SEGUI IL TUO CORSO, E LASCIA DIR LE GENTI

Day 1,158, 12:15 Published in Greece Greece by spyskam


Bρέθηκα για 2-3 μέρες στην eBulgaria και μάλιστα πήρα την e-βουλγαρική υπηκοότητα ώστε να επωφεληθώ από το +10% bonus για τις φάπες που ήθελα να ρίξω στους φίλους μας τους Makedonski. {Προς μεγάλη απογοήτευση ορισμένων, “παρέλειψα” να βγάλω βουλγαρικές export licenses για τις εταιρείες μου. Όχι επειδή το αμέλησα, αλλά επειδή μια ελληνική επιχείρηση δεν έχει τίποτα να εξάγει στην eBulgaria. Οι δύο χώρες έχουν τα ίδια πάνω-κάτω resources, οπότε χαμένα θα πήγαιναν τα gold για τις licenses.} Όπως και να ’χει, κατά τη σύντομη επίσκεψή μου εκεί πραγματοποίησα το παιδικό όνειρο κάθε αναρχοάπλυτου LSPίτη κι έγινα επίσημα και με τη βούλα «εαμοβούλγαρος», έστω και μόνο για 2-3 μέρες. Είχα μάλιστα την απροσδόκητη τύχη να κατακτήσω το πρώτο μου Battle Hero Medal στη χτεσινή μάχη της Eastern Macedonia. {Αφού μέχρι κι ο “γιωτάς” ο spyskam αξιώθηκε να πάρει το BH, υπάρχει ελπίδα για όλους τους “γιωτάδες” της Οικουμένης.} Έτσι λοιπόν γίνηκα κι εγώ «ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα», πολεμώντας με την πλευρά της Βουλγαρίας φυσικά. Mε λίγα λόγια, όχι μoνάχα «εαμοβούλγαρος», αλλά και «κομιτατζής» ο spyskam… {Αλλά τι διαφορετικό να περιμένει κανείς από έναν αναρχοάπλυτο ανθέλληνα;}



Mε την ευκαιρία της επιστροφής μου στα πάτρια εδάφη, αλλά και με δεδομένο ότι αύριο συμπληρώνονται δύο βδομάδες που βρίσκομαι στο Υπουργείο Οικονομικών, κρίνω σκόπιμο να προχωρήσω σ’ έναν σύντομο απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας μου στο συγκεκριμένο πόστο:

Αναλάβαμε καθήκοντα στις 8/1, ενώ επικρατούσε κλίμα διάχυτης δυσθυμίας κι έντονης ανησυχίας για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Tις προηγούμενες μέρες ακούγονταν διαρκώς ότι «τα ταμεία του eKράτους είναι άδεια», ότι «σε λίγο δε θα υπάρχει gold ούτε για να ανανεώσουμε τα ΜΡΡ» κ.ο.κ.
Από την άλλη μεριά, αν κοιτάξει κανείς την αρθρογραφία και τα σχόλια εκείνων των ημερών, θα δει τους εργαζόμενους απ' τη μια να διαμαρτύρονται για τη μείωση των μισθών τους και τους επιχειρηματίες από την άλλη να διαμαρτύρονται για την πτώση των τιμών. Πραγματικά, τις μέρες εκείνες η τιμή του iron είχε πέσει στο 0.08 GRD, ενώ συχνά-πυκνά το βλέπαμε και στο 0.07 GRD, με τις εξαγωγές να έχουν παγώσει λόγω της υψηλής ισοτιμίας. Και, σα να μην έφταναν αυτά, στη Monetary Market είχε εγκατασταθεί από μέρες ένα “κακό σπυρί” ονόματι Ommi που ωθούσε συστηματικά τη GRD προς τα πάνω…

Η ισοτιμία είχε ξεφύγει από το 0.022 gold/GRD όπου βρισκόταν αρχικά και είχε βρεθεί στο 0.023 gold/GRD, για να ανέβει ακόμα και στο 0.024 gold/GRD στις 8/1. Ήταν σαφές ότι έπρεπε κάπως να αντιδράσουμε. Η ανατιμητική κερδοσκοπία του Ommi έπρεπε να ανακοπεί. {Aντίθετα με ό,τι πιστεύουν ορισμένοι, η “ισχυρή GRD” δεν είναι πάντοτε καλή για την Οικονομία. “Καλή” είναι μια ισοτιμία που εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και που επιτρέπει στις ελληνικές επιχειρήσεις να πραγματοποιούν υγιείς εξαγωγές.}
Kινηθήκαμε επιθετικά εναντίον της ανατιμητικής κερδοσκοπίας και πετύχαμε να την ανακόψουμε τη στιγμή που οι προσφορές είχαν φτάσει κοντά στο 42 GRD/gold, κάτι που σήμαινε ότι ήταν θέμα χρόνου για τον Ommi να πετύχει το 0.025 gold/GRD. Με μια αποφασιστική κίνηση ρίξαμε την ισοτιμία στο 0.023, σαρώσαμε όλες τις προσφορές κάτω απ’ το 44 GRD/gold κι εξασφαλίσαμε για τα ταμεία του eKράτους πάνω από 1200 gold, δίνοντας κάτι περισσότερο από 51k GRD. (Mέση τιμή κτήσης 42.5 GRD/gold).



«Τέλος καλό, όλα καλά» θα έλεγε κανείς. Κι όμως όχι! Πρώτα απ’ όλα διότι γνωρίζαμε ότι ο Ommi είχε στα χέρια του το ιλιγγιώδες ποσό των 220k GRD, κάτι που ξέραμε ότι είναι πολύ επικίνδυνο κι είχαμε πάρει τα μέτρα μας να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό που δεν περιμέναμε (αυτό που κανένας δεν περίμενε, τουλάχιστον σε αυτή την έκταση) ήταν η παγκόσμια νομισματική κρίση που χτύπησε όλες τις Μonetary Market, ασχέτως του αν είχαν βρεθεί στο στόχαστρο κερδοσκόπων ή όχι:

eBrazil
eChina
ePoland
eRussia
eUSA
eGreece

Από τη σύγκριση των παραπάνω εικόνων προκύπτει ότι η ελληνική Monetary Market δεν τα πήγε και τόσο άσχημα τελικά, μολονότι εμφανίζει κάποιες αξιοσημείωτες ιδιαιτερότητες, με σημαντικότερη τη χρονική της υστέρηση και τη γενικότερη δυσκαμψία της. Ενώ άλλες αγορές χτυπήθηκαν στις 12-13/1, η ελληνική MM χτυπήθηκε στις 14/1. Αυτός ήταν και ο λόγος που το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε έγκαιρα άρθρο, προτού κάνει την εμφάνισή του και σε μας το κακό. Επιδιώξαμε τότε να ρίξουμε ομαλά την ισοτιμία της GRD, ώστε ν’ αποφευχθούν τα χειρότερα.



Γιατί όμως συνέβη τέτοιος παγκόσμιος χαλασμός και –κυρίως!– τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα; Οι παλιότεροι σίγουρα θα θυμούνται ότι ένας παρόμοιος χαλασμός στις ΜΜ είχε συμβεί με την εισαγωγή της περιβόητης V2, που έφερε τα πάνω κάτω στο economy module του παιχνιδιού.
Αντίστοιχες επιπτώσεις (αν και σε μικρότερη έκταση) είχε και η φαεινή ιδέα των admins να εισάγουν το αψυχολόγητο εκείνο “work as manager”. Μιλάμε λοιπόν για μια καραμπινάτη κρίση υπερπαραγωγής, η οποία νομοτελειακά θα πίεζε προς τα κάτω τις τιμές των προϊόντων και των νομισμάτων έναντι του gold.
Αλλά το χειρότερο είναι ότι, προσπαθώντας –υποτίθεται– να μετριάσουν τις επιπτώσεις του “work as manager”, οι admins προχώρησαν, όπως αποδεικνύεται, σε μονομερές issue εθνικών νομισμάτων. (eRepublik is issuing and destroying country currency)
Αυτή η φοβερή και τρομερή πατέντα των admins ονομάστηκε “anti-overproduction script”! Εύκολα όμως καταλαβαίνει κανείς τι συμβαίνει αν πέσει ξαφνικά από τον ουρανό πληθωριστικό χρήμα στις MM.



Ωραία λοιπόν! Κι εμείς τι κάνουμε; Είναι καταστροφή το επίπεδο του 0.018 gold/GRD και πρέπει πάση θυσία να το ανεβάσουμε; Θυμίζω ότι την εποχή της (κατά κοινή ομολογία επιτυχημένης) προεδρίας nekont η ισοτιμία ήταν στο 0.019 ή 0.020, χωρίς ν’ ακούγονται ιστορίες γι’ αγρίους περί οικονομικής καταστροφής, ανίκανης κυβέρνησης, επικίνδυνων υπουργών κτλ. Οι “αναλύσεις” επιπέδου συνοικιακού μπακάλη πρέπει κάποια στιγμή να λείψουν, ιδίως όταν κινούνται αποκλειστικά και μόνο από εμπάθεια.
Ας ανοίξει μια κουβέντα για το ποια είναι η επιθυμητή ισοτιμία και γιατί. Ας κατατεθούν όλες οι απόψες ψύχραιμα και τεκμηριωμένα κι ας δούμε όλοι μαζί τι θα κάνουμε. Μόλις ωριμάσει η κουβέντα, ας πάρει ο Πρόεδρος πρωτοβουλία να συγκαλέσει μια σύσκεψη και ας ληφθούν αποφάσεις.
Εις ό,τι με αφορά, δε με πειράζει και τόσο να είναι χαμηλή η ισοτιμία, αρκεί να διευκολύνει τις ελληνικές εξαγωγές. Οι εξαγωγές είναι αυτές που τελικά θα στηρίξουν την αξία του νομίσματος και σταδιακά θα την επαναφέρουν στο επίπεδο που της αξίζει. Όταν π.χ. στην αμερικανική αγορά η τιμή του iron είναι αυτή τη στιγμή στο 0.11 USD και ο χρυσός είναι στο 61.80 USD (0.017 USD/gold), τι επίπτωση θα έχει για τις ελληνικές εξαγωγές μια ισοτιμία στο 0.021 ή στο 0.022 GRD/gold ?

Aυτό που θα πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να μαζέψουμε την υπερβάλλουσα ρευστότητα από την αγορά –και ήδη το κάνουμε. Θα πρέπει επίσης να νοικοκυρέψουμε επιτέλους τη μαύρη τρύπα των εξόδων και των ελλειμμάτων. Με άλλα λόγια πρέπει πρωτίστως να συμμαζέψουμε τη μαύρη τρύπα των κάθε λογής «Κλαζιάδηδων». Η εποχή που μπαλώναμε τα ελλείμματα με απανωτά issue έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο προϋπολογισμός είναι απόλυτη ανάγκη να ισοσκελιστεί. Ο εξορθολογισμός των δαπανών είναι μονόδρομος, όπως μονόδρομος είναι και η φορολογική δικαιοσύνη. Δε με απασχολεί αν ασχημονεί ο κάθε thando κι αν κινδυνολογεί ότι το q1 ψωμάκι θα φτάσει στο 1.50 GRD.



SEGUI IL TUO CORSO, E LASCIA DIR LE GENTI
(Eσύ ακολούθα το δρόμο σου κι άσε τον κόσμο να λέει)