Un scandal nemasonic si un comentator mason

Day 1,311, 02:50 Published in Romania Romania by ghishae
Motto: ce-si face omul cu mana lui lucru manual se numeste

Intro

Pentru cei mai noi dintre voi si nu sunt clone sau reincarnati ( oare mai mai exista si asemenea jucatori? cred ca o scurta introducere despre subsemnatul nu strica. Asadar “Je” e o fosila erepublikana care a facut de toate si mai nimic in jocul asta, care vorbeste mult, inteapa des si greseste ocazional.


Scandalul

Desi in ultima perioada media clickurilor proprii pe preaminunatele servere (singura rezervatie naturala unde gaina este ocrotita de lege desi nu e nici pe departe o specie pe cale de disparitie ) a scazut vertiginos, nu mi-a scapat noul scandal FSR vs presedinte ( SMR ). Nu ma pot abtine sa nu ma dau cu parerea despre acesta, atat pentru faptul ca romanul, in afara de poet s-a mai nascut si comentator politic ( pe langa antrenor de fotbal si alte cele ), ci mai ales pentru ca am provocat anteriorul mare scandal si am nevoie de spotlight.

Am luat la cunostinta cu oarecare amuzament de hotarerea SMR-ului vis-a-vis de FSR si avalansa de reactii, in special din partea soldatilor acesteia. Astazi dau de articolul fluviu al presedintelui in care, printre altele, acesta isi fundamenteaza pozitia cu privire la decizie intr-un exercitiu de transparenta, laudabila de altfel. Evident ca aceasta initiativa nu si-a atins scopul ci din contra a readus pe tapet o problema care se parea ca se indreapta catre o adormire dinainte anuntata ( asta pentru ca vorba unui mare jucator - peste 100 de kg - pe numele lui dsalgeanu, in erepublik nu exista memorie institutionala ). Asadar scandalul s-a reaprins si acuzatiile zboara in toate partile.


Psihologia de grup in erepublik

Farmecul jocului asta e faptul ca il poti juca in nenumarate feluri. Poti alege sa fii un lider, un solitar, un gica contra, un excroc, un mistocar, un soldat sau un populist. Poti juca singur sau in gasca. Intr-un final mai toti aleg gasca. pentru ca are marele avantaj fata de jocul de unul singur ca ai satisfactii mai rapide si te bucuri mai curand de fun.

Grupurile sunt de toate formele si culorile. Putem discuta de gasca literara din Moldova, de gasca masonilor cei rai, de gasca verzilor lui crom, de gasca unui UM mergand pana la gasca romanilor sau gasca Eden.

Grupul are ( ca orice lucru in lumea asta ) avantaje si dezavantaje. Avantajele merg de la “:unde-s multi puterea creste” la ajutor reciproc si intalniri de bere pana la faptul ca intr-un grup te plictisesti mai greu. Dezavantajele tin de lipsa de omogenitate ( atatia oameni, atatea pareri ) pana la, surpriza, intr-un grup, dupa o vreme, daca nu apare nimic nou, intervine o plictiseala patologica ( cum ar spune omae sictirul e contagios ).

Prin urmare, orice lider/lideri de grup va incerca sa se foloseasca de avantajele echipei sale si sa inlature neajunusurile printr-un mecanism simplu: sa ii dea ceva de facut. Ceva fun, ceva nou, ceva care sa aduca indeajuns de multe satisfactii la nivel de grup astfel incat sa atenueze lipsa de omogenitate.

Exemplele sunt numeroase la nivelul comunitatii romanesti. O sa spicuiesc doar cateva cazuri celebre: Victor Petrescu si-a adunat gasca vesela in beta si a reusit sa puna mana pe Irlanda, UGD-ul a castigat “en fanfare” alegeri dupa alegeri, Romania a ajuns in Asia, Morphine si-a mobilizat vanatorii si a acaparat Cehia, masonii au pus mana pe puterea politica in Romania si FSR-ul a preluat fraiele Seul-ului.

Evident ca orice actiune de genul asta care reuseste, in afara de a da satisfactie membrilor grupului, va genera si contestatari, caci pe lumea asta orice chestie buna e ori imorala, ori ilegala, ori ingrasa. Insa cu toti contestatarii, de fiecare data un grup care a reusit o actiune, a iesit mai unit din incercare. Puterea grupului sta in scopul comun, generator de fun.


Povestea FSR intre Sua, China Si Romania

Acum ceva vreme ( foarte multa vreme dupa standardele erepublikane ) FSR-ul decide intr-o perioada de acalmie sa isi activeze soldatii. Cea mai la indemana metoda ramane mobilizarea pentru un TO. Este aleasa o tinta fara importanta strategica in balanta vremii respective, una din tarile “moarte” dintr-o zona “moarta” a globului : Corea de Sud.

A fost un TO clasic, usor, cu satisfactii imediate. Ceea ce s-a intamplat ulterior a iesit din tiparele erepublik. FSR-ul a descoperit o noua resursa de fun in a avea propria tara ( nu e insa un unicat, exista cazuri izolate similare precum actiunea ungurilor lui MarginalDefeat in Africa de Sud ).

Cata vreme zona de glob a fost linistita nimanui (nici intern si nici extern) nu i-a pasat ca un UM a preluat o tara “bananiera”. FSR isi juca jocul, facea un ban, echipa soldatii, toata lumea era fericita. Ulterior, din pricina schimbarilor de gameplay, au inceput si “ciocnirile”. Zona respectiva era in mod traditional terenul de joaca al altor tari EDEN ( SUA si China ), iar prezenta romaneasca nu a fost vazuta cu ochi buni.

Desi Romania nu a sustinut niciodata deschis prezenta FSR in Corea, prin controlul acelei tari, FSR a reusit sa isi creasca considerabil putrea de foc (printre altele a fost prima unitate romaneasca de dimensiuni mari care a avut un program sustinut de echipare cu firme a soldatilor ). De aceea de fiecare data cand aliatii se aratau iritati de mica Romanie din extremul orient, marea Romanie intervenea si aplana disensiunile ( imi vine in minte problema japoneza de acum cateva luni). Adevarul e ca si aliatii comentau doar cu jumatate de gura. II deranja prezenta romaneasca acolo, dar si mai mult i-ar fi deranjat sa se lipseasca de principala sursa de damage din Eden care le acoperea perioada de noapte.


Reticenta la schimbare

Intre timp lucrurile s-au schimbat dramatic. Din forta care speria pana si aliatii, eRomania a ajuns o tara care e stearsa cam jumatate din timp. Nu numai ca grupul Romania nu mai are parghiile pentru a sustine ( fie si tacit ) prezenta FSR, dar pentru binele grupului, trebuie chiar sa se disocieze virulent de romanii din Corea. Realitatea este ca noua Romanie este China, si probabil in perioada asta se joaca existenta noastra ca si grup ( pana la urma nimeni nu vrea sa fie vesnic in tabara pierzatoare, dapai sa intre de bunavoie intr-o echipa care joaca numai la retrogradare ).

Nu stiu care au fost discutiile intre presedinte si liderii FSR, dar sincer cred ca e mai putin important. Mi-ar fi pacut un bluff mediatic, cu un scandal regizat intre romani care sa dea satisfactii chinezilor ( o renegare de genul celei a lui Han Solo in vremea cand butona pakistanul, dar la un nivel mai profi). Istoria ne-a aratat insa ca romanului i se urca usor puterea la cap. De la politicienii RL pana la jucatorii erepublik cu influenta, toti am avut momente in care ne-am imbatat cu putere ( copyright ochireci ) . Si cand ai prins gustul nu mai vrei sa o dai inapoi.

Drept urmare orice abordare ar fi adoptat presedintele in discutia cu FSR-ul, plecand de la datele anterioare, era sortita esecului. Fie ca discutam de abordarea diplomatica ( gen Griss0m in problema dsturzoiu ) fie ca discutam de o pozitie de forta ( vezi reactia lui Buru in cazul VM ) rezultatul ar fi fost acelasi.


Un fel de concluzii

Probabil ca as fi procedat la fel daca eram in papucii lui elbandido. Partea proasta e ca probabil as fi procedat precum liderii FSR daca eram in locul lor. FSR va iesi ceva mai sudat ( cel putin pentru o perioada ) din acest scandal. Romania isi recunoaste pozitia in cadrul geopolicitii actuale. Soldatii din FSR vor lupta mai devreme sau mai tarziu tot pentru Romania. Elbandido a creat un precedent cu doua taisuri. Daca vom incepe sa castigam tot scandalul va fi dat uitarii. Daca vom continua sa pierdem nu prea conteaza.

Si cel mai important, am avut parte de paine ( la 6 ore ) si circ.

acestea fiind spuse, v-am pupat pe creditcard.