XRONOS KAI HMEROLOGIA KATA THN ARXAIOTHTA

Day 1,546, 09:16 Published in Greece Greece by tompola

Γεια σας και πάλι φίλες και φίλοι συμπαίκτες!
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα ήθελα να αποστασιοποιηθώ από την πολεμική ιστορία και να πραγματευτώ ένα θέμα που παρόλο που μάλλον δεν θα σας φανεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον θα σας παρακαλούσα να του δώσετε λίγο από το χρόνο σας, καθώς εξάλλου το άρθρο θα είναι μικρό σε έκταση. Όπως καταλάβατε από τον τίτλο θα μιλήσουμε για τον χρόνο και για τα ημερολόγια στην αρχαιότητα.

Η δομή θα είναι η ίδια όπως και στα προηγούμενα άρθρα:
Η ομάδα Α θα περιλαμβάνει βασικές γνώσεις ενώ η ομάδα Β περεταίρω πληροφορίες

ΟΜΑΔΑ Α
1. Τα αρχαία ημερολόγια (λαών όπως της Μεσοποταμίας, της Αιγύπτου, των Ιουδαίων, των Ελλήνων και των Ρωμαίων) ήταν είτε ηλιακά, είτε σεληνιακά, είτε και σεληνοηλιακά.
2. Τον πρώτο σύνθετο κύκλο ετών στην Ελλάδα τον δημιούργησε ο αστρονόμος Κλεόστρατος. Ακολουθούν οι:
3. Μέτων
4. Κάλλιππος
5. Ίππαρχος

ΟΜΑΔΑ Β
Καθ’ όλη την αρχαιότητα οι αστρονόμοι μάχονται για να συγκεράσουν δύο μονάδες μετρήσεως του χρόνου ασύμβατες, τον σεληνιακό μήνα και τον ηλιακό.
Για να το αντιμετωπίσουν επινόησαν τους σύνθετους κύκλους ετών.

Κλεόστρατος
Ο Κλεόστρατος πρότεινε 8ετή κύκλο 99 μηνών (δηλαδή 51 μήνες των 30 ημερών και 48 μήνες των 29 ημερών) προσθέτοντας στο 3ο, 5ο και 8ο έτος έναν εμβόλιμο μήνα. Το ημερολόγιό του εφαρμόστηκε στην αρχαϊκή Αθήνα.

Μέτων
Ο αστρονόμος Μέτων το 432 στην Αθήνα (επί Περικλέους) πρότεινε 19ετή ηλιακό κύκλο 235 μηνών (125 μήνες των 30 ημερών και 110 των 29). Αυτό έδινε ένα σύνολο 6940 ημερών σε 19 ηλιακά έτη, και μέση διάρκεια έτους 365 μέρες και 5/19 της ημέρας.

Κάλλιππος
Το 330π.Χ ο Κυζικηνός Κάλλιππος πρότεινε 76 έτη (το τετραπλάσιο δηλαδή του μετώνιου κύκλου), που αποτελούνταν από συνολικά 940 μήνες.

Ίππαρχος
Το 150π.Χ. ο Βιθύνιος Ίππαρχος πρότεινε τετραπλάσιο κύκλο του Καλλίππου. Ο δικός του κύκλος ήταν 304 ετών (3760 μήνες). Ακόμα όμως και αυτό το ημερολόγιο δεν ήταν απολύτως ακριβές καθώς είχε σφάλμα μιας ημέρας στα 222 έτη.

Σήμερα χρησιμοποιούμε το Γρηγοριανό ημερολόγιο το οποίο προτάθηκε το 1582. Στην Ελλάδα μέχρι και το1923 χρησιμοποιούνταν το Ιουλιανό ημερολόγιο οπότε και εφαρμόστηκε το Γρηγοριανό. Το Ιουλιανό είχε προταθεί από τον αστρονόμο Σωσιγένη το 46π.Χ. καθώς τον κάλεσε ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας λόγω των πολλών προβλημάτων που είχε το μέχρι τότε ημερολόγιο.
Σήμερα υπάρχουν ακόμη οι Έλληνες που χρησιμοποιούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, και ονομάζονται Παλαιοημερολογίτες.

Να σημειωθεί πως ακόμη και το Γρηγοριανό ημερολόγιο δεν είναι τέλειο καθώς προτρέχει κατά μία ημέρα κάθε 3323 έτη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ» Γ.Α.ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Με συγχωρείτε αν το σημερινό άρθρο ήταν βαρετούτσικο:Ρ
Πάραυτα αν σας άρεσε έστω και λίγο παρακαλώ ψηφίστε το και διαδώστε το!
Ευχαριστώ!!