Odigos Koinovouliou (Congress) - Part 2 and most important

Day 1,671, 15:16 Published in Greece Greece by I Mes



Αφού αναλύσαμε στο πρώτο άρθρο όσα έχουν να κάνουν με τις βουλευτικές εκλογές, καιρός λοιπόν να μιλήσουμε και για τις αρμοδιότητες των βουλευτών και το τι μπορούν να κάνουν. Για όσους επιθυμούν μια ανασκόπηση, το 1ο μέρος βρίσκεται εδώ:
http://tinyurl.com/d9hep7p

Αφού καταφέραμε λοιπόν να εκλεγούμε ως βουλευτές, έχουμε και κάποια δουλειά να κάνουμε. Οι ψηφοφόροι δε μας ψήφισαν για να πάρουμε το μετάλλιο και να πάμε για καφέ!
Ως βουλευτής ΟΦΕΙΛΕΙΣ να κάνεις κάποια πράγματα και ΟΦΕΙΛΕΙΣ να τα γνωρίζεις. Αν δεν τα γνωρίζεις, ΟΦΕΙΛΕΙΣ να ενημερωθείς ώστε να είσαι προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο.

Οπότε συγχαρητήρια για την εκλογή σου αγαπητέ μου βουλευτή. Αλλά μην ξεχνάς τώρα, ότι έχεις μεγάλη ευθύνη και είσαι υπόλογος για τις πράξεις σου κατά τη διάρκεια της θητείας σου. Υπόλογος όχι μόνο σε όσους σε ψήφισαν, αλλά και σε όλη την ελληνική κοινότητα.

Ο βουλευτής είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του πολιτικού σκέλους και ταυτόχρονα της καθημερινότητας του παιχνιδιού. Οι βουλευτές είναι αυτοί που προτείνουν νόμους (μαζί με τον πρωθυπουργό), αλλά κυρίως είναι εκείνοι που δέχονται ή απορρίπτουν κάθε νόμο με την ψήφο τους. Οι νόμοι είναι σημαντικότατοι για κάθε χώρα και αφορούν όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού. Το πολιτικό, το στρατιωτικό, το οικονομικό και όλα.
Οπότε καταλαβαίνετε ότι το κοινοβούλιο είναι πάρα πολύ σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία της χώρας.

Σημαντικό: Κάθε βουλευτής μπορεί να προτείνει μέχρι 2 νόμους σε κάθε θητεία και η διάρκεια της ψηφοφορίας είναι 24 ώρες.

Ας ενημερωθούμε λοιπόν για τις αρμοδιότητες ενός βουλευτή.

Ανάλυση Νόμων:

1)Νόμοι που προτείνονται από τους βουλευτές του κοινοβουλίου

Ενδεικτικά μπορούμε να δούμε αυτήν την εικόνα με νόμους που μπορεί να προτείνει κάποιος βουλευτής. Η ανάλυση ακολουθεί παρακάτω.



-New Citizen Fee: New Citizen Fee είναι το ποσό το οποίο λαμβάνει κάθε νέος παίκτης ο οποίος εισέρχεται για πρώτη φορά στο παιχνίδι και στη χώρα. Τα χρήματα λαμβάνονται από τα κρατικά ταμεία.
ΔΕΝ λαμβάνεις αυτό το ποσό κάθε φορά που μεταφέρεσαι σε άλλη χώρα!!!
Η αρχική επιλογή είναι 5 νομίσματα και δεν μπορεί το ποσό να μειωθεί σε κάτω από 5 νομίσματα ποτέ.
Το New Citizen Fee εμφανίζεται στην καρτέλα Society της κάθε χώρας.
Ο νόμος για αλλαγή του ποσού αυτού γίνεται από τους βουλευτές και ψηφίζεται από τους βουλευτές και τον πρόεδρο της χώρας.



-Donate: Με αυτό το νόμο γίνεται η μεταφορά χρημάτων ή gold από τα κρατικά ταμεία σε οργανισμούς, ύστερα από εντολή του υπουργείου Οικονομικών.
Κατά τη διάρκεια ψήφισης του νόμου, τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν και δεν εμφανίζονται στα κρατικά χρήματα. Αν ο νόμος περάσει, τότε μεταφέρονται στον οργανισμό που προτάθηκε. Αν όχι, τότε επιστρέφουν στα κρατικά ταμεία.
Το κατώτερο όριο του ποσού είναι 10 νομίσματα ή golds και το ανώτερο (μετά από τις τελευταίες αλλαγές) είναι 400.000.
Τα χρήματα τα οποία μένουν στα κρατικά ταμεία οφείλουν να μπορούν να καλύψουν το citizen fee των επόμενων 500 νέων παικτών της χώρας, αλλιώς εμφανίζεται το εξής μήνυμα: "The country does not have the necessary amount of Gold in the account to print this amount of currency."
Προσοχή: Ο νόμος αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για κάθε κράτος και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε όποιον τον προτείνει, ώστε να προσέξει να πατήσει τον σωστό οργανισμό και το σωστό ποσό που θα δοθεί. Οπότε μεγάλη προσοχή στα δεκαδικά ψηφία και στα μηδενικά!!!!



-Issue Money: Με αυτό το νόμο μπορεί μια χώρα να τυπώσει χρήματα (GRD). Για να το κάνει αυτό πρέπει να δώσει ως αντάλλαγμα χρυσό. Ουσιαστικά, γίνεται μετατροπή gold από τα κρατικά ταμεία σε νόμισμα.
Η μετατροπή αυτή γίνεται με την εξής ισοτιμία: 1 εθνικό νόμισμα = 0.005 gold.
Ο νόμος αυτός είναι σπάνιος και τίθεται προς ψήφιση μόνο ύστερα από εντολή του υπουργείου Οικονομικών.

-Natural Enemy: Με αυτό το νόμο, προτείνεται μια χώρα (η οποία συνορεύει) ως «φυσικός εχθρός». Ο νόμος αυτός μπορεί να τεθεί από τους βουλευτές ή τον πρόεδρο της χώρας.
Κάθε χώρα μπορεί να έχει μόνο μία χώρα Natural Enemy και φυσικά να συνορεύουν.
Αν περάσει ο νόμος, η χώρα έχει bonus 10% περισσότερο influence στη μάχη εναντίον της NE χώρας. Το bonus 10% επηρεάζει μόνο το influence και όχι τους rank points.
Μετά την ψήφιση του νόμου, ανοίγει αυτόματα πόλεμος με τη χώρα αυτή μέσα σε 24 ώρες, χωρίς να χρειάζονται χρήματα για την κήρυξή του.
Προσοχή: Για να περάσει ένας νόμος NE, πρέπει να λάβει τουλάχιστον 66% των ψήφων σε αντίθεση με τους κανονικούς νόμους που απαιτούν τουλάχιστον 50%.
Σημείωση: Νόμος NE μπορεί να προταθεί ξανά, 7 ημέρες μετά τη λήξη του προηγούμενου.
Επίσης, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι το NE με μια χώρα λήγει με 3 τρόπους:
1)Αυτόματα, όταν σταματάνε να έχουν κοινά σύνορα (αν π.χ. βρεθεί ανάμεσά τους 3η χώρα που τους χωρίζει)
2)Αυτόματα, όταν έχουμε πλήρη κατάληψη της μίας από τις 2 χώρες.
3)Άμα αποσύρουν τους νόμους και οι δύο χώρες, μέσω κοινής συμφωνίας.




-Taxes: Με αυτό το νόμο μπορεί να μεταβληθεί ο φόρος σε προϊόντα και πρώτες ύλες. Οι φόροι εμφανίζονται στην καρτέλα Economy της κάθε χώρας.
Η μεταβολή των φόρων γίνεται μόνο ύστερα από υπόδειξη του υπουργείου Οικονομικών.
Οι κατηγορίες είναι οι εξής:
1)Income Tax: Είναι ο φόρος στον μισθό κάθε εργαζομένου. Κάθε φορά που εργάζεστε, το ποσοστό του Income Tax (που αντιστοιχεί σε GRD) παρακρατείται και μεταφέρεται αυτόματα στα ταμεία του κράτους.
2) Import Tax: Αυτός ο φόρος επιβάλλεται σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από άλλες χώρες. Με την αγορά του προϊόντος ή της πρώτης ύλης, το ποσοστό του Import Tax (που αντιστοιχεί σε GRD) μεταφέρεται αυτόματα στα ταμεία του κράτους.
3)VAT (Value Added Tax) ή αλλιώς Φ.Π.Α.: Το VAT αυξάνει την τιμή ενός προϊόντος κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Μετά την αγορά του προϊόντος, το VAT (που αντιστοιχεί σε GRD) μεταφέρεται αυτόματα στα ταμεία του κράτους. Οι πρώτες ύλες δεν έχουν VAT.



-Minimum Wage: Με το νόμο αυτό καθορίζεται ο κατώτατος μισθός, τον οποίον μπορεί να λάβει ένας εργαζόμενος από τον εργοδότη του.
Ο κατώτερος μισθός κάθε χώρας εμφανίζεται στην καρτέλα Economy.
Ο κατώτερος μισθός αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα είναι 5 GRD.



-President Impeachment: Με αυτό το νόμο μπορεί η Βουλή να καθαιρέσει τον εκάστοτε πρόεδρο της χώρας. Τη θέση του λαμβάνει ο αμέσως επόμενος σε ψήφους στις προεδρικές εκλογές (αρκεί να διαθέτει ελληνική υπηκοότητα εκείνη τη στιγμή).Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε τη θέση του λαμβάνει ο 3ος σε ψήφους κ.ο.κ.
Σε έσχατη περίπτωση, που κανένας από τους υπόλοιπους υποψήφιους προέδρους δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος, μπορεί η χώρα να μείνει χωρίς πρόεδρο.
Προσοχή-Σημειώσεις!!!:
1)Για να περάσει ο νόμος χρειάζεται τουλάχιστον το 66% των ψήφων (δηλαδή αν ψήφισαν μόνο 3, χρειάζεται τουλάχιστον το 66% των 3).
2)Impeachment μπορεί να προταθεί ξανά 7 μέρες αφού τελείωσε ο προηγούμενος.
3)Impeachment δεν μπορεί να γίνει την παραμονή και την ημέρα των προεδρικών εκλογών.
4) Κατά τη διάρκεια της ψήφισης του impeachment, όλες οι δυνατότητες του προέδρου όσον αφορά τα game mechanics (π.χ. πρόταση νόμων, MPP κ.α.) κλειδώνουν.
5) Για να γίνει πρόταση μομφής προς τον πρόεδρο, ο βουλευτής οφείλει να ανοίξει θέμα στη Βουλή που να παραθέτει τη γνώμη του και να ζητήσει από τους υπόλοιπους βουλευτές να ψηφίσουν. Αφού περάσουν 24 ώρες και μόνο αφού έχει ψηφίσει υπέρ η πλειοψηφία, προτείνεται ο νόμος. Είναι πολύ σημαντικός νόμος και για αυτό ΟΦΕΙΛΕΙ ο βουλευτής να ακολουθεί τις διαδικασίες!!!
6) Το μετάλλιο του προέδρου της χώρας το παίρνει μόνο ο πρώτος πρόεδρος και όχι όσοι τον διαδέχονται ύστερα από το impeachment.




2)Νόμοι που προτείνονται από τον πρόεδρο της χώρας.

-New Welcome Message: Με το νόμο αυτό, ο πρωθυπουργός προτείνει ένα νέο μήνυμα καλωσορίσματος για τους νέους παίκτες του παιχνιδιού. Μόλις εγγράφεται κάποιος παίκτης, λαμβάνει αυτόματα το νέο μήνυμα στο inbox του. Το νέο μήνυμα θα πρέπει να είναι μικρότερο από 1500 χαρακτήρες.

-Buy Constructions: Είναι ένας νόμος ο οποίος πλέον υπάρχει απλά για να υπάρχει. Με το νόμο αυτό, προτείνει ο πρόεδρος την αγορά Hospital (νοσοκομείο) ή Defense System (αμυντικό σύστημα) ώστε να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένη περιοχή. Τα χρήματα για την αγορά τους λαμβάνονται από τα ταμεία του κράτους. Οι παλιοί το γνωρίζουν αυτό το νόμο, οι καινούριοι δε χρειάστηκε.

-Natural Enemy: Ο πρόεδρος μπορεί και αυτός να προτείνει μια χώρα ως «φυσικό εχθρό».

-Trade Embargo: Με το νόμο αυτό σταματάνε οι συναλλαγές των δύο χωρών για 30 ημέρες.
Σημείωση:Το εμπάργκο έχει άμεση σχέση με την υπηκοότητα. Για παράδειγμα, αν η Ελλάδα έχει εμπάργκο με την Αμερική και εγώ έχω ελληνική υπηκοότητα, δεν μπορώ να πουλήσω στην Αμερική ή να αγοράσω από εκεί ακόμη κι αν μένω στη Βραζιλία.



-Alliance or MPP (Mutual Protection Pact): Με αυτό το νόμο, προτείνεται από τον πρόεδρο η συμμαχία με μια χώρα. Αν ψηφιστεί ο νόμος τότε αυτόματα αυτές οι χώρες θεωρούνται σύμμαχοι και βοηθάνε η μία την άλλη ή προστατεύουν η μία την άλλη. Αν η 1η επιτεθεί σε μια χώρα ή δεχθεί επίθεση από μια χώρα, τότε αυτόματα εμφανίζεται η 2η ως συμμαχική χώρα στον πόλεμο και η 2η μπορεί να βοηθήσει στη μάχη. Έτσι, αν δεχθούμε επίθεση ως χώρα, οι χώρες που έχουν MPP με εμάς μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν. Το ίδιο και εμείς σε εκείνες. Το MPP με μια χώρα διαρκεί 30 ημέρες. Οι συμμαχίες εμφανίζονται στην καρτέλα Military της κάθε χώρας.



-Declare War: Με αυτό το νόμο, μπορεί ο πρόεδρος να προτείνει την αρχή ενός πολέμου με μια εχθρική χώρα.
Το κόστος για κάτι τέτοιο προκύπτει ως εξής:
200 Gold + 10% * number of citizens at least level 5 in the country which attacks)
Αφού ψηφιστεί ο νόμος, στις επόμενες 24 ώρες πρέπει να γίνει επίθεση, ώστε να μη χαθεί η πρωτοβουλία (και τη λάβει ο αμυνόμενος).




Σημείωση: Σε κάθε νόμο, υπάρχει ένα κενό παράθυρο το οποίο έχει τίτλο “Debate Area”. Εκεί πέρα προστίθεται το λινκ το οποίο παραπέμπει στη συζήτηση η οποία άνοιξε για το νόμο. Για κάθε νόμο, ειδικά για τους σημαντικούς, γίνεται ή πρέπει να γίνεται συζήτηση στο φόρουμ. Με το Debate Area, παραπέμπουμε τον κόσμο στη συζήτηση αυτή. Δεν είναι αναγκαστικό αλλά πάντα είναι καλύτερο να υπάρχει. Προσοχή!! Σε αυτό το παράθυρο, όταν κάνουμε copy paste το λινκ της συζήτησης, να σβήνουμε το http:// διότι υπάρχει ήδη, όπως φαίνεται και στην εικόνα.



-Άλλα καθήκοντα και πρόσθετες πληροφορίες:

Αφού αναλύθηκαν και οι νόμοι, ας αναλύσουμε τώρα τα υπόλοιπα καθήκοντα των βουλευτών και κάποιες πρόσθετες πληροφορίες.

-Provide Citizenship: Οι βουλευτές είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν την ελληνική υπηκοότητα σε όσους έχουν κάνει αίτηση. Οι υπηκοότητες είναι σημαντικό κομμάτι για κάθε χώρα. Είναι μεγάλη βοήθεια (π.χ. μέσω μεγάλων τανκ ξένων χωρών), αλλά ταυτόχρονα και πολύ επικίνδυνο (π.χ. ενδεχόμενο PTO). Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείται από ΟΛΟΥΣ τους βουλευτές η διαδικασία απόδοσης CS, και όχι να δίνει ο κάθε βουλευτής, όπου θέλει CS ανεξέλεγκτα. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία και πάντα πρέπει να τηρείται. Το ποιοι θα λάβουν την υπηκοότητα αποφασίζεται μέσω συγκεκριμένου τρόπου και μόνο αφού διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

Για την αποφυγή PTO (Political Take Over) από ξένους (δηλαδή να εκλεγούν ξένοι ως βουλευτές ή ακόμη και ως πρόεδρος), κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα να δώσει μόνο ένα συγκεκριμένο αριθμό υπηκοοτήτων στη διάρκεια της θητείας του. Σύμφωνα με τα game mechanics, για την αποφυγή PTO μπορούν να δοθούν CS ίσα με το 10% του πληθυσμού που ψηφίζει (όλοι οι πολίτες που είναι 14λβλ και πάνω). Οπότε ο αριθμός των CS που μπορεί να δώσει ο κάθε βουλευτής προκύπτει από την εξής σχέση:

Αριθμός CS= (Πληθυσμός X 0,1)/ αριθμό βουλευτών

Ο αριθμός των CS που μπορεί να δώσει ο κάθε βουλευτής (ή που του απέμειναν εφόσον έχει ήδη δώσει κάποια CS) εμφανίζεται πάνω δεξιά στην οθόνη του, όπως φαίνεται στην εικόνα.



-Resign: Με την επιλογή αυτή ο βουλευτής μπορεί να παραιτηθεί από τη θέση του. ΠΡΟΣΟΧΗ μεγάλη όμως σε αυτό το κουμπί γιατί αν ένας βουλευτής παραιτηθεί, δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Οπότε αυτή η επιλογή καλό είναι να αποφεύγεται και να χρησιμοποιείται μόνο σε έσχατες περιπτώσεις ή αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος και μετά από ενημέρωση των βουλευτών.




Προσοχή: Ο βουλευτής μπορεί να αλλάξει κόμμα ή ακόμη και χώρα, χωρίς να χάσει τη θέση του στη Βουλή. Η θέση στη βουλή χάνεται μόνο μέσω της παραίτησης που αναφέραμε παραπάνω.

Μετά τιμής,