώση των συσχετισμών, των κανόνων και του τρόπου που εκπονούνται και εφαρμόζονται τα συμμαχικά επιτελικά σχέδια.
ι) Να έχει θητεύσει προηγουμένως σε Υπουργεία για να γνωρίζει τις μεθόδους και τα στοιχεία του παιχνιδιού που χρησιμοποιούνται για να ασκηθεί η διοίκηση (οργανισμούς, εφημερίδες κλπ).

ια) Και το πιο σημαντικό !! Να διαθέτει τον ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΧΡΟΝΟ !!! Η Προεδρία δεν είναι παίξε – γέλασε. Εκείνος που θα αναλάβει πρέπει επί 1 ΟΛΟΚΛΗΡΟ μήνα να μπορεί να βρίσκεται σε υπολογιστή σε λιγότερο από 1 λεπτό από την στιγμή που θα ηχήσει το κινητό του (μην ξεχνάτε ότι στο άρθρο περιγράφουμε μία Προεδρία με την χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση. Στις άλλες περιπτώσεις η χρονική πίεση δεν είναι τόσο έντονη).

ιβ) Επίσης εκείνος που θα διεκδικήσει την Προεδρία της Ελλάδος χρειάζεται να αναλάβει ένα ακόμα κίνδυνο. Η εμπειρία δείχνει ότι, κατά κανόνα, οι Έλληνες Πρόεδροι υφίστανται τόσο έντονη ψυχική καταπόνηση, ώστε μετά το τέλος της θητείας τους, στην καλύτερη περίπτωση, απομακρύνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη χώρα και την κοινότητα αναζητώντας τη χαμένη ηρεμία τους σε μέρη εξωτικά π.χ Κίνα, Μπέλφαστ, Ακαπούλκο, Μοντάνα κλπ (αυτό το “στην καλύτερη περίπτωση” το προσέξατε ή το περάσατε ντούκου ??).

Επειδή το άρθρο αυτό είναι ουσιαστικά ένας οδηγός και ως τέτοιος απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους νέους παίκτες, για να μην τους τρομάξουμε οφείλω να κάνω ορισμένες διευκρινήσεις σε αυτό το σημείο.

Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται συν τω χρόνω. Για να φθάσει κάποιος να διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για μία επιτυχή θητεία είναι απαραίτητο να ξεκινήσει από κάπου. Επιτελικό στέλεχος μιας στρ μονάδος ή ενός κόμματος είναι μια καλή αρχή. Κατόπιν εκπαιδευόμενος σε κάποιο Υπουργείο, μετά Υφυπουργός κλπ κλπ. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς προσπάθεια, Χρειάζεται χρόνος και επιμονή.

Επίσης καλό είναι να κατανοήσουμε ότι ένας Πρόεδρος που θα διέθετε ΟΛΑ αυτά που περιγράφηκαν παραπάνω θα ήταν φυσικά ένας ΙΔΑΝΙΚΟΣ Πρόεδρος αλλά —δυστυχώς— ιδανικές καταστάσεις και πρόσωπα ΔΕΝ υπάρχουν. Επομένως ψάχνουμε για κάποιους που πλησιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτή την εικόνα.

Αν λοιπόν, έχοντας διανύσει τη δική σου διαδρομή στο παιχνίδι, θεωρήσεις ότι είσαι έτοιμος να διεκδικήσεις την Προεδρία, άρχισε να προετοιμάζεις πρόγραμμα και κυβέρνηση.

Το Πρόγραμμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά το “όραμα” σου για την πρόοδο της χώρας κατά το διάστημα της θητείας σου. Δηλαδή σε ποιο τομέα θα πέσει το βάρος των Κυβερνητικών προσπαθειών (οικονομικό, στρατιωτικό, εκπαιδευτικό, μπειμπυ μπουμ κλπ), αν θα συνεχίσεις το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων δηλαδή αν θα βελτιώσεις ή θα καταργήσεις προγράμματα που ήδη έχουν δρομολογηθεί, ποια θα είναι η στάση της χώρας απέναντι στη συμμαχία και ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης προς τα εσωτερικά χρονίζοντα προβλήματα της κοινότητας κλπ κλπ. Για αυτό το τελευταίο οι περισσότεροι υποψήφιοι επιλέγουν να είναι ενωτικοί.


Αφού κατασταλάξεις σε όλα όσα επιθυμείς να εφαρμόσεις, πρέπει να καταγράψεις το Πρόγραμμά σου. Χρειάζεται μία γενική περιγραφή (χωρίς επιμέρους λεπτομέρειες) η οποία θα δημοσιευτεί στο άρθρο αναγγελίας της υποψηφιότητάς σου (εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί θα διαβαστεί και από εχθρούς) και μία λεπτομερέστερη και πιο αναλυτική την οποία θα δουν και θα τη συζητήσετε με τα στελέχη του επιτελείου σου, με Αρχηγούς και στελέχη στρ μονάδων, Προέδρους κομμάτων και με όποιον άλλο σου ζητήσει να ενημερωθεί για τις προθέσεις σου.

Από εδώ και πέρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα !!!

Για να έχετε μία επιτυχημένη Προεδρία χρειάζεστε Κυβέρνηση δηλαδή παίκτες οι οποίοι θα σας πλαισιώσουν και θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το πρόγραμμά σας. Είναι τα στελέχη που θα επανδρώσουν τα Υπουργεία της χώρας.

Μία τυπική Κυβέρνηση για να είναι αποτελεσματική χρειάζεται τα ακόλουθα στελέχη ανά Υπουργείο.

Υπουργείο Τύπου. Αναλαμβάνει την ενημέρωση της κοινότητας και όχι μόνο (μπορείτε να το καταργήσετε και κάθε Υπουργείο αναλαμβάνει να ενημερώνει επί των θεμάτων του).
Υπουργός, Υφυπουργός και 1 μαθητευόμενος.
Τα στελέχη αυτά πρέπει να γνωρίζουν από επικοινωνία, να είναι καλοί χειριστές του λόγου, ήπιοι χαρακτήρες και να μην έχουν εμπλακεί σε έντονες αντιπαραθέσεις με μεγάλες ομάδες της κοινότητας.

Υπουργείο Εξωτερικών. Θα διαχειρισθεί συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας, συμφωνίες μη επιθέσεως, θέματα πρεσβευτών, εξετάζει αιτήσεις ξένων που ζητούν Ελληνική υπηκοότητα και προωθεί αιτήσεις Ελλήνων που ζητούν ξένη και πολλά άλλα που αφορούν τις φίλιες αλλά και τις αντίπαλες χώρες.
Υπουργός, 2 Υφυπουργοί, 2-4 μαθητευόμενοι.

Υπουργείο Νέων Παικτών. Αναλαμβάνει την υποδοχή, βοήθεια, ενημέρωση, εκπαίδευση και ανάπτυξη των νέων παικτών. Οργανώνει τα μπειμπυ μπουμ και είναι πλέον παράδοση να συνεργάζεται στενά με την Αποθήκη Πολιτών. Κρισιμότατο Υπουργείο. Τεράστιος φόρτος εργασίας.
Υπουργός, 3-4 Υφυπουργοί, 3-4 μαθητευόμενοι.

Υπουργείο Οικονομικών. Άλλο πολύ σημαντικό Υπουργείο. Διαχειρίζεται τα έσοδα, τα έξοδα, εισηγείται αλλαγές στη φορολογία, αλλαγές στον κατώτατο μισθό, παρεμβαίνει στην ισοτιμία δραχμής – χρυσού, επιβλέπει και ρυθμίζει την Ελληνική αγορά προϊόντων και εργασίας και επεμβαίνει στις αγορές του εξωτερικού, φροντίζει για την επάρκεια των κρατικών αποθεμάτων (όπλων και φαγητού) και αποθησαυρίζει τον κρατικό πλούτο.
Υπουργός, 2 Υφυπουργοί, 2 μαθητευόμενοι.

Υπουργείο Αμύνης. Αναλαμβάνει την ηγεσία, τον συντονισμό, την εκπαίδευση και ενίοτε τον εφοδιασμό των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας. Παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την συμμαχία ζητώντας και προσφέροντας μετακινούμενες στρατιωτικές μονάδες όπου και όταν απαιτείται. Είναι Υπουργείο χωρίς ωράριο δηλαδή πρέπει να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα. Επιτελικά σχέδια, ασκήσεις ετοιμότητας, καταγραφή ισχύος και δυνάμεων, διακρατικές στρατιωτικές σχέσεις, και πολλά, πολλά άλλα είναι στις αρμοδιότητές του. Εξαιτίας της 24ωρης λειτουργίας του απαιτεί πολύ περισσότερα στελέχη.
Υπουργός, 3-4 Υφυπουργοί, 5-8 μαθητευόμενοι.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, όπως θα διαπιστώσετε και με έναν πρόχειρο υπολογισμό απαιτούνται καμιά 30αριά παίκτες. Οι πολύ έμπειροι θα τοποθετηθούν Υπουργοί, οι κάπως νεώτεροι Υφυπουργοί και οι νέοι με όρεξη για μάθηση και εργασία θα είναι οι μαθητευόμενοι. Μία επιτυχημένη Προεδρία πρέπει, μεταξύ των άλλων, να δημιουργήσει μία καλά καταρτισμένη ομάδα μαθητευόμενων, από τους οποίους οι επόμενοι Πρόεδροι θα αντλήσουν Υφυπουργούς.

Πρέπει να εντοπίσετε τους κατάλληλους παίκτες για κάθε θέση, να μιλήσετε μαζί τους παρουσιάζοντας το πρόγραμμά σας και να ζητήσετε τη συνεργασία τους. Κατόπιν πρέπει να τους φέρετε σε επαφή μεταξύ τους, λέγοντάς τους για ποια θέση τους προορίζετε και ποιοι θα είναι οι συνεργάτες του καθενός. Ρωτήστε τους επίσης αν υπάρχουν αντιρρήσεις στην σύνθεση των Υπουργείων ή επί του κυβερνητικού προγράμματος. Επιλύστε εκ των προτέρων κάθε είδους διαφορά και βεβαιωθείτε ότι όλοι έχουν κατανοήσει τις υποχρεώσεις τους και είναι αποφασισμένοι να εργασθούν.

Μετά από όλα αυτά και αφού είναι ΟΛΟΙ σύμφωνοι έχετε πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών με τα στελέχη σας και είστε πλέον έτοιμοι να δημοσιεύσετε, σε χρόνο που θα επιλέξετε εσείς, το άρθρο αναγγελίας υποψηφιότητας το οποίο θα περιλαμβάνει την περίληψη του προγράμματός σας και τα ονόματα των παικτών που θα στελεχώσουν την Κυβέρνησή σας.

Θα το έχετε ήδη καταλάβει ωστόσο θέλω να σας επισημάνω και εγώ, ιδίως για να το ακούσουν οι νέοι παίκτες ότι:

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ!!!

Ο λόγος ΔΕΝ έχει να κάνει με την επάρκεια και την ικανότητα του υποψηφίου Προέδρου, όσο με τον αριθμό και τον όγκο των καθηκόντων και των εργασιών που πρέπει να γίνονται καθημερινά. Είναι ανθρωπίνως ΑΔΥΝΑΤΟΝ να γίνουν όλα τα καθημερινά κυβερνητικά καθήκοντα από έναν άνθρωπο. Πολλές φορές μάλιστα ακόμα και οι 30 που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ !!!

Από την άποψη αυτή είναι ΦΑΝΕΡΟ ότι ακόμα και ένας οκνηρός ή μη καλά καταρτισμένος Πρόεδρος ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ από ένα ΙΚΑΝΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ. Το αντίθετο όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ. Επομένως πρέπει να θυμόμαστε και ΚΥΡΙΩΣ οι νέοι παίκτες ότι όταν ψηφίζουμε Πρόεδρο στην ουσία εμπιστευόμαστε την τύχη της χώρας στο ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ του.

Στο σημείο αυτό για να μην αδικήσουμε κανένα οφείλουμε να κάνουμε ένα διαχωρισμό. Υπάρχουν υποψηφιότητες οι οποίες ΕΞΑΡΧΗΣ έχουν διαφορετικό προσανατολισμό. Πρόκειται για παίκτες που αντιμετωπίζουν το παιχνίδι με πιο χαλαρή διάθεση και δεν είναι διατεθειμένοι να εμπλακούν σε κάτι τόσο περίπλοκο όσο αυτό που περιγράφουμε στο άρθρο. Η άποψή τους είναι ΑΠΟΛΥΤΑ σεβαστή και θεμιτή, οι δε υποψηφιότητες αυτού του είδους έχουν τελείως διαφορετική ποιότητα και χρώμα. Το άρθρο ΔΕΝ αναφέρεται σε αυτές τις υποψηφιότητες. Εδώ εξετάζουμε τους εντός εισαγωγικών hard core υποψηφίους που συνήθως είναι οι 2 που διεκδικούν με μεγαλύτερες αξιώσεις τη νίκη.

Αφού το άρθρο αναγγελίας υποψηφιότητας δημοσιεύθηκε σημαίνει ότι βρισκόμαστε μερικές μέρες πριν τις εκλογές. Σε αυτό το στάδιο, ως υποψήφιος θα συνομιλείτε με Αρχηγούς στρατιωτικών μονάδων, Προέδρους κομμάτων, ομάδες πολιτών, αλλά και μεμονωμένα άτομα προσπαθώντας να κερδίσετε ψήφους και υποστηρικτές.

Με αυτά και με αυτά θα φθάσουμε και στην 5η του μηνός που είναι η μέρα των εκλογών και αν όλα πάνε καλά και την επομένη το πρωί συγκεντρώσετε γύρω στους 1000 ψήφους (τόσοι πάνω-κάτω χρειάζονται) θα είστε ο εκλεγμένος Πρόεδρος της χώρας για τον συγκεκριμένο μήνα.

Σας εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία

ΥΓ Τι θα συμβεί από εκεί και πέρα και πώς θα ασκήσετε την διοίκηση που αναλάβατε θα το εξετάσουμε στο δεύτερο μέρος αυτής της ενότητας που θα δημοσιευθεί σύντομα.