Super, Mega, Extra, Arhi... tecturi

Day 2,551, 15:24 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by MINISTERUL CULTURII MOLDOVA


Am zis că e simplu.
Dau un search pe google "cele mai cunoscute clădiri" sau "cele mai faimoase cladiri" sau "cele mai ..." și pac-pac copy/paste îmi fac rapid munca de ministru. Dar am avut o problemă. Ori nu știu eu să utilizez google-ul ori cei care au alcătuit articole cu "cele mai" nu se suprapun pe ideile mele de "cele mai". Cum, Domne iartă-mă!, să pui în top The Basket Building și să uiți să incluzi Marea Piramidă din Giza?

Așa că certat fiind cu domnul google și toți jurnaliștii am zis să-mi fac de cap și să aleg pe barba mea câteva construcții arhitectonice care să umple articolul de față.

Și dacă am amintit de Marea Piramidă din Giza hai să încep cu ea. A fost construită de faraonul Khufu din a IV-a Dinastie, în jurul anului 2.560 î.e.n. pentru a servi drept mormânt acestuia. Construcția ei ar fi durat (potrivit lui Herodot) mai mult de 20 de ani și la ea ar fi lucrat peste 100.000 de oameni. Avea, la început, 146 m (azi 138 m) înălțime, latura de 227 m și cuprinde 2.521.000 m cubi de piatră. Interesant e că nici în ziua de astăzi nu au dispărut legendele sau speculațiile ce țin de construcția acestei piramide - extratereștrii fiind și ei "tangențial implicați". Herodot a spus că piramida a fost construită în 20 de ani, adică 7300 zile, (Khufu a domnit circa 23 ani) astfel, toate cele 2521000 blocuri de piatră de peste 2 tone fiecare au fost urcate pe piramidă în acest timp. Asta înseamnă că, dacă s-a lucrat tot anul în fiecare zi pe întreaga durată de 20 ani, atunci, în medie au fost adăugate 345,4 blocuri de piatră pe zi. Dacă s-a lucrat 8 ore pe zi, atunci s-au adăugat 43,2 blocuri de piatră pe oră, adică aproape 1 piatră de peste 2 tone pe minut. Dacă s-a lucrat 24 ore pe zi, ceea ce e mai puțin probabil, atunci s-au adăugat în medie 14,4 pietre pe oră. (sursa: Wikipedia)



Facem un salt în timp până în 1173 și cât mâncăm o felie de pizza sau o farfurie de spaghete ne zgâim ochii la Turnul înclinat din Pisa . E clar că aici nu avem de-a face cu extratereștri ci cu meșteri arhitecți de mâna a treia ce n-au știut să facă studii geologice serioase dar culmea, au creat prin "geniul" lor una din cele mai vizitate construcții din Italia. Îi așteptăm să ne dea o mână de ajutor la finalizarea autostrăzilor suspendate invizibile din România. Revenind la turn acesta are o înălțime de 56 de metri și o greutate de aproape 14.500 de tone. Înclinația de 5.5 grade generează o deviere a centrului de greutate la nivelul bazei de 4.5 metri. Pentru mine e clar de unde și-a inspirat Michael Jackson mișcarea de aplecare a corpului sub unghiuri inumane.



A treia alegere este Taj Mahal-ul, „nu un monument de arhitectură, ci dragostea unui împărat încrustată în piatră” - așa cum îl descria poetul englez Edwin Arnold. Taj Mahal-ul a fost construit de al cincilea împărat mogul, Shah Jahan, în memoria celei de-a doua soții Mumtaz Mahal, prințesa persană musulmană ce a murit la nașterea celui de-al 14-lea copil. Construcția Taj Mahal-ului a demarat în 1631 și a durat 22 de ani fiind proiectat de arhitectul iranian Ustad Isa. Potrivit legendei, Shah Jahan a intenţionat să construiască pentru el însuşi un monument similar, dar că acesta ar fi urmat să fie construit din marmură neagră pe malul celălalt al râului Yamuna. (sursa: Wikipedia)




Pentru că hotelurile au un maxim de 5 stele arabii și-au zis, "fraților, hai să facem unul de șapte stele" adică "الإخوة، دعونا جعل واحدة من النجوم السبعة". Și-așa a apărut Burj Al Arab, vestitul hotel în formă de ambarcațiune tipic arabă, cu vele, numită „Dhow”. Deși nu e nimic confirmat Meșterul Manole și-ar fi dorit să ducă la bun sfârșit această construcție dar pentru că o utilizase deja pe Ana în body-building-ul Mănăstirii Curtea de Argeș arabii au hotărât să meargă pe mâna arhitectului britanic Tom Wright. Construcția clădirii înaltă de 321 de metri a început în 1994 și a fost terminată în 1999. Nu au fost semnalate prezențe extraterestre în decursul acestui interval deși costul total s-a ridicat la aproximativ 1,6 miliarde de dolari. Și că veni vorba am auzit zilele trecute un banc simpatic:

Un țigan prinde peștișorul de aur, îl rotește pe toate părțile și nu știe ce să facă cu el. Peștele nu mai rabdă:
– Hai mă țigane, pune-ți o dorință!
– Ce fel de dorință?
– Păi cum să-ți explic... Spre exemplu, ieri m-a prins un om și m-a rugat să-i dau 1 000 000 de euro, și eu i-am îndeplinit dorința. Dar tu ce vrei?
– Adresa lui...



Biblioteca din Alexandria a fost cea mai renumită bibliotecă a antichității. Situată în Alexandria, adevărată metropolă a civilizației greco-romane din Egiptul antic, conținea peste 900.000 de pergamente. Nu e clar cine i-a dorit răul... se poate să fi fost faraonul Kheops care având nevoie de piatră cubică a pus-o la pământ deși există și o altă variantă: strămoșii inventatorilor google-ului au încercat încă de pe atunci să o facă zero și unu dar cum procesul de digitizare nu era perfecționat au dus-o mai degrabă spre zero. Dacă nu mă credeți citiți pe Wikipedia. Egiptenii nu s-au lăsat și au reconstruit clădirea într-o formă de zile mari (?).



Eu aș continua cu lista că deja m-a prins flama dar sunt sigur că v-am plictisit așa că mă opresc aici cu descrierile și vă ofer doar imaginile unor construcții mai Super, Mega, Extra, Arhi.

























Și probabil aș putea continua ore întregi dar pentru moment voi pune aici punct în speranța că voi reveni cu 2 urmări ale acestui subiect.


Intervenția lui Acid Jazz la nivelul comentariilor m-a făcut să "deschid" și o mini secțiune de sugestii. Drept urmare vă invit să lăsați și voi informații despre arhitecți sau opere arhitectonice ce merită a fi amintiți/amintite. Pentru a fi mai ușor citite eu le voi "urca" din comentarii în această secțiune.


Acid Jazz ne invită să-l descoperim sau redescoperim pe Santiago Calatrava.

Alcide ne propune două destinații: Xuankong - Templul Suspendat (China) respectiv Cetatea Poenari.



Cu stimă,
Ministrul Culturii