Nu exista limba moldoveneasca!!

Day 872, 08:47 Published in Republic of Moldova Republic of Moldova by concord77

Portal Republica Moldova
Limba moldovenească este, conform articolului 13 al Constituţiei Republicii Moldova, denumirea oficială în acest stat a limbii române.. Standardul internaţional ISO 639 a atribuit iniţial limbii moldoveneşti codurile mol şi mo, dar le-a suprimat în noiembrie 2008 şi le-a înlocuit cu codurile asociate limbii române.Nu există un cod Ethnologue al limbii moldoveneşti]. Autorităţile republicii moldovene folosesc în unele documente oficiale termenul de „limbă moldovenească” cu referire la limba oficială a ţării; în alte documente sunt folosiţi termenii „limba de stat” sau „limba română”.Clasificarea limbii moldoveneşti ca limbă de sine stătătoare este puternic contestată atât în sfera politică, cât şi în sfera ştiinţifică. Sfera politică (susţinută de anumiţi sociologi, filologi sau istorici) susţine că o limbă „abstand” (istorică) sau „ausbau” (codificată de o academie), cum este bunăoară dacoromâna, poate avea glotonime/lingvonime diferite de la un stat la altul pentru a atesta astfel o identitate naţională aparte în fiecare stat. Majoritatea lingviştilor, filologilor şi istoricilor, îndeosebi printre cei specializaţi în limbile romanice de răsărit, precum şi o bună parte a populaţiei republicii Moldova care vorbeşte limba dacoromână ca limbă maternă, susţin dimpotrivă că limba moldovenească este o invenţie politică, ea fiind în realitate pur şi simplu limba română redenumită deşi au existat şi voci venite în sprijinul moldovenismului (cf. Vasile Stati). Limba este maternă pentru aproximativ 2,5 milioane de locuitori ai Moldovei [10](aproximativ 60% din populaţia ţării).

Legea din 1989 cu privire la folosirea limbilor pe teritoriul RSS Moldoveneşti, care este în vigoare conform Constituţiei moldoveneşti, menţionează identitatea moldo-română realmente existentă. Totodată, în Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova, aceeaşi limbă este denumită „română”.

Titlul I, Articolul XIII al Constituţiei Republicii Moldova o denumeşte „limba de stat“. În zona/republica separatistă Transnistria limba moldovenească este co-oficială cu limbile ucraineană şi rusă, iar în Găgăuzia cu găgăuza şi rusa.

Limba moldovenească nu este nici o formă scrisă a graiului moldovenesc, ci doar o denumire alternativă pentru limba română.