Victor Petrescu si democratia in Erepublik

Day 365, 07:01 Published in Romania Romania by GabrielP
"Soarta este scuza celor slabi si opera celor tari", ne spune marele om politic roman Nicolae Titulescu (1882-1941), citat celebru care este reluat in zilele noastre, in Erepublik, de Victor Petrescu.

De ce oare ne vorbeste Victor Petrescu despre soarta? De ce a adus acest subiect in discutie tocmai acum, in loc sa ne dea in continuare citate gen: "Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic", din cartea lui preferata "Arta razboiului" a lui Sun Tzu?

Un posibil raspuns s-ar putea sa il aflam daca ne uitam la evenimentele care se apropie cu pasi repezi, adica alegerile pentru Congres care se vor desfasura conform unui nou sistemului de votare a membrilor Congresului. Acest nou sistem electoral a fost implementat oficial si anuntat acum cateva zile in "Erepublik Insider", ziarul adminului. Au existat critici aduse de diferiti useri, sau sugestii de imbunatatire, dar, in final, tot varianta adminilor va fi implementata, cu bunele si relele ei.

Tarile vor avea un numar variabil de congresmeni, in functie de numarul lor de regiuni. Intr-o tara cu doar o singura regiune, cum este Slovacia, vor fi doar 10 congresmeni. Intr-o tara cu doua regiuni, cum este Finlanda, vor fi 20 de congresmeni. Intr-o tara cu trei regiuni, cum este Ungaria, vor fi 30 de congresmeni, iar intr-o tara cu un numar de regiuni cuprins intre 4 si 40 vor fi 40 de congresmeni. In continuare, tarile care au peste 40 de regiuni vor avea un numar de congresmeni egal cu numarul de regiuni. De exemplu, o tara cum este SUA, care are 51 de regiuni, va avea 51 de congresmeni. La fel, o tara cum este Pakistanul, care are 49 de regiuni, va avea 49 de congresmeni.

Romania, cu cele 33 de regiuni, va avea 40 de congresmeni, adica cate un congresman pe regiune plus 7 congresmeni "wild cards". Cei 7 vor fi alesi dintre cei care se pozitioneaza de la locul 2 in jos, in toate regiunile, in functie de cat de multe voturi au obtinut. Deci cele 7 locuri "wild cards" vor fi impartite intre regiunile cu un numar mai mare de votanti.
Prin acest sistem electoral, numarul de congresmeni per regiune nu va fi proportional cu populatia din acea regiune. Deci este incalcat principiul reprezentativitatii. Astfel, regiuni cum sunt Oltenia (252 cetateni) si Crisana (122 cetateni) vor avea aceeasi reprezentare ca si regiuni precum Transnistria (16 cetateni) si Siveria (10 cetateni).

In aceste conditii isi face aparitia Victor Petrescu, in fruntea grupului sau de nomazi care va viza un stat cu o populatie mai putin numeroasa, dar cu multe locuri in Congres care pot fi cucerite usor. Un astfel de stat poate fi Pakistanul, cu cele 49 de regiuni slab populate si cu cele 49 de locuri in Congres. Fata de Romania care are 5270 cetateni, Pakistanul are doar 934 cetateni. Impartind in mod egal populatia la numarul de regiuni ar veni cate 19 pakistanezi per regiune. Dar nu se stie cati dintre ei sunt activi si cati voteaza doar un singur candidat pakistanez. In aceste conditii, daca Victor Petrescu isi trimite cate 10 sau 15 oameni in fiecare regiune, poate castiga usor majoritatea in Congresul pakistanez.

Victor Petrescu isi poate aplica cu succes strategia si intr-un stat asa cum este Ungaria, care va avea 30 de locuri in Congres, cu doar 3 regiuni:
1. Western Transdanubia (1064 cetateni)
2. Bratislava Region (65 cetateni)
3. Western Slovakia (45 cetateni)
Fiecare regiune va da cate 9 congresmeni si vor ramane 3 locuri "wild cards". In cele doua regiuni foste slovace sunt putini cetateni, unii dintre ei inactivi, deci putem presupune ca grupul de nomazi al lui Victor Petrescu va castiga toate cele 9 + 9 (adica 1😎 locuri in Congres. I-ar mai trebui inca 2 locuri castigate dintre cele 3 "wild cards" ca sa obtina 20 de locuri dintr-un total de 30 ca sa aiba 66% din Congres pentru a putea rasturna presedintele si pentu a-si impune propriul lor presedinte. Apoi drumul catre visteria statului este deschis. Se vor simti ca Ali-Baba in pestera celor 40 de hoti: "Sesam deschide-te!"... si astfel grupul de nomazi vor pune stapanire pe bogatiile natiunii parazitate.

Problema pe care o ridica acest nou sistem electoral implementat in joc de admini este cea a reprezentativitatii. Un loc in Congres poate fi castigat si cu 5 voturi intr-o regiune cu un numar mic de locuitori (10 locuitori, de exemplu), dar poate fi pierdut si cu 100 voturi intr-o regiune asa cum este regiunea Oltenia (252 cetateni).
Un plan si o miscare inspirata poate aduce multe locuri in Congres unui lider precum Victor Petrescu, care dispune de o grupare organizata de votanti nomazi dispusi sa voteze la comanda ceea ce le transmite seful lor.

Dupa 25 Noiembrie, ziua alegerilor congresionale, multi se vor simti nedreptatiti... Atunci citatul "Soarta este scuza celor slabi", asa cum si-a intitulat Victor Petrescu seria de articole, isi va arata actualitatea.

"Soarta este scuza celor slabi si opera celor tari", unde "soarta" este sistemul electoral conceput de admini ("e-gods" of Erepublik), "cei slabi" sunt cei care vor fi obiectul unui take-over iar "cei tari" vor fi Victor Petrescu si nomazii lui. In ce consta "puterea" lui Victor Petrescu? In numar.
Asta este puterea in "democratia" oferita de Erepublik: un numar, adica o cantitate de voturi. Nu un set de valori care, practic, se materializeaza in vot. Nu o calitate ci o cantitate, atata timp cat principiul reprezentativitatii a fost incalcat.

Prin acest articol nu vreau sa invinovatesc pe Victor Petrescu pentru ceea ce face, sau sa arunc vina pe admini pentru ca au creat acest sistem "democratic". Vreau doar sa prezint mecanismul prin care aparitia unui Victor Petrescu este favorizata de sistemul "democratic". Vreau doar sa prezint cum Victor Petrescu exploateaza cu succes sistemul "democratic" creat de admini. Vreau sa nu mai dam vina pe "soarta".

"Soarta este scuza celor slabi si opera celor tari", Nicolae Titulescu (1882-1941)