TROLL AKADEMİSİ 6INCI DERS SOSYOLOJİ-2

Day 2,117, 02:57 Published in Turkey Turkey by tiryakihasanpasha

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.

Trollü meydana getiren toplumdur. Bu sebeple onun kahrını çekmek yine topluma düşer. Topluma latincede society derler. Kelimenin kökü "sos-" tur. "Sosyal" derken de aslında toplumsal demiş oluruz. Buradan hareketle "sosyal paylaşım siteleri" derken de toplumsal paylaşım siteleri demiş oluruz. Nedir bunlar? Twitter, facebook vs.. Buralarda da çok iyi trollemeler olur. Özellikle twitter bu iş için biçilmiş bir kaftan. Facebook ta da olur ama twitter da daha iyi olur.

Çünkü takipçi sayısı denen olgu ya da algı, aslında bir trollün peşinde olduğu şeydir. Bir troll bu sayının peşindedir ve insanlar da trollün peşindedir. En iyi trolleyen en fazla takipçi sayısına sahip olur. İstisnası ise şudur. Kişi zaten daha önceden takip ediliyor olmamalıdır. Mesela adam devlet başkanı, yada bir popstar... Bu durumdaki bir insan zaten milyonlar tarafından tanınıyordu o yüzden bunlar trollden sayılmazlar. Sıfırdan milyonları peşine takmak önemlidir.

Bir troll toplumunu iyi tanımalıdır. Toplumunun hassas ve kuvvetli noktalarını iyi bilmelidir. Kadın ve şiddet konusunda hassasızdır mesela. Bu konuyu aşamadığımız için hassasızdır. Aşmışsak zaten kuvvetli oluruz. Şimdi sosyolojik yönden başarılı bir troellemeye örnek olarak geçmişten bir örnek verelim bu konuya. Levent ORAN... Çok büyük bir trolldü. "kadınlar dövülmelidir" gibi bir trollemeyle şöhret tahtına oturmuştu. Ünü birkaç sene devam etmişti. İşte bu adam toplumun bu hassaslığını ve karmaşıklığını iyi kullanmış, katılımcı olduğu bir programda fırsatını iyi kullanıp, trollemesini yapmıştı. Herkesi kendisi üzerinden tartıştırmayı bilmişti. Var böyle troller. Sosyal yapıyı iyi okuyan türden troller bunlar. Ajdar mesela, mesela nihat doğan... Hemen akla gelen örnekler bunlar. İyi bir troll olmak için bu insanları iyi incelemeniz gerekir.

Bir daha ki derse görüşmek üzere.