Sunt ceea ce maninc [1 eIndia]

Day 1,265, 01:03 Published in Republic of Moldova India by Patanjali
La toti de fata si viitori, Sanatate!

_____________________________________________________________________________

O lingura nu poate gusta mancarea pe care o tine, la fel, un prost nu poate intelege intlepciunea unui intelept chiar daca se afla in apropierea lui. – Sidharta Gautama
_____________________________________________________________________________

Plecind de la idea ca suntem ceea ce mancam o sa incerc un excurs prin bucatariile lumii (pentru a-mi procura vecinatatea doamnelor ce trebaluiesc prin acele bucatarii) cu scopul declarat de a vedea ce efecte au diferitele diete asupra comportamentului jucatorilor din diferite eTari.
Sa vedem, asadar, daca mancatorii de saorma sunt similari cu mancatorii de hot dog sau de covrigi 😃.


Despre India, ar trebui stiut, inaninte de toate, ca este o federati, cu 8 limbi nationale si cu regiuni/tari ce sunt denumite adeseori chiar dupa limba vorbita acolo.
Cum fiecare limba (daca am vorbi-o) ne da acces la o alta civilizatie / cultura, asa si in ce priveste bucatariile, fiecare civilizatie isi defineste, in primul rind, o bucatarie proprie, o cultura culinara.

Probabil cel mai celebru, definitoriu pentru bucataria indiana este curry – (in hindi este numit massala) care, contrar opiniei generale europene contemporane, nu este un condiment ci un mix de condimente, fiecare bucatarie avind unul propriu, de obicei pe baza unei retete transmise din generatie in generatie

De asemenea, ca si mediu general al bucatariei indiene, gasim untul din lapte de vaca, rafinat, folosit cam in toate mancarurile, ori macar la prepararea lor (prajit, de exemplu) si diferitele sosuri, abundente in mirodenii.

Ca o ciudatenie a istoriei, o serie de mancaruri adoptate de bucataria indiana sunt relativ similare cu unele mancaruri adoptate de bucatariile est europene, in special cele de origine araba, cum e pilaful, cunoscut in India ca Biryani (sau chiar Biryani pilaf – care suna mai cunoscut).

Acest sortiment din specific Bangladeshului este gatit cu carne de vita.

O alta caracteristica a bucatariei indiene este prezenta redusa a carnii, din care carnea de porc este aproape inexistenta, la fel ca si cea de vita, din motive mai mult religioase.
Asadar, mancarurile indiene vor avea carne de pasare, ca si acest „butter chicken”

Sau de capra sau miel.

Din nordul indiei, o multime de mancaruri pe baza de faina de grau au „emigrat” spre sudul plin de mirodenii (Kerala este tara mirodeniilor din tara mirodeniilor) si au devenit ceea ce am numi „junk food” astazi.
Astfel, tot felul de aluaturi prajite, cum sunt Puri

Un fel de langosi de la noi sau, „hamburgherul indian” Vada pav

Ce este „vegetarian”, au patruns in marile orase din centru si sud, cum ar fi Madras.


Ma opresc aici, cu speranta ca v-am deschis pofta de noi experiente culinare (se stie, cine maninca bine, are sanse sa fie un om bun), cu indemnul de a mai aprofunda voi aceasta tema.



Mai spun doar ca lipsa pregnanta a carnii (cei de pe malul apelor maninca peste iar cei de pe subcontinent maninca si carne insa nu la fiecare masa) pare a ii face ceva mai putin agresivi in joc, mai toleranti fata de straini.

Poate sa fie din cauza combinatiilor de mirodenii din curry, ce le echilibreaza nevoile de minerale din organism, poate sa fie pur si simplu felul lor de a fi ?
======================================== =======================

Toate cele bune, tuturor !

Maniu