Presa din Ungaria - scurta luare de puls

Day 590, 05:04 Published in Romania Romania by leandros

Revista presei de azi o puteti gasi aici: http://www.erepublik.com/en/article/revista-presei-din-ungaria-847130/1/20

Saptamana aceasta am primit 3 mesaje private de la 3 useri diferiti, cum ca ar fi indicat sa incep o serie de articole despre Ungaria, si despre ceea ce se discuta in presa din Ungaria.

In final, am acceptat acest lucru, mai ales observand ca informatiile despre ceea ce se petrece in alte tari din eRepublik, poate reprezenta un ajutor. Nu stiu cat de regular voi putea scrie despre ceea ce se petrece dincolo, sunt in criza de timp RL, dar pe masura feedbackului primit, voi dori sa scriu macar un articol saptamanal.

In presa din Ungaria apar periodic reviste ale presei din Romania sau Polonia. Si consider ca si asta a ajutat (printre multe altele) dezvoltarea Ungariei. Au copiat modelele de succes din alte tari, respectiv deseori au invatat din greselile altora.

O nota, inainte de a incepe articolul propriu zis. Rog pe cei care citesc acest articol si se gandesc sa o traduca in maghiara, sa nu o faca. Voi scrie articole si in Ungaria (cum am mai facut-o), in masura timpului disponibil. In trecut mi-au fost traduse doua articole (unul a ajuns pe international, unul pe national) si doresc sa le scriu eu personal, daca este nevoie.

Oricum nu e vorba de secrete, ci este vorba doar de luarea pulsului comunitatii. Mai ales ca deseori citesc in presa din Romania unele pareri despre Ungaria care sunt total eronate, si nu au nici o baza reala.

In general, despre comunitate.

Comunitatea din Ungaria de dupa generatia Index (de cand am inceput sa citesc mai mult presa) s-a dezvoltat enorm. Daca la inceput cei mai multi nu intelegeau mecanismele jocului, iar scopul lor era redobandirea teritoriilor originale, aceasta s-a dezvoltat ulterior intr-o comunitate matura, care a invatat foarte bine din greselile facute de alte tari in trecut.

Mi-am exprimat parerea si intr-un articol trecut despre ei, despre faptul ca joaca foarte bine jocul din punct de vedere militar, dar ca pe de alta parte joaca riscant din punct de vedere al TO-urilor.

Dar, cum a reusit Ungaria sa aiba o rata de retentie atat de mare a jucatorilor noi inscrisi? Eu zic ca de aici putem avea multe de invatat, deoarece intr-un articol precedent al lui vladb (a propos sa dati subscribe la ziarul lui, este de calitate - http://www.erepublik.com/en/newspaper/muciosii-122082/1) ca dupa 2 saptamani doar 30% din jucatorii noi, raman in eRepublik.

Nu stiu datele exacte din Ungaria, dar pot spune ca aceasta rata de retinere in joc a fost una mult mai mare. Au stiut ca trebuie sa se bazeze pe numarul de oameni, nu pe tankuri (nu aveau multi useri cu rang mare in joc), si astfel au facut tot posibilul sa tina jucatorii in priza.

1.Au avut un scop comun initial – acesta a fost eliberarea teritoriilor. Toata suflarea din mass media din Ungaria a urmarit acest scop comun. Oricat de banal pare, un scop comun, asimilat de catre toti cetatenii este vital pentru functionarea unei societati. Putem vedea momentan pe pielea noastra unde conduce neasimilarea de catre toti a acestor scopuri.
2.Userii noi au dedicat mult timp jocului – Exista si in Ungaria destui 2 clickeri, dar multi jucatori si-au dedicat mai mult timp pentru realizarea scopului. S-au socializat, s-au informat, si au progrsat impreuna.
3.Programul de mentoring. Pe baza scopului comun, si pe baza timpului disponibil ridicat, si intelegand ca puterea lor va sta in numar, foarte multi useri vechi si-au dedicat timpul crescand useri noi. I-au ajutat neconditionat, i-au dat sfaturi, i-au crescut.

Si inca o scurta parere personala. Ungaria in februarie – martie 2009 a fost cam ceea ce era Romania in beta. Nu am observat aproape deloc simtul posesiei, oamenii erau (si inca sunt) mult mai altruisti, mult mai dispusi sa ajute alti cetateni, deoarece stiu ca banii din joc sunt folositi doar pentru realizarea unor scopuri de catre comunitate – impreuna.

Am prins putin din beta, dar din cate am simtit eu, era la fel si in Romania. Comunitatea fiind mai restransa, se legau mai usor prietenii, si cetatenii mai vechi ajutau neconditionat alti cetateni.

Momentan, Ungaria a ajuns sa aiba mai multe dispute interne, dar inca eu observ comunitatea maghiara ca fiind unita, una dintre cele mai unite comunitati din eRepublik. Si asta o face frumoasa. Dar trendul nu se mentine, va fi interesant de urmarit Ungaria pe viitor din acest punct de vedere.

Despre prezent.

Ca peste tot, si in Ungaria se apropie alegerile. Si cred ca aceste alegeri vor fi interesante si foarte importante. Pana acum, inaintea alegerilor se cunostea castigatorul, astfel Ungaria si-a permis sa faca TO-uri, acum insa situatia e putin diferita.

Pe de o parte candideaza Kampec, un bun strateg militar, fost ministru al apararii pana acum 1 luna. Articolele sale sunt foarte interesante de altfel.

Intr-unul (in care isi anunta candidatura) creioneaza ce doreste sa faca pe mandatul lui:

O reforma a armatei. Aceasta reforma include aprovizionarea Ungariei cu un numar mare de arme q1, q4 si q5 respectiv in masura in care situatia externa o permite, o relaxare a activitatilor de razboi costisitoare in primele doua saptamani de mandat (pentru a permite aprovizionarea si o reforma interna a unitatilor).
Schimbarea politicii de TO: Nu doreste sa mai continue TO-urile agresive, doar cele defensive. O mutare inspirata zic eu daca va ajunge presedinte.
Dpdv extern, normalizarea relatiilor cu Rusia (pentru mentinerea regiunilor high) si a celor cu Croatia (pastrarea integritatii ei teritoriale). Doreste sa normalizeze relatii cu Croatia, astfel incat Croatia sa nu urasca Ungaria puternic.
Un baby boom nou, respectiv relansarea programului de mentoring.
Intr-un alt articol de al sau, Kampec, a atras atentia asupra importantei Ucrainei, si a faptului ca Romania va incerca un TO acolo. Si cum alegerile de acum vor fi incinse in Ungaria, iar croatii si eventual polonezii ar putea ajuta Romania, exista o mare problema in Ucraina (de altfel spune ca si motivul RW-ului de acolo asta era.

Ungaria are o singura grantia cu Podolia – prin Dnipro. Daca nu ar avea nici aceasta granita, Romania ar putea face TO in Ucraina respectiv Ungaria nu ar mai putea ataca pe urma regiunea. Dnipro este singura punte de legatura intre Ungaria si Podolia.

Un alt articol de al lui Zoli aminteste cam de aceleasi lucruri: ca in Ungaria e timpul pentru alegeri democratice, nu de TO-uri respectiv ca pana pe 20 iulie Banca Nationala a Ungariei trebuie sa aiba o rezerva de 3000 gold pe care sa o foloseasca doar in caz de urgenta (atacarea de regiuni high sau a teritoriilor originale). Articolul lui Zoli aici: http://www.erepublik.com/en/article/-julius-igy-latom-en-844987/1/20

Sper ca v-a placut, si cand vor fi mai multe stiri interesante, va voi aduce la cunostinta in masura timpului disponibil. Va rog pe final un vote si un subscribe.

Leandros