Programul National de Stimulare a Productivitatii

Day 456, 10:00 Published in Romania Romania by dsalageanu
Nu uitati, s-a lansat Loteria eNationala, puteti juca 3 din 49 cu un premiu garantat de 1.000 de gold AICI!



Buna seara Romania,

A venit momentul sa anunt lansarea Programului National de Stimulare a Productivitatii.

Faza 1 de implementare, care se va desfasura in perioada 19-23 februarie 2009 este o FAZA PILOT, destinata testarii si calibrarii programului. Instructiunile de participare sunt:

- Pot participa toate companiile infiintate pe teritoriul Romaniei

- Programul va audita companiile participante din perspectiva a 3 criterii:
a. Numar de angajati: +-1 fata de numarul ideal (20 pentru constructions, 10 pentru land si manufacturing)
b. Prezenta la munca: minim 80% din angajati trebuie sa fi fost prezenti la munca "2 days ago" sau mai recent
c. Wellness-ul angajatilor: media de wellness pe toti angajatii trebuie sa fie minim 80%.

- Companiile care vor reusi, in 4 din cele 5 zile de desfasurare a programului pilot, sa obtina 3/3 puncte pe criteriile respective, vor primi un stimulent financiar in RON care se va calcula dupa urmatoarea formula:

Stimulent = 250 RON + (50 RON * Q) + 30% bonus pentru domeniul constructions.

- Auditarea companiilor se va face in felul urmator:

In perioada 19-23 februarie 2009 , toti patronii interesati sa participe vor accesa in fiecare zi calendaristica (pe ora Romaniei, nu ora eR), link-ul ACESTA, la ora la care fiecare manager o considera potrivita.

Soft-ul va "audita" compania automat.

ATENTIE!
- puteti audita compania O SINGURA DATA pe zi
- este la latitudinea dumneavoastra ora aleasa, incercati sa alegeti un moment care sa va avantajeze
- instrumentul face cross-checking pe ID-urile angajatilor, orice tentativa de frauda va duce la eliminarea companiei atat din programul pilot cat si din viitoarele programe de stimulare economica.

- Publicarea rezultatelor si plata stimulentelor se va face in data de 24 Februarie 2008.

Pentru cei interesati de detalii, puteti citi in continuare motivatia si mecanismele de functionare ale acestui program.



Logica interventiei:

A. Descrierea contextului

Modelul economic Erepublik este unul foarte simplificat, dar care pastreaza multe elemente ale economiei din RL:

- Rentabilitatea unei companii este atinsa in momentul in care veniturile depasesc costurile.

- Costurile unei companii se compun din amortizarea investitiilor (infiintarea firmei, upgrades si licente de export) si respectiv costuri variabile (salarii si raw materials daca e cazul). Costuri fixe pur-sange nu avem, cu toate astea salariile, cu toate ca sunt costuri dependente de activitatea de productie, au exact functiunea costurilor fixe.

- Sunt foarte putini manageri care opereaza cu amortizari, ceea ce ne intereseaza pe toti este profitul operational, adica pret de vanzare > salarii + raw (daca este cazul)

- Spuneam ca salariul este un cost variabil care, din punct de vedere al managementului se comporta ca un cost fix, deoarece productivitatea economica depinde de multe variabile care sunt necorelate cu salariul. Adicatelea, pe romaneste, platim aceeasi bani indiferent daca avem sau nu numarul corect de angajati, daca se raspunde sau nu la trivia, daca omul are wellness mic sau mare.

- Ok, de Trivia am scapat, dar de celelalte variabile nu. Atunci, raspunsul corect la intrebarea "ce facem pentru a fi competitivi cu firmele din alte tari" este foarte simplu: ne asiguram ca avem PRODUCTIVITATE MAXIMA: un numar potrivit de angajati, o medie mare a wellness-ului angajatilor si cat mai multi angajati prezenti la munca zi de zi.

B. Parghii utilizate in procesul de stimulare a economiei

Exista 3 piloni ai oricarei politici economice: parghiile monetare, parghiile fiscale si parghiile economice. Sa le luam pe ran😛

1. Ca si parghii monetare, am considerat ca avem nevoie de o moneda stabila. Ron-ul la 0.019 nu are rolul de a relansa, ca si parghie standalone, economia, ci de a oferi stabilitate monetara.

2. Ca si parghii fiscale, politica eUGD este de a scadea drastic fiscalitatea (oricum avem cheltuieli bugetare mult mai mici decat acumularile de RON) si de a proteja piata interna.

3. Acum a venit vremea sa utilizam si parghii economice, destinate sa stimuleze firmele care au productivitate maxima si sa ajute firmele sa fie active.

C. Utilizarea parghiilor economie

Strategia de utilizare a parghiilor economice se bazeaza pe 3 programe elemente:

1. Programul National de Stimulare a Productivitatii:

Programul premiaza periodic firmele care respecta 3 criterii care influenteaza direct productivitatea:
- au nr ideal de angajati +- 1
- 80% din angajatii lor vin la munca zilnic
- angajatii lor au media de wellness peste 80%.
Conditiile sunt cumulative.

In completare, vor fi implemetate inca 2 programe esentiale:

2. Programul de Acces la Capital Romanesc
Vom acorda credite firmelor care nu mai au lichiditati pentru a functiona, suficient de ieftine pentru a nu ucide complet firma, dar suficient de scumpe pentru a nu ucide mecanismele de consolidare pe piata. Cine va opera cu capital propriu va avea costuri sesizabil mai scazute, DAR, programul ofera si celorlaltor companii o sansa excelenta de revenire.

3. Programul National de Crestere a Actului Managerial
Toate lucrurile se invata. Multe firme au dificultati pentru ca managerii mai au multe de invatat. Vom initia in scurt timp un pachet de servicii de consultanta, care sa maximizeze sansele de reusita ale afacerilor respective.



Imi cer scuze pentru dificultatea de a implementa aceste programe, dar consider ca merita. Ne chinuim putin la inceput, dar ramane ceva in urma cu siguranta.

Tinta mea economica in acest mandat nu estesa ADUN BANI PESTE BANI in conturile tarii, ci sa CRESC BAZA DE IMPOZITARE si, in special, VOLUMUL COLECTAT la buget. In acest sens, daca Romania incasa 100.000 RON luna trecuta, luna asta va incasa probabil 150.000, iar de luna viitoare vom conta probabil pe aproape 200.000 RON.

Oricum, vom analiza concret evolutia economiei romanesti si vom vedea daca pariul nostru este unul castigator.

Va multumesc pentru rabdare. In final, doresc sa multumesc celor care au tras tare pentru ca acest program sa devina realitate! (prietenii stiu de ce🙂 )

dsalageanu
Presedintele Romaniei