Stratiwtikh Orologia

Day 1,802, 06:29 Published in Greece Greece by Ministry of New Players


Όλοι οι νέοι παίκτες συχνά μπερδεύονται με τις ορολογίες που συναντούν και τις συντμήσεις λέξεων που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από όλους τους παίκτες.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να “ζορίζεστε” διότι αυτό το άρθρο θα λειτουργήσει ως οδηγός για την επεξήγηση των αυτών όρων και θα μπορείτε να τον συμβουλεύεστε ανά πάσα στιγμή.

Divisions: Είναι ο διαχωρισμός των στρατιωτών στην μάχη ανάλογα με το experience που διαθέτουν . Ο καθένας πολεμάει σε κατηγορία με τους όμοιους του. Ο διαχωρισμός γίνεται ως εξής:


1. division I - "national guard" (Εθνοφρουρά) : οπού ανήκουν οι παίχτες με level 1 - 24
2. division II - "soldiers" (Στρατιώτες): οπού ανήκουν οι παίχτες με level 25 - 29
3. division III - "special forces" (Ειδικές Δυνάμεις): οπού ανήκουν οι παίχτες με level 30 - 36
4. division IV - "tanks" (Άρματα): οπού ανήκουν οι παίχτες με level 37 και άνω

Αυτό σημαίνει πως μια μάχη χωρίζεται ομοίως στις τέσσερεις προαναφερθείσες κλάσεις. Παραδείγματος χάρη, αν ένας πολίτης Επιπέδου 26 εισέλθει σε εκστρατεία για να πολεμήσει, θα πολεμήσει μόνο στη 2η Κλάση.

Όταν η μπάρα φτάσει τους 1800 πόντους υπέρ μιας χώρας δίνει τους ανάλογους πόντους στην χώρα του. Οι πόντοι ποικίλουν ανάλογα την κατηγορία και είναι οι εξής:

Κλάσεις
Division I - national guard --> 1 Πόντος Εκστρατείας
Division II - soldiers--> 2 Πόντοι Εκστρατείας
Division III - special forces--> 3 Πόντοι Εκστρατείας
Division IV - tanks--> 5 Πόντοι Εκστρατείας


Αν μια Κλάση φτάσει 1800 Πόντους Κυριαρχίας σε 90 λεπτά, η επόμενη μάχη αρχίζει μόνο όταν όλες οι άλλες 3 φτάσουν επίσης τους 1800 πόντους, έτσι και οι 4 μάχες Κλάσεων θα εκκινούν την ίδια ώρα.

Πώς κερδίζουμε μία μάχη (battle);

Όπως προείπαμε λοιπόν, κάθε μάχη λήγει όταν μια χώρα καταφέρει να φτάσει στους 1800 πόντους. Αυτοί οι πόντοι κερδίζονται ανά λεπτό μάχης και διαφέρουν ανάλογα με τη χρονική στιγμή της μάχης. Δηλαδή:

1ο λεπτό - 30 λεπτά: Κάθε λεπτό δίνει στην δυνατότερη χώρα 10 πόντους (=300 πόντοι)
31ο λεπτό - 1 ώρα: Κάθε λεπτό δίνει στην δυνατότερη χώρα 20 πόντους (=600 πόντοι)
61ο λεπτό - 1μιση ώρα: Κάθε λεπτό δίνει στην δυνατότερη χώρα 30 πόντους (=900 πόντοι)

Όπως παρατηρούμε αν προσθέσουμε τα (1), (2), και (3) έχουμε το σύνολο των 1800 πόντων. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει αναγκαστικά η μια χώρα να κερδίσει κάθε λεπτό από την έναρξη της μάχης μέχρι την μιάμιση ώρα. Σε περίπτωση που έχει χάσει έστω και ένα λεπτό, τότε η αντίπαλη χώρα έχει πάρει τουλάχιστον 10 πόντους ή 20 ή 30 ανάλογα σε ποια χρονική περίοδο από τις 3 που αναφέρθηκαν κατάφερε να κερδίσει το λεπτό. Τότε επειδή η μάχη δεν μπορεί να σταματήσει καθώς χρειάζονται κι άλλοι πόντοι για να κρίνουν τον νικητή, μπαίνουμε στο 4ο στάδιο μιας μάχης.

1μιση ώρα - 2 ώρες(το μέγιστο): Σε αυτή την περίπτωση το λεπτό δίνει στην δυνατότερη χώρα 60 πόντους μέχρι να συμπληρωθούν 1800 πόντοι.


Παρατηρήσεις:
1) Σε περίπτωση ισοπαλίας σε κάποιο λεπτό τους πόντους που ανήκουν στο λεπτό τους κερδίζει η αμυνόμενη χώρα!
2) Μία μάχη τερματίζεται αυτόματα μετά το πέρας των δύο ωρών κι ας μην έχει καταφέρει καμία χώρα να μαζέψει 1800 πόντους. σε περίπτωση ισοπαλίας σε κάποιο λεπτό τους πόντους που ανήκουν στο λεπτό τους κερδίζει η αμυνόμενη χώρα!

Πώς κερδίζουμε λοιπόν μια εκστρατεία (campaign) ;

Μετά από κάθε νικηφόρα μάχη ανά κλάση, οι πόντοι θα προστίθενται στους συνολικούς της εκστρατείας.
Μια εκστρατεία μπορεί να διαρκέσει έως 15 μάχες. Μια χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 83 πόντους για να κερδίσει μια εκστρατεία. (Αυτή είναι η πλειονότητα των πόντων που μπορούν να κερδηθούν σε 15 μάχες και στις 4 Κλάσεις).
Η εκστρατεία τελειώνει όταν μια από τις χώρες φτάσει 83 πόντους, κάτι που γίνεται αν λάβουν χώρα 8 εώς 15 μάχες.




Πόσα είδη πολέμων υπάρχουν και λίγα λόγια για το κάθε είδος...

Resistance War ( RW ) :

Είναι ο πόλεμος αντίστασης μιας κατεχόμενης περιοχής με στόχο την απελευθέρωση της.

Τον πόλεμο αντίστασης δεν τον ανοίγει το κράτος αλλά οι παίκτες και συγκεκριμένα χρειάζονται δέκα (10) οι οποίοι θα καταβάλουν το ποσό των 1000 cc (country currency) έκαστος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη μιας αντιστασιακής μάχης είναι οι παίκτες να βρίσκονται στην περιοχή η οποία θέλει να προσπαθήσει να απελευθερωθεί .

Η συμμετοχή σου στον πόλεμο αντίστασης έχει ένα θετικό και ένα αρνητικό στοιχείο.

Θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως αν αυτή (η μάχη) κερδηθεί και η περιοχή απελευθερωθεί τότε θα βραβευθείς με το μετάλλιο RH (resistance hero) και 5 gold, καθώς και έχεις δικαίωμα να συμμετέχεις αμέσως σε νέο πόλεμος αντίστασης.

Αρνητικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως αν χαθεί ο πόλεμος χάνεις τα 1.000 cc καθώς επίσης και το δικαίωμα να συμμετάσχεις σε άλλο πόλεμο αντίστασης για 7 ημέρες.

* Μπορείς να ανοίξεις πόλεμο αντίστασης 24 ώρες αφού καταληφθεί η περιοχή.


Natural Enemy (NE) :

Ένα ακόμα είδος πολέμου και ο οποίος για να ισχύσει θα πρέπει να περάσει ως νόμος από τη βουλή.

Με αυτό το νόμο μια χώρα κηρύσσει μια άλλη χώρα ως “φυσικό εχθρό” (Natural Enemy).

Ο νόμος αυτός μπορεί να τεθεί προς ψήφιση από τους βουλευτές ή από τον πρόεδρο της χώρας. Για να κηρύξει μία χώρα ΝΕ κάποια άλλη, είναι απαραίτητο να έχουν οι 2 χώρες κοινά σύνορα.

Κάθε χώρα μπορεί να έχει μόνο ένα Natural Enemy.

Αν περάσει ο νόμος, η χώρα έχει 10% bonus influence στη μάχη εναντίον της NE χώρας.

Το bonus 10% δεν επηρεάζει τα rank points.

Μετά την ψήφιση του νόμου, ο Πρόεδρος της χώρας που έχει προτείνει πρώτη το NE, μπορεί να επιλέξει σε διάστημα 24 ωρών σε ποια περιοχή θα επιτεθεί, διαφορετικά μετά την πάροδο των 24 ωρών ανοίγει αυτόματα (μηχανισμός του παιχνιδιού) πόλεμος με τη χώρα αυτή σε τυχαία περιοχή, χωρίς να χρειάζονται χρήματα για την κήρυξή του.

Είναι πολύ σημαντικό το ότι για να περάσει ένας νόμος NE, πρέπει να λάβει τουλάχιστον 66% επί των ψήφων, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους νόμους που απαιτούν τουλάχιστον 50%.

Ο νόμος NE αφού ψηφιστεί, μπορεί να προταθεί ξανά, 7 ημέρες μετά τη λήξη του προηγουμένου.

Επίσης, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι το NE με μια χώρα λήγει με 3 τρόπους:

1) Αυτόματα, όταν οι χώρες παύουν να έχουν κοινά σύνορα (αν π.χ. βρεθεί ανάμεσά τους 3η χώρα που τους χωρίζει)

2) Αυτόματα, όταν έχουμε πλήρη κατάληψη της μίας από τις 2 χώρες.
3) Όταν κατέβει νόμος Peace Proposal*(όρος που θα αναλύσουμε παρακάτω) και ψηφιστεί και από τις 2 χώρες.



Declare War (Κήρυξη Πολέμου):

Η Κύρηξη πολέμου είναι ένας νόμος που μπορεί να προταθεί απο τον πρωθυπουργό μίας χώρας και ψηφίζετε απο την βουλή. Ο νόμος περνάει μετά το πέρας των 24 ωρών αν έχει λαβει την πλειοψηφία επί των ψηφισάντων. Σημαντική προύποθεση είναι οι χώρες να έχουν ένα κοινό σύνορο.
Το μόνο "αρνητικο", αν θα μπορούσε να θεωρηθεί", είναι οτι το συγκεκριμένο είδος πολέμου έχει κάποιο κόστος, το οποίο είναι και το εξής:

200 Gold + 10% * αριθμό των πολιτών που μπορούν να πολεμήσουν (με τουλάχιστον επίπεδο 5 στην επιτιθέμενη χώρα)




Airstrike (Αεροπορική Έφοδος) :

Το Airstrike είναι η δυνατότητα που έχει μια χώρα να κάνει επίθεση σε μια άλλη που δεν έχουν μεταξύ τους σύνορα. Ένας πόλεμος με Αεροπορική Έφοδο μπορεί να ξεκινήσει αφού προταθεί ο αντίστοιχος νόμος από τον/την Πρόεδρο, εφόσον πληρούνται τα προαπαιτούμενα του νόμου και η πλειοψηφία της Βουλής τον επικυρώσει.

Η Αεροπορική Έφοδος έχει δύο προαπαιτούμενα:

1) αριθμός Μονάδων υγείας (Health Units) (παρεχόμενος σε Φαγητό)
2) αριθμός τοπικού νομίσματος

Ο αριθμός κάθε προαπαιτούμενου ποικίλλει από χώρα σε χώρα ανάλογα με τον πλούτο της χώρας. Δηλαδή...

1)Απαιτούμενες μονάδες υγείας = (Πληθυσμός χώρας + Πληθυσμός συμμάχων ) * 50

2)Απαιτούμενα νομίσματα = (1.000.000 Νομίσματα + 100.000 Νομίσματα για κάθε ελεγχόμενη μη- αρχική περιοχή) * ( 1 + (25 * Αριθμός των Διαφορετικών Bonus Φαγητού)/100




* Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η δυνατότητα για συνεισφορά προς πλήρωση των προαπαιτούμενων για Αεροπορική Έφοδο τερματίστηκε τη μέρα 1732. Ωστόσο νόμοι για Αεροπορικές Εφόδους θα μπορούν ακόμη να προτείνονται αν πληρούνται τα προαπαιτούμενα.


Σημαντικές Παρατηρήσεις:

1) Αν η Χώρα- εκκινητής κερδίσει την πρώτη εκστρατεία ο πόλεμος συνεχίζεται υπό τους απλούς Κανόνες Πολέμου.
2) Αν η Χώρα- εκκινητής χάσει την πρώτη εκστρατεία ο Πόλεμος κλείνει.
3) Η χώρα- εκκινητής να έχει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μια περιοχή στην κατοχή της έως ότου λήξει και η πιθανή μάχη που θα ανοίξει με το airstrike
4) Με το airstrike αν πάρει μια περιοχή, δεν έχει επιπλέον Bonus εφόσον δεν θα συνορεύει η περιοχή αυτή με τις βασικές της περιοχές
5) Νόμοι για Αεροπορική Έφοδο μπορούν να προτείνονται ανά 14 μέρες, αλλά μόνο οι Επικυρωμένοι νόμοι λαμβάνονται υπόψιν.
6) Ο εκκινητής του πολέμου έχει το πλεονέκτημα για 24 ώρες.
7) Αν ο εκκινητής του πολέμου δεν ξεκινήσει Μάχη στις πρώτες 24 ώρες του Πολέμου, μια θα ξεκινήσει αυτόματα σε κάποια από τις περιοχές όπου αυτό είναι δυνατό να συμβεί.





Είδη στρατιωτικών Συμφωνιών

Mutual Protection Pact ( MPP ) :

Πρόκειται περί νόμου ο οποίος υπογράφεται μεταξύ δύο χωρών ταυτόχρονα ώστε να μπορούν οι πολίτες της μιας χώρας να πολεμούν στις μάχες της άλλης χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν .

Αυτός ο νόμος προτείνεται μόνο από τον Πρόεδρο και ισχύει για 30 μέρες εφόσον ψηφιστεί από τους βουλευτές και των δύο κοινοβουλίων .Ο νόμος ψηφίζεται με απλή πλειοψηφία .

Εάν αυτό επιτευχθεί τότε αφαιρούνται από το κρατικό ταμείο 10.000 cc.

* Κάθε Πρόεδρος μπορεί να κατεβάσει ένα νόμο ΜΡΡ ανά ημέρα αλλά οι άλλες χώρες μπορούν να προτείνουν όσους θέλουν.

* Εάν προταθεί νόμος MPP για δύο μέρες διαδοχικά στην ίδια χώρα τότε επεκτείνεται αυτόματα η διάρκεια του.



ΝAP (Non Aggression Pact) :

Το Σύμφωνο “Μη επίθεσης” ( NAP ) είναι μια συμφωνία που έγινε από δύο χώρες οι οποίες συμφωνούν να μην επιτεθεί η μια στην άλλη κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου, κύριος σκοπός του ΝΑP είναι να σταματήσει τη στρατιωτική δράση μεταξύ των δύο χωρών.

Το Σύμφωνο “Μη επίθεσης” βοηθάει την χωρά ώστε να αναπτυχθεί ή ακόμα και να μπορέσει να επιτεθεί σε μια άλλη χώρα χωρίς να έχει κάποιο πρόβλημα με άνοιγμα κάποιου resistance war από αυτήν την όποια έχει υπογράφει το σύμφωνο.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία δεν ορίζεται από τα game mechanics του παιχνιδιού oπότε ανά πάσα στιγμή οποιοδήποτε από τα εμπλεκόμενα μέρη μπορεί να “σπάσει” τη συμφωνία.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε συμφωνία με τα Σκόπια η οποία ανανεώθηκε τη μέρα 1784 και λήγει στις 6 Νοεμβρίου, ώρα 08.00 erep, η οποία απαγορεύει ανοικτό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών αλλά δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε MPP μάχες.

Peace Proposal(Treaty):

H Συνθήκη Ειρήνης είναι ένας νόμος ο οποίος χρησιμοποιείται με σκοπό να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ δύο χωρών. Σε αυτή την περίπτωση, ο πρόεδρος ο οποίος πρότεινε τη συμφωνία έχει τη δυνατότητα να ζητήσει ένα ποσό χρυσού, παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν κρίνεται και ως απαραίτητο.
Ο συγκεκριμένος νόμος μπορεί να προταθεί για να σταματήσει και ένας πόλεμος εξαιτίας μια συμμαχίας.
π.χ Αν η χώρα Α έχει συμμαχία με τη χώρα Β. Και η χώρα Γ επιτεθεί σε “original” περιοχή της χώρας Α, τότε η χώρα Β θα είναι σύμμαχος της χώρας Α ενάντια στη χώρα Γ. Αν η χώρα Β και η χώρα Γ συμφωνήσουν σε Συνθήκη Ειρήνης τότε η χώρα Β δεν μπορεί να είναι πλέον σύμμαχος της χώρας Α στο συγκεκριμένο πόλεμο.

Σε μια άλλη περίπτωση, αν μία χώρα βρίσκεται σε απευθείας πόλεμο με μια άλλη χώρα αλλά και σε πόλεμο με τη συγκεκριμένη χώρα μέσω της συμμαχίας, από τη στιγμή που υπογραφεί Συνθήκη Ειρήνης, δεν λήγει ο απευθείας πόλεμος με τις εμπλεκόμενες χώρες, απλά η χώρα σταματάει να συμμετέχει στον πόλεμο της συμμαχίας.
π.χ Αν η χώρα Α και η χώρα Β βρίσκονται σε πόλεμο. Παράλληλα όμως, η χώρα Α είναι και σύμμαχος της χώρας Γ που είναι και αυτή σε πόλεμο με τη Β. Αν η χώρα Α και η χώρα Β αποφασίσουν για ειρήνη, δεν σταματάει ο πόλεμος μεταξύ τους, απλά η χώρα Α σταματάει πλέον να συμμετέχει στη μάχη μεταξύ της χώρας Β και της χώρας Γ, δηλαδή σταματάει να συμμετέχει στον πόλεμο της συμμαχίας.

Από τη στιγμή που ο νόμος περάσει και από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες τότε ο πόλεμος σταματάει και αν υπάρχουν μάχες που εκκρεμούν τότε ο αμυνόμενος κέρδιζει.





Όπως θα παρατηρήσατε, προσπαθήσαμε να αναλύσουμε ένα σημαντικό εύρος της στρατιωτικής ορολογίας με σκοπό να καλύψουμε κάποια βασικά ζητήματα που προκύπτουν κατά καιρούς. Η ανάλυση και κατανόηση αρκετών στρατιωτικών όρων του παιχνιδιού ίσως να δυσκολεύουν αρκετούς αλλά με λίγη έρευνα σε παλιά άρθρα αλλά και πολλές ερωτήσεις σε παλιούς παίκτες, πολλές απορίες μπορούν να καλυφθούν.

Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να στείλετε μήνυμα εδώ ή να μπείτε στο ειδικά διαμορφωμένο κανάλι για τους Νέους παίκτες το #egreecehelp..


Με εκτίμηση,

η ομάδα του Υπουργείου Νέων Παικτών

AmartolosChefGr

Dominus potentia

Dpes

Greekmaniac10

GREENORBLACK

I Mes

McLarenDr

raoulito

skoudouflis

Stavrouli

Bοηθητικά στελέχη :

AggelosPnS

THE MAD MAN007