Arjantin, Sirius ve eRepublik Gündemi

Day 2,383, 17:36 Published in Turkey Chile by Léon Reno
Bu makale, eski Polonya başkanı KapiRadom'un orjinal makalesinin çevirisidir. Bizim ittifaktan bir ülke başkanının yaptığı bu özeleştiriyi okumanın dünya gündemini takip etmek açısından faydalı olacağını düşündüm. Sahibinin izni alınmıştır. Faydalı bulduysanız orjinal makaleyi de oylayıp abone olmanızı tavsiye ederim.

Makaleyi daha iyi anlayabilmeniz için birkaç açıklama:

NAP: İki ülke arasında imzalanan saldırmazlık anlaşması. Taraflar, NAP boyunca birbirine doğrudan saldıramaz, açılan savaşlara resmi destek veremez.

Arjantin - ABD arasında imzalanan NAP: http://www.erepublik.com/en/article/-mofa-nap-argentina-usa-2403693/1/20

Arjantin - Brezilya arasında imzalanan NAP: http://www.erepublik.com/en/article/-mofa-tetas-nap-argentina-brasil-2403078/1/20

ABD'nin ittifaktan ayrılığa dair ilk resmi makalesi: http://www.erepublik.com/uk/article/siriusly-2404202/1/20

Anschluss: Almanca ilhak. Hitlerin Avusturyayı Almanya'ya bağlaması. *

###############################################################


Hoşumuza gitse de gitmese de, eRepublik her geçen gün değişiyor. Bu değişim yalnızca oyun mekaniklerini değil, aynı zamanda ülkelerin güncel pozisyonlarını da içeriyor. Geçmişin süpergüçleri, şimdinin basit birer oyuncusu haline geliyor. Macaristan'ın ve İsveç'in şanlı günlerini kim hatırlıyor? Ne kadar vatansever olsam da, Polonya'nın o ihtişamlı günlerinin de geride kaldığından eminim ve önümüzde bunu geri getirebilecek bir Babyboom da görünmüyor. Yine de Slovenya ve Sırbistan'a karşı verdiğimiz zorlu mücadele gösterdi ki halen o potansiyele ve isteğe sahibiz fakat eski gücümüzle savaşabilmemiz mümkün değil. Dahası, Combat Order sisteminin aktifliği savaşları gereğinden pahalı bir hale sokuyor. Buna düşük vergileri de ilave ettiğimizde, bir ülkenin felakete sürüklenmesi hiç de zor olmuyor. Gelelim Sırbistana. Sirius'un kuruluşundan beri, sürekli bir mücadele ve sıkıntı içerisindeler. Hırvatistan, Bosna ve Arnavutluk zaman zaman Balkanlara geri dönüyor ve Sırbistan'ın huzurunu kaçırıyor. Bonus yardımıyla da olsa geçtiğimiz günlerde Şili tarafından silindiklerini de unutmamak gerekiyor. Sırbistan düşmanlarını korkutan titreten eski tiranlığını artık sürdüremiyor. Oyunda hiçbir şey sonsuza kadar sürmüyor ve aynı gerçek hayatta olduğu gibi, birinin düşüşe geçtiği yerde diğeri yükselişe geçiyor. Kim bu yükselişe geçen? Benim için kesinlikle Arjantin.



Arjantin'i eRepublik'in Rockefeller'ı olarak tanımlamak biraz abartı olsa da, gerçeklik payını inkar etmek olmaz. Bir yıl önce muhteşem bir Babyboom gerçekleştirdiler ve bir süre tarafsız kaldılar. Ardından kendilerini proTWO ilan edip sonrasında da Asteria'yı kurdular. Günümüzdeyse Arjantin en yüksek nüfusa, en yüksek Ülke Puanına ve dünyanın dört bir yanından topraklara sahip bir imparatorluk. Şili'ye karşı yürüttükleri kutsal savaştan vazgeçmeseler bu kesinlikle mümkün olamazdı. Karşı ittifaklarda olsalar da, imzaladıkları NAP anlaşmalarıyla oldukça iyi iş çıkardılar. Güney Amerika, Afrika ve Avustralya'da bölüştükleri topraklarla iki ülke için de bonusları güvence altına almakla kalmayıp, normalde erişilmez yeni alanların fethi için de ortam hazırladılar.



Tüm potansiyeli yalnızca bonusları korumak için harcamak anlamsız ve vakit kaybı olurdu. Arjantin'i bu yüzden suçlayamayız. İspanya'yı haritadan sildiler ve işgali bir aydan uzun süredir devam ettiriyorlar. Bunun kolay olduğunu söylemiyorum, kimse İspanya'ya saygısızlık etmemeli, fakat gerçek ortada. Arjantin ayrıca Hırvatistan'ı Hindistan'dan kovarak orjinal bölgeleri silinmiş müttefiklerinden bir kısmını buraya davet etti. Peru, Kanada, Uruguay ve Iran davete zevkle iştirak etti.



Son olarak, bu yeni süper güç Sirius'u yok etmek için büyük azimle devam ediyor. Önce Brezilya ittifağımızı terkedip Arjantin ile NAP imzaladı, ardından MPP geldi. Ödül olarak birkaç orjinal bölgelerini geri alabildiler. Bu yüzden onlara kızabilir miyiz? Açıkçası hayır. Sirius Brezilya'yı özgürleştirmede için onca çabaya rağmen başarılı olamadı. Benim için bu konu oldukça net, anavatan önce gelir. Bu uzun süren işgalin ardından, ne kadar radikal olursa olsun bazı kararlar alınmalıydı. Brezilya'yla çalışabildiğim ve onlar gibi bir müttefiğe sahip olabildiğim için oldukça mutluyum. Şimdi tek söyleyebileceğim bol şans.



eRepublik'te son gelişen olaylar gösteriyor ki ABD Sirius'tan kapı dışarı edildi. İnanın veya inanmayın, Arjantin'in bunda da parmağı var. Tüm mesele Amerika ve Arjantin arasında imzalanan NAP ile ilgili. Günümüzde saldırmazlık anlaşması sürpriz veya istisna sayılabilecek bir olay değil. Peki ittifak neden bu kadar sert tepki gösterdi? Bilin bakalım kim İspanya'ya yardım için söz verip ertesi gün Arjantin'le anlaşma imzaladı? Bu ülke ABD bile olsa, ne şiş yansın ne kebap diyemezsiniz. Sirius şimdi yalnızca Avrupadaki üyelerinden ibaret ve gidişatı da pek iyi görünmüyor. Arjantin'in uyguladığı taktik bir hayli kolay, fakat etkili: Bizim tarafımıza geç, veya yok ol.