SUPER-MEGA-EXTRA CONCURS

Day 1,288, 11:56 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by bucovinean serios

Salutare.
De astăzi voi începe un nou proiect de ridicare a calităţii presei e-moldoveneşti prin care îmi doresc să implic cât mai mulţi jucători prin mici concursuri de cunoştinţe generale.
Se va numi "Proiect al viitorului Guvern al eMoldovei" şi vor fi premii zilnice asigurate în colaborare cu sponsorul principal – ardei9, cunoscut ca şi Căpetenia Haiducilor, viitor preşedinte, experimentat susţinător al jocului nostru în eMoldova şi eRomânia.
Şi de alfel, ideea şi patentul tot lui îi aparţine (m-am inspirat din activităţile lui anterioare din eTimpul).
Lăsând la o parte introducerea, să trecem la fapte:
Astăzi avem un concurs de dezlegat cuvinte, cu numitorul comun – MUZICA.
Astfel avem 10 cuvinte sau grupuri de cuvinte pe verticală, ce vor fi premiate instant cu 15 pâini Q1 din cămara proprie, şi unul pe orizontală, premiat cu UN TANC, din arsenalul lui ardei9. Premiile nu sunt extraordinare, dar vor fi dese (sper cel puţin la câteva zile să vă pregătesc câte ceva nou), iar bucuria reuşitei vă va multiplica câştigul financiar.

[img][/img]

Definiţiile sunt:
Vertical:
1. „Cea mai cea mai”formaţie, înfiinţată în anul 1994, combină mai multe stiluri muzicale, au concertat în peste 20 de ţări europene, au pornit din Străşeni şi au „demolat” Eurovision-ul.
2. Au început iubind în tei şi au ajuns cel mai de succes grup din Europa în anul 2004 (prima poziţie în topurile a 27 de ţări din lume).
3. Fiu al preotului ortodox Iraclie Golembiovski, a început studiul muzicii la Suceava și Cernăuți, apoi a continuat la Viena, unde îl frecventează pe Eusebie Mandicevschi, compozitor bucovinean, cu care se perfecționează în teoria muzicii. A mai studiat teologia ortodoxă la Cernăuți. A fost cel mai faimos compozitor al vremii sale, printre cele mai populare lucrări fiind „Balada pentru vioară şi orchestră”, opereta „Crai nou”, cântecul patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire” (muzica căruia este folosită şi în prezent ca imn naţional al Albaniei), şi nu în ultimul rând a scris muzica pentru fostul imn al României, „Trei culori”. A murit la 29 de ani la Stupca.
4. Fenomen cultural din romanticii ani ’70-’80, a produs cei mai mari solişti şi grupuri de muzică folk, rock, muzică clasică şi populară din acele vremuri din România. Au ţinut 1615 spectacole de muzică şi poezie şi au fost interzişi în 1985, printre altele şi datorită faptului că adunau mult prea multă lume la un loc, autorităţile fiindu-le frică de răzmeriţe. Au proslăvit limba română.
5. Cel mai mare Român ce a cântat vreodată. S-a născut la 1 august 1945 la Podari, Dolj, dintr-o familie de țărani, tatăl, cântăreț la biserică, a fost arestat ca legionar și deținut politic la Aiud. A debutat ca actor la Craiova în 1966, apoi în 1969 a ieșit la rampă cu primul său recital, „Menestrel la curțile dorului”, cu poezia poeților Lucian Blaga, Tudor Arghezi și Ion Barbu. Din anul 1980 i s-a interzis apariția în public de către organele comuniste de represiune, dar după Revoluţie a revenit în forţă cu nenumărate spectacole extraordinare, seriile „Săptămâna risipitorului de frumuseți” şi „Anotimpurile poeziei românești” în colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu.
6. Cel mai „frumos” supergrup folk din România, format în 1992 la Râmnicu Vâlcea. Nu există român care să nu le fi fredonat măcar o melodie. Discografie: În căutarea cuibului pierdut, Ciripituri, Cântece de bivuac, Încă 2000 de ani, etc.
7. Cel mai talentat român, descoperit printr-un spectacol fulminant dedicat românilor de pretutindeni.
8. Cântăreţul cu cel mai dulce grai moldovenesc, născut la Nişcani, după ce ne-a încântat cu amintirile lui de când era „mit’tel”, a ajuns să fie cunoscut mai nou ca tatăl fiicei sale.
9. Cea mai mare cântăreţă de muzică populară, originară din Bucovina. Născută la data de 23 septembrie 1941 în comuna Toporăuți, județul Cernăuți, România, a fost unul din cei patru copii ai familiei de negustori Gheorghe și Veronica Fusa. Copilăria i-a fost întunecată de greutăți, tatăl său fiind luat prizonier de sovietici, după anexarea Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică. Împreună cu mama sa, s-a refugiat în comuna Vicovu de Jos, unde și-a petrecut copilăria. „Părinții mei au fost înstăriți acolo, la Cernăuți, au avut prăvălie, case, vite, cai, dar aici nu mai aveam nimic”, a mărturisit mai târziu. Repertoriul ei cuprinde cântece de leagăn, de nuntă sau cumetrie, doine de dragoste și dor, colinde, bocete sau balade, dar cele mai multe sunt cântece de voie bună, unele ușor dojenitoare sau pline de umor specifice lumii satului
10. Cel care ne farmecă an de an de Crăciun cu colinde.
Orizontal:
1. Este extrem de greu să-i definesc doar în câteva vorbe. Soţ şi soţie, au iubit atât de mult limba română şi românismul că şi-au dat şi viaţa pentru ele. Părerea mea. Restul e doar muzică. Vă rog să-i mai acultaţi încă o dată şi astăzi.

SUCCES MAXIM TUTUROR!

Si dezlegarea:
[img][/img]

Premiile s-au dus la:
I. Teo C - 120 pâini Q1 (răspunsurile 1,2,3,5,6,7,8,10)
II. The_Form - o armă Q5
III. energiya + Elkcoc - câte 15 pâini Q1 (răspunsurile 4, respectiv 9)

Vă mulţumesc mult pentru silinţă şi ... poftă bună!

Bucovinean Serios
Florar 31, MMXI