Votul este o placere

Day 644, 05:53 Published in Romania Republic of Moldova by Open_Minded

Votul poate fi o placere?
Suntem in perioada de alegeri. Unii dintre candidati nu stiu cum sa-si mai arate disponibilitatea de face cate mai multe pentru pentru dragii de votanti, altii fac promisiuni ca vor munci cu abnegatie doar pentru propasirea celor ce-i voteaza iar alti isi fac un titlul de glorie din a nu promite nimic dar asigurandu-ne ca vor actiona doar in interesul iubitei eRomania. Nu, nu sunt ironic, eu cred ca chiar sunt bine intentionati, insa doar cu bune intentii…
Pe de alta parte multi dintre cetateni sunt foarte critici in legatura cu activitatea congresmanilor si le reproseaza diverse actiuni si mai ales inactiuni in administrarea tarii, astfel incat ei, ecetatenii si eRomania sa prospere. E bine sa fie asa insa ar trebui sa fim critici in cunstinta de cauza si mai ales sa o facem catre cei ce pot face intr-adevar ceva.
Pentru a sti pentru ce votam mi-am propus sa fac un scurt inventar a ceea ce poate si are dreptul sa faca un congressman si cum ii poate el ajuta pe cei care il voteaza. Aceasta “lista de activitati” cred ca se gaseste si pe forum sau in articole publicate de-a lungul istoriei insa mi-am propus sa le reamintesc pentru cei ce le-au mai citit pe undeva sau sa le aduc la cunostinta celor noi sau care nu au avut rabdare sa se informeze pana acum.
Astfel, un congressman poate propune maxim doua legi. Legile nu pot fi orice fel de lege ci sunt strict limitate (inclusiv de soft-ul jocului) la:
1. Lege pentru stabilirea sumei acordata noilor cetateni (ce pe care o primeste fiecare nou cetatean la momentul intrarii in joc)
2. Lege pentru stabilirea salariu minim – sub aceasta suma nici un manager nu poate face angajari
3. Lege pentru aprobarea unei emisiuni monetare – se tiparest bani (RON) utilizand GOLD din trezorerie
4. Lege pentru schimbarea taxelor existente. Nu se pot propune noi taxe.
5. Donatii de bani din bugetul tarii catre diverse entitati (alte state, BNR, companii (de regula ale statului), armata, societati de binefacere sau cetateni
6. Demiterea presedintelui.
Asadar, din pespectiva administrarii tarii, realist, sunt doar doua parghii pe care un Congresman le are: schimbarea taxelor si donatiile catre diverse entitati. Insa donatiile se pot face si direct de catre presedinte sau responsabilii diverselor organizatii (cum ar fi BNR). Evident aceste pargii sunt la indemana unui congressman sub conditia ca propunerea sa sa intruneasca majoritatea simpla (jumatate + 1 din numarul de voturi exprimate)
De asemnea membrii Congresului mai pot vota legi ce pot fi propuse doar de catre presedinte:
- Cumpararea de constructii in regiuni (Sisteme de parare sau spitale). In acesta moment nu mai este cazul aceasta actiune fiind finalizata pe tot teritoriul Romaniei
- Aliantele militare cu alte tari
- Declaratii de razboi
- Acorduri de pace
- Embargouri comerciale

Inainte de propuse legile trebuie discutate intre membri Congresului si luat un acord de principiu si informal de a propune legea reppectiva. Daca totusi o lege este propusa fara a fi dezbatuta ea este respinsa de votul in Congres. Exceptie fac legile pentru donatiile catre BNR si reinnoirea MPP-urile.

S-ar putea trage concluzia ca sugestionez ca votul pentru Congres nu are decat o relevant simbolica si prin urmare ca nu are rost sa votam. Nu nu e asa. E adevarat ca e foarte putin relevant pentru administrarea tarii dar uneori mai avem nevoie si de simboluri. Nu trebuie uitat ca un vot inseamna si un punct de experinta pentru votant si doar si cu atat ne este rasplatit efortul unui click. Si se aduna si la experienta nationala. Nu uitati sa profitati de “pomenile electorale”. In eRepublik nu sunt ilegale. Si cum spunea un stramos de-al nostru: “La incepul lumii existau doi prosti: unul care dadea si unul care nu vroia sa ia”. Va recomand sa nu cadeti in acelasi greseala.

Nu am un sfat dar am o urare. Sa stam drepti si sa gandim stramb sa nu cumva sa se prinda dusmanul ca am fi putut face si invers. Pana la urma votul poate fi o placere, nu-i asa? Mai ales ca nici nu conteaza pe cine dam click.
Cum asa, chiar nu conteaza? Poate ca da insa foarte putin din considerentele expuse mai sus. Daca ar fi sa propun o formula optima pentru structura Congresului as spune ca un sfert sau o treime dintre membri ar trebui sa fie dintre cei cu experienta care sa ii “ghideze” pe ceilati in procesul legislativ si poate sa-I disciplineze iar restul sa fie fie cetateni tineri care astfel trec prin toate experienta de cogresman, acumuleaza medalii si puncte de experienta si ceva GOLD si astfel fac eRomania ceva mai puternica si poate mai matura din perspective implicarii cetatenilor. Pana la urma cred ca votul poate fi o placere. Asadar de ce n-ati vota?

Pentru ceva divertisment electoral puteti da click aici.
Sau puteti vota direct cu <strong>Open_Minded</strong> pentru Crisana.