Да разлаем кучетата

Day 1,420, 07:57 Published in Bulgaria Bulgaria by Valentin Krastev


Спомняте ли си тази комедия от 90-те години с Робърт Де Ниро и Дъстин Хофман?!
Общо взето историята беше приятна – един президент, хванат в крачка и негов съветник, който се опитва да спаси имиджа му. За целта имиджмейкърът трябва да отвлече вниманието на обществото от секс-аферата, като създава предпоставка за военен конфликт. В онзи филм е изречена и репликата:
“Ако няма война, ще си направим. Ако няма враг, ще си измислим. Ако имаме телевизията, ще водим зрителите за носа.”За този филм се присетих тези дни. Имаме си нов президент, който говори елегантен български с елфическа транскрипция. Сърбия е тръгнала да ни затрива, а политическия ни елит се джафка около вечната тема за парите и тяхната наличност.Не знам как е при теб, драги читателю, но моят дневен ред е малко по-различен. Ето след ден-два ще стартира допитване до жителите на еРепубликата за статута на Косово в играта. Това допитване ще бъде важно за всички на еБалканите. За нас – най-паче. Разбира се по стара българска традиция тази тема минава някак неглижирано, встрани от пресата и политическия ни живот. Изчерпва се с емоционални шаутове и махленско обсъждане.Тук веднага ще скочат някакви привърженици или противници на независимо Косово от РЖ. На тях бързам да припомня, че става въпрос за игра, която е преди всичко военна стратегия /при целия нонсенс сътворен от администраторите/. Да, тук не става въпрос дали тази южна провинция е люлка на съвременна Сърбия. В задачата не се пита и кой е спечелил битката при Косово поле. Не става въпрос и за Милошевич и неговата военна кампания в района. Нито пък трябва да гледаме на тази игра като на арбитър на съвременните международни отношения. Ясно е едно – администраторите на играта решиха да нажежат атмосферата тук и за пореден път да накарат балканските народи да се бръкнат дълбоко в джобовете си, за да бранят виртуално или да завладяват, също виртуално, размирната провинция.Редно е да решим как ще действаме като общност и как ще защитим нашия интерес. Без да се влияем от сръбски митологеми, а хладнокръвно и според целите си.
С две думи имаме ли интерес Сърбия да придобие още един регион? Имаме ли интерес проЕДЕНска страна, каквато ще бъде Албания, да има един регион по-малко? Готови ли сме целокупно – ние, хърватите и гърците – да поискаме ново райониране на страните ни, в случай че Сърбия изведнъж се окаже по-голяма? И без това ние сме с най-малко и най-кофти разделена виртуална държава ... Или няма да има призиви и обща реакция, а всеки ще реагира емоционално, на базата на разбиранията си в РЖ?
Подобна полемика не забелязах в политическата ни преса. Ние пак предпочитаме да си чоплим в носа. А добавянето на нова държава, толкова близо до нас, ще бъде предизвикателство. Ето защо, аз - обикновеният избирател, си позволявам да задам въпроси към политическия ни елит:

Как ще гласуваме след няколко дни – като виртуална общност, която има свои цели, амбиции и интереси или според личните възгледи от РЖ?

Има ли вече предприети стъпки за свързване с играчи, които ще бъдат първите строители на еАлбания?

Има ли определен български посланик?

Ще помагаме или ще стоим от страни и ще наблюдаваме безпристрастно изграждането на виртуална Албания?

Ако ще помагаме – как ще го направим? Те ще имат нужда от ноу-хау за това как да организират еРодината си във военен, икономически и политически аспект. Имаме ли подготвен екип, който да им разкаже за наученото от нас?

Веднага след като изтече времето за ненападение най-вероятно еАлбания ще стане жертва на Република Македония /FIORM/ и Сърбия. Подготвяме ли план при такова развитие на нещата?

В състояние ли сме да реагираме в случай, че еАлбания бъде заплашена от политическо превземане?

Всъщност добавянето на нова държава част от дневния ред на виртуалните ни политици ли е или това е тема, която не ги касае?Дали ще получа отговори?! Или просто кучетата ще полаят малко и след това ще се излегнат доволни на сръбската изтривалка...?!