Virkakieltolait jälleen eduskunnan mietinnässä

Day 2,092, 12:33 Published in Finland Finland by Ruben Lagus
Eduskunta on ottanut jälleen pohdittavakseen virkakieltoihin liittyvät lakipykälät.
Voimassaoleva lainsäädäntö

Virkakiellolla tarkoitetaan, että:
*Eduskunnan sääntöjä noudattavat puolueet ja military unitit eivät ota tuomittua luottamustehtäviin tai ehdolle mihinkään vaaleihin (eduskuntavaalit, presidentinvaalit)

* Nykyisessä hallituksessa ministerinä tai alivaltiosihteerinä toimiva tuomittu menettää virkansa välittömästi

* Seuraava tuleva presidentti ei ota tuomittua hallitukseensa ministerin tai alivaltiosihteerin tai mihinkään luottamusta vaativaan valtion virkaan

* Tuomitulta poistetaan kansanedustajan virkaan liittyvät kommunikointimahdollisuudet foorumilla, ircissä ja pelinsisäisissä viestiketjuissa nykyisen eduskuntakauden loppuun asti

* Tuomittu ei ole oikeutettu toimimaan minkään valtion MU-tukea nauttivan MU:n luottamusvirassa (komentaja, kapteeni tai valtion tukia vastaanottava/hoitava henkilö). Kieltoa rikotaan valtion MU-tukien menettämisen uhalla.

* Tuomitulla ei ole oikeutta edustaa eduskunnan sääntöjä noudattavia puolueita puheenjohtajana

* Ikuisen ja väliaikaisen virkakiellon saanut suljetaan täysin muun yhteisön ulkopuolelle (IRC -kanavat, MUt, armeija, foorumit jne.)

Hallitus eduskunnan mandaatilla vastaa virkakieltoisten pelaajien tuomion valvomisesta, mikäli nämä yrittävät tietoisesti virkakieltoaan rikkoa (vaaleissa blokkiminen, täyte-ehdokkaat tms.)


Virkakiellon pituus

Määräaikainen virkakielto

* 1vko - 3 kuukautta virkakieltoa
* Tarkoitettu lieville rikoksille
* Päättyy määrättynä ajankohtana
* Virkakiellon antamiseen ja ennenaikaiseen päättämiseen tarvitaan 50% enemmistö

Toistaiseksi voimassa oleva virkakielto
* Virkakielto kumotaan sitten, kun rikollisen katsotaan parantaneen tapansa
* Virkakielto on voimassa ikuisuuden, jos eduskunta ei sitä kumoa
* Tarkoitettu vakavemmille rikoksille
* Virkakiellon antamiseen ja päättämiseen tarvitaan 50% enemmistö

Ikuinen virkakielto
* Tarkoitettu erittäin vakaville rikoksille
* Virkakiellon antamiseen ja päättämiseen vaaditaan 66% enemmistö


Mikä on ehdonalainen?
Ehdonalainen on virkakiellon lievitetty muoto, jossa sitä kärsivä henkilö on erityistarkkailussa, mutta hänellä on samat oikeudet ja mahdollisuudet kuin kellä tahansa muullakin niin kauan kun moitteeton käytös jatkuu. Tästä poikkeuksena on ehdonalaisessa olevan kansanedustajan pääsy Kansallinen Turvallisuus -osiolle, jonne pääsee vasta yhden kokonaisen moitteettoman ehdonalaiskauden jälkeen. (Yksi ehdonalaiskausi on kuukausi.)

Kuka pääsee ehdonalaiseen?
Ehdonalaista täytyy itse hakea eduskunnalta tai oikeuskanslerilta. Ehdonalaista voi hakea kärsittyään moitteettomasti määräaikaista tuomiotaan yhden kuukauden tai ikuista taikka toistaiseksi voimassaolevaa virkakieltoa kaksi kuukautta.

Eduskunta tai oikeuskansleri on velvoitettu myöntämään ehdonalainen henkilölle, jolle on langetettu määritellyn pituinen virkakielto, jota hän on moitteettomasti kunnioittanut (ts. ei ole rikkonut virkakieltoa tai tehnyt lisää rikoksia tuomion jälkeen tai myöskään muuten käyttäytynyt erityisen huonosti) kuukauden.

Ikuista tai toistaiseksi voimassaolevaa virkakieltoa kärsivän ehdonalaishakemukset tuodaan eduskunnan käsittelyyn ja niitä katsotaan tapauskohtaisesti. Eduskunta hyväksyy tai hylkää hakemuksen. Ehdottomana vaatimuksena ovat samat vaatimukset kuin määräaikaisesta virkakiellosta ehdonalaiseen hakevilla, mutta niiden täyttäminen ei vielä velvoita eduskuntaa antamaan ehdonalaista tällaiselle henkilölle. Ehdonalaishakemusta ei myöskään voi jättää kahta kertaa samalle eduskunnalle. Jos henkilö kuitenkin on totellut virkakieltoaan ja käyttäytynyt ihmisiksi vähintään kuusi kuukautta, on eduskunta velvoitettu myöntämään hänelle ehdonalaisen.

Mitä tapahtuu, jos ehdonalaisessa oleva tekee lisää rikoksia tai muuten käyttäytyy erityisen huonosti?
Alkuperäinen tuomio palautetaan, ja sen päälle lisätään mahdollinen uusi tuomio. Toista ehdonalaista saman tuomion aikana pääsääntöisesti ei saa. Pitkien rangaistusten osalta eduskunta voi antaa toisen mahdollisuuden ehdonalaiseen, jos rangaistu itse sitä pyytää, kuitenkin vähintään kuusi kuukautta viime ehdonalaisen rikkomisen jälkeen, ja eduskunta katsoo sen oikeudenmukaiseksi.


Nyt kannattaa ottaa asiaan kantaa. Kerro mielipiteesi tai perustele muutostarvetta lainsäädännössä. Esimerkiksi tämän artikkelin kommenteissa voi keskustella tai toki voit halutessasi vaikka ottaa yhteyttä suoraan omaan kansanedustajaasi. Keskustelua voit seurata myös täällä.


-Ruben Lagus