Γοργώ

Day 1,582, 02:56 Published in Greece Greece by Dihenekis

Γοργώ

Το όνομα της παραπέμπει στην μυθική μέδουσα που το βλέμμα της πέτρωνε τους πάντες. Χρειάστηκαν θεϊκά όπλα και συμβουλές μαζί με το θάρρος του ήρωα Περσέα για να θανατωθεί . Άξιο λόγου , όμως , είναι πως παιδί της είναι ο Πήγασος , το φτερωτό άλογο, που γεννήθηκε όταν μια σταγόνα από το αίμα της ακούμπησε τον αφρό της θάλασσας. Πως μπορεί κάτι τόσο όμορφο κι αγνό να γεννηθεί από κάτι τόσο τρομακτικό ίσως γίνει κατανοητό παρακάτω .Για να βοηθήσω , σκεφτείτε πόσο συμβολικά μιλούσαν οι αρχαίοι όσο αφορά τους μύθους .

Η Σπαρτιάτισσα Γοργώ ήταν κόρη του Κλεομένη του πρώτου , και μιας και Μέδουσα σημαίνει άγρια ματιά , η ονομασία της μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί . Στην αρχαία Σπάρτη , κληρονόμοι της πατρικής περιουσίας ήταν και τα κορίτσια, έτσι, η Γοργώ ήταν πατρούχος, η μοναδική κληρονόμος της οικογένειας της . Και μιας και οι αρχαίοι Έλληνες δεν επιθυμούσαν η περιουσία της να φεύγει από την οικογένεια , η Γοργώ θα αναγκαστεί να παντρευτεί τον θείο της , ετεροθαλή αδερφό του πατέρα της και διάδοχο του θρόνου , Λεωνίδα.

Αρκετά πριν από αυτό , όμως , η Γοργώ έδειξε το ακέραιο του χαρακτήρα της όταν, μόλις στα 9 της χρόνια, ο εκπρόσωπος των Ιωνικών πόλεων , Αρισταγόρας, προσπάθησε να δωροδοκήσει τον πατέρα της και βασιλιά , τότε, της Σπάρτης , για να λάβουν μέρος οι Σπαρτιάτες στην επανάσταση των Ιωνικών πόλεων εναντίον των Περσών .

"Πατέρα, καλύτερα να φύγεις, γιατί ο ξένος θα σε διαφθείρει" είπε η μικρή Γοργώ τότε κι έγραψε το όνομα της στο προσωπικό μου (κι όχι μόνο) πάνθεον των μεγάλων γυναικών .

Οι Σπαρτιάτισσες δεν ήταν σαν τις άλλες γυναίκες της αρχαίας Ελλάδας. Γυμνάζονταν καθημερινά ενώ μπορούσαν να εκφέρουν άποψη στα κοινά και η περιβολή τους ήταν άκρως αποκαλυπτική . Όταν μια Αθηναία ρώτησε την Γοργώ γιατί μόνο οι Σπαρτιάτισσες έχουν εξουσία επάνω στους άντρες η Γοργώ απάντησε :¨Γιατί μόνον εμείς γεννάμε άντρες¨

Ανάμεσα σε πολλές άλλες φράσεις που τις χρεώνουν οι αρχαίοι ιστορικοί συγγραφείς , η σημαντικότερη όλων ίσως είναι και η γνωστότερη όλων .
¨Η ταν ή επί τας¨ είπε η Σπαρτιάτισσα στον άντρα της Λεωνίδα όταν εκείνος της ανακοίνωσε πως θα πάει στις Θερμοπύλες . Όταν τον ρώτησε τι θέλει να κάνει εκείνη όταν εκείνος πεθάνει ( τόσο σίγουρη ήταν η θυσία τους στις Θερμοπύλες ) έλαβε την απάντηση του Λεωνίδα που καταδείκνυε πως μάνες και σύζυγοι στην αρχαία Σπάρτη γεννούσαν κι έφτιαχναν πραγματικούς άντρες.
¨Να παντρευτείς έναν καλό άντρα και να κάνεις καλά παιδιά¨

Αρχή και τέλος της Ελληνικής κοινωνίας είναι οι γυναίκες . Μάνες και σύζυγοι . Κι όσο αυτές εκλείπουν και μέχρι να εμφανιστούν ξανά η κοινωνία μας θα χωλαίνει