TI EINAI ΠOΛITIKH

Day 1,276, 01:53 Published in Greece Greece by spyskam

Oμολογώ ότι τον τελευταίο καιρό δεν παρακολουθώ συστηματικά τα τεκταινόμενα στην eGreece. Έστω κι έτσι όμως, έστω και με την ελάχιστη δυνατή ενασχόληση, είναι αδύνατον να μην παρατηρήσει κάποιος ότι τα πνεύματα φαίνεται να έχουν οξυνθεί στο έπακρο και ότι επικρατεί ένα ιδιότυπο “εμφυλιοπολεμικό” κλίμα. Μετά την επιστροφή των “Κινέζων” έχουμε αυτή τη φορά τον εκπατρισμό των “Ιρλανδών” και των “Ιουδαίων”. Φαίνεται δηλαδή σα να μη μπορούμε να συνυπάρξουμε ο ένας με τον άλλον. Φαίνεται επίσης ότι οι λόγοι για τους οποίους δε μπορούμε να συνυπάρξουμε είναι πολιτικοί. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι αναπτύσσεται στην αρθογραφία ένας έντονος προβληματισμός τον τελευταίο καιρό, που περιστρέφεται γύρω από το ερώτημα «Τι είναι πολιτική;»

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που επιμένουν να επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι «στο eRep δεν υπάρχει πολιτική». Αν όμως είναι έτσι, τότε γιατί είδαμε κάποιους να μεταναστεύσουν μαζικά στην eChina, παίρνοντας μάλιστα την eκινεζική υπηκοότητα, και να επιστρέφουν εξίσου μαζικά μετά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές, αναλαμβάνοντας μάλιστα και θέσεις στην Κυβέρνηση; Και γιατί βλέπουμε κάποιους άλλους να μεταναστεύουν τώρα μαζικά στην eIreland ή στο eIsrael, παίρνοντας επίσης τις αντίστοιχες υπηκοότητες; Η απόφαση μιας ομάδας συμπαικτών να εγκαταλείψουν en bloc τη χώρα (και την υπηκοότητα) είναι εξ ορισμού μια πολιτική απόφαση. Ας πάψουμε λοιπόν να κοροϊδευόμαστε:
Είτε μας αρέσει, είτε όχι, στο eRep υπάρχει πολιτική και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού. Δε θα απαλλαγούμε απ’ αυτήν με το να ξορκίζουμε απλώς την ύπαρξή της. Το μόνο που καταφέρνουμε έτσι είναι να τη βγάζουμε από την πόρτα και να την ξαναβάζουμε εμείς οι ίδιοι από το παράθυρο με τη μορφή προσωπικών αντεγκλήσεων κι ενός αιώνιου “ξεκατινιάσματος” που δεν οδηγεί πουθενά.



Από την άλλη μεριά, βλέπω κάποιους άλλους να υποστηρίζουν την άποψη ότι η πολιτική στο eRep δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη διαχείριση μερικών (κρατικών) οrgs., προσθέτοντας μάλιστα ότι η πρόσβαση σ’ αυτά τα οrgs είναι λίγο-πολύ ανοιχτή σε όποιον έχει το χρόνο και τη διάθεση να αναλάβει τη διαχείρισή τους. Είναι λοιπόν η “έλλειψη χρόνου ή/και διάθεσης” από μεριάς όλων ημών των υπολοίπων αυτή που ευθύνεται για το φαινόμενο ότι τα κρατικά οrgs βρίσκονται μονίμως στα χέρια μιας συγκεκριμένης παρέας. Δεν πρόκειται λοιπόν για “Κλίκα” -άπαγε της βλασφημίας!-, αλλά απλώς για μια παρέα που αποτελείται από όσους έχουν το χρόνο, τη διάθεση και φυσικά την ικανότητα να διαχειριστούν αυτά τα οrgs. (Το ότι η ίδια παρέα ελέγχει σταθερά το φόρουμ, το irc channel και το TS δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια αθώα σύμπτωση.)
Προσωπικά πάντως μου προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι ανάμεσα στους εκφραστές αυτής της άποψης βρέθηκε ένας καλός φίλος και εκλεκτός συμπαίκτης, ο οποίος αναγκάστηκε once upon a time να εγκαταλείψει αγανακτισμένος τη θέση του στο ΜοD, μπροστά στη λυσσαλέα αντίδραση που συνάντησε, για λόγους που ελάχιστη σχέση είχαν με έλλειψη διάθεσης, χρόνου ή ικανότητας.

Πέρα απ’ αυτό όμως, η άποψη ότι η πολιτική ταυτίζεται με τη διαχείριση είναι βαθύτατα παραπλανητική. Διαχείριση είναι η τέχνη να επιτυγχάνεις τους στόχους σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η πολιτική όμως είναι κάτι απείρως βαθύτερο: Έχει να κάνει όχι μόνο με την επίτευξη των στόχων, αλλά και με τον ίδιο τον προσδιορισμό τους. Το “πώς” θα επιτύχουμε κάτι είναι ζήτημα διαχείρισης. Το “τι” θέλουμε να επιτύχουμε είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Είναι πολιτικό ζήτημα.



Είναι λοιπόν σαφές ότι οι αγεφύρωτες διαφορές που απειλούν να οδηγήσουν την eGreece σε αποσύνθεση δεν έχουν να κάνουν με το “πώς” αλλά με το “τι”. Δεν επιδιώκουν όλοι το ίδιο πράγμα. Κάποιοι επιδιώκουν να διαιωνίσουν την ολιγαρχικού τύπου εξουσία τους, απαξιώνοντας και προπηλακίζοντας όποιον δεν ανήκει στην παρέα τους. Κάποιοι άλλοι ίσως επιθυμούν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Κάποιοι άλλοι όμως σίγουρα επιθυμούν μια eχώρα που επιτέλους θα σέβεται τους eπολίτες της και μια eεξουσία που δε θα απαιτεί υπακοή στις άνωθεν εντολές, αλλά θα είναι σε θέση να εμπνεύσει τη συστράτευση σε μια κοινή προσπάθεια. (Μας κακόμαθε ο Beboulinos…)

Ένας παλιός σοφός έλεγε ότι οι επαναστάσεις ξεκινούν όταν οι “αποπάνω” δε μπορούν πλέον να κυβερνήσουν όπως πρώτα και οι “αποκάτω” δε δέχονται πλέον να κυβερνώνται όπως πρώτα. Υπ’ αυτή την έννοια είναι σαφές ότι η eGreece μπαίνει σε “επαναστατική περίοδο”. Σε ένα όχι και τόσο παλιό άρθρο μου είχα διακινδυνεύσει την πρόβλεψη ότι οι μέρες του “Παλαιού Καθεστώτος” είναι μετρημένες και ότι σύντομα στην eGreece θα δούμε μια “Επανάσταση”. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, είχα διακινδυνεύσει την πρόβλεψη ότι κύριος φορέας αυτής της “Επανάστασης” θα είναι η λεγόμενη γενιά του Νοέμβρη. Φαίνεται λοιπόν ότι στις δύο αυτές προβλέψεις μάλλον δεν έχω πέσει και πολύ έξω τελικά…