TWO vs CoT (Part 2 - The sequel)

Day 2,002, 03:40 Published in Greece Greece by trelo maximi

Το άρθρο αυτό είναι συνέχεια του προηγούμενού μου άρθρου:
TWO vs CoT
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν προκύψει από το άρθρο του Σέρβικού MOFA:
Извештај о тренутним збивањима у е-свету
αλλά και τα άρθρα-προβληματισμούς του Mithrantir:
Εγκαταλείπεις ένα φίλο ή όχι? που περιλαμβάνει εκτός των άλλων και μια όχι και τόσο καλή μετάφραση (από google translator) του Σέρβικου άρθρου
και του Ioannes Iustinianus Longus:
Friends & Enemies
Αν δεν τα έχετε ήδη διαβασει αξίζει να τους ρίξετε μια ματιά.

Πριν βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα σχετικά με την στάση των Σέρβων ας δούμε το εξής: Οι Σέρβοι βρίσκονται σε ένα δίλλημα, το οποίο είναι εύλογο:
Καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε μια χώρα με την οποία έχουν άριστες τόσο RL (ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο έθνος) όσο και e-σχέσεις και είναι παραδοσιακά σύμμαχοι (Σκόπια) και ανάμεσα σε μια χώρα που τους υπόεσχεται e-damage (εμείς είμαστε αυτοί :Ρ). Το ζήτημα αυτό είναι αναμενόμενο να προκαλέσει αντιδράσεις στην Σέρβικη κοινότητα. Το ανησυχητικικό της υπόθεσης είναι ότι το άρθρο αυτό δεν έχει εκδοθεί από κάποιον Σέρβο πολίτη, αλλά από το ίδιο το MOFA, δυναμιτίζοντας έτσι τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας μας στην TWO. Ήδη να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει τις τελευταίες μέρες ΜΡΡ με Ουγγαρία, Πολωνία και Ισπανία που είναι οι κολώνες της TWO.

Κάτι άλλο που αναφέρεται στο άρθρο είναι η ανησυχία της Σερβίας σχετικά με τα 10/10 μπόνους που απολαμβάνει. Ακόμα και στην περίπτωση ένταξης της Ελλάδας στην TWO, η Σερβία θα επιχειρήσει να διατηρήσει τις σχέσεις της με τα Σκόπια, αλλιώς κινδύνεύει να περικυκλωθεί από εχθρούς: Κροατία, Βοσνία, Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία (εγώ θα προσέθετα και την Ιταλία). Θα κληθεί λοιπόν σε έναν συνεχή και μακροχρόνιο πόλεμο για την διατήρηση των μπόνους, που αυτή τη στιγμή κατέχει μάλλον χωρίς πολύ κόπο.

Κάτι άλλο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι στον 2ο χάρτη, η Τουρκία φαίνεται κόκκινη (με μια υποσημείωση στα σέρβικα) που μάλλον δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση από τους Σέρβους για συμμαχία με την Τουρκία.

Με την Ελλάδα τι γίνεται; Σε ένα από τα feeds που διάβασα, αναφέρεται ότι η βουλή θα κληθεί να καταψηφίσει το νόμο για την ένταξή μας στην TWO. Ακόμα και αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο το σίγουρο είναι ότι η ένταξή μας βρίσκεται σε οριακό επίπεδο. H Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί στην περιοχή χωρίς συμμάχους, με μοναδική εξαίρεση ίσως την Τουρκία (την οποία δείχνει να μην την θέλει καμιά μεριά με το μέρος της).

Γιατί φτάσαμε ως εδώ; Ουσιαστικά φταίει αυτό που ανέφερα και στο προηγούμενο άρθρο: Και οι τελευταίες κυβερνήσεις και η πλειοψηφία της ελληνικής κοινότητας θεώρησαν "μονόδρομο" την ένταξη στην TWO. Δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική προσέγγυση στην CoT, που και μόνο σαν γεγονός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν μοχλός πίεσης στους Σέρβους και όπλο διαπραγμάτευσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Αντίθετα είχαμε άρθρα περί ορθόδοξων αδερφών (λες και οι σκοπιανοί ή οι βούλγαροι δεν είναι ορθόδοξοι...) και άλλα τέτοια φαιδρά. Ουσιαστικά δώσαμε στους σέρβους και το μαχαίρι και το πεπόνι και εκείνοι πολύ σωστά (από μέρους τους) το εκματαλλεύτηκαν και επέβαλαν τους δικούς τους όρους διασφαλίζοντας τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

Το σίγουρο είναι το εξής:
Ακόμα και αν η ένταξη της Ελλάδας στην TWO στεφθεί με επιτυχία, η νέα συμμαχία έχει πετύχει το ακατόρθωτο: πριν καν ξεκινήσει έχει καταφέρει να διχάσει την ελληνική κοινότητα...