Să vorbim despre taxe!

Day 479, 03:05 Published in Romania Romania by FremenuI
* Pentru că avem un pic de răgaz în războaiele noastre, aş vrea să vorbim un pic despre taxe!

În primul rînd, ce sunt taxele? Taxele sunt banii pe care noi, ca manageri, salariaţi, vînzători sau cumpărători, trebuie să-i plătim statului. Oricînd cumpărăm sau vindem/prestăm un serviciu, trebuie să plătim taxe. Asta dacă nu folosim piaţa neagră, dar asta e altă poveste.


Income Tax (impozitul pe venit)

Impozitul pe venit poate veni din două direcţii. Fie de la manageri, fie de la salariaţi. Managerii plătesc impozit atunci cînd colectează venit din firma lor, iar angajaţilor li se reţine impozitul atunci cînd îşi încasează salariul.


VAT (taxa pe valoarea adăugată)

Aşa cum spune şi numele, TVA-ul este o taxă destinată produsului finit, şi nu produsului brut. Această taxă este plătită automat de fiecare dată cînd un cetăţean sau o organizaţie cumpără un bun de pe piaţă. La fel ca în cazul taxei pe venit, şi această taxă poate fi ocolită, folosind piaţa neagră.


Import Tax (taxa pe import)

Taxa această se aplică atunci cînd o companie vinde bunuri în altă ţară. O taxă de import mare reprezintă o măsură a unui stat intervenţionist, cu scopul de a-şi proteja economia naţională. Aşadar, o taxă de import mare aduce mai mulţi bani la buget, pe cînd o taxă de import mică poate scădea preţurile la bunurile de pe piaţă.


Ce se întîmplă cu banii din taxe?

Banii colectaţi din taxe merg la bugetul statului. Aceşti bani pot fi cheltuiţi după cum dispune congresul. Avantajul taxelor mari îl reprezintă un buget mai mare, un stat mai puternic şi o monedă mai viguroasă (datorită rarităţii ei pe piaţă). Avantajul taxelor mici constă în încurajarea economiei naţionale şi reducerea corupţiei (datorită faptului că bugetarii au bani de cheltuit mai puţini).


Ce viziune am eu?

În primul rînd, eu, ca om de stînga, îmi doresc un stat puternic, intervenţionist moderat, capabil să susţină cetăţenii mai puţin norocoşi prin măsuri sociale şi capabil să ducă o politică externă susţinută, bazată pe forţa militară, economică şi politică a statului.

Aşadar, am următoarele propuneri privind taxele:

1. Ţinînd cont că majoritatea managerilor cu experienţă nu plătesc impozit pe venit, ci doar salariaţii lor o fac, propunerea mea este ca impozitul pe venit să fie redus. Actualul sistem de taxare (5% pe toate produsele) mi se pare potrivit.

2. TVA-ul, ţinînd cont că este plătit în mare parte de cetăţeanul de rînd, consider că trebuie diferenţiat. Susţin un TVA foarte scăzut pentru mîncare (1-5😵, redus pentru cadouri şi case (5-10😵 şi crescut pentru arme şi bilete (~20😵. Cred că ar trebui ca statul, în condiţii de necesitate, să ofere arme şi bilete oamenilor. Tot statul ar trebui să se ocupe de creşterea "mercenarilor". Crescînd preţul la arme şi la bilete, am păstra mai mulţi oameni în ţară şi am reduce practica "autobuzelor" la alegeri.

3. Consider că taxele de import ar trebui menţinute la actualul nivel, de 99%, exceptînd diamantele, singura resursă ce lipseşte României, care ar trebui impozitate moderat.


* Nu am pretenţia că mă pricep bine la economie şi nici că viziunea mea e cea mai bună. Dacă am greşit în prezentare, vă rog să-mi spuneţi, să mă corectez!