#27 (I) Economics-by HonoreDeBalzac

Day 1,736, 02:05 Published in Greece Greece by Chrisimos

Weapon raw material, q7 όπλα, πτώση των food raw material, airstrike, πέφτει η αναλογιά στο MM, κάψιμο food και grd, πότε θα έρθουν τα q4training ground, τι να κάνω με το town center…

Οι από πάνω φράσεις ακούγονται συχνά στην e-ζωή μας. Το τελευταίο διάστημα έγιναν κάποιες αλλαγές στο οικονομικό μοντέλο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση, νευρικότητα και ανασφάλεια στους παίχτες, τόσο για την νέα πραγματικότητα όσο για το μέλλον που έρχεται. Τα Chrisima Nea είναι εδώ με το 27ο άρθρο τους να δώσουν κάποιες απαντήσεις και διευκρινήσεις φιλοξενώντας 2 πολύ καλούς γνώστες του economy module. Στο 5ο άρθρο της Chrisimis Sxolhs θα μιλήσουν σήμερα ο HonoreDeBalzac και ο mafuxth .

HonoreDeBalzac
2 χρονών παίχτης και 2nd commander των Hellhounds. Μέλος του επιτελείου του υπουργείου οικονομικών για 3 φορές. Εκδότης της http://www.erepublik.com/en/newspaper/honoredebalzac-news-250451/1 που πραγματεύεται ως επί το πλείστον οικονομικά θέματα.



HonoreDeBalzac: Θελω να σε ευχαριστησω που με φιλοξενεις στην εφημεριδα σου. Αυτοι οι οποιοι ασχολουνται με τα οικονομικα ειναι συνηθως αφανεις ήρωες. Ειναι αυτοι οι οποιοι προσφέρουν στα ταμεια του unit, διαχειριζονται εταιριες του Unit και σε γενικές γραμμές φροντιζουν για την ευημερια των μελών του unit. Εαν η "λόξα" ειναι ακομα μεγαλυτερη τοτε ασχολουντε και με τα κοινα.
Πριν ξεκινησουμε να σε ρωτησω εγω κατι! Γραφικες παραστασεις και excel-ο-χαρτα επιτρεπονται στις απαντησεις????
Chrisimos: Nope!!

1. Παρατηρώντας την δημοσιογραφική σου κίνηση βλέπω ότι η πλειοψηφία των άρθρων σου ασχολούνται με οικονομικά θέματα. Είναι το αγαπημένο σου module; Τι το κάνει τόσο ξεχωριστό για σένα;

Απάντηση: Θα έλεγα η συντριπτική πλειοψηφία είναι από βαριά & βαρετά οικονομικά άρθρα 😛.
Πριν από 2χρόνια το e-rep ήταν διαφορετικό. Άθλια γραφικά, διαφορετικό σύστημα μάχης και διαφορετικό οικ. μοντέλο. Η επιβίωση ενός παίχτη εκείνη την περίοδο ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Η δυσκολία για την επιβίωση με ανάγκασε να στραφώ σε εναλλακτικούς τρόπους για να συμπληρώσω το εισόδημα μου. Πρώιμο στάδιο λέγεται εμπόριο(απλές αγοραπωλησίες μεταξύ χωρών). Συνειδητοποίησα ότι με το εμπόριο μπορούσα να καλύψω τα προς το «ζην» και εν συνεχεία με την επιχειρηματικότητα τα προς το «ευ ζην». Το erep έδινε τεράστιες δυνατότητες τότε για να βγάζεις χρήμα με το τσουβάλι. Ο καλός κερδοσκόπος πρέπει να γνωρίζει τα οικονομικά του παιχνιδιού αλλά κυρίως να έχει την ικανότητα να προβλέπει συμπεριφορές παιχτών και των Ρουμάνων Κατασκευαστών

2. Μπαίνοντας ένας νέος παίχτης στο παιχνίδι αρχικά μαζεύει πολλά χρυσά λόγω ανόδου στο lvl κυρίως. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα αξιοποιήσει κατά την γνώμη σου; Επιχειρήσεις, traininig grounds ή μασούρι;
Απάντηση:
Μου πήρε 1 year plus για να συνειδητοποιήσω το αυτονόητο. Η μια , μοναδική και διαχρονική αξία στο erepublik είναι το “strength”(μαζί με τον χρυσό 😛).
Οι οικονομολόγοι της Χώρας είναι κυριολεκτικά άχρηστοι, αν δεν υπάρχουν πολεμιστές για να κρατήσουν την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας και να την επεκτείνουν δίνοντας της τα πολύτιμα bonus!
Επιχειρήσεις? Τι νόημα υπάρχει στο να έχεις 100 q7 εταιρίες στην κατοχή σου όταν το strength σου είναι για κλάματα?
Πλούσιο σε εταιρίες Land? Τι νόημα υπάρχει στο να έχεις 100 αλατιέρες στην κατοχή σου και να μην αναπτύσσεσαι σε rank?
Δεν υπάρχουνε περιορισμοί στο Land. Στο ημερήσιο strength υπάρχει τεράστιος περιορισμός. Ένας free user όσο και ένας Romper και οι δυο έχουν τον ίδιο περιορισμό! Και οι δυο αναβαθμίζουν το strength τους από μηδέν έως 67,5str/day.
O Νέος παίχτης πρέπει να επενδύσει στο “strength” και πουθενά αλλού! e-Γέννηση - > αναβάθμιση των training grounds (αρχικά free+0,19 σε επιπεδο3,2) -> αναβάθμιση του Δημαρχείου 5-> παράλληλα τα κάνουμε μασούρι (μελλοντικές TG αλλαγές) και ανάλογα με τα λεφτά που περισσεύουνε ασχολούμαστε με τις επιχειρήσεις(με μέτρο για να μην χάνονται πολύτιμα ff).

3. Πώς κρίνεις τους φόρους που επικρατούν στην Ελλάδα; Έχεις να προτείνεις κάτι διαφορετικό;
Απάντηση: Το τρέχον φορολογικό σύστημα είναι το φορολογικό σχέδιο που ψηφίστηκε επί προεδρίας Μέγα Αλέκου. Λόγω του φαινόμενου της παγκοσμιοποίησης, το εκάστοτε ΜοΕ έχει πλέον λίγες δυνατότητες. Το φορολογικό σίγουρα δεν αναλύεται σε μια παράγραφο. Ούτε ένας νέος νόμος μπορεί να αλλάξει δραματικά τα έσοδα μας. Για να είμαστε ειλικρινείς, αν ΟΛΟΙ οι ενεργοί Έλληνες δούλευαν στο δικό μας job market & αν ΟΛΕΣ οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου (q6,7 επιχειρηματίες) πουλούσαν τα αγαθά τους στο Ελληνικό marketplace & ΟΛΟΙ οι Έλληνες αγόραζαν από την δικιά μας αγορά, τα έσοδα του Κράτους θα ήταν χωρίς υπερβολή τουλάχιστον 3πλάσια!!!!
Απαντώ στην ερώτηση σου.
Income Tax: Κομματάκι σκληρό το -10% για τον νέο-μέσο παίχτη, αλλά επωφελείται το Κράτος. Καμία αλλαγή. Προτιμότερο το Κράτος να «σκίζει» τον εργάτη και να τον ανταμείβει , παρά ο παίχτης να κάνει κορδελάκια τις extra δραχμές που θα είχε λόγω μείωσης του φόρου αυτού.
Food Vat: Ίδια απάντηση με πάνω.
Weapons Vat: Μεταβολή 1% πάνω ή κάτω μπορεί να αλλάξει σε ένα σημαντικό βαθμό τα έσοδα. Ανάλογα με τις ανάγκες του Κράτους, μπορούμε να τον προσαρμόζουμε. Προς το παρόν νομίζω ότι είναι μια χαρα.
Import Tax Food/Weapons: Απορώ γιατί δεν είναι στο 1%. Μακάρι να υπήρχε και το 0%. Θα αποκτήσουμε φτηνότερο «βάθος» στο marketplace.

4. Πρόσφατα έκλεισες 2 χρόνια στο παιχνίδι. Πόσο έχει διαφοροποιηθεί το οικονομικό μοντέλο; Προς ποια κατεύθυνση ρέπουν οι αλλαγές;
Απάντηση:
Στην Ιστορία όταν αναφερόμαστε σε χρονολογίες λέμε προ & μετά Χριστού( πΧ / μΧ)
Το οικονομικό μοντέλο στο ερεπ χωρίζεται σε 2 φάσεις. Εποχή work skill (δεν υπήρχε work as manager) και στην εποχή του work as manager. Για συντομία θα λέω πW και μW.
Στην πW εποχή οι ισοτιμίες ήταν περίπου στο 1=35, κάθε Χώρα είχε το εθνικό της νόμισμα και η αναλογία επιχειρηματιών / προλετάριων ήταν 20/80. Όταν μπήκαμε στην μW εποχή, η ισοτιμία ήταν περίπου στο 1=140 , υπήρχαν εθνικά νομίσματα και η αναλογία ήταν 20/80. Με την πάροδο του χρόνου το work as manager(wam),δημιούργησε πληθώρα αγαθών. Πολιορκητικός κριός ήταν η “saltpeter”.2ο χτύπημα ήταν η 1η εμφάνιση του -50% σε αναβάθμιση εταιριών. Η ανάπτυξη του παίχτη δικαίως βασίστηκε στην saltpeter και του επιχειρηματία δικαίως βασίστηκε στο -50%. Το wam σε συνδυασμό με το -50% είχε ως αποτέλεσμα -> υπερπαραγωγή αγαθών -> υποτίμηση νομίσματος. Η αναλογία επιχειρηματιών/προλετάριων 20/80 μετατράπηκε σιγά σιγά σε 80/20!!!
Δυο Χώρες είχαν 1g=0,002cc (Σερβία/Κίνα) και όλες οι άλλες είχαν 1=0,001( Η Ελλάδα ειχε 1=0,001 ή 1=1200) λίγο πριν την κατάργηση των εθνικών νομισμάτων. Η Παγκοσμιοποίηση μας έφερε σε Ισοτιμίες 1=1600cc . Έκτοτε ακολούθησε μια κατρακύλα του νομίσματος φτάνοντας σε Ισοτιμίες Ρεκόρ 1=2900!
Όλες οι προσθήκες (bazooka factory/Air strike) , έχουν ένα χαρακτήρα και μόνο! Την καταστροφή αγαθών και πτώση της Ισοτιμίας σε τέτοια επίπεδα έτσι ώστε ο μέσος παίχτης να μπορεί να επιβιώσει!
Το game οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή, αν συνεχίσουμε έτσι. Θα δούμε και άλλες προσθήκες οι οποίες θα απαιτούν τελικά αγαθά και όχι raw, ως απαιτούμενα για την δημιουργία νέων προϊόντων. Πχ καραμέλο-εργοστάσιο,upgrade στις bazookas που παίρνουμε από τα D.O και διάφορες τέτοιες αηδίες.
Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη! Οι Ρουμάνοι προσπαθούν να φτιάξουν ισορροπίες μεταξύ παλαιών/νέων παιχτών. Δηλαδή να μην πλουτίζει εύκολα ο νέος και να μην πλουτίζει εύκολα ο παλαιός. Η λύση είναι μια! Μερική κατάργηση του wam για αρχή έως 10raw/day και εν συνεχεία ολική κατάργηση. Να μπει όριο στις δραχμές που μπορούμε να βγάζουμε ανά ημέρα (πχ 10.000c maximum έσοδα).Να μας μηδενίσουν τις αμύθητες περιουσίες μας θα ήταν μια καλή ιδέα.

5. Πώς θα επηρεάσει την οικονομία της χώρας μας, το ΜΜ και τον μέσου παίχτη οι 2 πρόσφατες αλλαγές με το Airstrike και την είσοδο των q7;
Απάντηση:
Ειναι συνθετο και δεν απαντιεται σε μια παράγραφο.Απαιτείται άρθρο για τεκμηρίωση.
Όσον αφορά το q7. Το υψηλό κόστος κατασκευής και το υψηλό firepower του όπλου, ουσιαστικά του έδωσαν εναν χαρακτήρα “όπλου πολυτελείας”.Ο μέσος παίχτης θα δυσκολευτεί πολύ να βαρεσει με q7 όπλο. Το υψηλό κόστος κατασκευής πιέζει προς τα κάτω τα καθαρά έσοδα του επιχειρηματία. Μικρότερα έσοδα αρα και μικρότερος μισθός! Η μείωση του μισθού , μείωσε δραματικά τα έσοδα που προκύπτουν απο το Income tax άρα και τα έσοδα του Κράτους που προέρχονται απο αυτήν την κατηγορία φόρων. Η είσοδος των q7 εκθρόνισε τα q6. Οι τιμές απο q1 έως q6 έπεσαν αισθητά. Καποιος θα μπορουσε να ισχυριστεί οτι τα q7 ειναι 3φορές πιο ακριβά αρα εχουμε αύξηση εσόδων. Λογικο μεν, αλλα ειναι λάθος! Αν εξετάσουμε το βάθος στην q7 κατηγορια θα διαπιστώσουμε οτι ειναι αρκετά μικρό,ενω στην κατηγορία q6 ειναι χαοτικά μεγάλο. Πτώση τιμών+ σταθερό weapon vat μας οδηγεί σε πτώση των εσόδων του Κράτους. (εκτιμω οτι απο 100-110 εχουμε φτάσει στα 65-80). Οσον αφορα το ΜΜ.Το work as manager παράγει την ίδια ποσοτητα αγαθών! Τα αγαθά αυτα ομως εχουν μικρότερη αξία απο οτι πρίν! Μικρότερη αξία->μικρότερη παραγωγή νομίσματος -> πτώση Ισοτιμίας.
Τα ακόλουθα λινκ είναι αναλυτικότερα πάνω στο q7

http://www.erepublik.com/en/article/pws-ephreazei-to-q7-thn-zwh-mas-2093794/1/20
http://www.erepublik.com/en/article/q7-to-oplo-tou-plousiou-2097454/1/20

Όσον αφορά το Airstrike . Απαιτούνται πολλά άρθρα για τεκμηρίωση.
1. Οι μεγάλες ανάγκες σε μονάδες ενέργειας «θεωρητικά» θα έδινε ενδιαφέρον και πνοή στην νεκρή κατηγορία των“food”
2. Σε ενα νεκρό οικ.μοντέλο, το airstrike ” θεωρητικα” ειναι ένας νέος τρόπος για να εξαφανιστούν αδιάθετα προιόντα απο το marketplace.
3. Όσον αφορά τα cc που ζητα το Airstrike. Θεωρητικά αν διαιρέσουμε την απαιτουμενη ποσοτητα cc με τον συνολικό πληθυσμό της Χώρας θα διαπιστώσουμε ότι η μέσος όρος δωρεάς του πολίτη για την κατασκευή της αεροπορικής επίθεσης αγγίζει τα 700cc (4.400.000/6230) Πρακτικά αν υποθεσουμε οτι εχουμε 1000ενεργους παιχτες τοτε 4,4μιρια/1000= 4400cc ενας “real” μέσος όρος.Το ποσό αυτό το θεωρώ αστείο.
4. Για να μπορει να γινει περισσοτερο της μιας φοράς η χρηση του Airstrike λογω του υψηλού κοστους κατασκευής , θα πρεπει το νομισμα να πληθωριστει.
Η θεωρία λέει οτι με αυτον τον τρόπο εξαφανίζονται εκατομυρια δραχμες απο την αγορά και το monetary. Εξαφάνιση νομίσματος απο το monetary ->, λιγότερες διαθέσιμες δραχμες -> ενδυνάμωση του νομίσματος -> πτώση της Ισοτιμίας! Στην θεωρία ισχυέι! Στην πράξη δεν ισχυεί. Υπάρχουν αστρονομικά ποσα νομισματος στην ελευθερη αγορα.Όλες οι Χωρες να κανανε Airstrike καθε μερα ουτε το 1/100 του συνολικου νομισματος που υπάρχει στο παιχνίδι δεν θα καταστραφόταν.
Αν και εκτός θέματος θα κάνω ενα σχόλιο για το Airstrike αλλα και για το bazooka factory.
Τo Airstrike, οπως και το bazooka factory ειναι δύο προσθήκες οι οποίες έχουνε ενα κοινό! Το κοινό λέγεται ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ/ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ! Οι Ρουμανοι ψάχνουν τρόπους για να καταστρέψουν αγαθά! Ψάχνουν τρόπους για να μείωσουν τα προς διάθεση αγαθά τα οποία δημιουργούνται απο το νοσηρό οικ. μοντέλο. Ψαχνουν τρόπους για να κρατησουν την Ισοτιμια σε λογικά επίπεδα ετσι ώστε ο μέσος παίχτης να μπορεί να επιβιώσει με αξιοπρεπεια και παράλληλα να μην εχει την ευκαιρία για γρήγορο πλουτισμό.
Τα ακόλουθα λινκ είναι αναλυτικότερα πάνω στο airstrike

http://tinyurl.com/candbkg

6. Ένας μεσαίος παίχτης, ο οποίος δεν βάζει καθόλου χρήματα στο παιχνίδι, τι μπορεί να κάνει για να βελτιστοποιήσει το account του; Δώσε του 4 συμβουλές.
Απάντηση:
1. Αναβαθμισμένα training grounds lvl III (free+0,19g) είναι μια νέα και εναλλακτική πηγή gold-εισοδήματος. Συγκεκριμένα για το άνωθι σενάριο μιλάμε για 0,296g/day ή 8,877gold/month έσοδα! Σεβαστό ποσό.
2. Εμπόριο/bot. Απλές αγοραπωλησίες αγαθών μεταξύ χωρών.(απαιτούνται υψηλές αποθήκες/licenses/εύρεση φτηνής ύλης)
3. Κερδοσκοπία στο MM (επικίνδυνο σπόρ αν δεν έχουμε καλές γνώσεις).
4. Να είναι ενεργός και να αναζητά Unit ή Κρατικές η Συμμαχικές παροχές όπλων για να ρίχνει «τσάμπα»
Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Προσωπικά και εγώ ζορίζομαι xD

7. Έχεις κάποια λινκ που θα πρότεινες σε κάποιο νέο να το διαβάσει προκειμένου να μάθει τα βασικά για το κομμάτι της οικονομίας;


Απάντηση: Το πιο απλό είναι να διαβάζουμε ντόπια & ξένα άρθρα . Βέβαια οι εποχές δεν ευνοούν την συγγραφή οικ. άρθρων, αλλά αν έχουμε διάθεση να ψάξουμε όλο και σε κάποιο καλό θα πέσουμε.
Υπάρχουν διάφορα βοηθήματα
http://tools.narrenturm.eu/
http://erep-stats.com/
και το Wikipedia
http://wiki.erepublik.com/index.php/Buildings
http://wiki.erepublik.com/index.php/Train
http://wiki.erepublik.com/index.php/Productivity
http://wiki.erepublik.com/index.php/Taxes

Νομίζεις πως το άρθρο τελείωσε εδώ;
Κάνεις λάθος!
Ακολουθεί και 2η συνέντευξη από τον mafuxth!
Μην την χάσεις,είναι εξίσου ενδιαφέρουσα!

Σου άρεσε;Διέδωσε το
"Οδηγός οικονομικών
by mafuxth
http://is.gd/mzR3e1
&
by HonoreDeBalzac
http://is.gd/H6uelK"