Стоич-президент (програма)

Day 1,129, 09:09 Published in Bulgaria Bulgaria by eDarkAngel

Преди да започна искам да пожелая на всички, весело прекарване на празниците. Бъдете живи здрави и щастливи.

Сега, сипете си едно кафенце, запалете цигарка, и опънете крака пред камината.....започваме 😃

За мене приоритет през следващия мандат ще бъдат 3 неща:

-- Успешна адаптация, преминаване към новите икономически реалности и механизми на играта каквито и да са те.

-- Подготвяне на страната за водене на успешна война.

-- Утвърждаване на дипломатическите позиции на страната в международен план.

Всичките 3 са взаимно-свързани, затова и няма да приоритизирам нито едно повече от останалите. Въпреки това ще се спра накратко, какво включва жсяко.

Икономикитата

Този месец се наблюдава забавяне на темповете на разтеж, дори стагнация на икономиката, мигрирането на фирмите, предостави импулс последните дни и това има позитивен ефект. Въпреки това, сектори от икономиката остават слабо или недоразвити. Добива на желязо, както и петрол, е слаб за сега и има потенциял за разрастване. Износа на страната се увеличава, но стимули в тази насока не биха навредили. В зависимост от промените които наложат админите, малка корекция в данъците с цел стимулиране на износа, би била уместна.

Съвсем целенасочено не споменавам цифри, защото знаем единствено, че ще има нови индустрии и промени в настоящите, но не достатачно, точно какви. Глупаво би било да си правим сметката без крачмаря.

При възможност, да се подсигурят допълнителни липсващи ресурси на икономиката, дали по дипломатически пътища или не, за мене няма значение.

Задържане и подържане на курса на лева на сегашното му равнище, като цел ще бъде съкращаване и вкарване на маржа в рамките на 2%. Смята, че с наличните вече ресурси, това не би представлявало проблем. Положителния ефект, от тази мярка няма да се усети веднага, но в дългосрочен план, би трабвало да помогне за ефективноста на икономиката.

Няма причини поради които да се вдигат данъците, така че, моята препоръка (препоръка, защото в крайна сметка парламента решава, но икономическия екип на правителството може да даде еьспертна оценка) ще бъде за запазване на сегашната данъчна тежест.

Каквито и други предизвикателства да ни поднесат админите смятам, че аз лично и екипа който ще събера, ще съумеем да се справим. Както се казва, аз вече съм гърмяно куче и то не веднъж. Щом преживяхме В2, нямам притеснения, че ще се справим и сега, още повече, че държавата сега разполага с ресурси а няма да ми се налага да броя левчетата в БНБ през час.

Подготовка за успешна война

Желанието за война е едно, подготовката второ, а провеждането и печеленето, трето и четвърто. За да може да проведем успешна войня не стига само желание и пропаганда, трябва и много работа, планиране и търпение.

Първо трябва да сме напълно наясно с потенцияла ни във военно естество, както и икономически. Българската армия, вече показва, че е една от водещите армии в играта. Въпреки това, все още изоставаме по отношение на средната сила и независимо дали ни харесва или не това може да се компенсира само с време.

В този ред на мисли, армията няма нужда от постоянни промени, колкото по-малко се месят политиците в работата и, толкова по-добре. Когато се кандидатирах за президент за първи път, имах амбицията армията да стане независима. Поради една или друга причина, това не се случи. Дали защото нямаше достатачно кадри тогава, дали защото нямаше достатачно реурси, но армията не успя сама да поеме оправлението си тогава. Мисля обаче, че сега вече са налице всички предпоставки, това да се случи успешно.

Далече цъм от идеята, че това ще стане за една нощ, но целта ще бъде, постепенно да се дилигират все повече, права и отговорности на един генерален щаб, който в крайна сметка да поеме цялостното управление на армията и който да е независим от политическата конюнктура в страната, която може да се мени всеки месец. Такава устойчивост, ни е не само нужна но и задължителна при воденето на агресивна военна кампания.

Тук е редно да спомена, че няма да има ревизиониска политика спрямо наложените промени от бивши правителства. Остава въпроса за легитимноста на промяната на името на Министерството и елитния отряд. За тази цел ще бъде дадена възможност на всички военослужещи да решат какво да бъде името на министерството и то ще бъде предложено на парламента дас бъде ратифицирано, за да отпаднат всички съмнения за легитимноста му. Както и смятам. че членовете на елитния отряд, трябва да имат правото да изберат името му.

Доколкото зависи от мене, ще се постарая, да върне сред нашите редици доказали се войници, командири и елитни войни, независимо от причините поради които са напуснали. Те няма да получат превилигировано отношение, но ако сериозно искаме да водим успешна война трябва да намерим начин, да превъзмогнем различията и дразгите си и да обединим всичките си сили.

Ще е нъжен, далече по-голям резерв от хляб и оръжия, от този с който разполагаме към настоящия момент. Предишните месеци, избивахме инвестициите направени за ресурси и изграждането на силна икономика. Такава вече имаме, за това по-голяма част от ресурсите могат да бъдат насочени към изграждането на военнен резерв.

До края на месеца, трябва да имаме резерв за 1 седмица битки на пълни обороти. Смятам, че това е възможно да бъде направено през мандата, не зависимо колко амбициозно звучи. Това означава, 350 000 точки здраве под формата на хляб и поне 5 000 оръжия.

Тренировачни битки, дори тренировачна война. Според мене, не можем да мислим сериозно за агресивна кампания, без да сме се тествали в реална бойна обстановка. Включването в определени рундове, дори определени битки, не е достатчно, трябва ни по сериозно натоварване за да видим къде са ни слабите места. Ако е възможно, ще се постарая, да осигуря такива възможности.

Дипломация

Тук идва и най-сложния и важен момент. Агресивна война не може да се води без достатучно ясна и гарантирана подкрепа, каквато към настоящия момент нямаме. Подписаните съюзи със страни от ЕДЕН не ни гарантират такава покрепа безпрекусловно, още повече, когато повечето имат отворени свои фронтове.

Феникс е затворена страница, но позиция на про-ЕДЕН но не в ЕДЕН, не е в интерес на страната също. Не виждам как би се направило изключение за България и да бъде приета, пренебрегвайки собствените си правила, затова ние трябва да търсим силна дипломация и подкрепа на базата на двустрани отношения. Създаването на нов съюз в който България да заема подобаващо място, ще бъде основна цел на дипломатическата сцена, като смятам да използвам всички налични ресурси затова.

Междувременно, приемственоста ще остане водещт фактор и всички поети ангажименти, ще бъдат изпълнени. Както до сега България винаги е била надежден партньор, така ще продължи да бъде и в бъдеще.

Иран остава важна за нас страна и независимо от външнополитическата насоченост на България, дори да се озовем в противникови алианси, Иран ще останат наши приатели и българската армия няма да се бие срещу тях не зависимо от ситуацията (единственото изключение, би било при директна атака от страна на Иран). Ако ни бъде посикана помощ, ще откликнем, независимо от противника.

За мене и Русия е страна, срещу която не бих дал заповед за водене на военни действия ако те не са за защита на нашата територия.


Сга ще засегна болната тема от последните няколко месеца -- нашата война.

Към настоящия момент, България има "обещана" подкрепа, но не е член на ЕДЕН. Това не е достатачна предпоставка за гаранция на чужда помощт. Допълнително, към момента война срещу, Турция, Македония или Сърбия, означава война срещу Феникс, което не е нъжно да обеснявам, че е непосилно за която и да е страна в света, камо ли нас да води самостоятелно. Пак казвам имаме обещана помощ, но не сме член на ЕДЕН, така че съвсем закономерно ще сме втори приоритет на съюза.

Затова, няма да обещавам неща които са малко вероятни да се случат. Смятам обаче, че в близко бъдеще, може би дори в рамките на следващия мандат двата супер-алианса ще се разпаднат и тогава вече, може да има реални възможности за война. Затова вместо, да се занимавам да надъхвам всички ви ежедневно как ще нападаме този или онзи, ще се заема да създам нужните предпоставки, така че, в момента в който има реално възможности за война, да сме готови за нейното провеждане.

В този ред на мисли, закона за естествен враг, ще се ползва при нузда от безплатна война, или като защитен механизъм срещу обявена такава срещу България.


Що се отнася до кабинета, възнамерявам да привлека, повече хора под енда или друга форма да се ангажират с работа в интерес на страната ни. Но искам да говоря със всеки първо преди да назовавам имена. Партийни принадлежности, сегашни или бивши не ме интересуват, единствено хора които са готови да жертват от собственото време и нерви за "общото благо".

Давам си сметка, че самата програма е по-скоро едно разсъждение отколкото конкретни действия, но ако има еднио хубаво нещо в момента в наща страна, е че имаме вече изградени институции, които в по-голямата си част нямат нужда от промяна а единствено от добро управление. А такова управление се гарантира от способни хора, затова по-бавен фактор се явява кой ще ги оправлява. Смятам, че съм способен да привлека нужните хора.

Също така смятам, че имам нужния опит и качества да помогна на България да премине през този труден и неясен за бъдещето на страната период. Не съм от хората които обичат да се изтъкват, нито търсят заслуги, но се чуствам по-сигурен този път отколкото преди 6 месеца.

Аиде стига толкова спам от мен за сега, ще напиша няколко статии с анализ на ситуацията в страната от икономическа, дипломатическа и военна гледна точка в които ще доръзвия горните редове (че нещо много кратко излез 😃). Както и ще представя в първите дни на новата година хората които ще влезнат в екипа ми.

Като заключение, ще кажа, че България извървя доста дълъг път последните 6 месеца, и го извървя за по кратко време от доста други държави. Ако обединим усилията си, съвсем скоро ще заемем и подобаващото ни се място. Затова, нека запретнем ръкави още от сега, да изоставим дребнавите задявки на политическа основа и да започнем методично да се подготвяме за нашия час. Той ще дойде много по-скоро отколкото монго от нас си дават сметка.

Сега са празници, спамнете някой приател, доведете по един човек в играта, сменете политическите и Пи-Ар статии със забавни такива, нека разведрим малко обстановката и да задържим повече от младите играчи. И помнете, независимо от всичко, какво пишем тук, всеки от нас си остава жив човек зад екрана, затова нека поне по празниците, да бъдем малко по добри едни с други.

Весели празници,

Stoich, (eDarkAngel)

ПП Пак не е редактирано, но ме чака семейството, затова се извинявам.