ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ - ΤΟΜΟΣ 3 (ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ)

Day 897, 11:47 Published in Greece Greece by Tan Ice
Με αυτό το άρθρο, θα κλείσω τον ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ που περιέχει άλλα δύο άρθρα:
ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ - ΤΟΜΟΣ 1 (ΕΙΣΑΓΩΓΗ)
ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ - ΤΟΜΟΣ 2 (EΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ)

Στον τόμο αυτό θα αναφερθώ στον όρο παραγωγικότητα, στην βελτιστοποίηση του κέρδους των εταιριών καθώς και σε διάφορα tips για τις επιχειρήσεις σας.



ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ


Με την έννοια παραγωγικότητα, εννοούμε το ποσό προϊόντων που παράγουν οι εργαζόμενοι. Το ποσοστό της παραγωγικότητας το αναφέρω στον ΤΟΜΟ 2. Όσοι εργαζόμενοι έχουν υψηλό skill έχουν και υψηλή παραγωγικότητα. Έτσι, η κάθε ομάδα skill επιδρά διαφορετικά στην εταιρία. Σκοπός του κάθε επιχειρηματία, είναι να βελτιστοποιεί την παραγωγή του. Έτσι, πρέπει να βρει μια συνάρτηση μεταξύ του ποσοστού κέρδους απ' τις διαφορετικές ομάδες skill και απ' τη ζήτηση που έχει η εταιρία του στις ομάδες αυτές. Με απλά λόγια, μπορεί μία συγκεκριμένη ομάδα skill (πχ. 6-7) να του δίνει το μέγιστο κέρδος απ' ότι δίνουν οι άλλες, αλλά δεν μπορεί να βρει μια εταιρία 10 υπαλλήλους με τέτοιο skill αμέσως. Απ' την άλλη, αν μια εταιρία βάλει job offers σε όλες τις ομάδες skill, θα έχει μεν μεγάλη ζήτηση, αλλά δεν θα αποδίδει το μέγιστο κέρδος. Έτσι, πρέπει να βρούμε κάποιες ομάδες που δίνουν καλό κέρδος, και όλες μαζί έχουν ζήτηση.



ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ


Τώρα θα με ρωτήσετε για ποιο λόγο να βρούμε εργαζόμενους γρήγορα και να μην περιμένουμε αρκετές ημέρες, έχοντας job offer μόνο σε μία ομάδα skill, στην οποία έχουμε το μέγιστο κέρδος. Οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον, αν συμβεί αυτό, θα υπάρξουν μέρες που η εταιρία θα λειτουργεί με 2,4,6 υπαλλήλους. Έτσι, δεν θα πετυχαίνει το max productivity της και θα έχει ζημία. Δεύτερον και βασικότερο, είναι οτι η αγορά αλλάζει. Κάθε μέρα υπάρχουν διαφορετικοί μισθοί στην αγορά, οπότε και διαφορετικό ποσοστό κέρδους της κάθε ομάδας skill.

πχ.) αν η ομάδα skill 6-7 κερδίζει 0.3gold την ημέρα σήμερα, ενώ η αντίστοιχη 4-5 κερδίζει 0.25gold, αύριο μπορεί να είναι ανάποδα..!!

Οπότε ψάχνουμε λίγες ομάδες skill που κινούνται σε υψηλά επίπεδα κέρδους και έχουν την ανάλογη ζήτηση.



ΟΜΑΔΕΣ SKILL


Νewbies (skill 0)

Τα newbies είναι μία καλή ομάδα για πολλές εταιρίες. Έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση και είναι καλά για κάποιον που θέλει να ανεβάσει γρήγορα τον αριθμό υπαλλήλων στο max productivity, και μετά να ψάξει για άλλους. Ας δούμε τώρα τους λόγους που κάνουν την ομάδα skill 0 να είναι κερδοφόρα:
1.) Σε 2 μέρες εργασίας, ανεβαίνουν σε skill 1. Έχουν το δικαίωμα να παραιτηθούν όμως 3 μέρες μετά την είσοδό τους στην εταιρία. Αυτό τους κάνει να δουλέψουν αναγκαστικά με skill 0.5, 1, 1.25, ενώ ο μισθός τους είναι ανάλογος του 0.5 skill.
2.) Συνήθως skill 0 έχουν οι νέοι που μόλις άρχισαν το παιχνίδι και αυτοί που θέλουν να αλλάξουν κατηγορία skill. H πρώτη ομάδα είναι πολυπληθέστερη και έχει το πλεονέκτημα οτι αρχίζει με wellness 100. Yψηλό wellness σημαίνει και υψηλή παραγωγικότητα.
3.) Τα skill 0 κατά 50% σταματάνε το παιχνίδι λόγω οτι το βαρέθηκαν, ή λόγω οτι είναι multi. Έτσι για κάποιους που είναι πολύ δύσκολο να βρούνε υπαλλήλους, μπορούν να παίρνουν skill 0 που να τα παρατάνε και να γίνονται zombie. Tον όρο zombie θα τον εξηγήσω παρακάτω.


Skill 1

H ομάδα skill 1 είναι αρκετά υποτιμημένη και δεν έχει καθόλου ζήτηση. Αυτό γίνεται γιατί για να γίνει κάποιος skill 1 θέλει να δουλέψει 2 μέρες. Αναγκάζεται όμως να παραιτηθεί απ' την skill 0 δουλειά του μετά τις 3 μέρες, που θα είναι ήδη 1.25skill. Πολλές φορές κιόλας, πολλά άτομα αργούν να καταλάβουν οτί πρέπει να αλλάξουν εταιρία και μπαίνουν στο skill 1 όταν είναι 1.5, 1.75 skill. Έτσι, είναι πολύ λίγα τα άτομα που έρχονται στις skill 1 δουλειές.


Skill 2

Λίγο καλύτερα απ' το skill 1, αλλά χωρίς ζήτηση, είναι και το skill 2. Απ' την 6η έως την 16η μέρα εργασίας δουλεύουν όλοι σε skill 2, ενώ πολλές κρατικές και μη επιχειρήσεις δεν αφήνουν τους υπαλλήλους τους ώς την 10η μέρα δουλειάς. Πολλοί μάλιστα κάνουν μέχρι και 16 μέρες να καταλάβουν οτι μπορούν να αλλάξουν ομάδα skill.


Skill 3

H ομάδα skill 3 είναι το κλειδί όλων όσων τους αρέσει να έχουν μία επιχείρηση που επικοινωνεί με τους εργαζομένους. Μετά από 16 μέρες δουλειάς, οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει περίπου τα mechanics του παιχνδιού και έχουν skill 3. Έτσι, οι εργοδότες βρίσκουν έδαφος για να "πάρουν απ' το χέρι" τους εργαζομένους τους και να τους ξεναγίσουν στον κόσμο του erep. Έτσι, αποκτάτε μία οικιότητα με τους εργαζομένους σας και τους οδηγείτε στην 4h ομάδα skill έτοιμους να σας βοηθήσουν.


Skill 4

Σε αυτήν την ομάδα βρίσκουν πολλές εταιρίες καλούς υπαλλήλους. Είναι υπάλληλοι που έχουν 36 μέρες δουλειάς στο βιογραφικό τους και έχουν άλλες 50 να δουλέψουν στο skill 4, πράγμα που οδηγεί στη μεγάλη ζήτηση. Ο μέσος όρος του skill που υπάρχει σε αυτή την ομάδα είναι 4.5, αφού είναι πολλοί που αλλάζουν δουλειές, απωλύονται και λίγοι αυτοί που μόλις έχουν μπει στο skill 4. Επίσης, πολλοί έχουν μάθει καλά το παιχνίδι και κρατάνε το wellness τους σταθερά ψηλά και είναι βούτηρο στο ψωμί όλων των επιχειρήσεων.


Skill 5,6

Σε αυτά τα 2 skill είναι σπάνιο να βρεις καλούς υπαλλήλους. Δεν υπάρχει τόσο μεγάλη μετακίνηση των εργαζομένων απο επιχείρηση σε επιχείρηση και ο μέσος όρος skill τίνει στο 5.2 και 6.2 για skill 5,6 αντίστοιχα. Αυτό κάνει τις ομάδες αυτές να μην έιναι τόσο επικερδείς.


Skill 7+

Η skill 7+ είναι η πιο ενδιαφέρουσα ομάδα skill. Αυτό γιατί υπάρχουν μέσα πολλοί με skill 8, 9, 10, 11, 12, 13 κλπ. που παίρνουν όσο μισθό παίρνουν και αυτοί με skill 7. Έτσι, βάζοντας μια καλή προσφορά στο job market, μπορείς να "ψαρέψεις" για skill 7+. Nα "πετάξεις" αυτούς με skill 7-7.4 και να κρατήσεις τους 7.5+. Δίνοντάς τους μια καλή αύξηση στο μισθό και αυτός θα είναι ικανοποιημένος, αλλά και ο επιχειρηματίας θα έχει μεγάλο κέρδος.



ΔΙΑΦΟΡΑ TIPS ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Παρατήρηση της παραγωγικότητας

Όπως έχω αναφέρει σε παλιό μου άρθρο, υπάρχει ένα toοl
που δείχνει το ποσοστό κέρδους που έχει ο κάθε υπάλληλος. Όπως θα δείτε όμως, είναι χρονοβόρο. Έτσι κοιτάζοντας μόνο την καθημερινή παραγωγικότητα του κάθε υπάλληλού σας, μπορείτε να βλέπετε το ποσό που κερδίζετε, το ποσό αύξησης που μπορεί να πάρει ή την ανάλογη μείωση που πρέπει να δεχτεί για να έχετε κέρδος. Για να δούμε πως μπορείτε να το κάνετε αυτό:

1.)Land εταιρίες:
Αν έχεις land εταιρία, δεν θα δυσκολευτείς να δεις το ποσό κέρδους που έχεις από κάθε υπάλληλο. Έστω λοιπόν οτί η παραγωγικότητα του υπαλλήλου σου είναι Χ, ο μισθός του Y και το ποσό που πουλάς το ένα τεμάχιο του προϊόντος σου είναι P. Tότε, η συνάρτηση κέρδους του εργαζομένου είναι:

Ζ=Χ*Ρ-Υ.

Εμπειρικά μπορούμε να το δούμε με ένα παράδειγμα:

πχ.) Αν έχω εταιρία q3 iron, έστω ότι έχω έναν εργαζόμενο που του δίνω 18GRD και μου έβγαλε παραγωγικότητα 24. Αν πουλάω 0.8GRD το τεμάχιο, τότε το κέρδος μου είναι:

24*0.8-18=1.2

Αφού το κέρδος ειναι θετικό (1.2GRD) τότε ο υπάλληλος αυτός είναι κερδοφόρος.


2.)Manufacturing εταιρίες
Η manu εταιρία είναι λίγο πιο δύσκολη στον παραπάνω τρόπο. Όπως έχω αναφέρει για να παραχθεί ένα τεμάχιο χρειάζεται ένα ποσό μοναδιαίων προϊ'οντων, το οποίο είναι ανάλογο στο product (food=1, gift=2, weapon=5, moving ticket=10). Έτσι όταν ένας υπάλληλος έχει 20 productivity, παράγει 20/Π προϊόντα, όπου Π είναι το ποσό μοναδιαίων προϊόντων που αναφέρθηκε πριν. Επίσης, κάθε υπάλληλος όταν δουλεύει χρησιμοποιεί ένα ποσό πρώτης ύλης, που είναι ίσο με την παραγωγικότητά του. Έτσι, η συνάρτηση κέρδους του εργαζομένου είναι:

Ζ😞Χ/Π)*Ρ-Υ-Χ*R

όπου:
Υ=ο μισθός του εργαζομένου
Χ=η παραγωγικότητά του
Π=ποσό μοναδιαίων προϊόντων που χρειάζεται ένα τεμάχιο
Ρ=τιμή του κάθε τεμαχίου
R=τιμή σε q1 του raw material της εταιρίας (price as q1)

Εμπειρικά μπορούμε να το δούμε με ένα παράδειγμα:

πχ) Αν έχω εταιρία q1 weapons έστω ότι έχω ένα εργαζόμενο που του δίνω 8GRD και μου έβγαλε παραγωγικότητα 15. Αν πουλάω το κάθε προϊόν 4GRD και έχω αγοράσει raw material με τιμή 0.34GRD το 1 τεμάχιο (price as q1), τότε το κέρδος μου είναι:

(20/5)*4-8-20*0.34=1.2

Αφού το κέρδος ειναι θετικό (1.2GRD) τότε ο υπάλληλος αυτός είναι κερδοφόρος.


Zombie employees

Όταν έχουμε μία εταιρία σε μια χώρα με μικρό αριθμό πληθυσμού, είναι πολύ πιο σπάνια η ζήτηση για θέσεις εργασίας. Έτσι, επιχειρήσεις που αλλάζουν συνεχώς υπαλλήλους και δεν ασχολούνται με αυτούς, είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν. Σε τέτοιες χώρες, οι υπάλληλοι είναι θησαυρός, πρέπει να τους κρατάτε στην επιχείρηση συνομιλόντας μαζί τους και γνωρίζοντάς τους. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να κρατάτε σταθερό τον αριθμό εργαζομένων σας και να ψάχνετε σιγά σιγά για τους "πιστούς" υπαλλήλους σας. Όπως ανέφερα πριν, την μεγαλύτερη ζήτηση σε job την έχει η ομάδα skill 0. Έτσι, μπορείτε να προσλάβετε πολλούς Newbies και σιγά σιγά να τους αντικαθιστάτε με άλλους. Πολλοί Newbies γίνονται Zombies, δηλαδή αφήνουν το παιχνίδι, πεθαίνουν ενώ είναι ακόμη υπάλληλοι στην εταιρία σας. Μετράνε κανονικά σαν υπάλληλοι, απλά δεν δουλεύουν ούτε κάνουν resign.


Χώρες με μικρό πληθυσμό

Πολλές φορές, η κατάλληλη χώρα για αγορά εταιρίας θα έχει πολύ μικρό πληθυσμό. Αυτό, κάνει δύσκολη την εύρεση υπαλλήλων, όπως είπα και πριν, καθώς και ακόμη πιο δύσκολη την πώληση προϊόντων (ειδικά άμα είναι weapons, tickets). Οι εταιρίες που λειτουργούν σε τέτοιες χώρες, χρήζουν απαραίτητο την αγορά export licence. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να πουλάτε το stock που παράγετε και σε καλύτερη τιμή.

Ένας άλλος τρόπος να λειτουργείτε μία επιχείρηση σε χώρες με λιγοστούς citizens είναι το λεγόμενο μονοπώλιο. Είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά πολύ επικερδές. Ο τρόπος για να κερδίσετε το μονοπώλιο σε μια αγορά, σε ένα συγκεκριμένο προϊόν, είναι κάπως δύσκολος. Σκοπός σας είναι να διώξετε όλες τις άλλες εταιρίες που πουλάνε το ίδιο προϊόν στην αγορά που πουλάτε κι εσείς. Έτσι, συγκεντρώστε ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων προς πώληση (χρειάζεται αρκετό gold), και πουλήστε τον σε πολύ χαμηλή τιμή σε σχέση με αυτή της αγοράς. Οι άλλες εταιρίες θα αναγκαστούν να δουλεύουν με ζημία, καθώς και η δικιά σας. Με λίγο απόθεμα gold, αν αντέξετε και μείνετε τελευταίοι σε αυτόν τον ανταγωνισμό, θα μπορέσετε να κάνετε όλες τις άλλες εταιρίες ίδιου τύπου να κλείσουν. Έτσι θα μπορείτε να ελένξετε την αγορά και να πουλάτε σε ότι τιμή θέλετε το προϊόν σας.

Τέλος, μπορείτε να διαβάσετε τον τρόπο για να αποφύγετε τον φόρο income tax στο προϊγούμενο άρθρο μου: INCOME TAX 0%

Με αυτό το άρθρο τελειώνω τον ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ. Στόχος μου είναι να το διαβάσουν όλοι οι Έλληνες e-πολίτες ώστε να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία.

Οπότε PLZ VOTE KAI SUBSCRIBE..!!