Sxoliasmos Politikwn Allagwn by FiPS

Day 1,815, 15:14 Published in Greece Switzerland by Liakouris


Το πολιτικό σκηνικό της χώρας πριν από περίπου έναν μήνα άλλαξε. Πλέον, το πολίτευμα της χώρας χαρακτηρίζεται ως Προεδρευόμενη Δημοκρατία, εφόσον υπήρξε και η εισαγωγή του τίτλου του πρωθυπουργού.

Βέβαια, μια τέτοια κίνηση όση και απήχηση να έχει στον κόσμο, καθώς όλοι μας σχεδόν δεχτήκαμε με θετικό μάτι τις αλλαγές, παραμένει στους τύπους καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα σε όσους φέρουν τίτλο να «κυβερνούν».

Ο πρόεδρος του κόμματος, Ioustinianos12, ο αντιπρόεδρος, Jimkats1, ο Γενικός Γραμματέας, Kaulantis, ο Σύμβουλος, Panvot, και ο πρώην Πρόεδρος της Χώρας, DimitrisZaxa, ο οποίος προτάθηκε από την FiPS και εκλέχθηκε από τους πολίτες της χώρας, δίνουν την δική τους εκδοχή και σχολιάζουν τις αλλαγές αυτές.

Οι πέντε αυτοί κύριοι της Φιλελεύθερης Πατριωτικής Συμμαχίας, κλήθηκαν να απαντήσουν σε 6 ερωτήσεις, κοινές για όλους.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις που δόθηκαν στο Προεδρείο της FiPS:

1) Prime Minister, Governor, Minister of Education, είναι μερικές από τις νέες θέσεις στο πολιτικό κομμάτι του παιχνιδιού. Πιστεύεται πως αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα;

2) Με την είσοδο του πρωθυπουργού βλέπουμε πως το πολίτευμα κάθε χώρας μετατρέπεται σε Προεδρική Δημοκρατία, δηλαδή να εκλέγεται ο Πρόεδρος και να διορίζει πρωθυπουργό. Πως βλέπεται αυτή την αλλαγή;

3) Θα θέλατε πιο ουσιαστικές αλλαγές στα πολιτεύματα; Και αν ναι, τι;

4) Θα θέλατε και νέες θέσεις στα πολιτικά;

5) Ποιά ακόμα θέση θα θέλατε να υπήρχε;

6) Στα εσωκομματικά, έχουμε επίσης νέο σκηνικό, με την πολιτική γραμματεία. Πως βλέπετε αυτή την αλλαγή;


Ας δούμε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις, ανά αριθμό και άτομο:

1) Prime Minister, Governor, Minister of Education, είναι μερικές από τις νέες θέσεις στο πολιτικό κομμάτι του παιχνιδιού. Πιστεύεται πως αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα;

Dimitris Zaxa (Πρώην Πρόεδρος e-Greece): Θα αλλάξει μόνο εάν οι θέσεις δίνουν αυτόματα πρόσβαση στην διαχείριση των org που θα ορίσει για το καθένα η κυβέρνηση και θα ισχύει για κάθε φορά.

Ιoustinianos12 (Πρόεδρος της FiPS): Σίγουρα το γεγονός ότι οι admins αποφάσισαν να δώσουν στο πρόεδρο αυτήν την δυνατότητα είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και θα μπορούσε να σημαίνει ότι αρχίζουν να ενδιαφέρονται για την εξέλιξη του πολιτικού σκέλους του παιχνιδιού. Σαφώς μια τέτοια κίνηση συμβάλει στην ανανέωση του παιχνιδιού την οποία πιστεύω επιζητάμε όλοι ανεξαρτήτως e- χώρας εδώ και καιρό. Τώρα αν θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του πολιτικού σκηνικού. Καλή ερώτηση. Δύσκολο να πει κανείς. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ μικρή η αλλαγή για να επιτύχει κάτι τέτοιο αλλά ελπίζω να έχω άδικο.

Jimkats1 (Αντιπρόεδρος της FiPS): Δεν πιστεύω ότι θα δημιουργήσει κάποια διαφορά στην γενική πολιτική σκηνή, απλώς έτσι είναι πιο εύκολο να βρει ο άλλος ποιός είναι στην εκάστοτε σημαντική κυβερνητική θέση. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτή η αλλαγή είναι λόγος για να προκληθούν για παράδειγμα φασαρίες για το ποιός από το Υπουργείο πρέπει να τοποθετηθεί με την ανάλογη ετικέτα, ακόμα κι εάν δεν υπάρχει ετικέτα που περιγράφει επακριβώς το Υπουργείο, όπως το Υπουργείο Νέων, το οποίο είναι καταχωρημένο στο Υπουργείο Παιδείας.

Kaulantis (Γενικός Γραμματέας της FiPS): Νομίζω πως όχι γιατί κάθε μήνα θα βλέπουμε τα ίδια άτομα συνέχεια...Και δεύτερον είναι τίτλοι οι όποιοι δεν θα εφαρμόζονται στην ουσία.

Panvot (Σύμβουλος της FiPS): Είμαι υπέρ οποιωνδήποτε αλλαγών είναι προς όφελος του πολιτικού τομέα του παιχνιδιού. Και η συγκεκριμένη αλλαγή, έστω και αν περιορίζεται προς το παρόν μόνο σε επίπεδο τίτλων, είναι ένα σημαντικό βήμα που ελπίζω να έχει συνέχεια.

2) Με την είσοδο του πρωθυπουργού βλέπουμε πως το πολίτευμα κάθε χώρας μετατρέπεται σε Προεδρική Δημοκρατία, δηλαδή να εκλέγεται ο Πρόεδρος και να διορίζει πρωθυπουργό. Πως βλέπεται αυτή την αλλαγή;

Dimitris Zaxa (Πρώην Πρόεδρος e-Greece):
Το πολίτευμα είναι προεδρικό τώρα. Θα γίνει προεδρευόμενη δημοκρατία αν ο πρόεδρος δεν έχει ουσιαστικές εξουσίες ή ημι-προεδρικό αν έχει. Πιστεύω πως μόνο αν αναβαθμιστούν συνολικά οι εξουσίες του πρόεδρου και προστεθούν και άλλες επιλογές έχει κάποιο νόημα η αλλαγή, διαφορετικά θα είναι μόνο στα λόγια η θέση του πρωθυπουργού, κάτι σαν την θέση του διαχειριστή της κυβέρνησης.

Ιoustinianos12 (Πρόεδρος της FiPS): Καλή σαν αλλαγή αλλά θεωρώ ότι το να δώσεις σε κάποιον απλά έναν τίτλο δεν σημαίνει τίποτα. Θα ήταν ωραίο ο πρωθυπουργός να είχε κάποια εξουσία όπως να μπορεί να ρυθμίζει την οικονομία να επιβλέπει τα στρατιωτικά και γιατί όχι με την βοήθεια της βουλής να έχει ακόμη και την δυνατότητα να ανατρέψει τον πρόεδρο και να πάρει ο ίδιος την θέση του.

Jimkats1 (Αντιπρόεδρος της FiPS): Η έννοια του Πρωθυπουργού στο παιχνίδι δεν έχει διαφορετική σημασία από τον Αντιπρόεδρο πιστεύω. Πάντως στην ουσία το πολίτευμα στο παιχνίδι είναι Προεδρική Δημοκρατία ούτως ή άλλως, καθώς ο Πρόεδρο εκλέγεται άμεσα από τον λαό, όπου είναι το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του πολιτεύματος, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι αλλάζει το πολίτευμα στο παιχνίδι, καθώς ήδη είναι αυτό που είναι.

Kaulantis (Γενικός Γραμματέας της FiPS): Ανούσια.

Panvot (Σύμβουλος της FiPS): Δε θα έλεγα ότι αλλάζει και πολύ η ουσία του πολιτεύματος, όπως το ξέραμε μέχρι τώρα, αφού απ' ότι ξέρω ο Πρόεδρος κυβερνά και έχει τα κουμπιά ενώ ο Πρωθυπουργός απλώς έχει τον τίτλο.

3) Θα θέλατε πιο ουσιαστικές αλλαγές στα πολιτεύματα; Και αν ναι, τι;

Dimitris Zaxa (Πρώην Πρόεδρος e-Greece):
Δυνατότητα για διενεργείας δημοψηφισμάτων μετά από πρόταση του πρόεδρου και απόφαση της βουλής με 66% για σοβαρά μόνο θέματα όπως η συμμέτοχη σε κάποια συμμαχία. Η κήρυξη πολέμου, η διεξαγωγή του και η σύναψη ειρήνης είναι θέματα που αφορούν μόνο την κυβέρνηση.

Ιoustinianos12 (Πρόεδρος της FiPS): Θα ήθελα μια αλλαγή που να επέτρεπε στον εκάστοτε πρόεδρο να καθιερώσει το πολίτευμα της αρεσκείας του για τον ένα μήνα της θητείας του. Το οποίο πολίτευμα θα μπορούσε να έχει και κάποιες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας ή στο bonus της στο NE. πχ. Δικτατορία -> +5% influence, Δημοκρατία -> +1 gold για το Media Mogul, Καπιταλισμός -> + 10% παραγωγικότητα. Τότε ναι θα μιλούσαμε για πολιτική και θα αποκτούσε ενδιαφέρον το παιχνίδι.

Jimkats1 (Αντιπρόεδρος της FiPS): Η μόνη αλλαγή που έχω στο μυαλό μου αυτή την στιγμή είναι η κατάργηση της λίστας των υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές και να γυρίσουμε στο παλιό σύστημα, γιατί με την λίστα, όπως έχω αναφέρει πολλές φορές και στο παρελθόν και όπως έχουν αναφέρει και άλλοι, με αυτό τον τρόπο θα μπαίνουν ψηλά στην λίστα τα ίδια άτομα ή και παλιά άτομα τα οποία είχαν διατελέσει βουλευτές, γιατί ο Πρόεδρος του κόμματος θα τους έχει εμπιστοσύνη γιατί ξέρει λίγο πολύ τι είχαν κάνει τότε, όμως έτσι χάνεται η ευκαιρία να βγουν νέα άτομα βουλευτές κι έτσι δεν θα αποδεικνύεται εύκολα το τι μπορούν να κάνουν.

Kaulantis (Γενικός Γραμματέας της FiPS): Όχι.

Panvot (Σύμβουλος της FiPS): Αυτό πράγματι θα ανανέωνε το πολιτικό σκέλος του παιχνιδιού. Σίγουρα η είσοδος νέων τύπων πολιτευμάτων και όχι απλά τίτλων, θα ήταν κάτι πραγματικά διαφορετικό. Π.χ. εκλογή προέδρου και πρωθυπουργού με διαφορετικά καθήκοντα ο καθένας και διαφορετικής διάρκειας θητεία, ή ακόμα και πολιτεύματα όπως μοναρχία, δικτατορία, κομμουνισμός κτλ. θα είχαν πολύ ενδιαφέρον.

4) Θα θέλατε και νέες θέσεις στο πολιτικό σκηνικό γενικά;

Dimitris Zaxa (Πρώην Πρόεδρος e-Greece):
Οι αλλαγές και οι θέσεις είναι ανούσιες καθώς χωρίς ουσιαστική εξουσία απλά είναι περιττές. Πρώτα να αναβαθμιστούν οι ήδη υπάρχουσες και αν προκύψουν ανάγκες να γίνουν με γνώμονα την ανάγκη.

Ιoustinianos12 (Πρόεδρος της FiPS): Εννοείται. Μάλιστα θα ήθελα νέες θέσεις οι οποίες να έχουν και αρμοδιότητες. πχ. να δημιουργηθεί θέση Υπουργός Τύπου ο οποίος να έχει την δυνατότητα σε μια δικτατορική κυβέρνηση να λογοκρίνει τα άρθρα ή σε μια δημοκρατική να δίνει ένα χρηματικό έπαθλο κατευθείαν από τα ταμεία του κράτους σε καλούς αρθρογράφους ή Υπουργός Οικονομικών ο οποίος θα έχει την δύναμη να προτείνει νόμους για αλλαγές στην φορολογία από μόνος του.

Jimkats1 (Αντιπρόεδρος της FiPS): Είχαν πει οι διαχειριστές ότι θα προστεθούν νέες ετικέτες σύντομα. Καλό θα ήταν οι Πρόεδροι κομμάτων και χωρών να "παραγγέλνουν" τις ετικέτες που θέλουν να δημιουργηθούν, ώστε να ταιριάζουν ακριβώς με τους τίτλους των τομέων/υπουργείων που θα έχουν στην πολιτική γραμματεία/κυβέρνηση.

Kaulantis (Γενικός Γραμματέας της FiPS): Ναι.

Panvot (Σύμβουλος της FiPS): Θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες θέσεις, για να γνωρίζουν περισσότεροι το ποιοι αποτελούν την Κυβέρνηση μιας χώρας. Π.χ. Υπουργός Οικονομικών, Εσωτερικών, Υφυπουργοί κτλ.

5) Ποιά ακόμα θέση θα θέλατε να υπήρχε;

Dimitris Zaxa (Πρώην Πρόεδρος e-Greece):
Η απάντηση είναι ίδια με την προηγούμενη ερώτηση.

Ιoustinianos12 (Πρόεδρος της FiPS): Σίγουρα θα ήθελα τους δύο υπουργούς που ανέφερα στην προηγούμενη ερώτηση δηλαδή Οικονομικών και Τύπου και γιατί όχι να μην υπάρχει και για τα κόμμα ένας αντίστοιχος υπεύθυνος οικονομικών ή ένας υπεύθυνος εκλογικού σχεδιασμού ή ακόμα τομεάρχες για όλους τους τομείς με τους οποίους ασχολείται μια κυβέρνηση πχ. Οικονομικών, Αμύνης, Εξωτερικών, Νέων κτλ κάτι σαν σκιώδης κυβέρνηση δηλαδή.

Jimkats1 (Αντιπρόεδρος της FiPS): Νομίζω δεν χρειάζεται να απαντήσω εδώ πέρα, γιατί το επεξήγησα στην προηγούμενη ερώτηση. Πάντως στις πρώτες ετικέτες που έβγαλαν, έπρεπε να υπάρχει και το Υπουργείο Εσωτερικών, γιατί σε όλες τις χώρες νομίζω υπάρχει αυτό το Υπουργείο, οπότε διεγείρει ερωτήματα που δεν υπήρχε στις πρώτες ετικέτες.

Kaulantis (Γενικός Γραμματέας της FiPS): Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχουν υπεύθυνοι για τα 3 σημαντικότερα υπουργεία. Αμύνης, οικονομικών και να προστεθεί ο υπεύθυνος για Νέους παίχτες.

Panvot (Σύμβουλος της FiPS): Μετά την κατάργηση της εκλογής των βουλευτών κατ' ευθείαν από τους πολίτες μιας περιοχής, θα ήθελα να υπάρξει κάτι στη θέση του σε τοπικό επίπεδο. Π.χ. Κυβερνήτες επαρχίας με συγκεκριμένα καθήκοντα όπως π.χ. συλλογή φόρων από μετακινήσεις στο έδαφος κάθε επαρχίας, προτάσεις προς την Κεντρική Κυβέρνηση κτλ.

6) Στα εσωκομματικά, έχουμε επίσης νέο σκηνικό, με την πολιτική γραμματεία. Πως βλέπετε αυτή την αλλαγή;

Dimitris Zaxa (Πρώην Πρόεδρος e-Greece):
Η αλλαγή είναι προς το καλό αλλά και πάλι είναι χωρίς εξουσία. Εφόσον αναβαθμιστούν με εξουσίες θα γίνουν πολύτιμα εργαλεία, π.χ. ο ταμίας να έχει τον έλεγχο κομματικού οργανισμού που θα λειτούργει απλά ως ταμείο και αποθήκη μόνο.
Ο εκπρόσωπος τύπου την διαχείριση της κομματικής εφημερίδας που θα πρέπει να δημιουργηθεί για κάθε κόμμα δωρεάν χωρίς το κόμμα να δώσει χρήματα. Ο γραμματέας να έχει την ικανότητα να στέλνει πολλαπλό μήνυμα σε όλα τα μελή χωρίς των περιορισμό των κυκλικών αλλά χωρίς την δυνατότητα ανάπτυξης διαλόγου. Δηλαδή θα είναι απλά ένα ενημερωτικό μήνυμα χωρίς δυνατότητα απάντησης από τους παραλήπτες.
Ο αντιπρόεδρος να μπορεί να διαλέγει τους βουλευτές και να προτείνει πρόεδρο σε περίπτωση αδυναμίας του πρόεδρου αλλά με δυνατότητα στον πρόεδρο να αλλάξει τις επιλογές του. Θέσεις σύμβουλων να υπάρχουν όσους θέλουν τα κόμματα και σε καθέναν να δίνεται ένας τομέας εξωτερικών άμυνας κλπ απλά σαν τίτλοι. Όμως το πιο σημαντικό θα είναι η δυνατότητα δημιουργίας ψηφοφορίας για διάφορα θέματα με την μορφή πρότασης από τον πρόεδρο και εμφάνιση ειδοποίησης για ψήφιση με ναι ή όχι όπως στους νομούς για τους βουλευτές.
Τέλος η κατάργηση του ορίου των 5 και αντικατάσταση με τα 10 πρώτα και το πιο σημαντικό η ικανότητα να αποφασίζουν οι πρόεδροι των κόμματων με συνασπισμούς μέχρι τις 23 κάθε μηνά (με ονομασία που θέλουν) όπου το νούμερο των συνολικών μελών των κόμματων που θα συμμετέχουν θα καθορίζουν την θέση του κόμματος ώστε να μπορεί να είναι σε θέση να συμμετέχουν και τα μικρά κόμματα.


Ιoustinianos12 (Πρόεδρος της FiPS): Πολύ θετικά. Θα ήθελα βέβαια να έχει ο πρόεδρος να δημιουργεί τις θέσεις που θέλει ο ίδιος και να μην είναι αναγκασμένος να επιλέξει αυτές που του υπαγορεύει το παιχνίδι, αλλά δεν παύει να είναι μια κίνηση την οποία επικροτώ.

Jimkats1 (Αντιπρόεδρος της FiPS): Όπως και στην 1η ερώτηση σχετικά με τις ετικέτες για την κυβέρνηση, έτσι κι εδώ πιστεύω ότι δεν επηρεάζει σχεδόν καθόλου το κλίμα που επικρατεί μέσα στα κόμματα, άλλο εάν κάποιοι ίσως το παρατραβάνε διαφημίζοντας την ετικέτα τους. Πάντως κι εδώ αυτή η αλλαγή βοηθάει πολύ στο να δεις ποιά άτομα είναι υπεύθυνα για τους βασικούς τομείς της πολιτικής γραμματείας. Εδώ όμως βοηθάει περισσότερο αυτό από ότι στην κυβέρνηση, γιατί στα κόμματα, εάν ο άλλος δεν είναι στο φόρουμ του κόμματος ή δεν υπάρχει κάποιο άρθρο που να έχει την πολιτική γραμματεία, να ξέρει με ποιόν άλλον να επικοινωνήσει εκτός από τον Πρόεδρο, σε περίπτωση ανάγκης.

Kaulantis (Γενικός Γραμματέας της FiPS):
Τίτλοι χωρίς αξία γιατί για να βάλεις αυτά τα άτομα στις 4 αυτές θέσεις σημαίνει ότι είναι ενεργοί και θα βοηθούσαν έτσι και αλλιώς. Το μόνο που θεωρητικά γίνεται είναι να περιορίζονται οι αρμοδιότητες πράγμα που πρακτικά δεν συμβαίνει.

Panvot (Σύμβουλος της FiPS): Και αυτή όπως και στην περίπτωση της e- χώρας είναι θετική αλλαγή. Είναι σημαντικό να ξέρεις ποιος δραστηριοποιείται σε κάθε κόμμα, ποιο το πόστο του κτλ. Μακάρι να επιτρέψουν και τη δημιουργία κομματικής εφημερίδας ή κομματικού Ταμείου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την πολιτική γραμματεία της Φιλελεύθερης Πατριωτικής Συμμαχίας για τον χρόνο τους.

Από το Γραφείο Τύπου