Stiati ca... ? (Europa de nord)

Day 2,057, 04:14 Published in Romania Romania by 0000ZERO0000

Europa de Nord este o regiune în Europa care include următoarele țări:

1. DANEMARCA
În 1397, Danemarca a intrat într-o uniune personală cu Norvegia și cu Suedia, unite sub domnia reginei Margaret I. Cele trei țări urmau să fie părți egale ale uniunii. Încă de la început, însă, Margaret se pare că nu a fost atât de idealistă—tratând Danemarca drept partea privilegiată a uniunii.[20] De aceea, următorii 125 de ani de istorie scandinavă se centrează pe această uniune, de mai multe ori Suedia despărțindu-se și fiind recucerită. Problema a fost rezolvată practic la 17 iunie 1523, când regele suedez Gustav Vasa a cucerit orașul Stockholm.

2. FINLANDA
Presat sub enorma greutate a ghețarilor, terenul Finlandei este în ridicare datorită revenirii post-glaciare (revenirii post-glaciare|en)|Post-glacial rebound}}. Efectul este cel mai pronunțat în jurul Golfului Botnic, unde terenul este într-un proces de înălțare într-un ritm de circa 1 cm pe an. Ca urmare, fostul fund al mării se transformă treptat-treptat în uscat: suprafața țării crește cu circa 7 km² anual.[32][33]
Pădurile acoperă 86% din suprafața țării,[34] țara fiind cea mai împădurită din Europa. Pădurile sunt în special de pin, molid, mesteacăn și alte specii. Finlanda este cel mai mare producător de lemn din Europa și printre cei mai mari din lume.

3. ISLANDA
Aproape 20% din forța de muncă este ocupată în domeniul pescuitului sau al procesării peștelui. Pescadoarele folosesc plase foarte mari pentru a pescui peștele de pe fundul oceanului. Bărcile cu motor, mai mici, folosesc deseori undițe lungi pentru pescuit. Unele au firul lung de până la 16 km, având circa 20.000 de cârlige. Principalele specii de pește pescuite sunt codul și heringul.
Aproximativ 15% din populație sunt fermieri. Islanda are cam 5.300 de ferme împraștiate în regiunile de câmpie. Majoritatea fermierilor cresc oi (pentru lână, carne și piei) și vite (pentru produse din lapte). Cresc de asemenea mici cai islandezi. Principala recoltă este fânul, pe care fermierii îl folosesc pentru a hrăni animalele. Fermierii pot strânge două sau trei recolte de fân, datorită ploilor abundente și zilelor lungi din timpul verii. Fermierii mai cultivă și rădăcinoase, ca guliile și cartofii. Din 1930, fermierii și-au construit sere lângă izvoarele termale. Apele termale încalzesc serele, și astfel fermierii pot cultiva roșii și alte legume, flori, viță de vie și chiar banane.

4. NORVEGIA
Norvegia este supranumita ‘Tara Soarelui de la Miezul Noptii’.
Exista mai multi locuitori de origine norvegiana in Statele Unite ale Americii decat in Norvegia.
In Norvegia educatia este gratuita, inclusiv la nivel de facultate.
Norvegienii isi aloca din ce in ce mai mult timp liber, in jur de 6 ore pe zi.
Norvegia este una din cele mai scumpe tari din lume.
Norvegia a fost printre primele tari care a infiintat un Minister al Mediului.
Norvegia este printre cele mai bogate tari din lume in ceea ce priveste PIB-ul pe cap de locuitor.
Norvegia este unul din cei mai mari producatori de petrol si gaze naturale?
Temperatura maxima din Norvegia a fost de 35 de grade Celsius si s-a inregistrat in anul 1970 in Nesbyen, Buskerud.
Norvegia nu face parte din Uniunea Europeana, ca urmare a refuzarii aderarii in urma celor doua referendumuri din anii 1972 si 1994.
Norvegia este a sasea tara ca suprafata din Europa.
Norvegia are peste 20.000 de kilometri de coasta.

5. SUEDIA
Suedia este o țară industrial-agrară dezvoltată, cu o puternică industrie extractivă, siderurgică, a metalurgiei neferoase, iar construcțiile navale au o mare dezvoltare (la Malmo si Goteborg).
Cea mai importantă ramură industrială este construcția de mașini (autovehicule, motoare diesel, aeronave, ambarcațiuni, echipamente electrice) cu centrele principale la: Stockholm, Goteborg, Vasteras).
Suedia ocupă locul 4 pe glob în industria mobilei, locul 5 in producția de cherestea și locul 7 la plăci aglomerate și fibrolemnoase.
Stockholmul reprezintă un important centru industrial și comercial al Suediei (industrie constructoare de mașini, electrotehnică, șantiere navale, industrie poligrafică, chimică, usoară, pielărie și alimentară).
Una dintre cele mai favorabile dezvoltări au cunoscut sectoarele de înaltă tehnologie, precum telecomunicațiile și industria farmaceutică, orientate către export.
Magazinul IKEA este suedez.
Suedia este considerata tara europeana cu cea mai mare creativitate pentru afaceri.
Öresund Bridge este al doilea pod ca lungime din Europa. El leaga Danemarca (Copenhaga) de Suedia (Portul Malmo).
Suedia este al treilea exportator de muzica din lume.
Cercul Polar trece prin Suedia.
Din 2006, Suedia a devenit cea mai generoasa tara din Europa.

6. ESTONIA
Situată pe malul oriental al Mării Baltice, Estonia, împreună cu Letonia şi cu Lituania, face parte din ansamblul geografic al ţărilor baltice, ea fiind patria celei mai mici naţiuni dintre ele. Cu toate acestea, din punct de vedere cultural, Estonia este o ţară nordică, a cărei limbă dominantă, apropiată de finlandeză, face parte din familia limbilor fino-ugrice. Fiind caracterizată de un relief blînd, Estonia se mai distinge prin insule, păduri, lacuri şi mlaştini, dar şi prin fauna sălbatică şi abundentă, care include lupi, lincşi, urşi, castori. Capitala Tallinn – oraș cu o cetate medievală remarcabilă – vine să întregească frumuseţea naturii întregii țări.

7. LETONIA
Letonia este o mica tara situata in partea de nord a Europei , cu capitala la Riga. Letonia se invecineaza cu Estonia la nord , Rusia la est, Lituania la sud , Bielarusia la sud-est si Suedia la vest , de cealalta parte a marii Baltice. Letonii sunt inruditi cu estonienii si lituanienii , de aceea limbile sunt foarte similare si fac parte din familia fino-ungara. Letonia are o clima sezonala temperata.Cateva regiuni aduc cele mai mari venituri in industria turistica din Letonia , aceste regiuni sunt , litoralul Marii Baltice si cabanele din parcurile nationale . Cele mai vizitate locuri sunt Parcul Natural Valea Abava , Alek , cea mai mare cascada din Letonia , Traseele naturale Allazi si altele. Un mare numar de biserici atrag turisti in Letonia , cateva dintre cele mai vizitate sunt Biserica Luterana a Sfantului Petru din Riga , Biserica Ortodoxa Brodaiža , Biserica Catolica a Sfantului Mihai din Alsunga si altele. In Letonia exista si multe trasee pentru ciclism , echitatie , statiuni balneare , galerii de arta si ateliere de lucru.

8. LITUANIA
Lituania este un taram cu castele, lacuri si paduri. Peisajul consta in campii vaste, impartite de dealuri si dune de nisip, de-a lungul tarmului baltic. Aceasta fasie de dune se numeste Istmul Curonian, iar intinderea de apa din spatele istmului se numeste Laguna Curoniana. Klaipeda, singurul port comercial al Lituaniei, este situat in locul in care laguna se deschide spre mare. Capitala Vilnius este unul dintre cele mai incantatoare orase europene, in special datorita centrului istoric baroc.
Ceva mai mult de un sfert din teritoriul Lituaniei este acoperit de paduri, in special zona de sud-vest. Aceste paduri sunt locuite de elani, caprioare, mistreti, lupi si rasi, desi este putin probabil sa intalniti aceste animale daca nu va ghideaza un specialist. In Lituania se afla peste 2000 de vidre, lacul Zuvintas fiind un important habitat pentru aceste animale si un loc de oprire pentru pasarile migratoare. Exista cinci parcuri nationale in Lituania si cateva rezervatii naturale, cel mai important fiind Parcul National Kursiu Nerija, cu dune de nisip inalte, paduri de pin, plaje si o laguna.


VA URMA


SURSA: Goagal Generosul cu fratili lui Internetu'