Ta "eksypna" alkotest....

Day 1,525, 05:34 Published in Greece North Macedonia by ListarxosNtavelis

Επιστρέφοντας από νυχτερινή έξοδο, έχουμε μάθει πάνω κάτω ο καθένας που τη στήνουν πολλές φορές οι αστυνομικοί για αλκοτέστ. Προβλέψιμοι ε; Από ό,τι φαίνεται όχι πάντα. Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου οι άνθρωποι του Ινστιτούτου Παύλος Μυλωνάς (Ι.Ο.ΑΣ) με τη βοήθεια των «Responsible Young Drivers» (RYD), της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών και του Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων & Οινοπνευματωδών Ποτών κάνανε τη κίνηση ματ: στήσανε αλκοτέστ στις εισόδους από 25 μπαρ σε 17 πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με το Ι.Ο.ΑΣ η κατανάλωση αλκοόλ και η υπερβολική ταχύτητα αποτελούν τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Πέρυσι στην Ελλάδα το 1 στα 10 τροχαία οφειλόταν σε μέθη των οδηγών. Ειδικότερα μετά από νυχτερινή διασκέδαση του Σαββάτου παρατηρείται τριπλασιασμός του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων. Ακριβώς γι αυτό το Ι.Ο.ΑΣ όπως κάνει τα πέντε χρόνια διεξήγαγε τη δράση «Νύχτα χωρίς ατυχήματα». Ιδού ο τρόπος:

Συνολικά 793 άντρες και 407 γυναίκες, που βγήκαν με το δικό τους μεταφορικό μέσο, πριν μπούνε μέσα στο εκάστοτε κέντρο υποσχέθηκαν να μην καταναλώσουν αλκοόλ και φόρεσαν ένα αναγνωριστικό βραχιολάκι στον καρπό τους έτσι ώστε να «δεσμευτούν» και να κάνουν ένα φιλικό αλκοτέστ κατά την έξοδό τους. Βγαίνοντας λοιπόν τους βάλανε να πιπιλίσουν τα δανεικά από την Τροχαία αλκοολόμετρα.

Αν και ο αριθμός προσέλευσης των οδηγών για διασκέδαση ήταν μικρότερος σε σχέση με την περσινή εμπειρία τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Στο σύνολο των πόλεων, μόνο ο 1 στους 6 νέους, που αποτελούσαν τον οδηγό της παρέας, βρέθηκαν πάνω από το όριο. Αντίστοιχα, το 2010 το ποσοστό ανερχόταν 1 στους 4 νέους. Το δεδομένο αυτό δείχνει τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ όταν οδηγούμε και τη σταδιακή υιοθέτηση της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς στο ζήτημα αλκοόλ και οδήγηση. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι σε Πάτρα, Ναύπακτο και Ζάκυνθο, οι μετρήσεις των αλκοτέστ ήταν σχεδόν μηδενικές, σε αντίθεση με το 2010 που στην Πάτρα ήταν 1 στους 3. Αισθητή βελτίωση, επίσης παρατηρήθηκε σε Αττική, Χαλκίδα, Χανιά, Σέρρες, Λάρισα και Δράμα.

Μήπως αν υπάρχει μια προδέσμευση για αλκοτέστ μας κάνει περισσότερο προσεκτικούς απαλλάσσοντας μας παράλληλα από δυσάρεστες εκπλήξεις;