Taiwan is Chinese

Day 1,045, 06:28 Published in Greece Greece by spyskam

(Η κινεζική σημαία μέχρι το 1945. Σήμερα σημαία της Taiwan)


Δεν ξέρω πόσοι το πήραμε χαμπάρι μέσα στον ορυμαγδό των τελευταίων ημερών με το “eΜακεδονικό” και το “eΚυπριακό”, αλλά ανάμεσα στις νέες χώρες που μπαίνουν στο παιχνίδι συμπεριλαμβάνεται και η Taiwan –και μάλιστα με τον τίτλο «Republic of China (Taiwan)». Nα θυμίσω εδώ ότι η καθαυτό Κίνα επισήμως ονομάζεται «Peoples’ Republic of China», δηλ. Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Έτσι λοιπόν, η Τaiwan είναι αυτή που ονομάζεται επισήμως «Republic of China», διότι εκεί κατέφυγε η ηττημένη κινεζική κυβέρνηση, μετά την επικράτηση των κομμουνιστών στον εμφύλιο. Δεν πρέπει λοιπόν να προκαλεί εντύπωση ότι αμφότερες οι χώρες ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τη «μία και μοναδική» Κίνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μεταξύ τους σχέσεις.

Θ’ αναρωτηθείτε βέβαια γιατί τα λέω όλα αυτά και τι μας ενδιαφέρουν εμάς οι διενέξεις περί του ποιος είναι η «μία και μοναδική» Κίνα. Μωρέ δεν πα να κουρεύονται οι Κινέζοι κι οι Ταϊβανέζοι! Θα κάτσουμε εμείς ν’ ασχοληθούμε και να πάρουμε θέση για το ποιος είναι ο “αυθεντικός” Κινέζος και ποιος ο “ιμιτασιόν”; Τι μας νοιάζει εμάς;
Σωστά, πολύ σωστά. Καθόλου δε μας απασχολεί το θέμα, κι ας είναι η υπ’ αριθμ. 1 προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου, τουτέστιν της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ας τα βρουν μεταξύ τους οι Κινέζοι κι οι Ταϊβανέζοι για το ποιος έχει το copyright της αυθεντικής “κινεζικότητας” κι ας μη μας ζαλίζουν τον έρωτα με τ’ απόνερα του εμφυλίου τους.

Σκέφτομαι λοιπόν το εξής: Ας φανταστούμε ότι όλοι οι Κινέζοι του παιχνιδιού, εξοργισμένοι απ’ την απόφαση των admins να δεχτούν ως ανεξάρτητο eΚράτος την Taiwan (και δη υπό το εξοργιστικό για τους “στεριανούς” Κινέζους όνομα «Republic of China (Taiwan)», έβαζαν ένα άβαταρ που θα έγραφε «TAIWAN IS CHINESE» ). Άντε και το έκαναν αυτό όλοι οι Κινέζοι του παιχνιδιού. Άντε κι έκαναν ολόκληρη εκστρατεία να φωνάξουν κι άλλους Κινέζους στο παιχνίδι. Άντε και πετύχαινε αυτή η εκστρατεία τους και πλημμύριζε το eRep με δεκάδες χιλιάδες Κινεζάκια που κυκλοφορούν με άβαταρ «Taiwan is Chinese».
Άντε και τα έκαναν όλα αυτά. Εμείς οι “παραέξω” τι γνώμη θα σχηματίζαμε; Θα καταλαβαίναμε άραγε ποιο είναι το αντικείμενο της διένεξης; Μάλλον όχι. Το πολύ-πολύ θα μέναμε με την ιδέα ότι η Κίνα σκοπεύει να καταλάβει την Taiwan και να τη σβήσει από το χάρτη. Και νομίζω ότι, συναισθηματικά κινούμενοι, θα παίρναμε μάλλον το μέρος της αδύναμης και απειλούμενης Taiwan, παρά της ισχυρής και απειλητικής Κίνας. (Άσε που, στη χειρότερη περίπτωση, δεν αποκλείεται να σχηματίζαμε την εντύπωση ότι οι Κινέζοι έπαθαν κάποιου είδους μαζική παράκρουση κι ότι θα πρέπει κατεπειγόντως να τους δει γιατρός.)



Ωραία λοιπόν! Ας ξαναπιάσουμε το ίδιο θέμα από την αρχή, αλλάζοντας μόνο τα ονόματα των πρωταγωνιστών. Στη θέση της Κίνας, ας βάλουμε την Ελλάδα. Στη θέση της Taiwan, ας βάλουμε την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Νομίζετε ότι οι “παραέξω” έχουν την παραμικρή διάθεση ν’ ασχοληθούν με τη διένεξη Αθηνών-Σκοπίων για το ποιος εκπροσωπεί την αυθεντική “μακεδονικότητα”, για το ποιος είναι γνήσιος Μακεδόνας και ποιος είναι μαϊμουδένιος; Όπως εμείς δεν έχουμε καμία όρεξη να μας ζαλίζουν οι Κινέζοι τον έρωτα με τ’ απόνερα του εμφυλίου τους, έτσι δεν έχουν και οι άλλοι καμία όρεξη να τους ζαλίζουμε εμείς με τα απόνερα του Ανατολικού Ζητήματος.
Κι ας έχουμε κατά νουν ότι με τις σπασμωδικές αντιδράσεις και με τα «Macedonia is Greece», οι παραέξω δεν πρόκειται να καταλάβουν την ουσία του προβλήματος. Το πολύ-πολύ ν’ αποκομίσουν την εικόνα ότι η Ελλάδα σκοπεύει να καταλάβει την ΠΓΔΜ και να τη σβήσει από το χάρτη. Και νομίζω ότι, συναισθηματικά κινούμενοι, θα πάρουν μάλλον το μέρος εκείνου που υφίσταται την απειλή. (Άσε που, στη χειρότερη περίπτωση, δεν αποκλείεται να σχηματίσουν και την εντύπωση ότι οι ΄Ελληνες έπαθαν κάποιου είδους μαζική παράκρουση κι ότι θα πρέπει κατεπειγόντως να τους δει γιατρός.)