Personalităţile şi primele lor impresii despre V1! (partea a II-a)

Day 330, 09:46 Published in Romania Romania by malika ela

Partea a II-a a interviului inceput in ediţia de ieri seară, cu privire la părerile personalităţilor despre V1.
Personalităţile din această seară sunt: the_mihai (actualul preşedinte al Romaniei), Ival (fost primar de Bucureşti), Alex Crăciun (fost preşedinte al Romaniei, actual ministru de externe) şi GabrielP (fost primar de Iaşi, actual congressman)..
 
REPORTER: Ce părere aveţi despre lansarea mult aşteptatului V1?
 
the_mihai: V1, după rezolvarea bug-urilor şi apariţia unor imbunătăţiri absolut esenţiale, pare a fi un joc mai atractiv, cu mai multe elemente care să te ţină aici (peste cele 2 click-uri). In acelaşi timp este gandit şi mult mai comercial. Doar e şi un business, nu?
Alex Crăciun: Bine că s-a lansat!
Ival: Mi s-a părut cam din pripă. Momentan sunt multe lucruri in neregulă, dar sper să se rezolve pe parcurs. Era mult mai elegant să se mai intarzie o săptămana lansarea. Acest lucru nu mai ducea la atatea nemulţumiri din partea utilizatorilor.
GabrielP: Este o lansare mult aşteptată, in care mulţi şi-au pus multe speranţe, inclusiv eu. Din păcate, eu nu sunt aşa de entuziasmat şi nici alţi prieteni nu prea au fost impresionaţi... cel puţin in sens bun. Părerea mea este că se mai putea aştepta pană erau rezolvate toate problemele cu jocul ăsta.
 
REPORTER: Ce vă place cel mai mult la noua versiune?
 
the_mihai: Faptul că responsabilităţile in stat se impart acum intre preşedinte şi Congres. Faptul că fiecare din membrii Congresului trebuie să trateze cu maximă seriozitate funcţia. Faptul că trebuie să formăm o echipă acum şi nu doar să fim o serie de individualităţi.
Ival: Faptul că reuşeşte să se apropie şi mai mult de ideea simulării realităţii. Laturile economică şi politică au fost imbunatăţite considerabil şi pentru asta voi acorda cu incredere o bilă albă.
GabrielP: Sincer, imi este destul de greu să spun ce imi place la versiunea V1 pentru că am in spate experienţa cu versiunea Beta. Aici, in V1, sunt implementate cateva concepte noi, interesante, care imi plac, cum este cel de donare de produse intre cetăţeni, sistemul nou in care se fac angajările şi modul cum se iau decizii in Congresul ţării.
Alex Crăciun: Creşterea complexităţii parţii economice a jocului, partea cea mai importantă de fapt. Angajările se fac in alt mod, au apărut resurse noi şi noi tipuri de firme, acum şi userii pot dezvolta un tip de comerţ şi aşa mai departe. Şi partea politică a fost dezvoltată, acum preşedintele poate fi demis, el are acum mai mult un rol decorativ, marea parte a deciziilor aparţine congresului, deci nu va mai decide soarta ţării un singur om.
 
REPORTER: Ce vă displace cel mai mult la noua versiune?
 
the_mihai: Sunt mai multe. Dar prefer să nu le menţionez incă vreo cateva zile. Mă gandesc că sigur vor fi rezolvate. Ca idee de joc, chiar nu mă pot decide dacă e ceva ce mă deranjează profund.
Ival: Nu sunt lucruri care să imi displacă flagrant. Doar bug-urile şi erorile sunt cele care mă frustrează puţin in momentul de faţă, dar aştept cu răbdare rezolvarea lor.
GabrielP: Dezamăgirea mea cea mai mare este harta jocului. Pentru un pasionat de jocuri de strategie ca mine harta este foarte, foarte importantă, mai ales in acest joc in care deplasările dintr-o regiune in alta şi dintr-o ţară in alta sunt destul de frecvente. Firmele mele sunt impraştiate in vreo 6-7 ţări dar mi-e foarte greu să ştiu cum sunt poziţionate in regiunile de pe harta ţării respective. In caz de revolte sau războaie nu aş şti cum să le mut sau cum să reacţionez.
Alex Crăciun: Interfaţa pare "desenată" pentru copii, din modulul de război a dispărut partea cea mai interesantă, lupta 1 la 1, poate chiar si trivia.
 
REPORTER: Credeţi că veţi aloca mai mult timp pentru eRepublik in noua versiune decat o făceaţi in precedenta?

the_mihai: Cel puţin din perspectiva funcţiei pe care o ocup, cu siguranţa da! Sunt multe lucruri de pus la punct şi mi-am pregătit multe ore pe zi pentru a le petrece on line.
Ival: Timpul pe care il acord eRepublik-ului coincide cu timpul meu liber, deci e cam greu să spun de pe acum dacă voi avea o durată de logare mai indelungată pe viitor. Cu toate acestea, au fost momente cand am ales să dau prioritate eRepublik-ului… si probabil că vor mai fi.
GabrielP: Cred ca da, cred ca voi aloca mai mult timp jocului in versiunea aceasta. In primul rand voi fi nevoit sa aloc timp suplimentar ca sa raspund la intrebarile de la work, train si war. Nu sunt foarte bucuros pentru acest lucru pentru ca Erepublik devine un mai mare "time consumer" si disperseaza atentia jucatorului catre subiecte de istorie si geografie din viata reala in loc sa se focalizeze catre o "Noua Lume".
Alex Crăciun: La inceput probabil că voi aloca mai mult timp, deşi am fost tester inca mai sunt destule necunoscute de aflat, greu de spus ce va fi in viitor, e clar că e nevoie de cateva corecţii, din punctul meu de vedere, pentru ca jocul să rămană atractiv pentru mine.
 
REPORTER: Ce părere aveţi de introducerea şi utilitatea triviei? Celebrele două click-uri pe zi deja nu mai sunt suficiente.
 
the_mihai: Poate perspectiva asta e cea mai utila. Să spunem că nu sunt fanul triviei. Dar totuşi sper ca această adăugire să creeze un plus de activitate in joc din partea mai multor persoane. Astfel va creste şansa de a apărea oameni pasionaţi şi de valoare.
Ival: Trivia e cu dus şi intors... Mi se pare interesantă ideea, faptul că e un lucru nou şi că au dispărut acele două click-uri monotone. Insa, de exemplu, un lucru care mi se pare totuşi prea, hai sa-i spunem dur, este ca trivia să influeţeze productivitatea. In curand angajatorii vor cere CV-urile din RL ale aplicanţilor la post .
GabrielP: Am apucat deja să răspund puţin la această intrebare... Părerea mea este că intrebarile sunt prea dificile, chiar şi pentru un cetăţean cu o cultură generală medie. Ba dimpotrivă, pentru foarte multe intrebări iţi trebuie cunoştinţe de specialitate din domeniul respectiv. Drept dovadă stau intrebările din domeniul economic care sunt dificile chiar şi pentru un licenţiat in ştiinţe economice.
Alex Crăciun: Cele 2 click-uri sunt in continuare suficiente, dar trivia te "bonusează", nu-i prea vad utilitatea insă, erepublik devine un concurs de istorie si geografie. Dacă se doreşte acordarea de bonusuri oamenilor activi există o multitudine de alte soluţii.
 
REPORTER: Ce vă plăcea cel mai mult la versiunea BETA şi nu se regăseşte in noua versiune?

the_mihai: Aş spune că lupta unu la unu in război. Avea defectele ei ca si motor de război, dar avea un plus de atractivitate. Genera o altfel de mobilizare. Acum motorul pare ceva mai permisiv cu programul nostru zilnic dar parcă nu mai are aceeaşi atractivitate. Insă, rămane de văzut. Una e in test, alta e cand o să fie "pe bune".
Ival: Simplitatea. Dar promit să mă readaptez.
GabrielP: Modulul economic din versiunea Beta era mult mai elaborat şi mai complex. Acolo existau statistici foarte necesare pentru un manager de companie: statistica vanzărilor lunare şi statistica prezenţei muncitorilor la lucru. Şi structura veniturilor şi a cheltuielilor companiei era un concept bun, chiar dacă era plin de bug-uri. Cand doreai să angajezi pe cineva puteai să vezi dacă a muncit sau nu in ultimele zile, iar angajatul putea la randul lui să-şi negocieze salariul şi pe baza prezentei lui la locul de munca. Pe langă aceste grele pierderi suferite de modulul economic, mai sunt modificările făcute la modulul de război care practic strică toata frumuseţea jocului. Statistica luptelor a dispărut, iar războiul dintre soldaţi a fost inlocuit cu concurenţa dintre constructori-zidari.
Alex Crăciun: Clar modulul de război. Erepublik se doreşte un joc de comunitate, eu cel puţin aşa il văd, vechiul motor al războiului a făcut din noi o comunitate, am fost preşedinte in timpul ambelor noastre războaie, Ucraina şi Ungaria, am avut mulţi oameni care... să zicem că mă displăceau, insă atunci cand eram in război cu toţii ajungeam să formam o echipă, prietenii la nevoie se cunosc. Aveam in plus şi luptele 1 la 1, pentru unii era o mandrie să invingă pe "cutare", pentru alţii era o vanătoare de rank-uri, toţi găseau ceva de făcut, acum e doar apatie.
 
REPORTER: Ce aţi fi vrut să aibă in plus noua versiune? Cateva sugestii pentru cei care s-au ocupat de proiect.
the_mihai: Sunt muulte. Şi n-are sens să inşir multe pentru că e posibil să apară, uşor uşor. Insă, din perspectiva jucătorului nou aş fi dat mai multe cai de personalizare a profilului. Şi, vechea mea "durere": mai multe poziţii oficiale: guvern, vicepreşedinţi, directori executivi etc. In rest, cred că e acoperit onorabil pentru faza in care se află proiectul.
Ival: Nu are destule? Se putea si mai mult? Dupa mine ajunge pentru moment. Sigur, pentru ca sunt o sustinatoare a "legalizarii" casatoriei, poate ca as fi dorit sa mai vad un "buton" in plus, dar daca momentan n-a fost sa fie...
GabrielP: La cate lipsuri am remarcat la V1 fată de Beta nu stiu ce să zic... In primul rand aş vrea să se completeze modulul economic cu statisticile din Beta. Intrebările să fie simplificate. Să se introducă o hartă mai performantă. Să se regandească modulul de război in sensul imbunatăţirii conceptului din Beta. Să reintroducă secţiunea "About" la profil... şi alte multe chestii care in Beta existau dar care au fost excluse din V1.
Alex Crăciun: Mă simt nevoit să revin tot la modulul de război, acolo mai trebuie lucrat.
REPORTER: Personajului d-voastră ii va fi mai uşor sau mai greu in noua versiune?
the_mihai: Din perspectiva jucătorului obişnuit va fi cu siguranţa interesant să descopăr V1 şi secretele lui. Nici mai greu nici mai uşor. Personajului meu, ca şi preşedinte al ţării, va avea in mod cert viaţa mai grea. Sunt multe elemente de descoperit şi de pus in practică. Dar detaliile... la timpul potrivit.
Ival: La inceput probabil că ii va fi mai greu. Orice inceput e greu... Şi cel din BETA a fost o adevărata provocare. Şi acesta va fi, dar voi incerca să-i dau cateva coordonate personajului meu şi să să-l fixez pe o traiectorie in cel mai scut timp cu putinţă.
GabrielP: Ii va fi mai uşor să-şi crească skill-ul economic şi cel militar pentru că acum creşterea de skill este de minim 0.02 pe zi. Va fi mai uşor prin sistemul de donaţii, sistemul de votare şi prin scăderea preţului la înfiinţare al firmelor. Sunt conştient că, din păcate, sistemul de război nu mai prezintă prea mare interes in acest moment. Prefer să mă axez pe afaceri decat pe activităţi de construcţie sau distrugere de ziduri.
Alex Crăciun: Depinde foarte mult de calea pe care mă voi hotari să o apuc, războinic, economist sau politician.
 
REPORTER: Care credeţi că va fi mai mare pentru eRomania: rata natalităţii sau cea a mortalităţii?
 
the_mihai: Experienţa din alte jocuri on line mă face să spun că rata natalităţii o va depăşi pe cea a mortalităţii. Cel puţin pană ajungem la cateva zeci de mii de utilizatori. După aceea... situaţia se va schimba.
Ival: Ştiu că sunt cei descurajaţi şi cei increzători. In ultimele 24 de ore cele două tabere s-au cam confundat. Dacă ar fi sa judec după ziua care tocmai a trecut, aş tinde să cred că rata mortalităţii va creşte, insa sunt ataţia entuziaşti care aşteaptă ceva nou şi care vor dori să se eNască in această lume.
GabrielP: Rata mortalităţii. Din păcate actualul sistem de joc nu cred că mai este interesant sau atractiv nici pentru jucătorii noi dar nici pentru cei vechi. După conceptele şi statisticile eliminate din Beta, bănuiesc că urmează şi exodul populaţiei... din păcate.
Alex Crăciun: Cu siguranţa pe termen mediu şi lung rata natalităţii va fi mai mare, jocul e făcut in Romania şi va avea parte ca şi pană acum de o publicitate crescută la noi in ţară.
 
 
Mulţumesc personalităţilor care au avut amabilitatea de a-mi răspunde la intrebări, şi le urez mult succes in noua eră!
 
 
 
 
 
 
 
Menţionez că articolul de faţă a fost realizat după lansarea oficială.