Παραλογιζόμαστε

Day 1,248, 02:50 Published in Greece Greece by Barflys
(Πολύ μεγάλο άρθρο, και δεν έχει κλήρωση… διαβάστε με προσοχή)

Διαβάζοντας λίγο την πρόσφατη αρθρογραφία πήρα έμπνευση και σκέφτηκα να θίξω μερικά πράγματα που ταλανίζουν την κοινότητα. Δεν ξέρω αν η e-Άποψη μου ενδιαφέρει κανένα αλλά ενδόμυχα σαν τον Μπάμια πάντα ελπίζω για ένα ΜΜΜ, με τον δικό μου τρόπο….

Διάβασα σειρά άρθρων για την e-αριστερά, για την «κλίκα», για την κατάργηση του Στρατού, για την αναβίωση του ΕΕΚ, για τις «ομορφιές» του Tall_Niki, και άλλα πολλά.

Όλα αυτά ενώ οι αντίπαλοι μας κάνουν παρέλαση διεθνώς, και οι Τούρκοι μόλις μπήκαν στο Αιγαίο.
Και γιατί εμείς μόνιμα ασχολούμαστε με τα εσωτερικά μας? Γιατί έχουμε πάθος μόνο για αντιπαραθέσεις?

Γιατί είμαστε οι περισσότεροι Έλληνες …. Και όχι e-Έλληνες.


Πολιτική

Μιλάμε για πολιτική στο erep αλλά στην πραγματικότητα μιλάμε για «τρίχες». Όπως έχω πει και στο παρελθόν, όπως έχουν πει και άλλοι, οι μηχανισμοί του παιχνιδιού είναι τέτοιοι που δεν επιτρέπουν πολλές διαφορετικές πολιτικές. Για παράδειγμα οι εταιρείες «κουμμούνες» είναι κάτι που οι στρατιωτικές ομάδες εφάρμοσαν από πολύ νωρίς χωρίς να είναι «αριστερες» ιδεολογικά.

Η άποψη που έχω σχηματίσει είναι ότι όσοι εδώ μέσα έχουν ταυτιστεί με πολιτικό χώρο, είναι συνήθως και ο πολιτικός χώρος που ανήκουν και στην πραγματική ζωή. Και το πάθος και οι αντιπαραθέσεις πηγάζουν από εκεί και μόνο εκεί. Όσοι (σαν και εμένα) δηλώνουν gamers συνήθως δεν φέρνουν τα πολιτικά τους πιστεύω στο παιχνίδι με έννοια ότι δεν μπαίνουν σε κόμμα που «προσεγγίζει» την ιδεολογία τους αλλά σε κόμμα που μπορεί να προσφέρει στο παιχνίδι … ή έτσι νομίζουν τέλος πάντων…

Αυτό είναι το «τριπάκι» του παιχνιδιού όμως, και το ξέρουμε. Το ίδιο είναι και στο στρατιωτικό κομμάτι με τις εθνικές συγκρούσεις. Οι δημιουργοί είναι πολλοί έξυπνοι. Μας βάζουν να τρωγόμαστε με RL συναισθήματα (για την χώρα μας, για την αριστερά, την δεξιά κτλ), αλλά κατά τα άλλα είναι μόνο ένα εικονικό παιχνίδι και δεν πρέπει να φέρνουμε RL αναφορές……

Αποτέλεσμα? … έχω παίξει καταπληκτικά παιχνίδια και δεν έχω δώσει ούτε το 1/100 των χρημάτων που έχω δώσει εδώ … γιατί ναι έχω αγοράσει gold…

Αλλοίμονο στους πωρωμένους με την eΠολιτική όταν οι δημιουργοί βρουν τρόπο να σπαταλάμε λεφτά και στο πολιτικό κομμάτι.

Γιατί σαν Έλληνες ξεχνάμε μερικές φορές ότι είναι ένα παιχνίδι.

Υπάρχουν όμως και κάποιες «πολιτικές» που μπορούν να έχουν πολιτική αντιπαλότητα. Αλλά κατά την γνώμη μου είναι στο γενικότερο στρατηγικό κομμάτι και όχι στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα: μεγάλο κράτος ή μικρό? Επιθετική, αμυντική ή οπορτουνιστική εξωτερική πολιτική?
Για την οικονομία ούτε λόγος, οι «θεοί» αλλάζουν τα δεδομένα έτσι ώστε οικονομική πολιτική με ιδεολογία δεν είναι εφικτή. Οι μηχανισμοί επίσης δεν επιτρέπουν πολλά, με τους φόρους παίζουμε λίγο και το ΜΜ, αλλά και εκεί δεν μπορούμε να ελέγξουμε πολλά.


Η Κλίκα και ο Tall

Ο Νικόλαος Σκληρός σε πρόσφατο άρθρο του προσπάθησε να «φωτογραφίσει» την κλίκα και να αναλύσει το φαινόμενο. Τα σχόλια ήταν μάλλον χλευαστικά και νομίζω άδικα. Η προσέγγιση του είναι σωστή ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν είναι σωστό. Αλλά όπως λέει και ο ίδιος δεν είναι η προσωπική του άποψη αλλά τι ακούει. Εξάλλου τα ίδια ακούμε όλοι, αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε.

Για την ιστορία και όπως τα θυμάμαι εγώ.
Η κλίκα εφευρέθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Εφευρέθηκε από όλους αυτούς οι οποίοι ήταν έξω από την κυβέρνηση, και ήθελαν να είναι κυβέρνηση. Δηλαδή τότε από τον Ταλλ, το ΕΜ και άλλους οι οποίοι ονόμασαν κλίκα τους παλαιότερους παίκτες και το σύστημα διαδοχής στην προεδρία που είχαν δημιουργήσει. Άρα η πρώτη κλίκα κατά αυτόν τον ορισμό ήταν ο Che Greco, o Jaguaros, o Salonikoss, ο Myrfalas και τα επιτελεία τους, αλλά και άλλοι όπως ο Cybernero, η Columbia ακόμα και ο Geokos (κανείς δεν τόλμησε όμως να το πει ποτέ ανοικτά).

Ήταν μια αντίδραση προς το παλιό από την δεύτερη γενεά παικτών που δεν είχαν ζήσει την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Η επιχείρηση «Κλίκα» πέτυχε, και ανέλαβε ο Ταλλ την προεδρία. Του δόθηκε πολύς χρόνος (4 φορές πρόεδρος!) που όμως δεν εκμεταλλεύτηκε, αλλά αντιθέτως δίχασε με την συμπεριφορά του με αποτέλεσμα να έχουμε τις κυβερνήσεις Geokos και Jaguaros στις αρχές του καλοκαιριού, και τις κυβερνήσεις Thando. Από κει και πέρα το θέμα κλίκα γίνεται προβληματικό. Βο, nekond, Bebulinos, Aristomaxos etc. Ανακατεύονται άτομα που ουδέποτε είχαν σχέση με την παλιά «κλίκα», αλλά εκ νέου ακούγονται τα περί κλίκας και ευνοούμενων και ημετέρων.

Και θα ακούγονται πάντα, γιατί ? Γιατί είμαστε έλληνες και όχι eΕλληνες!

Γιατί μια θεωρία συνομωσίας ακούγεται πιο ενδιαφέρουσα από μια λογική απάντηση. Γιατί είμαστε οι κατατρεγμένοι που όλοι (ακόμα και οι άλλοι έλληνες) μας αδικούν. Γιατί όλοι εκτός από την παρέα μας, είναι μάλλον λαμόγια, εθνίκια και άπλητοι. Γιατί ο μέσος όρος ηλικίας στο παιχνίδι είναι μικρός και οι πιτσιρικάδες εντυπωσιάζονται εύκολα ή δεν σκέφτονται σωστά. Γιατί, γιατί, γιατί … χίλιοι λόγοι που όμως συνοψίζονται σε ένα: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ. Και δεν μιλάω για ενότητα αλλά για συνεννόηση. Για κανονικό διάλογο και κατανόηση.

Μας λείπει ο πολιτικός πολιτισμός, και κατά συνέπεια χωρίζουμε τα πάντα σε μαύρο άσπρο…. Χωρίς περιθώρια κατανόησης. Κλίκα και αντικλίκα, αριστερά και δεξιά, σύμμαχοι και εχθροί. Ταμπέλες παντού. Τα πράγματα κύριοι κατά την γνώμη μου είναι πιο πολύπλοκα, και γκρίζα. Το ξέρω ότι είναι πιο δύσκολο να κάνουμε τέτοια ανάλυση και το να απλοποιούμε καταστάσεις και χαρακτηρισμούς είναι εύκολο και ανέξοδο ….αλλά είναι ΛΑΘΟΣ!

Με την απλοποίηση των καταστάσεων γινόμαστε μοιραία άδικοι, δημιουργούμε εκνευρισμό και ένταση, φυσικά διχόνοια, και έλλειψη συνεννόησης. Ουσιαστικά γινόμαστε καχύποπτοι για τις προθέσεις των άλλων, αρνητικοί και μίζεροι, έχοντας μεγάλη εσωστρέφεια στην κοινωνική και πολιτική ζωή της eχώρας.




Το Κράτος
Τέλος το κράτος πρέπει να μικρύνει και να απλοποιηθεί για πολλούς λόγους.
1. Χρειάζονται πολλά άτομα και πολλές ώρες, και δεν είναι πάντα εφικτό.
2. Ο εθνικός Στρατός πρέπει να καταργηθεί για να πάψουν επιτέλους οι υπόνοιες ότι κάποιοι ευνοούνται από τα κρατικά λεφτά.
3. Το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί τις εταιρείες με κανονικούς μισθούς για την παραγωγή στοκ και μόνο για διανομές στους απλούς πολίτες.
4. Το υπουργείο νέων παικτών να αναλάβει μερικές εταιρείες για νέους παίκτες οι οποίες θα αποτελούν την σχολή ευελπίδων και χώρο ενθάρρυνσης δημιουργίας στρατιωτικών ομάδων.
5. Και ναι … οι στρατιωτικές ομάδες να επιδοτούνται (με κάποιο διαφανή τρόπο, υλικά ή χρήμα..) αλλά με βάση κάποια milestones και όχι μόνο βάση ζημιάς. (πχ. Δημιουργία ομάδας, 20 μέλη, 500κ dmg, etc) Έτσι ώστε να επιβραβεύεται η οργάνωση και η συμμετοχή.

Μερικές μόνο ιδέες, που ίσως δεν είναι καν σωστές… αλλά ας μιλάμε για αυτά με «πολιτική» και όχι να ονομάζουμε πολιτική το ξεκατίνιασμα…

Σαν πολλά να έγραψα … αλλά τα είχα μαζεμένα..
Αν δεν κάνετε vote & sub θα σπαμαρω κάθε μέρα άρθρα σεντόνια….
Φιλούδια και καλό Πάσχα σε όλους
Barflys