Συμμέτοχοι και όχι συνένοχοι: μια νέα πολιτική πρόταση

Day 962, 10:54 Published in Greece Greece by EleniG

[img]http://4.bp.blogspot.com/_Nrgq9mVbGnY/SjV0-hrma7I/AAAAAAAAAgo/j9Jh1P0Z2EE/s320/Democracy1.JPG[/img]

Πριν από αρκετούς μήνες το μέλος του SDU, o Althom777 είχε καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση πρόταση που αφορούσε στην πραγματοποίηση δημοψηφισμάτων που θα αφορούν στη λήψη αποφάσεων και οι οποίες θα δεσμεύουν «ηθικά» τους εκάστοτε βουλευτές και προέδρους της χώρας. Δυστυχώς από τότε δεν εφαρμόστηκε ποτέ η εξαιρετική αυτή ιδέα που στόχο έχει την αποτύπωση της πραγματικής λαϊκής επιθυμίας από τη μία μεριά αλλά και την ανάδειξη της αμεσοδημοκρατίας ως το μόνο ιδανικό πολίτευμα. Εμείς στο SDU λειτουργώντας ως ένα εξαιρετικό think tank που στόχο έχει την εφαρμογή των προτεινόμενων ιδεών σε ευρύτερο πλαίσιο, διαπιστώσαμε πως το ενδιαφέρον των μελών έμεινε σε υψηλά επίπεδα τόσο αριθμητικής όσο και ποιοτικής συμμετοχής.



Για πολλούς η έννοια της «δημοκρατίας» μέσω των αντιπροσώπων, της έμμεσης δημοκρατίας, είναι ένας βερμπαλισμός, ένας μη πραγματικός και υπαρκτός χώρος επιβολής απόψεων και σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων. Στο erep βλέπουμε πως η ανάδειξη «χαρισματικών» ηγετών ουσιαστικά δημιούργησε μια κλίκα – κάστα παιχτών οι οποίοι διαχειρίστηκαν στο παρελθόν την οικονομική και στρατιωτική εξουσία προς όφελος των ίδιων. Αυτό το γεγονός οδήγησε τους πολίτες στην απραξία και στην αδιαφορία. Έτσι κρίνεται ως αποτυχημένο το σύστημα διακυβέρνησης που μέχρι τώρα άφηνε τους πολίτες στην απάθεια και την μη- συμμετοχή.
Εμείς νιώθοντας την ανάγκη να «ξαναβάλουμε» στο παιχνίδι τους παίχτες – πολίτες καλούμε την ηγεσία της χώρας (πρόεδρο, κυβέρνηση και κοινοβούλιο) να εφαρμόσει εντός του Κειμένου Ηθικών Δεσμεύσεων ή Συντάγματος, να εντάξει σε αυτό και την διενέργεια συνεχών ψηφισμάτων, στο οποίο οι πολίτες της egreece θα πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, μακριά από ηγεμονίσκους, μακριά από την απάθεια.
In real life η ιστορική αναφορά της άμεσης δημοκρατίας αποτελεί το παράδειγμα της αρχαίας Αθήνας του 5ου αιώνα, ενώ η σύγχρονη πολιτική εκδοχή της αναπτύχθηκε από την δεκαετία του ’60 από τον Κορνήλιο Καστοριάδη, ως θεωρητικό της αυτονομίας. Ο Καστοριάδης εδράζει όλο το φιλοσοφικό στοχασμό του στην πολιτική δομή και λειτουργία της αρχαίας Αθήνας ως προς την ισονομία και τον τρόπο λήψης αποφάσεων, υπερτονίζοντας μερικά της στοιχεία, αλλά υποβαθμίζοντας σημαντικά άλλα. Ξέρω πως πολλοί μπορεί να θεωρήσουν το παράδειγμα της Αρχαίας Αθήνας ως μη δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης αλλά ας κρατήσουμε από αυτό τη λογική λειτουργίας του.

Για την εξειδίκευση και τεχνικές εφαρμογής της πρότασης μας δεσμευόμαστε να ακολουθήσει ειδική αρθρογραφία σχετικά. Ωστόσο, με το παρόν κείμενο, στοχεύουμε στο να δώσουμε την αφορμή ενός δημόσιου διαλόγου που θα επιτρέψει σε όλους και όλες να τοποθετηθούν.

Τέλος, αν σου αρέσουν οι ιδέες μας, οι απόψεις μας, η παρέα μας, έλα μαζί μας, γίνε κι εσύ μέλος του SDU και εγγράψου στο forum τώρα και στήριξε την κοινή μας προσπάθεια!!


Ημερομηνία: 30-6-2010
Αρθρογράφος: mixalis35
Προσωπική εφημερίδα: FAIRY TALE


Sub & vote