Nu suntem o insula.

Day 374, 12:41 Published in Romania Romania by Marius Ovidius

Acest articol se doreste a fi o continuare a celor din sirul deschis de mai vechiul Atentie la lectiile istoriei
http://www.erepublik.com/en/article/atentie-la-lectiile-istoriei--697224/1

In aceste zile se insista mult asupra cunoasterii de catre noii eCetateni a modului de functionare a jocului asa cum se poate vedea si din Ghidul cules si reeditat de ovidiu303 in
http://www.erepublik.com/en/article/ghid-erepublik-pentru-incepatori-702845/1

de asemenea, articolul lui diu1so pentru atentionare si explicare
http://www.erepublik.com/en/article/exploatarea-la-maxim-a-angajatului-702992/1

dar vezi si articolul scris de Ministerul Media, cu ceva vreme in urma, foarte bine documentat
http://www.erepublik.com/en/article/starea-de-bine-692639/1

sau concursul de articole pe teme economice al lui tzuric
http://www.erepublik.com/en/article/articole-pentru-noi-talente--703081/1

si astfel, viata in eR poate fi una simpla, normala.
Inveti care sunt regulile si incerci sa iti creezi o cit mai buna adaptare la ele.

Ciudat, de cind cu V1 nu am mai vazut in presa discutii despre legile eR, adica despre
http://wiki.erepublik.com/index.php/Rules

Totusi, nu se face prea multa vorbire despre Etosul colectivitatii (comportamente specifice, obiceiuri), Universul imaginar colectiv, Etica si Morala specifice. Despre societate in general
Un subiect complex pe care tot il amin, in speranta mea de mai bine si pe care incerc, intre timp, sa il fundamentez cit mai bine prin articole oarecum specifice, dedicate informarii publice in diferite domenii.


Astazi am sa incerc sa ma refer la sistemul politic in general si la diferitele sale “interpretari” in eR.
Din punctul asta de vedere eR are citeva limitari interesante, date cu siguranta de liniile de program si de capacitatile fizice ale serverelor.

La ce ma refer?
Sistemul politic si electoral unitar.
E ca si cum toate eTarile ar fi avut aceasi atitudine si background istoric privitor la acest domeniu.
Daca fiecare eTara ar putea sa isi defineasca propriul sistem politic, cred ca eR ar fi mult mai “colorat”.
NA. Avem si asa diferite abordari ale politicului, ale democratiei.

Asa cum mai spuneam si in alte articole, eR preia comportamentele si atitudinile din RW ale userilor, motiv pentru care, in politic de exemplu, tarile anglo saxone au o alta abordare a democratiei si a fenomenului electoral.
O vreme am locuit in USA si, lucrind si integrindu-ma in societatea de acolo, am aderat si la un partid. De atunci si pina astazi acel partdin continua sa imi trimita communicate, sa imi solicite opinii, etc. Ma gindesc ce staf are biroul politic al partidului acela.

Tarile europene, de origine latina sunt mult mai “spumoase” in acest domeniu, cu o presa mai “vie”, contrastind cu cele nordice, din acest punct de vedere, insa adoptind si metode electorale, de atragere a electoratului, mai “sentimentale”.
NA Spre exemplu, in eItalia partidul Aquila et Gladius este lider incontestat, avind evidente legaturi cu orgoliile istorice ale originii romane.

Mai in est, in zona noastra Levantina, lucrurile devin si mai transante, oamenii politici declarind cu nonsalanta ca se practica turismul politic si, asa cum am putut vedea in ultimele zile in presa, ogoliile provocind scandaluri infioratoare. Nu vreau sa comentez despre efectele acestora.
NA. eRomania, avind un teritoriu mult mai mare decit in RW, ridica probleme de logistica si tactica politica mai serioase.

Si mai in est, eTurcia, este condusa de o oligarhie, un grup de prieteni. Din nefericire in orientul mijlociu nu avem exemplul eIsraelului, care probabil si-ar fi constituit un Knesset si ar fi introdus si “functia” de rabin.

Mai departe, in ePakistan, conducatorul statului se autonumea chiar asa, Imparat Zeu.
NA. S-a retras din joc nu demult, transferint toate posesiunile sale (mare parte catre un “tanc”)si creeind astfel o mare bulversare militara.

Evident, marele dusman din est, eIndonezia, are si ea o “democratie”, cu un accent militar deosebit insa.

Recent aparuta eIndia, are si in eR cam acelasi rol pe care l-a avut initial in RW. eItalia doreste sa dezvolte o colonie acolo, in special pentru resursele high de grain (poate le trebuie grano duro pentru paste ) si iron, si medii de diamonds. Statul eItalian sustine si incurajeaza investitiile in acesta tara, printr-o agentie specializata.

De asemenea, majoritatea statelor care si-au recucerit independenta (fiind acum mici state, cu una sau doua regiuni), sunt, mai mult sau mai putin, in sferele de influenta ale vecinilor lor mai mari.

Pentru toate aceste motive cred ca eR ar trebui sa lase libertate fiecarei tari sa isi defineasca propriul sistem politic fapt ce, pe linga diversitatea pe care ar crea-o, ar da de lucru efectiv si congresmanilor.
Evident, cea mai facila metoda ar fi aceea de a crea un set de sisteme politice la care eNatiunile ar putea sa adere. Prin referendum preferabil si, de asemenea preferabil, cu reprezentare a cetatenilor prin comunitati locale.

O sa spuneti ca sunt vise. Poate ca aveti dreptate, dar asta este materia prima a eR.