Suntem recuperabili

Day 645, 12:41 Published in Romania USA by Ruminantus
Buna ziua la toti!

Acesta este un articol adresat in primul rand tinerilor congresmani. Poate fi insa de ajutor si tuturor celor care, in viitor, vor imbratisa o cariera politica si vor deveni, la randul lor, membri in Parlamentul Romaniei.
* * *
Atentie - textul de fatza nu este doar un ghid neutru ci contzine pe alocuri si opinii ale autorului.
* * *
Asadar, un bun prim pas ar fi sa treceti in revista continutul Ghidul Congresmanului Roman.
Acesta contine informatii tehnice generale despre limitele si oportunitatile pe care vi le impune/ofera scriptul modulului administratie.

Exista insa mult mai mult decat granitzele stabilite de joc acestei functii. Este vorba de structurile si regulile create de noi in paralel, in completarea si intru perfectionarea sistemului administrativ romanesc.
Sa incepem cu regulile. Cititi insa si mai departe pentru ca partea interesanta e la structuri.


A. REGULI

O lege inainte de a fi propusa trebuie discutata pe forumul RomaniaVirtuala.info . In paralel, si unele partide impun propriilor congresmani sa discute initiativele noi pe forumurile lor proprii.
Initiatorul deschide un topic nou in sectiunea http://romaniavirtuala.info/index.php?board=12.0 si asteapta sa treaca 24 de ore de discutii inainte sa propuna legea prin scriptul Erepublik.
Cutuma zice ca o lege care nu indeplineste aceasta conditie se voteaza automat cu "NU", indiferent cine ar fi initiatorul, din ce partid face parte acesta, sau cat de buna ar fi legea.

Exceptie de la aceasta regula nescrisa - la care unii dintre noi tot facem referire in scris 🙂 - sunt:
- legile lunare de innoire ale MPP-urilor cu tzarile aliate (cele noi insa se dezbat in prealabil ca toate celalalte legi);
- legile de donatii catre BNR;


B. STRUCTURI
Pe langa Congres si Presedintie, activitatea ambelor fiind reglementata de catre scriptul jocului (damn, tot timpul uit ca e un joc), mintile luminate ale liderilor romani din toate timpurile au conceput o serie de structuri menite a face Romania mai bine si mai usor guvernabila.


1. GUVERNUL
Aceasta structura fara substantza, alta decat timpul si expertiza oamenilor care il compun, este condusa de catre Presedinte. Acesta numeste ministrii ce coordoneaz diferitele ministere. Cum se intampla ca acest "aranjament" sa functioneze fara nici un fel de reglementare impusa din partea jocului, adika cum de accepta cetatenii si partidele aceasta inventie? E un mister 🙂

Cand s-a observat ca este nevoie de oameni care sa scrie tutoriale pentru cetateni, atunci a aparut Ministerul Educatiei. Odata ce s-a deschis sediul, oamenii ce lucrau acolo au inceput sa vina cu noi si noi idei care sa dea de lucru unui numar tot mai mare de voluntari. Ministerul a infiintzat un site, a format un asa numit "Comitet de Intampinare" format din "veterani" care "ii iau in bratze" pe noii veniti pentru a creste rata de retentie a jucatorilor romani in Erepublik - admins should bow to the floor in face of Romanian leaders. O alta directie de actiune, care abia acum se orgenizeaza este cea a campaniei de atregere de noi cetateni romani in Erepublik.
Mai multe detalii despre cum va puteti implica in acest Minister puteti citi in articolul lui Belzebut cel Crunt, ministru aflat la ultimul sau mandat in aceasta functie (motive de wellness scazut: s-a molipsit de la miile de cetateni de lvl. 1-5 cu care a trebuit sa interactioneze in ultimele luni ca parte a job-description-ului).

Cand s-a observat ca este necesar sa fie ajutati noii cetateni sa isi gaseasca un job bun pana cand ajung sa fie competitivi pe piatza muncii s-a infiintzat Ministerul Economiei cu toate firmele sale Q1. In timp, acesta a inglobat si Societatea Nationala de Constructii Speciale, cea care produce cu bani de la stat Spitale si Sisteme defensive Q5 pentru apararea tzarii. Ministerul este "un mic mamut" cuprinzand - de la un mandat prezidential la altul - si alte structuri care ofera diverse servicii (acordarea de subventii pentru upgrade-uri la firme private este un exemplu de actiune recent initiata).

Cand s-a observat ca cetatenii sunt nemultumiti pentru ca nu li se spune ce se intampla dupa usile inchise ale puterii, s-a infiintzat Ministerul Informatiilor Publice al carui rol este sa aduca cetateanul mai aproape de guvernare. Acest Minister intretzine publicatia Monitorul Oficial si trage de maneca ministrii si pe presedintele tzarii sa nu uite sa scrie rapoarte de activitate - intermediare si la final de mandat. Adika un fel de "vocea profetului care striga in pustie"...

Ministerul Media? Daca va place sa rasfoiti revista presei atunci prezentarea mea este redundanta.

Sa trecem insa si la "durele" inventiilor administratiei romanesti.

2. STATUL MAJOR ROMAN
Vezi aici si se cheama ca am scapat usor!

3. BANCA NATIONALA A ROMANIEI
Asta da vedeta! Este una dintre primele institutii inventate, chiar pe la inceputul existentei tzarii noastre (don't look at me - io nu sunt atat de batran cat sa stiu cand a aparut). Nici ea nu a fost creata pentru ca "suna bine" ci pentru ca au existat niste nevoi. Iata-le:

a. nevoia de a proteja banii din trezoreria statului in caz de atac reusit asupra tzarii. Trezoreria este parte a scriptului Erepublik, iar banii la care fac referire sunt proveniti din taxele si impozitele colectate de catre stat din activitatea economica a cetatenilor si a firmelor: impozitul pe venit, TVA-ul, taxele de import.

b. nevoia de a putea finantza rapi😛 unitatile militare in caz de mobilizare armata, SN Constructii Speciale in caz ca ramane fara fonduri etc.

c. nevoia de a influentza cursul de schimb RON-GOLD prin interventia directa pe "monetary market".

Sa vedem si cum se implinesc in practica aceste nevoi.
Congresmanii propun si voteaza periodic legi de donatii de la Trezorerie catre BNR. Aceste legi se voteaza automat, asa cum am aratat anterior la sectiunea reguli.

Practica aceasta prezinta si un risc major: acela ca la un moment dat cei care au acces la BNR sa fuga pur si simplu cu banii. Furt de la BNR s-a vazut, dar furt de la Trezorerie doar s-a incercat 🙂

Prin aceasta intzelegere transpartinica ce supravietuieste de la un mandat la altul Congresul a cedat din puterea sa suverana de a administra banii poporului (scuzati sintagma) in mana unui om care nu este ales, ci numit de catre Presedinte. As spune ca acest lucru luat singur este suficient pentru a ne putea numi republica prezidentiala.

Ca este bine sau rau nu voi judeca aici. Pot insa sa observ ca nu a existat o consultare larga cu privire la forma de guvernamant in Romania, respectiv nu s-a votat asupra modului in care trebuie sa arate raportul de fortze intre parlament si presedinte. Ca responsabil de Ministerul Informatiilor Publice, ce are si o componenta de participare publica, sunt interesat de a vedea daca exista o solicitare reala in randul cetatenilor pentru o astfel de dezbatere.

* * *

Pe post de incheiere

Toate structurile de mai sus exista doar pentru ca acceptam noi, noi cetatenii.

Partidele - in decursul timpului - ar fi putut refuza sa transmita parolele de la organizatiile diverselor ministere de la un ministru la altul.
Nu au facut-o, chiar cu toata adversitatea politica si personala existenta in aceasta ecuatie. Transferul de putere s-a realizat fara exceptie de fiecare data cand alegerile au cerut-o; uneori cu dificultati dar s-a realizat.

Congresul - in diversele formule politice de pana acum - nu a blocat fluxul de bani de la Trezorerie catre Banca Nationala a Romaniei aflata sub puterea Presedintelui tzarii.
Nu a facut-o, nici chiar si in situatiile in care in cele doua structuri se aflau la putere fortze politice care au facut sa curga mult sange in campaniile electorale.

Presedintele tarii - acel om care tinde sa plece de tot dupa doua mandate consecutive - nu ia decizii majore fara sa se consulte cu Statul Major Roman.
Nu desconsidera aceasta structura in ciuda faptului ca el este "alesul natiunii" iar majoritatea membrilor SMR sunt niste "parliti" de privati de la niste unitati militare independente de puterea politica.

Pentru unii dintre dumneavoastra ingenunchierea PEACE constituie motivul maxim de mandrie nationala in acest joc. Pentru mine astfel de minuni cotidiene, precum cele descrise mai sus, sunt cele care ma fac sa fiu mandru ca apartin acestei comunitati:
ce poti cere ceva mai frumos de la Romania Reala decat sa fie capabila sa construiasca o comunitate in care - FARA NICI UN FEL DE CONSTRANGERE EXTERIOARA - romanul nu-l saboteaza pe roman, nici chiar atunci cand are atat posibilitatea cat si motivatia de a o face.

Se cheama ca suntem recuperabili!

For professional spam ad😛
adiemus@ymail.com