[ ТОП ВОТ ] Наръчник за новите еСънародници

Day 1,146, 23:24 Published in Bulgaria Bulgaria by Educational Center
Здравейте нови еСънародници!
Добре дошли в еБългария, добре дошли и в Erepublik!

Целта на тази образователна статия е да ви запознае накратко с първите дни на вашето участие в играта, както и по-късно да помогне на бъдещи нови еСънародници.
Първо бих искала да спомена, че динамиката на тази игра е по-осезаема, едва след като качите нивото на вашия еГражданин и след като се ориентирате какво място в обществото ни бихте искали да заемете. В този ред на мисли, е нужно малко инат, за да покачите нивото на виртуалното ви присъствие тук.

Първи ден в Erepublik

Ще получите непосредствено след регистрацията си писмо от името на настоящия президент на еБългария, в което ще ви приветстват с добре дошли и ще ви улеснят с намирането на нужните ви помагала за по-бързо ориентиране в играта.
А ето и малко разяснения в картинки.
Това е страницата, която ще ви посреща при всяко ваше влизане в играта.


(Ако желаете да разгледате снимката в по-голям размер, кликнете върху нея.)

Номерираните елипси са както следва:

1. Час, дата и ден от Новия свят
Денонощието в Erepublik започва в 10:00 часа българско време всеки ден и бива изобразено като 00:00 часа. Датата е календарно достоверна, а денят е според летоброенето на Erepublik.

2. Поле за търсене на потребители
В това поле можете да търсите само по потребителско име. Дори да не го знаете цялото, ще можете да видите всички потребителски имена, които съдържат посочения от вас критерий за търсене.

3. Място за вашия аватар и псевдоним
Аватар можете да си добавите, като кликнете на мястото за снимка. Ще ви се отвори следният прозорец.Там можете да добавите избрана от вас снимка, като съобразите нейния размер, да не надвишава 512 kb. Полученият аватар ще е с големина приблизително 120 на 150 пиксела.

4. Вашите настоящи мисии.
През първия ден от вашата регистрация ще можете да минете няколко мисии, които ще покачат опита ви и от там самото ви ниво, но всяка следваща мисия ще изисква повече време и повече ресурси за нейното изпълнение. Наградата след завършена мисия в началото е винаги във вид на сила, точки опит и военни точки, които ще се добавят към чина на виртуалния ви гражданин. Мисиите, които ще видите понякога са изразени на странна смесица от английско – български език. Но нека това не ви притеснява, процесът по превод на играта изцяло на български език продължава. Ако все пак не разбирате нещо, смело попитайте ментора си или... който прецените, че би ви отговорил. По принцип тук всеки обича да помага на еБебетата.5. Състоянието на вашето здраве
Приемете за удобство, че е в проценти. Регистрирайки се в Erepublik, вие започвате със 100 процента здраве, но всеки следващ ден здравето ви намалява в зависимост от следните важни показателя.

5.1. Работата, която работите.
В Erepublik съществуват пет вида фирми, които са обозначени със звездички. Отрасълът, в който процедира дадена фирма, към момента не ви е толкова важен, колкото процентите здраве, които ви взема работния ден. Тук часовете, в които сте на работа не текат мъчително бавно, те са въображаеми часове и вие изработвате нужните часове труд, без да е нужно да ги изчаквате физически да изтекат. Всяко време, в Erepublik, в което се предполага че вършите нещо, е теоретично такова, никъде не се налага да чакате, за да се освободи вашият гражданин от започнатото действие. Но и всяко действие, което налага въображаем физически ресурс, отнема различни проценти от вашето здраве. Указанията колко здраве ви взема всяка фирма, в която работите, са именно звездичките под нейното име.Тези зелени звездички уточняват колко процента здраве ще ви отнеме всеки един ваш работен ден. Фирмите с една звездичка под тях (на местен диалект наричани като К1 – от “Качество 1”) ще ви отнемат 1 % от здравето; съответно фирмите с 2 звездички (К2) – 2 %, К3 – 3 %, К4 – 4 % и К5 – 5 %. Съветвам новите еСънародници да избират в началото фирми от клас К1,тъй като началният ви опит не е респектиращо внушителен, то и заплащането няма да е особено щедро, а всеки спечелен лев ще ви послужи за бъдещи цели. Затова е най-добре да сте леко скъперници относно виртуалното ви здраве тук.5.2.Ежедневните ви тренировки.
Тренировките в Erepublik са ежедневно занимание и отново са въпрос на 3 клика. Но и те отнемат от вашето здраве по 1% ежедневно.5.3. Животът в Erepublik
Всеки нов ден отнема от вашето здраве. Както и в реалния живот – остаряваме. Тук този неумолим процес може да бъде забавен ако еГражданинът ви е горд собственик на еКъща. Но в началото недвижим имот няма да можете да си позволите, а всеки от нас който няма къща, по презумпция се предполага, че живее под наем и съответно остарява с 4 % всеки ден.

Така всеки нов еДен вие ще губите в най-добрия случай по 6 % от вашето здраве.

6. “Купи си”
Видимо тук се пазарува. Когато се регистрирате, Erepublik ще ви подари щедро 5 лева (BGN). Този подарък ще го видите обозначен в елипса 7. Но и първата ви мисия в елипса 4 е свързана с купуването на хляб. В Erepublik ние предимно ядем хляб. За пържоли още никой не се е сетил да повдигне въпроса, какво остава за някаква по-изискана кухня. Тук като цяло няма услуги. Забравете за ресторанти, клубове и някакви гастрономични развлечения. Ние се изхранваме само с хляб. Той е и онази единица, която ще послужи да коригирате здравето си в неговия обичайно искрящ вид. Разбира се ако си го купите.Качеството на хляба е съобразено и с неговата цена, като най-ниското качество хляб покачва здравето ви с 2 %.Когато си купите хляб, то вече елипса 6 услужливо ще ви предложи да си го изядете, ако здравето ви е под 100%.

7. Вашите авоари
Те са във вид на еБългарски лева (BGN) и всеважащата разменна единица – злато. Левовете ще печелите от работа. А златото чрез карти, от които уж копаете съкровище, но на практика го печелите на ротативка. Както и ще можете да обръщате левовете си в злато и обратното.

8. Вашите входящи съобщения

9. Вашите известия за определено действие
В този таб ще можете да разбирате за някакви конкретни действия спрямо вашата еПерсона. Ако шефът ви е повишил заплатата или ви е уволнил, ако някой иска да ви добави за приятел, ако сте повишили нивото си... и всякакви такива еВажни еСъбития.

10. Индикатор за нови статии, към които имате абонамент
Общуването в Erepublik се случва по много начини, един от официалните такива обаче е писането на статии и коментарите под тях. Нещо като форум, като тук всеки от потребителите, си има негово място където да си драска. Наричат това място еВестник. Този еВестник може да бъде не само на потребител, но и на организация. Всяка статия от тези еВстници предлага възможността да се абонирате за вестника или за коментарите под статията. И когато някой от вашите абонаменти отрази ново събитие, то в елипса 11 има една малка звездичка.11. Индикатор за показване на виковете от еПриятелите ви

12. Индикатор за показване на виковете от официални източници

13. Индикатор за показване на виковете от всички потребители

14. Поле, където можете да пуснете собствения си вик
Към това поле има две неномерирани елипси. Горната показва колко символа можете да употребите за един вик, а долната колко нови вика ви очакват.

15. Съдържанието на тези викове, както и на техните податели.

16. Топ новини
Това са статии, за които има най-много гласове.

17. Последни новини
Статиите, които са написани в най-скоро време.

18. Международни новини

Важно е в този момент да уточня, че битките които виждате в централната част на картинката в този момент не ви касаят. Знам, че тази информация ще ви скъса сърцето, тъй като повечето от вас са тук заради битките и войната. Но докато сте еБебе нито можете да нараните някого сериозно, нито ще си струва опитът да докажете обратното. Здравето, което отнема при битка, ще бъде трудно възстановимо за скромните ресурси, с които разполагате в първите дни.
Затова най-добре се съсредоточете в трупането на сила, авоари и опит.
Първият ден е много важно да си намерите работа, която да ви покрива разхода на здраве, а и да ви остава някой заделен лев. След като си намерите работа и сте готови да изработите първата си еЗаплата (тук се плаща всеки ден), то ще видите уж работната ви атмосфера. Нищо, че работите като жътвар, тук всички сме в офиси.

Кутийките, обозначени като “бустъри”, са видовете подсилки, които ще ви увеличат производителността на изработената от вас продукция. Безплатният бустър увеличава производителността ви с 10% и в началото работете само с този бустър. Важно е да уточня, че ако работите под 90 % здраве, то вероятността да ви уволнят е реална. Вие сами не можете да напуснете първите 3 дни от започване на работа.

Първият ден също и тренирайте. Така ще повишите силата си. За тренировка също използвайте безплатния бустър, той ще повиши резултатите от тренировката ви с 10 %.Купете си три хляба и изяжте 1. Също така и ще получите бонус във вид на сила и умение за тези мисии.

МенютаТака изглежда лентата с менютата, които се предвижда да ползвате.
Разгледайте ги смело, както и новините от еВестниците.
Ако имате нужда от още комуникация, то в играта Erepublik има много социален живот. Има чат канали, има групови дискусии, различни организации, които според мен се чудят как да си разнообразят деня. Изобщо има много хора, с които имате какво да си кажете, а освен това и ще намерите съмишленици, независимо каква идея ви е споходила.
Последният ми съвет към вас е да се забавлявате и да сте активни участници в нашата мила еБългария.

Благодаря ви за вниманието и търпението, че успяхте да изчетете това безумно ръководство.
Благодаря и на Yannie за операторското майсторство. Пожелавам ѝ късмет и дълъг живот в еБългария.
Автор: Sofeia