Poziţia oficială a Partidului Liberal

Day 861, 00:38 Published in Romania Romania by Partidul Liberal
Salutare tuturor,

Dorim ca prin acest articol să subliniem poziţia oficială a Partidului Liberal cu privire la anumite schimbări care după părerea noastră nu sunt în deplină concordanţă cu interesele României. Chiar dacă semnele noastre de întrebare vor fi catalogate (de anumite partide) drept nişte răutăţi inutile, menite să destructureze societatea românească, (şi alte teorii prăfuite ale conspiraţiei) sperăm ca măcar pentru câteva minute să vă punem pe gânduri.

Începem prin a ne exprima deplina îngrijorare asupra modificării income tax-ului (Nota 1) în domeniul land. În primul rând, mărirea cu 5 procente a ratei de taxare pe acest segment distruge practic industria de grain din România. Salariile aici erau implicit mai mici decât cele din Spania sau Grecia, ţări ce posedă regiuni high iron şi care au o rata de taxare infinit mai mic decât cea de la noi. Practic prin creşterea impozitului se încurajează emigrarea într-o ţară cu mult mai profitabilă şi astfel va apărea colapsul firmelor la nivel naţional, fapt care, convenabil, pică exact înainte de apariţia noilor module.

În domeniul manufacturing schimbarea nu este deloc justificată. Cu o rată de taxare de 12 procente şi o emisiune monetară de 200.000 RON pe lună, economic vorbind, a existat o stabilitate atât la nivel macro cât şi pe partea de micro economie. Creşterea taxelor înseamnă implicit scăderea salariului fiecărui cetăţean, fapt care din nou deschide porţile către ţări cu mult mai profitabile în care, pe lângă salariile cu mult mai mari, există şi un procent mai mic de impozitare. Probabil că răspunsul logic din partea actualei guvernări ar fi că statul are nevoie de bani. Şi totuşi dacă aceşti bani s-ar duce cu adevărat înspre interesele reale ale României şi nu în buzunarele speculanţilor apropiaţi puterii, tot ar fi ceva, nu?

În continuare dorim să aflăm de ce administraţia curentă susţine o politică monetară ce promovează dezechilibre reale în economia ţării? Amplitudinea variaţiei cursului valutar este în jur de 30% din valoarea iniţială. În alte cuvinte cursul variază atât de mult, încât cei care au acces la informaţie speculează, iar prin această speculă monetară exagerată se dau peste cap calculele costurilor şi din nou cetăţeanul de rând rămâne cu buza umflată. În accepţiunea noastră reducerea TVA-ului nu are din punct de vedere economic nicio noimă. Reduci această taxă în speranţa ca vei obţine produse ieftine, dar astfel creşti artificial valoarea leului din pricina condiţiilor actuale şi rezultatul este exact invers. (Nota 2)

Nu în ultimul rând, am vrea să vă mai supunem atenţia unei întrebări. Crescând income tax-ul implicit încurajăm munca la negru, adică plata salariilor folosind mecanismul donate. Dacă acest impozit este mare, automat angajatorul pierde bani atunci când efectuează plăţile către muncitori, iar în momentul în care va trage linie îşi va da seama că este cu mult mai rentabil să şunteze statul. Ce s-a obţinut prin mărirea acestui impozit? Mai puţini bani în visteria ţării atunci când chipurile se strânge cureaua şi o opinie publică buimăcită de nişte schimbări fără sens.

Concluzia pe care Partidul Liberal o trage este foarte simplă. Statul Român nu mai are nevoie de bani. Cu noile măsuri implementate s-a obţinut practic scăderea veniturilor aduse la buget. Pe lângă aceasta, având în vedere faptul că specula monetară este la ordinea zilei, conchidem că fie ţara merge bine şi degeaba ne facem noi, guralivii invidioşi probleme, fie avem de-a face cu un Guvern incapabil să discearnă între a mări nişte taxe numai de dragul de a le mări şi a acţiona în cunoştinţă de cauză şi pentru interesele tării, măcar într-o anumită măsură.

Nota 1: Taxă ce reprezintă impozitul pe venit, aici intră atât venitul realizat în urma unei activităţi economice (profit) cât şi venitul obţinut în urma muncii depuse în vederea obţinerii unui salariu. Cu alte cuvinte Income Tax este impozitul pe profit si pe salariu, adică suma oprită zilnic din „puşculiţa” fiecăruia după ce a muncit.
Nota 2: Reducând TVA-ul implicit scazi suma pe care statul o încasează după fiecare tranzacţie, (piaţa materiilor prime nu se află sub incidenţa acestei taxe) astfel obţii produse mai ieftine, dar în condiţiile actuale a rezultat o creştere artificială a cursului valutar. Concluziile le trageţi voi.

Vă mulţumim,
Echipa Media PL - James Parker | Alexamy