Siguranta nationala si politica demografica [BBC]

Day 467, 05:44 Published in Romania Romania by dsalageanu

Stimati concetateni,

In urma criticilor aparute in legatura cu decizia mea de a instala ultimul spital Q5 in Banat, am constatat ca foarte multa lume nu intelege principiile care guverneaza politica noastra de securitate nationala precum si politica noastra demografica. Consider prin urmare oportun sa aduc clarificari in acest sens.

O perioada lunga de timp zidurile regiunilor au adus siguranta. In perioada respectiva, era aproape imposibil pentru o armata sa plaseze 100k damage in 24 ore, un "tanc" era puternic daca dadea peste 100 damage si daca adunai 200 soldati erai considerat o forta incredibila.

Newsflash: perioada aceea a apus de ceva vreme. Romania poate plasa damage (in situatii de combat) de peste 500k / zi, cu scalabilitate de pana la 1 milion damage / battle. Vorbim, la nivel de misiuni internationale de armate de 1000 soldati si tancurile moderne dau peste 200 (tinzand spre peste 250) damage / lovitura.

Zidurile nu mai apara pe nimeni. Este absolut irelevant daca zidul din Podolia este de 30k sau 80k, atata timp cat in spatele lui se afla o asemenea rezerva de putere. De asemenea, este irelevant daca costul de atac / RW al regiunii este de 100 sau 300 Gold atata timp cat o operatiune care sa ameninte cumva securitatea frontierelor Romaniei ar costa de la 10k Gold in sus (cu accent pe "sus"). Zidul din Podolia, care "masoara" cateva zeci de mii de puncte este semnificativ mai greu de daramat decat zidul din Western Transdanubia (Ungaria) care are 480k puncte.

Ok, cum asiguram totusi siguranta frontierelor si a regiunilor cheie? Prin 2 metode simple:

1. Cresterea continua a capacitatii militare a Romaniei, care depinde de:

a. Retentia de noi jucatori -> programe sociale, sustinerea ONG-urilor si dezvoltarea sistemului de suport social.

b. Organizare militara -> asigurarea continuitatii unitatilor, plutoane BRAVO, misiuni interesante, resurse si suport pentru armata.

c. Dezvoltarea capacitatii economice a tarii -> sustinerea productivitatii, cresterea bazei de impozitare, incurajarea antreprenoriatului si a investitiilor.

d. Sprijinirea sporului demografic al tarii, pentru a avea de unde sa facem retentie. Userii noi se nasc doar in regiuni originale si sunt motivati sa gaseasca acolo o infrastructura buna si o motivatie de a se implica in viata publica. Sigur, militarii sau politicienii batrani sunt mult mai mobili si pot locui oriunde, dar cei noi nu.


2. Al doilea element important al securitatii noastre il reprezinta doctrina militara, care se bazeaza pe:

a. Principiul raspunsului disproportionat:

Cine ne ataca si-o ia atat de tare in freza incat dezavantajul declansat de riposta noastra va depasi cu mult orice avantaj generat de actiunea ostila. Exemple: dupa "morisca" am securizat congresul Pakistanez, le-am golit conturile si dupa prezidentiale va fi stat romanesc (si, probabil, va disparea de pe harta lumii noi). De asemenea, Rusia stie ca, mai devreme sau mai tarziu, vor plati pentru actiunea din Norvegia, dar cand vor vedea cat de mult, va asigur ca nu vor mai incerca ceva similar in "ograda" noastra.

b. Principiul "optiunilor deschise":

Romania este pregatita sa utilizeze orice tip de raspuns disponibil in joc pentru a asigura efectivitatea politicii raspunsului disproportionat. Nu exista limite, nu exista moralitate, nu ne intereseaza daca este "cool" sau "uncool", nu semnam nici un acord care sa limiteze sau sa restrictioneze capacitatea noastra de riposta. Sigur, nu ma refer aici la politica noastra de expansiune (unde INTOTDEAUNA am pornit pur militar si fair-play), ma refer EXCLUSIV la riposta in caz de atac.

In concluzie: gandirea defensiva ne face mai slabi. Nu vom fi niciodata mai in siguranta pregatindu-ne de aparare, ci fiind pregatiti de un "overwhelming pesponse".

Privite in context, toate piesele puzzle-ului actiunilor guvernului AU SENS si, mai mult decat atat, AU REZULTATE: avem cele mai mici taxe pe care le-a avut Romania, cea mai buna rata de colectare, rezerva de Gold, capacitate militara, capacitate de indeplinire a misiunilor externe, sistem de acces la resurse pentru companii si cetateni, transparenta decizionala, raport de calitate a vietii (salarii / preturi), rata de retentie si spor demografic.

Romania este mai in forma ca niciodata.

dsalageanu,
Presedintele Romaniei