Retrospectiva

Day 885, 10:32 Published in Romania Romania by Bogdan Armand Sibrand

"Avem nevoie de un cronicar al vremurilor de inceput si al celor ce va sa vina."

Asa suna un comentariu primit la unul din primele mele articole, comentariu ce ma determina sa scriu acum o retrospectiva a celor petrecute in Romania in prima treime a anului 2010, o fila in ceaslovul stufos al Istoriei noastre.
Probabil va intrebati de ce scriu acest articol tocmai acum, cand goarna de razboi suna inca o data si toti soldatii se reped la arme.
Dupa cum stiti, azi dimineata Romania a atacat Ungaria. Teatrul de razboi si-a deschis cortina pentru inca un act. O noua conflagratie mondiala se iveste la orizont, cand multi nu se asteptau la vreo lupta importanta inainte de aparitia V2.
De aceea doresc sa scriu acum un review al celor petrecute de la inceputul anului 2010 (perioada ce a echivalat aproximativ cu inceputul evietii mele) pana in ziua de azi. Mai departe, cronica razboiului o poate istorisi si altcineva cu mai multa experienta, sau poate tot eu, insa despre asta vom vorbi alta data.
Daca aveti putin timp, va invit sa aruncati o scurta privire spre trecut, la cateva evenimente mai mult sau mai putin notabile petrecute in ultimele 4 luni in eRomania noastra cea de toate zilele, vazute prin ochii unui spectator.

Inceputul anului 2010 a prins Romania pe picior de razboi cu vecinii nostri din Sud. Tentativa Romaniei de a ajunge in Asia strabatand Turcia nu a avut sorti de izbanda, intr-un final Romania pierzandu-si provinciile straine, ajungand doar la cele originare. Infrangerea de la Sofia, punct strategic important, a culminat cu eliberarea in intregime a Bulgariei de catre sarbi. Romania nu a putut tine piept trupelor inamice unite ale Serbiei, Ungariei si Rusiei, pe cand ajutorul aliat era format in mare parte din croati si greci. Asta in timp ce aliati precum Polonia, Spania sau SUA aveau de luptat pe alte fronturi.
In presa vremii, ziarele incepusera sa acuze ceilalti membri EDEN, pe motiv ca abandoneaza Romania la greu, tara in jurul careia s-a format de fapt aceasta alianta. Ulterior s-a incercat o reforma in cadrul conducerii EDEN.
Intre timp, baby-boomul polonez plasa Polonia pe primul loc ca populatie, tara ce, alaturi de Spania, isi continua expansiunea in Vestul Europei, stergand Franta de pe harta.

In lunile Ianuarie si Februarie, postul de presedinte a fost ocupat de catre andyr. Cele doua mandate ale sale s-au rezumat la acumulare, sedimentare si optimizare. Lumea deja incepuse sa numere zilele pana la aparitia V2, sa puna banii la ciorap sau sa se plictiseasca din cauza lipsei unui razboi direct.
Satule de conducerea partidului-stat PL, cele mai reprezentative 3 partide din opozitie au cazut la un acord la inceputul lunii Februarie sa il sustina la presedintie pe Xigna, liderul fondator al The Matza Party, insa acesta a fost banat chiar in prag de alegeri. Pe ultima suta de metri, coalitia nou formata a fost nevoita sa desemneze un alt-candidat, pe Kiri II, candidatul eLAM din luna precedenta (Ianuarie). Andyr avea sa castige la un scor dublu alegerile si un nou mandat.

Pentru alegerile din Martie s-a mentinut alianta dintre cele 3 partide, de data aceasta candidatul lor fiind nimeni altul decat Alex Craciun (de 7 ori presedinte al Romaniei). Acesta a reusit sa-l invinga pe contracandidatul sau, Bogdan_L, si astfel Partidul Liberal intra in opozitie.
O perioada, preturile au inceput sa creasca usor dar romanii n-au mai acuzat lipsa unui razboi direct, Romania purtand in acest timp un Training War cu Moldova.
Spre sfarsitul mandatului lui Alex Craciun mai mentionez "scandalul BNR" lansat de opozitie.

Precum un mastodont ranit, PL-ul dorea sa revina la putere, si pentru alegerile din luna Aprilie a facut un pact cu eRBP. Desi initial, candidatura si-o lansase ILDottore, pana la urma, candidatul oficial al acestei aliante avea sa fie buru(presedinte si obisnuit candidat din partea eBPR). O alianta care s-a dovedit fructuoasa, caci PL-eRBP a depasit eUGD-eLAM-TMP la voturi, profitand si de "neintelegerea" iscata de candidatura lui Bogdan Sabo, atunci presedinte al eUGD.
Lucrurile nu aveau sa fie usoare pentru buru, aflat la primul sau mandat. Zvonurile care circulau in presa despre o eventuala alianta Romania-Ungaria si acuzele despre o activitate si implicare scazuta a presedintelui, culminat cu pozitia acestuia despre tentativa de TO din Cehia a facut ca in Parlament sa fie initiata o lege de demitere a presedintelui, impeach ce nu a avut castig de cauza in cele din urma.

Insa nimic nu prevestea ce avea sa se intample in pragul dintre zilele de 884 si 885 a lumii noi, cand in interval de doar o ora, acest butoi de pulbere numit Europa Centrala avea sa explodeze in lant:

* Un razboi de rezistenta incepe in Canary Islands (Polonia)
* Serbia ataca Slavonia, Croatia
* Ungaria ataca Northwest Croatia, Croatia
* Un razboi de rezistenta incepe in Languedoc Roussillon (Spania)
* Un razboi de rezistenta incepe in Saxony (Spania)
* Un razboi de rezistenta incepe in Andhra Pradesh (SUA)
* Rusia ataca Pomerania, Polonia
* Romania ataca Southern Great Plain, Ungaria
* India ataca Rajasthan, Serbia

Aici se incheie cronica mea, a primelor 4 luni ale anului 2010.
Ce se va intampla mai departe ramane de vazut.

"De-o fi una, de-o fi alta... Ce e scris si pentru noi,
Bucurosi le-om duce toate, de e pace, de-i razboi."

Maxima zilei:'Daca numarul dusmanilor va fi atat de mare incat sagetile lor vor acoperi lumina soarelui, atunci ne vom lupta la umbra' Leonida, rege al Spartei
* al 20-lea numar al 'Ghilotinei'. Incepand cu acest numar aniversar voi adauga un nou spatiu publicitar. Caci incepand cu acest numar, acest ziar devine oficial membru Sferic Media Group.