Trust should be the training for all our moral training.

Day 1,859, 07:48 Published in Greece Greece by Ioannes Iustinianus Longus

Πρόσφατα, η κυπριακή κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα: αν θα έπρεπε να αφήσει τους Βούλγαρους και τις φίλα προσκείμενες χώρες σε αυτούς να περάσουν από τα κυπριακά εδάφη, για να μπορέσουν να χτυπήσουν τις ελληνικές αποικίες της Μέσης Ανατολής.

Δεν το σκέφτηκαν και πολύ, απάντησαν θετικά και άμεσα, χωρίς χρονοτριβές, διευκολύνοντας λόγω της εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, εκείνους που θεωρητικά ήταν και παραμένουν οι εχθροί τους.

Τις προηγούμενες μέρες είχε κατέβει μία πρόταση νόμου για ΝΕ εναντίον της Ελλάδας (οι κακές γλώσσες λένε ότι από τότε υπήρχε διαρκής διαπραγμάτευση με τους Βούλγαρους), την οποία στο τέλος καταψήφισαν ως "τρολάρισμα". Κάποιοι κακοπροαίρετοι είπαν μάλιστα ότι τότε χάλασε η συνταγή, "έκοψαν τα αυγά" και βρέθηκε η επόμενη λύση, πιο διπλωματική.


Όπως είναι γνωστό, στο παίγνιο καμία χώρα δεν μπορεί να σταθεί, να επιβιώσει και να ευημερεί απομονωμένη. Όλες οι χώρες για να μπορούν να υφίστανται, χρειάζεται και είναι μέλη συμμαχιών. Οι σχέσεις των χωρών μέσα στη συμμαχία παραμένουν σταθερά εγκάρδιες, όταν επικρατεί ειλικρίνεια, και αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Εμπιστοσύνη που κερδίζεται μέσα από κοινή πορεία και αγώνες. Όποια χώρα θέτει εαυτόν εκτός των κοινών "αγώνων", αυτομάτως βρίσκεται και πρακτικά εκτός συμμαχίας.

Δεν υπήρξε ποτέ και σε καμία περίοδο χώρα, η οποία ήταν σε απόλυτο βαθμό ικανοποιημένη από τα επωμιζόμενα "κέρδη". Πάντα όλες οι χώρες έχουν λίγα ή περισσότερα "αιτήματα" από τη συμμαχία τους.

Πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, αρκετές μεσαίες ή μικρές χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες με το ίδιο δίλημμα. Στη συμμαχία της EDEN, τουλάχιστον όσο ο υπογεγραμμένος παίζει, καμία απολύτως χώρα -μικρή ή μεγάλη- δεν έπραξε όπως έπραξε η Κύπρος.

Η απόφαση τους να αφήσουν μία εχθρική για την EDEN χώρα να παρελαύνει για αρκετές ημέρες στα εδάφη τους, ήταν προδοτική όχι μόνο για την συμμαχία, αλλά ειδικότερα για την Ελλάδα σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές-αν όχι στην πιο δύσκολη- της πορείας της.

Η περίπτωση της Κύπρου στο παιχνίδι θυμίζει "not" τρομακτικά την περίπτωση RL του ΟΧΙ του Μεταξά. Ο άξονας το μόνο που ζητούσε από την Ελλάδα επίσημα ήταν να παραχωρήσει τις υποδομές της (σιδηροδρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια και νησιά), ώστε να μπορέσουν να περάσουν και να συνεχίσουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ο φασίστας Μεταξάς όμως είχε άλλη άποψη και στο τέλος η Ιστορία τον δικαίωσε, όπως δικαίωσε και έναν ολόκληρο λαό για την επιλογή του να υπακούσει, να ακολουθήσει και να εμπιστευτεί εκείνον που μέχρι πρότινος ήταν Δικτάτορας.

Η μοναδική περίπτωση χώρας (που κάθε άλλο παρά υπερδύναμη ήταν)στην Ευρώπη που μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων (στην ουσία των Βρετανών, γιατί οι υπόλοιπες χώρες ή είχαν πέσει ή συμμαχούσαν με τον άξονα), όταν ο άξονας κέρδιζε τον πόλεμο...

Πόσο μάλλον σε ένα παιχνίδι, μπορούμε να φανταστούμε πόσο "δύσκολη" θα ήταν μία αντίστοιχη απόφαση για μία συμμαχική χώρα...Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ήταν καθαρά θέμα διάθεσης (αρνητικής) και "εγωισμού"!

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι αποφάσεις είναι σεβαστές, αλλά όλες έχουν συνέπειες και οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να κρίνουν. Οι συμμαχίες δεν είναι αλα καρτ, δεν είναι μόνο για τις συμφωνίες των μπόνους και για τις περιοχές, είναι και για τις δύσκολες ημέρες.

Κανένας δεν ήταν αφελής να πιστεύει ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αντισταθεί ή να κερδίσει τους Βούλγαρους. Όλοι όμως περίμεναν εν μέσω της καταιγίδας των τεσσάρων ΝΕ κατά της Ελλάδας και με την συμμαχία σε δύκολη θέση να βοηθήσουν όπως και όσο μπορούν. Εκείνοι διάλεξαν τον εύκολο δρόμο της απραξίας, της λιποταξίας και της προδοσίας, γιατί περί προδοσίας πρόκειται.

Πριν από λίγες ώρες, ο πρόεδρος της eGreece Klaras, σε μία ατυχή κατά τα φαινόμενα κίνηση προεδρικής αλητείας, κατέβασε πρόταση νόμου για ΜΡΡ με την Κύπρο.

Μία κίνηση που αποδοκιμάζεται από τους εκλεγμένους Βουλευτές οι οποίοι την καταψηφίζουν, αντικατοπτρίζοντας το λαϊκό αίσθημα της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινότητας παικτών.

Εύχομαι οι επόμενες κυβερνήσεις των 2 χωρών να μπορέσουν να συνεργαστούν ξανά, αφού πρώτα δοθούν επίσημα ικανοποιητικές εξηγήσεις. Λέω οι επόμενες γιατί ο τωρινός CP έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρεται, δεν θέλει και δεν μπορεί.

"Οκνηρός δεν είναι μόνο εκείνος που δεν κάνει τίποτα, αλλά εκέινος που μπορεί να κάνει κάτι καλύτερα και δεν το κάνει."


Ioannes